• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #349801  autor: kamilo93
 01 sie 2009, 21:35
Witam!
Posiadam telefon Playset oraz Play FRESH. Niedawno przestałem otrzymywać raporty sms-ów (dochodziły!), kilka dni później sms-ów nie dostawałem wcale. Dzwoniłem do Biura Obsługi, lecz nie potrafili mi pomóc. W salonie Play próbowano naprawić usterkę (sms "play" na nr 9999 - nie pomogło). Włożyłem do Playseta inną kartę (też z fresha) i wszystko było ok. Wina karty SIM - salon Play bezpłatnie wymienił na nową (ten sam nr). Wszystko było ok, lecz 6 dni później ta sama sytuacja. Znów SIM została wymieniona. 5 dni później (dziś) znowu karta padła.
Co się dzieje? W czym tkwi problem (telefon, karta SIM...)???
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 sie 2009, 22:03 przez kamilo93, łącznie zmieniany 2 razy.

#349802  autor: telemaniak93
 01 sie 2009, 21:50
To jest wina sieci nie karty. WYDAJE mi się, że od przeciążenia sieci. U mnie też się tak dzieje z sms. Ja miałem już tą kartę w różnych telefonach i nic a wymienianie nic nie daje.

#349803  autor: kamilo93
 01 sie 2009, 21:52
Gdy ja wymieniłem kartę na nową (czekałem kilka dni, też myślałem, że to wina sieci) od razu dostałem zaległe smsy i wszystko jest w porządku przez parę dni (tzn. smsy dochodzą do mnie tak jak powinny).
Co to może być?

#349816  autor: Xy
 01 sie 2009, 22:51
Jakbys nie mial simlocka to moglbys zobaczyc czy Simy innych opów tez tak padają. Ja osobiscie podejrzewam telefon ;) Czy to moze byc przypadek, ze padly dwie karty Sim w ciagu ~2 tygodni?

Wloz PlaySim do innego telefonu na kilka dni celem testów. Jesli tam także padnie to dostajesz jakieś lewizny z salonu :lol:

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#349833  autor: ciuchcia
 02 sie 2009, 07:45
ja rowniez obstawiam telefon, szczegolnie ze Playset wcale nie cieszy sie opinia dobrego telefonu. Ja mialem dokladnie ten sam problem z karta ery. Okazalo sie ze porobily sie bledy na karcie (miejsca, ktore telefon pokazywal jako wolne, a nie byl w stanie zapisac tam smsow). Pomogla wizyta w salonie i skan karty sim jakims smiesznym urzadzeniem - ale nie wiem czy cos takiego robia w playu
telemaniak93 pisze:To jest wina sieci nie karty. WYDAJE mi się, że od przeciążenia sieci.
Na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski ?

#349838  autor: kamilo93
 02 sie 2009, 08:30
Dzięki za odpowiedzi :)
W sumie to poszły już 3 karty sim, więc to napewno nie jest przypadek. Czeka mnie kolejna wizyta w salonie Play... Tym razem wymienię kartę i od razu oddam telefon na naprawę gwarancyjną. Może to coś w końcu pomoże...
Chyba, że macie jeszcze jakiś pomysł?

#349839  autor: ciuchcia
 02 sie 2009, 08:46
Ja zadnych pomyslow wiecej nie mam ... tylko mala dygresja. Ciesz sie ze masz nr w play, bo ja z era sie troche bujalem (nie chcieli za darmo wymienic karty). Play jako jedyna siec wymienia karty bezplatnie. Pomysl teraz ze w erze zaplacil bys przy kazdej wymianie ponad 30 zl ;/

Z drugiej strony wczoraj odebralem karte sim z Play i wyglada bardzo tandetnie. Nie jestem zadnym znawca, ale jak widac sciezki, ktore znajduja sie w srodku to chyba niedobrze. Do tego karta z ery ma styki wygladajace na jakas blaszke ... w play wyglada to bardziej jak karta zdrapka z punktu lotto ;p

#349854  autor: telemaniak93
 02 sie 2009, 11:31
ciuchcia pisze:ja rowniez obstawiam telefon, szczegolnie ze Playset wcale nie cieszy sie opinia dobrego telefonu. Ja mialem dokladnie ten sam problem z karta ery. Okazalo sie ze porobily sie bledy na karcie (miejsca, ktore telefon pokazywal jako wolne, a nie byl w stanie zapisac tam smsow). Pomogla wizyta w salonie i skan karty sim jakims smiesznym urzadzeniem - ale nie wiem czy cos takiego robia w playu
telemaniak93 pisze:To jest wina sieci nie karty. WYDAJE mi się, że od przeciążenia sieci.
Na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski ?
Na prostej. U mnie dzieje się tak co dzień zawsze tak trochę przed godziną 00. Często też tak w godzinach popołudniowych. Dzwoniłem do Play w tej sprawie i powiedzieli że to jakiś błąd u nich. Mogą zaoferować rekompensatę ale niestety nie jestem zarejesrtowany.

#349871  autor: kamilo93
 02 sie 2009, 13:32
telemaniak93 pisze:Dzwoniłem do Play w tej sprawie
Na jaki numer dzwodziłeś? Biuro obsługi? Pytam z ciekawości, bo u mnie to raczej sprawa telefonu i bez serwisu się chyba nie obejdzie...

EDIT: Właśnie dostałem zaległe raporty, sprawdziłem i teraz znowu dostaję wiadomości sms. Sam już nie wiem, czy to wina sieci, czy telefonu.
Zobaczę czy znowu za 5-6 dni takie coś się stanie...
Co o tym sądzicie??
Pozdrawiam

#349913  autor: telemaniak93
 02 sie 2009, 15:55
No u mnie są to zazwyczaj kilku godzinne przerwy. Są One naprawdę denerwujące po czym wszystko wraca do normy. Dzwoniłem do biura obsługi.