• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #341400  autor: Andachiel
 17 cze 2009, 14:21
Witam

Ponieważ często jeżdżę .
Od pewnego czasu nabrałem ochote na sprawienie sobie mobilnego internetu z któreś z sieci :)
Wiem że na rynku są takie sieci świadczące internet jak plus orange play i era :) <może są jakieś inne bardziej atrakcyjniejsze firmy ...jeśli tak proszę o podanie >

Nie wiem również jaka siec ma najlepszą i najtańszą oferte i jakośc internetu jak również jaką szybkość łącza wybrać tak żeby mi wystarczyła do normalnej pracy :) :(

Drugi problem to to czy lepiej jest wziaść internet na karte czy na abonament z własnym kupionym modemem czy lepiej jest kupić lub dostać modem u operatora :?:

.Jesli jakiś informacji brakuje dopisze :)

Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje :) i Pozdrawiam :) Andachiel

o lol

#341408  autor: thonka
 17 cze 2009, 14:37
wszystko zalezy od tego co bedziesz robic (a wiec ile danych potrzebowac) oraz czy stac Cie na utrzymywanie miesiac w miesiac takiego dodatku? ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#341422  autor: Andachiel
 17 cze 2009, 15:09
Stać mnie będzie jednak chce kupić najtańszy internet :)

CO będe robic ....pracować :)

Czyli przeglądać strony czytać emaile i odpisywać no i allegro :)
Czasem się zdaży że ściągne coś z rapida i nic więcej :)

A więc co mi polecacie :?:

o lol

#341434  autor: thonka
 17 cze 2009, 15:52
iplus - 1gb danych za 49zl/m-c na 24m-ce, predkosc limitowana do 1mbit/s, modem za 1zl np. huawei 156e, aktywacja 50zl

blueconnect - 1gb danych za 49zl/m-c na 24m-ce, darmowe hotspoty ery w ramach abonamentu (pizza hut, kfc, sphinx, hotele, centra handlowe, lotniska, czasem mc donalds), po zakonczeniu umowy dodatkowe 6 miesiecy jest za 1zl/m-c, rowniez modem za 1zl, aktywacja 49zl.

mozliwa tez opcja blueconnect z umowa bezterminowa za 49zl/m-c, jedyna roznica od w/w to taka, ze nie ma promocji 6m-cy za 1zl, oraz to, ze nie ma modemu no i aktywacja 99zl...

orange free - standard 60zl/m-c za 1gb (kupujac w salonie dostaniesz upust 50% przez 4 pierwsze miesiace) lub 39,5zl/m-c za 0,5gb obie wersje na 24 miesiace.

oplaca sie brac orange free standard przez internet - upust 50% przez 5 miesiecy i do tego 1,5gb danych zamiast 1gb, aktywacja kazdej opcji w orange 61zl.

play online (wymienie, choc przez zasieg ciezko z tego korzystac w podrozy) - 5gb za 45zl/m-c na 18 miesiecy, aktualnie w promocji 3 pierwsze miesiace za 0zl, modem za 1zl, limit predkosci do 1mbit/s, aktywacja 9zl

jest tez opcja na 12 miesiecy, oplaty i limity takie same, modemy sa tylko lekko drozsze (najtanszy 20zl)

najkorzystniej wychodzi oczywiscie play, ale z uwagi na zasieg jest to wybor dyskusyjny.
pod wzgledem zasiegu wygrywa plus
pod wzgledem cena/ilosc danych orange free zamawiane przez intenret
jezeli jednak internesuje Cie umowa bezterminowa to tylko i wylacznie era ma takie cos.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#341441  autor: Marens
 17 cze 2009, 16:15
Nie brałbym pod uwagę Play Online do częstego przemieszczania się.
Nie zda swojej roli. Sam korzystam z Playa ale traktuje to jako internet stacjonarny.

Zastanawiałbym się nad Plusem lub Orange:
:arrow: Plus, po przekroczeniu limitu możemy odnowić limit wysyłając SMS Premium.

:arrow: Orange, teoretycznie limit jest przycinany do 64kbps. Jednak na dzień dzisiejszy konsultanci odnawiają limit (39,5) w przypadku zakwestionowania przycięcia do 16kbps.
Dodam, że 64kbps to całkiem niezła prędkość po limitowa, która wystarcza do swobodnej pracy.
Niestety EDGE Orange nie cechuje się najwyższą wydajnością. Swojego czasu 3G z Orange działało najlepiej z wszystkich operatorów, jednak od początku Czerwca coś się stało i przejściowo działa mizernie.

:arrow: Era czasami nie blokuje po przekroczeniu prędkości, jednak jest to lotto.
Brałbym Erę gdyby wchodziła w rachubę umowa na czas nieoznaczony.
Plus ma sporo dziur w EDGE, w wielu miasteczkach jest tylko GPRS. Jednak w miejscowościach turystycznych jest bardzo duże prawdopodobieństwo złapania 3G a na pewno jest EDGE.

Dodam jeszcze, że radziłbym kupić porządny modem na Allegro i wziąć samą aktywację na 12miesięcy. Huawei'e dawane za 1zł dają sporo do życzenia. Radziłbym kupić coś ze stajni Sierry, Optiona.

Narzekałem na Play Online mając Huawei E160, Huawei E630. Zmieniłem na Sierre AC880 i nie mogę powiedzieć złego słowa.

#341458  autor: Andachiel
 17 cze 2009, 17:10
a play na karte :?:

co o nim możecie powiedzieć :)

o lol

#341459  autor: yagi
 17 cze 2009, 17:12
a play na karte :?:
Drogo to wyjdzie.

Za Era przemawiaja hotspoty we wszystkich McDonaldach i niektorych restauracjach/hotelach - wtedy transmisja nie leci z limitu BC ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#341472  autor: Kaczy
 17 cze 2009, 17:49
Dwa dni temu został założony identyczyny temat.

...::: Made for loneliness :::...