• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#342000  autor: DD7
 20 cze 2009, 10:25
Teraz mam 640kbit/s w modemie, nie wiem jakie są limity u mnie. A po prostu od 1 lipca mam 4mbit/s w Netii i nie wiem czy pójdzie.

#342108  autor: abcd
 20 cze 2009, 21:56
Wrzuć parametry łącza tutaj http://www2.farina1.com/adsl/ i sprawdź wynik dla ADSL2+ (w takiej technologii Netia świadczy usługi po LLU).

Swoją drogą, ile mniej więcej czasu powinno zająć tepsie przepięcie do DSLAM-u Netii? Trzymają te 30 dni czy przełączają szybciej?

#342298  autor: zinkzaq
 22 cze 2009, 11:58
elkanguro pisze:Czy TP może stwarzać jakieś problemy?
nie powinna ale to różnie z tym bywa
abcd pisze:Trzymają te 30 dni czy przełączają szybciej?
Jeśli jest to sharde LLU to troszke szybciej ale jeśli full LLU to trzymają niestety

zmiana widzenia , teraz technik tpsa

#342333  autor: bambocha
 22 cze 2009, 15:54
Widzę ze obeznani jesteście w ofercie netii, wiec sobie pozwolę zadać parę pytań.;)
1.Czy netia ma jeszcze swoje biura w większych miastach? Czy jest gdzieś aktualna lista z adresami, na netia.pl nie widzę takiej?
2. Ile kosztuje podłączenie?(podciągniecie kabla do mieszkania itp.) Sąsiad ma internet z netii wiec nie powinno być problemów.
3.W netii podobno istnieje coś takiego, że mogę sobie dobrowolnie zmieniać szybkość neta bez konsekwencji, więc jeśli wezmę internet z oferty wolne wybory przez rok 4mb/s w cenie 1mb/s to po tym roku mogę zmienić pakiet na 1mb żebym więcej nie płacił?
4. Dzwonił do znajomego ktoś z netii i powiedział mu, że musi mieć telefon alby móc mieć internet z netii(na łączach netii), wciskał kit? Z tego co wiem wcale tak nie jest.
5. Czy aktywacja i modem to jakieś duże koszta?

#342531  autor: abcd
 23 cze 2009, 21:24
Jeśli jest to sharde LLU to troszke szybciej ale jeśli full LLU to trzymają niestety
A właściwie to co TPSA ma do zrobienia przy przełączeniu? Tylko przełączyć kabel i zerwać umowę na telefon?
5. Czy aktywacja i modem to jakieś duże koszta?
Przy LLU aktywacja to 20 zł (z fakturą na maila) i modem 30 (1xeth, bez wifi) albo 100 (4xeth, wifi). Na łączach Netii pewnie podobnie.
3.W netii podobno istnieje coś takiego, że mogę sobie dobrowolnie zmieniać szybkość neta bez konsekwencji, więc jeśli wezmę internet z oferty wolne wybory przez rok 4mb/s w cenie 1mb/s to po tym roku mogę zmienić pakiet na 1mb żebym więcej nie płacił?
Nie. Zmiana ceny jest tylko w zakresie wybranej na starcie prędkości (czyli jeśli za pół roku 4Mbit będzie za 50zł/msc możesz zmigrować na tę ofertę i płacić do końca umowy 50 zł/msc). Ewentualnie ZTCW można też podnieść prędkość za darmo w każdym momencie w ramach jenej promocji

#342573  autor: luukasz82
 24 cze 2009, 10:11
abcd pisze:A właściwie to co TPSA ma do zrobienia przy przełączeniu? Tylko przełączyć kabel i zerwać umowę na telefon?
Czyli jeśli mam telefon w planie socjalnym za 28 zł to TP zerwie ze mna umowę i bede musiał podpisac z Netia na tel żeby móc wziąść te 4MB?Wiem że w moim mieśćie jest to LLU.Czy żeby wziasc 4MB to trzeba rowniez wziasc od netii tel?

#342589  autor: abcd
 24 cze 2009, 11:48
Nie. Możesz wziąć sam net (o 10 zł droższy wtedy) i zostać przy starym planie tepsy.

#342595  autor: JATE
 24 cze 2009, 12:10
Cytat:

Nie. Zmiana ceny jest tylko w zakresie wybranej na starcie prędkości (czyli jeśli za pół roku 4Mbit będzie za 50zł/msc możesz zmigrować na tę ofertę i płacić do końca umowy 50 zł/msc). Ewentualnie ZTCW można też podnieść prędkość za darmo w każdym momencie w ramach jenej promocji
------------------------------------------------------------------------------

Hmm - ciekawe ... Tylko dlaczego , gdy dzwonię na infolinię Netii z zapytaniem , czy mógłbym ( a bardzo tego chciałbym ) podwyższyć prędkość z 1mb na 2mb i płacić więcej , to mi odpowiadają ,że to jest niemożliwe bo podpisałem umowę lojalnościową na 3 lata i w trakcie jej trwania jest to niemożliwe. To ja im na to ,że za 2 lata stracą klienta ! , a oni dalej swoje...
Przeniosłem telefon i internet w 11/2008r. z TPSA do Netii skuszony niższą ceną (płacę 44zł za ten 1mb) i możliwością (w reklamie) w przyszłości zmiany prędkości internetu . Teraz chciałbym mieć szybszy internet i płacić za niego więcej (czyli 2 mb za 66 zł ) , ale mi tego nie chcą umożliwić ... Bo warunki techniczne to już raczej są .
Czyli w Polsce jesteśmy ... ;) Netia nie chce moich pieniędzy ! Więc jeśli tak, to stracą z końcem umowy klienta i nie tylko ...

#342600  autor: luukasz82
 24 cze 2009, 12:31
Mam jeszcze jedno pytanie.Czy musze coś załatwiać w sprawie uwolnienie lini abonenckiej LLU czy Netia wszystko juz zalatwi za mnie oraz czy telefon z TP bedzie musiał byc podlaczony pod ten router ktory daja za 29 czy normalnie zostaje tak jak jest czyli po gniazdko tel?

#342736  autor: Pedros
 24 cze 2009, 23:03
luukasz82 pisze:Mam jeszcze jedno pytanie.Czy musze coś załatwiać w sprawie uwolnienie lini abonenckiej LLU czy Netia wszystko juz zalatwi za mnie oraz czy telefon z TP bedzie musiał byc podlaczony pod ten router ktory daja za 29 czy normalnie zostaje tak jak jest czyli po gniazdko tel?
przejęcie łącza pod LLU (oprócz podpisu rzecz jasna) załatwia Netia

wszystkie urządzenia peryferyjne muszą być podłączone bezpośrednio do urządzenia abonenckiego czyli modemu/routera

...ale Neia dorzuca zestaw DECT z dwoma słuchawkami za 1 zł

Tempus Fugit Acternitas Manaet

#342740  autor: Marens
 24 cze 2009, 23:28
Czytałem, że są kłopoty z VoIP'em na LLU Netii.

#342761  autor: Pedros
 25 cze 2009, 01:23
Marens pisze:Czy;tałem, że są kłopoty z VoIP'em na LLU Netii.
nie zaobserwowałem :)
mam LLU w Wawie i do tego siostre w USA wiec 120 min do stanow super mi pasuje a jakość polaczenia bardzo dobra

.... no i do tego 6MB za 49 zł :) -> polecam LLU

#342767  autor: luukasz82
 25 cze 2009, 07:55
Pedros pisze:...ale Neia dorzuca zestaw DECT z dwoma słuchawkami za 1 zł
Ale ja chce wziasc bez ich telefonu telefon mam w najtanszym abonamecie w TP za 28zł.Czy konieczna bedzie wymiana obecnego telefonu na zestaw DECT?

#342771  autor: abcd
 25 cze 2009, 09:44
Nie. Bez telefonu po prostu będziesz miał wniosek o uwolnienie częściowe i telefon będzie ci świadczyć TPSA.
Inna sprawa, że w Netii to się nieco bardziej opłaca bo abonament w Netii (podstawowy) to 35zł, a wtedy internet jest tańszy o 10 zł więc jesteś 3 zł do przodu i masz lepszą ofertę telefonu

#342936  autor: Pedros
 25 cze 2009, 23:12
luukasz82 pisze:
Pedros pisze:...ale Neia dorzuca zestaw DECT z dwoma słuchawkami za 1 zł
Ale ja chce wziasc bez ich telefonu telefon mam w najtanszym abonamecie w TP za 28zł.Czy konieczna bedzie wymiana obecnego telefonu na zestaw DECT?
podobnie jak przedmówca nie rozumiem Twojego rozwiązania
LLU Shared to koszt 59zł za net w Netii + ab socjalny w TP 28zł = 87zł (i prawie zero rozmów)
LLU Full (czyli tel + internet z netii) = 84zł do tego 120min na stacjonarne albo 50min na komorki

wiec gdzie Twoja logika ?
Do przemyslenia :)

#342963  autor: luukasz82
 26 cze 2009, 01:31
Rachunek przychodzi mi na kwote 28 zł bo abonament w Tp mam tylko ze wzgledu na internet nie bede zmieniał abonamentu na korzyść 3zł w Netii.

#342997  autor: zinkzaq
 26 cze 2009, 10:46
Pedros pisze:wiec gdzie Twoja logika ?
Do przemyslenia :)
zależy jeszcze na kogo jest telefon i kto żądzi :P

zmiana widzenia , teraz technik tpsa

#343126  autor: Pedros
 27 cze 2009, 01:00
zinkzaq pisze: zależy jeszcze na kogo jest telefon i kto żądzi :P
hehe rozumiem :)

aczkolwiek ja tam wole miec rachunek u jednego operatora
a jak mielbym Telekomunie płacić jeszcze jakis haracz z którego nic nie mam
to szczerze wole przeniesc wszystko i jeszcze dzwonic do siostry w USA albo na komorki

"...ale to jest Twój dom" (IKEA) ;)

#343154  autor: tajniak
 27 cze 2009, 10:31
Pedros pisze:LLU Shared to koszt 59zł za net w Netii + ab socjalny w TP 28zł = 87zł (i prawie zero rozmów)
nie ma socjalnego

#343219  autor: simian raticus
 27 cze 2009, 14:34
tajniak pisze:
Pedros pisze:LLU Shared to koszt 59zł za net w Netii + ab socjalny w TP 28zł = 87zł (i prawie zero rozmów)
nie ma socjalnego
Jak nie przeszedłeś na inny po wycofaniu go to jest :?: