• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#343251  autor: tajniak
 27 cze 2009, 16:47
Jak się nie wycofałeś to tak :)

#343945  autor: mistrzu102
 30 cze 2009, 20:37
Witam
Mam pytanie. Przeczytałem że tp czasami może odrzucić przejście na llu w przypadku gdy ma sie telefon i internet w netii na łączach tp. Moje pytanie brzmi dlaczego netia do mnie zadzwoniła i zaproponowała mi ofertę 4mb i telefon jeżeli i tak nie zgodzi sie na to tp. Po co to wszystko kiedy rozumiem że migracja i tak nie dojdzie do skutku. Domyślam się że chyba tylko po to by konsultant który do mnie zadzwonił otrzymał premię. Jest już drugi miesiąc i nie mogę się doczekać kiedy mi przyślą router. Dzwonię na infolinie netii nikt nie może mi powiedzieć dlaczego jeszcze no nie zostało wysłane mimo iż data uwolnienia już minęła.
Pozdrawiam
Może ktoś ma podobne doświadczenia

#343977  autor: abcd
 30 cze 2009, 23:06
Odrzucić chyba nie może ale utrudnić owszem. Mam datę uwolnienia na 7-9.07, mimo podpisania umowy jeszcze 29.05 (Netia zwlekała do 5.06 z wysłaniem prośby o LLU, potem TP dostała ją 8.06 i taki jest termin, a tepsie się nie chce uwalniać). Dzwoń, dzwoń, dzwoń, zażądaj wysyłki routera.

#343997  autor: Pedros
 01 lip 2009, 00:46
mistrzu102 pisze:Witam
Mam pytanie. Przeczytałem że tp czasami może odrzucić przejście na llu w przypadku gdy ma sie telefon i internet w netii na łączach tp. Moje pytanie brzmi dlaczego netia do mnie zadzwoniła i zaproponowała mi ofertę 4mb i telefon jeżeli i tak nie zgodzi sie na to tp. Po co to wszystko kiedy rozumiem że migracja i tak nie dojdzie do skutku. Domyślam się że chyba tylko po to by konsultant który do mnie zadzwonił otrzymał premię. Jest już drugi miesiąc i nie mogę się doczekać kiedy mi przyślą router. Dzwonię na infolinie netii nikt nie może mi powiedzieć dlaczego jeszcze no nie zostało wysłane mimo iż data uwolnienia już minęła.
Pozdrawiam
Może ktoś ma podobne doświadczenia
nie bardzo rozumiem ,
masz w tej chwili WLR i BSA w Netii i masz być migrowany na LLU ,
TP moze odrzucic wniosek o przepiecie na LLU tylko w wypadku BMT
ale o tym Netia sie szybko dowiaduje bo TP szybko odrzuca takie wnioski po zgłoszeniu .

inna sprawa wyglada jak masz tel w Tp i przechodzisz na LLU
Tp przekazuje nr potencjalnych klientów z uwolnionych central tel
ale nie podaje Netii jak daleko abonent jest oddalony od centrali wiec jesli zadzwoni do Ciebie konsultant z propozycja uslug jest szansa (nikła ale zawsze) ze TP odrzuci taki wniosek bo Netia dopiero wysyłając pismo z prosba o podlaczenie abonenta dowiaduje sie od TP czy sa 100% mozliwosci czy tez nie ( TP wczesniej nie podaje takich info)

Inny temat to przybudowa łacza abonenckiego w wypadku jego braku
wtedy terminy moga sie troche rozjechac nawet do 50 dni

router jest wysyłany jak zbliza sie termin SDU (spodziewanej daty uwolnienia)
wczesniej to niemozliwe

a konsultanci pewnie jak w wiekszosci TS sa rozliczani z umowy ktore doszlu do skutku a nie za wykonane polacze , Twoje twierdzenie bylo akurat obrazliwe :/

Tempus Fugit Acternitas Manaet

#344094  autor: mistrzu102
 01 lip 2009, 17:37
Witam
Dziękuje za próby wyjaśnienia sytuacji . Mogę powiedzieć jak sprawa wygląda teraz. Po kolejnych telefonach i zgłoszeniach konsultantka obiecała że ktoś do mnie zadzwoni i zajmie się moją sprawą. Tak się stało. Pan wyjaśnił mi, że modem do mnie nie przychodził gdyż w systemie widnieje iż usługa jest już aktywna a system nie wysyła informacji do tp o przejściu w takim przypadku i co za tym idzie nie wysyła routera. Dlatego muszę jeszcze czekać 21 dni na odpowiedz od tp, bo dopiero dzisiaj taka informacja została wysłana do tp. Mam nadzieje iż wszystko po tych 21 dniach będzie już działało.
Pozdrawiam i dzieki

#344564  autor: konsultant
 04 lip 2009, 13:15
zinkzaq pisze:
abcd pisze:miałeś 1 i to był max po ADSL1 to też jest możliwe że 4 ruszy
Pójdzie , miałem sytuacje że facet nie mógł mieć 1 w neo , 4 w netii poszło mu :-D i jest bardzo zadowolony , pozdrawiam
no bo 4mb jest dostepne tylko na llu, wiec i 16mb by mu poszło :P

#344613  autor: user_delete19
 04 lip 2009, 18:07
konsultant pisze:
zinkzaq pisze:
abcd pisze:miałeś 1 i to był max po ADSL1 to też jest możliwe że 4 ruszy
Pójdzie , miałem sytuacje że facet nie mógł mieć 1 w neo , 4 w netii poszło mu :-D i jest bardzo zadowolony , pozdrawiam
no bo 4mb jest dostepne tylko na llu, wiec i 16mb by mu poszło :P
Rili? nawet jak się odległość do centrali (~2,5KM) pozwoli mi w ADSL2 na max ~10Mbit? :P Akurat LLU to kable od operatora do centrali, ostatnia mila (centrala - abonent) zostaje ta sama i LLU magicznie nei poprawi jej parametrów :P

#345642  autor: Pedros
 09 lip 2009, 23:25
juz jest oferta 8Mbit/sek w Netii na LLU , wlasnych kablach i sieci ethernet
skierowana jest dla rynku HOME i SOHO/SME
przeciwienstwie do NEO czy BSA jest swiadczone w technologii ADSL2+

co prawda w SWP jest zapis ze nominalna predkosc jest do 8Mbit/sek
ale po uruchomieniu jesli bedize dobre synchro to moze nawet osiagnac 20Mbit/sek (nie ma ograniczenia w tej ofercie górnego download)

oczywiscie pyt komu jest potrzebna az taka predkosc? ;)
Tak czy inaczej jest to dosc przyzwoita cena :)
no i co wazne mozna wybrac sam net na LLU bez glosu >>>
czyli przejście z Tp na Netie bez utrzymania lini czy abonamentu tel
jednym słowem 8Mbit/sek za 79zł bez głosu , nice :)

#345687  autor: abcd
 10 lip 2009, 11:16
A użytkownikom 16 też zniosą górny limit? Bo mam b. ładny kabelek (wg. modemu synchro nawet do 22000-24000 w dół). I te 8Mbit to 8/1 czy 8/0,5?

I jeśli jest tak jak jest to czy będzie oferta przejścia dla użytkowników 16Mbit (bo 40zł różnicy za ten sam produkt to jednak różnica)

#345969  autor: user_delete19
 11 lip 2009, 18:59
Ja sobie chyba jednak poczekam do jesieni :/ na chwilę obecną LLU jest dla wybrańców, a jak TPSA wprowadzi wyższe prędkości to zapewne i konkurencja takowe wprowadzi (stawki tp z upustem 51%)... zawsze to coś...

#346064  autor: abcd
 12 lip 2009, 10:23
Jak masz możliwości na LLU z Netii to gorąco polecam bo DSLAM-y mają naprawdę przedniej jakości i ustawiają tryb fast nawet dla wysokiej synchronizacji (ping do onetu na poziomie 15-16). I na pewno jest to lepszej jakości łącze niż takie od TPSA, która nie ustawia fast nawet dla synchronizacji ADSL2 6100 (2Mbit+TV, pingi rzędu 40-50)

#346298  autor: Sig
 13 lip 2009, 13:30
Według regulaminu:
http://www.netia.pl/files/dom/uslugi/sw ... niczen.pdf

Prędkość uploadu/wysyłania to 1 Mbit/s, zatem r-e-w-e-l-a-c-j-a w porównaniu z tym co jest.
Tja, tyle że u mnie LLU będzie za jakieś 50 lat :-/.

[ Dodano: 2009-07-15, 11:52 ]
Żeby nie zakładać nowego tematu...
Czy jakiś użytkownik internetu od Netii po kablu TP ze strefy 094 może potwierdzić masową awarię? W ciagu ostatnich tygodni 'przywykłem' do kilkugodzinnych padów (część zgłaszałem, część sobie odpuściłem - znidziło mi się słuchać muzyczki czekając na konsultanta, za każdym razem wyjaśniając to samo - jest synchronizacja (prędkość, parametry itd.), IP czy DNSy nie są pobierane, podobno serwer autoryzacji, ale c'mon, ile razy to samo moze się psuć). Dziś nie działa od 9, ale po raz pierwszy na infolinii automat informował o masowej awarii - czy czyta formułkę wszystkim ze strefy, czy tylko padniętym numerom tego nie wiem.
Nigdzie jednak nie widzę, żeby ludzie sie skarżyli (nawet na nesotrada.info - choć z drugiej strony nie kazdy ma mobilną alternatywę).

Zatem, jak wam dziś Netia śmiga, zwłaszcza w strefie 094?

#348182  autor: elkanguro
 23 lip 2009, 12:03
Ja dziś w strefi 041 straciłem synchronizację. Rozmawiałem już na 0800 102 102 i została zgłoszona awaria, problem na linii podobno, zostałem poinformowany że technicy powinni sprawdzić/naprawić w ciągu 48h. Moje pytanie teraz jest takie, czy jeśli podobna sytuacja ma miejsce a jest się abonentem Netii to równie szybko sprawdzają co się dzieje czy się jakoś tłumaczą i przekazują sprawę do TP?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#348241  autor: lukas63
 23 lip 2009, 16:59
Witam
Mam u siebie net radiowy na czas nieokreślony i akurat traf chciał, że zapukali do drzwi przedstawiciele netii - okazuje się, że w mojej miejscowości jest LLU (do centrali mam z maks. 1km) - przedstawili ofertę net 4mb +tel. - zadzwonił gościu sprawdzić czy jest możliwość podpięcia netu przez LLU i okazuje się, że jest. Wziąłem nr tel do przedstawiciela i być może wezmę, ale mam kilka pytań:
1)Mam podciągnięty kabel na chatę (kiedyś miałem tel. z tpsy) ale teraz nie mam aktywnej linii (każdy ma kom na chacie więc po co stacjonarka) - czy mogę mieć ten net bez telefonu???
2)Czy jest możliwość, że tpsa na to może się nie zgodzić - w netii powiedzieli, że jest możliwość założenia 4mb netu - ale jak wiadomo jest to Polska i czy nie przypadkiem tpsa może powiedzieć, że nie ma możliwości technicznych mimo, że są???
3)Ma ktoś może link jak wygląda procedura zakładania takiego netu? (jak to długo trwa, etc....)

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

#348289  autor: abcd
 23 lip 2009, 21:26
2)Czy jest możliwość, że tpsa na to może się nie zgodzić - w netii powiedzieli, że jest możliwość założenia 4mb netu - ale jak wiadomo jest to Polska i czy nie przypadkiem tpsa może powiedzieć, że nie ma możliwości technicznych mimo, że są???
Możliwości techniczne ustala Netia, która dostaje w dzierżawę kawałek kabla od centrali do abonenta. I mogą stwierdzić że pójdzie tam 16M (a powinno na 1km spokojnie pójść) i mogą stwierdzić że kabel jest w takim stanie że marne 1M nie pójdzie. A w ogóle to chyba opłaci ci się wziąć 8M bez telefonu.

#348301  autor: lukas63
 23 lip 2009, 22:34
Właśnie widziałem promocje na 8mb - i się skuszę jeżeli oczywiście będą możliwości techniczne

#355350  autor: elkanguro
 26 sie 2009, 19:32
Czy po zmianie Neostrady na ADSL od Netii wystarczy, że w routerze zmienię użytkownika i hasło czy trzeba jeszcze jakieś inne parametry zmienić aby działało?

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#355466  autor: abcd
 27 sie 2009, 08:37
Na LLU bez telefonu i BSA - tak. Na linii Netii potrzeba modemu z AnnexB.

#355526  autor: Pedros
 27 sie 2009, 12:42
abcd pisze:Na LLU bez telefonu i BSA - tak. Na linii Netii potrzeba modemu z AnnexB.
"aneks B" jest stosowany w przypadku łączy ISDN (np w netii bo Tp nie swiadczy ADSL'a na ISDN'ie)
natomiast na analogowej linii (czy to Netii czy TP) uzywany jest aneks A

#355575  autor: Wieczor1
 27 sie 2009, 16:33
lukas63 pisze: 3)Ma ktoś może link jak wygląda procedura zakładania takiego netu? (jak to długo trwa, etc....)

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Od momentu otrzymania oswiadczenia przez Netie TP ma na uwolnienie petli lokalnej 22 dni robocze. BMT na LLU sie zdarza ale rzadko. Problem moze sie pojawic najczesciej z wysylka routera- musisz dopilnowac pozniej w BOK zeby wystawili (juz gdzies o tym tu pisalem) WO na wysylke routera.

"When the men lies, he murders some part of the world(...) cannot the kingdom of salivation take me home"