Jako, że padł mi właśnie internet od Netii (w Poniedziałek wizyta techników), to mam okazję potestować internet od Plusa - aktualnie pakiet 250MB w Simplus.
Wcześniej korzystajac np. z Opera Mini, czy Fringe/Skype lite nie patrzyłem na prędkości, teraz jest naczej

.
Z internetem łączę się przez Nokię e61i, w rezerwie jeszcze jes Nokia 6300 i jakiś Szajsung.
Jestem w zasięgu EDGE, sygnał jest silny , nadajnik może jakieś 2 kilometry odemnie.
Telefon podłaczam kablem - nie wiem jakim, firmowy Nokii.
Soft do łączenia - PC Suite, najnowszy.
System - Windows XP HE SP3
Profil do łączenia - INTERNET (pozostałość w konfiguracji po numerze abonamentowym, chyba to samo co INTERNET_GPRS w Simplus?).
Syteme wykrywa, że połaczenie jest przez Nokia E61i USB Modem #3 (OTA) - z mojej dotychczasowej lektury wynika, że 3 numerek ,to numer portu USB.
Wydawało mi się, ze maksymalna prędkość w EDGE to 236.8 kbps.
U mnie po połączeniu, oraz po najechaniuna ikonkę w trayu widać:
Szybkość: 115,2 kbps
Z tego co czytałem, to powodem może być np. fakt, że BTS działa własnie z taką prędkością, albo że telefon nie wyciąga pełnego EDGE (chociaż 3G mi łapał). Podsumowując - czytałem sporo, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
JEdnym z pomysłów, była zmiana sterownika (?) w menadżerze urządzeń. Zajrzałem tam, Nokia modem ma ustawioną maksymalną prędkosć portu - 460800.
Jest tam jednak także coś, co sie nazywa Agree Systems HDA Modem - prędkość portu 115200...
Nie wiem co to jest i skąd sie wzięło, ale pasowałoby, że ogranicza w jakiś sposób prędkosć... To jakiś składnik systemu, albo paczki softu od HP (laptop, stary HP nx7400).
Byłbym wdzięczny za radą jak podnieść prędkosc, jezeli to wykonalne.