• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #340992  autor: sporysz
 14 cze 2009, 20:49
Witam,

Moja rodzinka wyjeżdża na wakacje do Ostrowa (miejscowość między Karwią a Jastrzębią Górą). Tak się zdarzyło że muszą wziąć laptopa i mieć dostęp do sieci.
Wymyśliłem że będą łączyć się z netem za pomocą Nokii 6151, która ma EDGE (3G nie oferuje tam żaden z opów).
Pierwotnie założyłem że Rodzinka się będzie łączyć za pomocą pakietu Internet w Play Fresh (Fresh ma służyć do kontaktów między nami, więc odpadałaby zabawa ze zmianami kart). Jednak koszt netu we Freszu jest porażający. Zacząłem więc kombinować inaczej: może tak kupić starter Play On-line na kartę, ale pojawiły się tu następujące pytania:
- czy w rzeczonym Ostrowie POlnK :D w zasięgu EDGE będzie działał (nie jestem w stanie stwierdzić na jakim nadajniku Play tam działa, a czy jeśli na Polkomtela, to nie będzie problemu z korzystaniem z POlnK?
- czy karta POlnK ma własny numer na który mógłbym normalnie dzwonić z Fresza (na www nic na ten temat nie znalazłem)

Zależy mi na Playu by nie grzebać w telefonie by zmienić SIM

Jeśli jednak korzystanie z POlnK jest niemożliwe w tym pięknym Ostrowie, to co polecacie w takiej sytuacji: poczciwą SimDatę? chodzi mi o takiego opa który by nie zmuszał do grzebania w ustawieniach WAP/Internet przy każdej zmianie karty.

Przepraszam że zawracam głowę ale wyjazd jest za tydzień, mam mało czasu by kupować "w ciemno"

Pozdrawiam serdecznie,

sporysz

#340997  autor: ezaq
 14 cze 2009, 21:03
sporysz pisze:- czy w rzeczonym Ostrowie POlnK w zasięgu EDGE będzie działał (nie jestem w stanie stwierdzić na jakim nadajniku Play tam działa, a czy jeśli na Polkomtela, to nie będzie problemu z korzystaniem z POlnK?
Play Online na kartę działa jedynie na macierzystych nadajnikach 3G Playa, więc jeśli telefon ma tylko EDGE to karta nawet się nie zaloguje do sieci.
sporysz pisze:- czy karta POlnK ma własny numer na który mógłbym normalnie dzwonić z Fresza (na www nic na ten temat nie znalazłem).
Tak.
sporysz pisze:Jeśli jednak korzystanie z POlnK jest niemożliwe w tym pięknym Ostrowie, to co polecacie w takiej sytuacji: poczciwą SimDatę? chodzi mi o takiego opa który by nie zmuszał do grzebania w ustawieniach WAP/Internet przy każdej zmianie karty.
Trudno mi polecić jakąś ofertę, ale chciałem zauważyć, że jeśli z netem połączenie będzie wykonywane z laptopa, to nie ma znaczenia co masz ustawione w telefonie (WAP/Internet), ponieważ wszystko i tak ustawiasz w kompie. Dodam też, że w przypadku Orange i Plusa, net w telefonie jak i w laptopie działał mi na tych samych ustawieniach. Testowane na Nokii 6230i.

#341037  autor: mariusz9a
 15 cze 2009, 00:50
Ja polecam którąś z ofert pre-paid Plusa (Simplus Twój Profil lub 36i6). Dostępne są tam pakiety Internetowe od 25MB do 500MB (w 36i6 po doładowaniu konta dodatkowo dostaniesz darmowy pakiet MBajtów). Pakiety działają na ustawieniach Internet jak i Wap.

#341054  autor: sporysz
 15 cze 2009, 11:23
ezaq pisze:Play Online na kartę działa jedynie na macierzystych nadajnikach 3G Playa, więc jeśli telefon ma tylko EDGE to karta nawet się nie zaloguje do sieci.
Faktycznie, zapatrzyłem się na mapkę bez odznaczenia poszczególnych technologii transmisji. Po odznaczeniu UMTS w Ostrowie pojawiła się plaża. :D
ezaq pisze:Trudno mi polecić jakąś ofertę, ale chciałem zauważyć, że jeśli z netem połączenie będzie wykonywane z laptopa, to nie ma znaczenia co masz ustawione w telefonie (WAP/Internet), ponieważ wszystko i tak ustawiasz w kompie.
Znowu mój błąd :oops: Faktycznie, korzystając z softu telefonu na PC nic nie trzeba grzebać w fonie, wszystko ustawia się w kompie.
mariusz9a pisze:Ja polecam którąś z ofert pre-paid Plusa (Simplus Twój Profil lub 36i6). Dostępne są tam pakiety Internetowe od 25MB do 500MB (w 36i6 po doładowaniu konta dodatkowo dostaniesz darmowy pakiet MBajtów). Pakiety działają na ustawieniach Internet jak i Wap.
O, witam ziomka z rodzinnych stron :) . Ja szczerze pisząc zastanawiałem się nad Heyah gdyż wg. mapki Ery powinien być tam zasięg 3G, chociaż jakoś nie chce mi się w to wierzyć (przy okazji czy mógłby ktoś zweryfikować tą informację?).
Drugi w kolejce to właśnie Plus GSM.

Dzięki za rady,

sporysz

#341061  autor: Btk_Tomas
 15 cze 2009, 12:12
sporysz, Będziesz już tam na miejscu to sprawdzisz która sieć oferuje najlepszy zasięg 3g i tej sieci kupisz sobie starter, to przecież nie problem.
W/g mnie do sporadycznego korzystania z neta wystarczy Heyah.

#341072  autor: sporysz
 15 cze 2009, 13:51
Btk_Tomas pisze:Będziesz już tam na miejscu to sprawdzisz która sieć oferuje najlepszy zasięg 3g i tej sieci kupisz sobie starter, to przecież nie problem.
Problemem może być to że ja tylko zawożę bliskich i po kilku godzinach wracam na Południe. Po włączeniu to musi działać więc eksperymenty odpadają. Gdybym ja był z nimi nad morzem to pewnie bym testował na miejscu, a tak nie mam możliwości.

Pozdrawiam,

sporysz

#341135  autor: Vieslav
 15 cze 2009, 21:52
ezaq, Play działa też na EDGE pod warunkiem, że to ich nadajnik a nie Plusa.

#341159  autor: ezaq
 15 cze 2009, 23:52
Mulder pisze:ezaq, Play działa też na EDGE pod warunkiem, że to ich nadajnik a nie Plusa.
Play Online na kartę działa jedynie na ich własnych nadajnikach 3G. Przed chwilą sprawdziłem swoją kartę w Nokii 6230i i się nawet nie loguje do sieci. Na stronie Play jest napisane:

Play Online na kartę współpracuje z :
- modemami USB, kartami Express Card /PCMCIA
- telefonami działającymi w technologii 3G (UMTS)/HSDPA.

Poza tym w Regulaminie świadczenia Usług Telekomunikacyjnych dostępu do Internetu przez P4 sp. z o.o. dla Użytkowników czytamy:

Sieć Telekomunikacyjna – sieć telekomunikacyjna w rozumieniu Prawa Telekomunikacyjnego, wykorzystywana przez Operatora do świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, w oparciu o własną Infrastrukturę UMTS/HSDPA Operatora.

Osobiście bym się ucieszył, gdyby Play uruchomił Play Online na kartę również na własnych nadajnikach GSM, ponieważ nie mam modemu/telefonu 3G.

#341381  autor: Vieslav
 17 cze 2009, 12:45
W takim razie albo mi się z Play Online pomyliło albo całkiem mi się pomyliło, bo źle usłyszałem. A Play Online działa na EDGE czy tylko na 3G tak jak Online na kartę?

#341457  autor: yagi
 17 cze 2009, 17:10
Na korzystanie z EDGE pozwalaja tylko niektore nadajniki Play. To jest loteria albo jakies niedopatrzenie ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#344284  autor: sporysz
 02 lip 2009, 14:36
Może się komuś przydać. Sprawdziłem osobiście. Wszyscy operatorzy W3 są w Ostrowie 3G. Play oczywiście jedynie na nadajnikach Plusa.

Pozdrawiam i życzę miłych wakacji,

sporysz

http://bezdruku.pl/

#344385  autor: yagi
 02 lip 2009, 23:16
sporysz pisze:Play oczywiście jedynie na nadajnikach Plusa.
Czyli Online nie zadziala...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)