• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #330220  autor: harcerz45
 19 kwie 2009, 17:55
Witam,

mam takowy problem i nie wiem jak sie do niego zabrac. Mam pociagniety kabel od slupka telekomunikacyjnego do mojego domku. (czarny kabel na zdjeciu] ) W domu mam rozprowadzona siec telefoniczna. (bialy kabel) Oba te kabelki spotykaja sie na zewnatrz budynku, tuz przy wejsciu do chalupy. Pytanie. Jak te kable maja byc polaczone ze soba ? Stosuje sie jakas skrzynke czy co ? Czy moze jakas kostke ? Prosze o porade z konkretnymi rozwiazaniami tego nurtujacego mnie problemu (co ? jak ? i za ile ?)

Harcerz45

Obrazek

#330223  autor: abramek92
 19 kwie 2009, 18:33
Ja w domu mam normalną puszkę małą i tam żelowymi złączkami złączone.
Jak chcesz to mogę wstawić zdjęcie.

#330227  autor: Vieslav
 19 kwie 2009, 18:48
Ja nie mam żadnej skrzynki. Ten czarny kabel jest bezpośrednio podciągnięty do środka i na nim jest założone gniazdko. Tylko moja instalacja jest z 1991 r. :P

#330231  autor: abramek92
 19 kwie 2009, 19:10
Moja jest z 2007 i myślałem, że te żelowe złączki będzie trzeba wymienić, ale już 2 lata działa bez problemów.

#330232  autor: harcerz45
 19 kwie 2009, 19:22
abramek92 pisze: Jak chcesz to mogę wstawić zdjęcie.
Dzieki za info. Jesli nie sprawi Ci to trudnosci, chetnie bym sobie na to bym rzucil okiem.

re

#333046  autor: amadeo
 04 maja 2009, 07:43
abramek92 pisze:Ja w domu mam normalną puszkę małą i tam żelowymi złączkami złączone.
Jak chcesz to mogę wstawić zdjęcie.
koniecznie połaczyć kable z puszką nadtynkową hermetyczną -jesli narazie niemasz sygnału to nic nie łacz ,w zasadzie powinno sie łaczyć w tz pary biały-biały pomarańcz-pomarańcz itd

ps
jesli ten kabel czarny wychodzi z ziemi koniecznie daj go w rurce PCV trochę odkop

Obrazek