• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #328603  autor: Atlan
 10 kwie 2009, 19:14
Moi drodzy, czy mając EraInternet Stacjonarny i telefon od TP mogę podpisać umowę np. z Dialogiem na świadczenie usług telefonicznych?
Jeśli tak, to czy będzie jakaś przerwa w działaniu neta (w momencie przełączania)?

I tak w ogóle to czy przeniesienie numeru z TP do Netii/Dialogu itp jest płatne?

Pozdrawiam

#328604  autor: yagi
 10 kwie 2009, 19:21
Mozesz korzystac z uslug teleofnicznych innego operatora na zasadzie WLR i koszt przeniesienia jest z reguly zerowy.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#328606  autor: Atlan
 10 kwie 2009, 19:29
Teoretycznie to ja wiem, że można, tylko że zastanawiałem się czy w Erze nic się tam nie "popsuje" kiedy zmieni się operator...

No dobrze, a czy przy takiej zmianie zachowana będzie ciągłość korzystania z Internetu? Bo np. TP odłączy telefon 30 kwietnia, a Netia czy Dialog powiedzą że mają 30 dni na podłączenie ;)

#328668  autor: yagi
 10 kwie 2009, 23:17
Nie powinno byc zadnej przerwy na Internecie, to nie klasyczne przeniesienie numeru tylko dzierzawa lacza ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#328675  autor: BL9393
 10 kwie 2009, 23:32
Zmiana jest w miarę płynnie realizowana. Możesz być pozbawiony max 24h usługi telefonicznej. BSA będzie świadczone w sposób ciągły. Za zmianę oferty TP - WLR nie ma kosztu przeniesienia numeru, płacisz tylko aktywację u nowego operatora zgodnie z jego cennikiem/promocją.

czas na Orange

#331005  autor: roberto_tepsa
 22 kwie 2009, 20:17
BL9393 pisze:Zmiana jest w miarę płynnie realizowana. Możesz być pozbawiony max 24h usługi telefonicznej. BSA będzie świadczone w sposób ciągły. Za zmianę oferty TP - WLR nie ma kosztu przeniesienia numeru, płacisz tylko aktywację u nowego operatora zgodnie z jego cennikiem/promocją.
potwierdzam, przetestowałem w praktyce, nie ma z tym żadnego problemu. Tak więc Twój internet z Ery jest niezagrożony! Zastanawiam się tylko co w przypadku gdy zrezygnujesz z tel całkowicie (a miałeś np. WLR Dialogu) i zostajesz z samym BSA np. od Ery.
Co wtedy? Opłata za utrzymanie łącza? Kto ją będzie naliczał? Era? Czy Dialog poinformuje Erę o rezygnacji (moim zdaniem nierealne)? Takiego przypadku jeszcze nie przetestowałem... :P

#331046  autor: BL9393
 22 kwie 2009, 21:49
w przypadku rezygnacji z WLR przez około 30dni numer "wisi w próżni" i TP czeka na powrót lub dalszą dyspozycję klienta. Jeśli takowej nie otrzyma to stacja jest zdejmowana i wskakuje utrzymanie łącza, ale na fakturach u alternatywnego (powinna) :) chociaż nie wiem czy BSA też nie jest zdejmowane... muszę sprawdzić w pracy :D

czas na Orange

#331094  autor: Ryszard Lubicz
 23 kwie 2009, 07:23
Możesz brać w ciemno telefon u alternatywnego - nie będzie żadnych przerw w działaniu neta, wiem bo sam tak robiłem! :D

Grażynko wybacz...

#331102  autor: maniek
 23 kwie 2009, 08:41
roberto_tepsa pisze:Zastanawiam się tylko co w przypadku gdy zrezygnujesz z tel całkowicie (a miałeś np. WLR Dialogu) i zostajesz z samym BSA np. od Ery.
Jak TP odłączy numer to lipa bedzie chyba ze zdecydujesz sie na utrzymanie łącza. Ery czyli operatora alternatywnego nie interesuje twój telefon jesli z niego zrezygnujesz ale za internet bedziesz musial placic mimo iz sygnalu juz nie beda ci wysylac(w przypadku całkowitej rezygnacji z telefonu).
BL9393 pisze:chociaż nie wiem czy BSA też nie jest zdejmowane... muszę sprawdzić w pracy
Jest zdejmowane a u klienta występuje brak synchronizacji :wink:

#331321  autor: roberto_tepsa
 24 kwie 2009, 00:53
maniek pisze:Jak TP odłączy numer to lipa bedzie chyba ze zdecydujesz sie na utrzymanie łącza. Ery czyli operatora alternatywnego nie interesuje twój telefon jesli z niego zrezygnujesz
A właśnie, że Erę to interesuje... i pisze o tym na swojej stronie:
Kod: Zaznacz cały
#  Czy mogę skorzystać z oferty Era Internet Stacjonarny i zrezygnować całkowicie z telefonu?
Nie. Abonent przez cały czas świadczenia usługi Era Internet Stacjonarny musi utrzymywać aktywną usługę telefoniczną na linii TP S.A. posiadając abonament telefoniczny w TP S.A. lub u innego operatora świadczącego usługi telefoniczne na łączach TP. S.A., w tym także w Erze.
Wniosek: Operatorzy Alternatywni nie świadczą Naked BSA (internetu bez aktywnego telefonu, z opłatą za utrzymanie łącza). Czyli w chwili obecnej nie jest coś takiego możliwe mimo, że tp ma na to stosowne procedury i jest gotowa świadczyć taką usługę operatorom.

#331341  autor: maniek
 24 kwie 2009, 09:34
roberto chodzi mi o to ze operator alternatywny podlacza ci internet pod dany numer telefonu i jak z niego zrezygnujesz to jego nie bedzie obchodzic to ze ty juz nie masz telefonu.Jeśli rezygnacja bedzie z twojej winy to nie sadze by era poszla ci na reke i rozwiazala z toba umowe za porozumieniem.

#331365  autor: roberto_tepsa
 24 kwie 2009, 12:31
maniek pisze:roberto chodzi mi o to ze operator alternatywny podlacza ci internet pod dany numer telefonu i jak z niego zrezygnujesz to jego nie bedzie obchodzic to ze ty juz nie masz telefonu.Jeśli rezygnacja bedzie z twojej winy to nie sadze by era poszla ci na reke i rozwiazala z toba umowe za porozumieniem.
nie ma bata! kara jak nic!! masz racje.

#332659  autor: Aen Hen Cerbin
 01 maja 2009, 05:12
roberto_tepsa pisze: Wniosek: Operatorzy Alternatywni nie świadczą Naked BSA (internetu bez aktywnego telefonu, z opłatą za utrzymanie łącza). Czyli w chwili obecnej nie jest coś takiego możliwe mimo, że tp ma na to stosowne procedury i jest gotowa świadczyć taką usługę operatorom.
Są tacy co świadczą, za kwotę 28,60 PLN brutto - vide Netk@.

Więc?

SVP.

#333891  autor: roberto_tepsa
 07 maja 2009, 22:19
Aen Hen Cerbin pisze:Są tacy co świadczą, za kwotę 28,60 PLN brutto - vide Netk@.
Jakieś szczegóły Aen Hen Cerbin? Bo ja pierwszy raz słyszę o takowej ofercie...?!

#333895  autor: Aen Hen Cerbin
 07 maja 2009, 22:46
roberto_tepsa pisze:
Aen Hen Cerbin pisze:Są tacy co świadczą, za kwotę 28,60 PLN brutto - vide Netk@.
Jakieś szczegóły Aen Hen Cerbin? Bo ja pierwszy raz słyszę o takowej ofercie...?!
Szczegóły? Proszę bardzo: regulamin usługi Netk@ - paragraf 9.

Przy okazji: pomyliłem się opłata za utrzymanie linii wynosi 26,21 PLN.

SVP.

#333897  autor: roberto_tepsa
 07 maja 2009, 22:59
no to ladnie... w praktyce jeszcze nie spotkałem się z czymś takim... ale widzę, że TK rzuciła się na Naked'a. Jak pisałem procedury są, ale nie wiem jak dużo jest takich zleceń - chyba niewiele, bo nawet nie wiem jak to w systemie by wyglądało :lol:

#333899  autor: BL9393
 07 maja 2009, 23:02
pewnie tak jak teraz NN, ale zamiast symboli Neo symbol BSA ;)

czas na Orange

#333900  autor: tajniak
 07 maja 2009, 23:04
Paragraf 8.

PS BL9393, od kiedy jesteś "poza szeregami TP"? ;)

#333901  autor: BL9393
 07 maja 2009, 23:07
od 1 maja jestem już tylko w grupie TP... (France Telecom czyli jeden s***). Aktualnie walczę jako Konsultant Orange programu Propozycja ;)

czas na Orange

#334034  autor: tajniak
 08 maja 2009, 16:39
A cóż to jest, panie BL? ;)