@elkanguro
Za kilka miesięcy będzie już rok jak przeszedłem taką drogę jak ty. Jak dla mnie nie ma różnicy, jeżeli już to na plus. Zaznaczam jednak że na Nesotradę też nei mogłem narzekać - działałą stabilnie, a jedyna awaria którą kojarzę była szbko załątwiona (piorun spalił modem

, serio, serio). W Netii jak jestem to były możeze dwa kilkugodzinne przestoje, ale zawsze dobry kontakt z infolinią, no iz tego co pamietam to podczas potężnej burzy.
Co do przejścia - naczytałem się jakie to ludzie przeszkody mają, ale w moim przypadku wogóle nie zauważyłem zmiany, wszystko poszło płynnie.
Pamiętaj, że to internet po kablach TP, ale nie do końca. Alternatywni operatorzy, zwłaszcza Ci którzy mają własna infrastrukturę (jak Netia) korzysta z łącz TP do dociągnięcia sygnału (?) do swojej sieci/światłowowdu. Potem to już leci na ich kablach.
Różnica pomiędzy TP i Netią da się zauwazyc w routingu. Nie wdając sie w szczegóły, TP ma go średnio dobrego (czasem przez pół świata...), np. do wymiany międzynarodowej korzysta z łącz FT. Netia ma bardziej otwatą politykę, przedewszystkim jest wpięta do PLIX
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polish_Internet_eXchange . Jedną z korzyści jest obniżenie dzięki temu pingów, jak grasz to docenisz.
Podsumowujac - polecam, jeżeli mieszkasz w większym mieście, to kiedyś moze do Ciebie trafi LLU od Netii.
Podsumowując