• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #329201  autor: dedkam
 14 kwie 2009, 12:15
Witam,
byłbym zainteresowany internetem od Netii, ale chciałem zapytać czy możliwe jest zainstalowanie tego internetu na lini TP, korzystam z pakietu socjalnego (najnizszy abonament). Prosze o pomoc bo na stronie nie mogę się tego nigdzie doszukać.
Pozdrawiam.

#329208  autor: szyman12
 14 kwie 2009, 12:34
Było już na forum - tak, można mieć i socjalny i internet w Netii
 #329211  autor: PracownikTP
 14 kwie 2009, 12:38
dedkam pisze:Witam,
byłbym zainteresowany internetem od Netii, ale chciałem zapytać czy możliwe jest zainstalowanie tego internetu na lini TP
Tak, możesz mieć internet z netii na linii tp przy planie socjalnym.

#329355  autor: piotrekkk
 14 kwie 2009, 21:10
zgodnie z cennikiem tp tu
2. Abonenci planu tp socjalnego nie mogą korzystać z usług stałego dostępu do Internetu: sdi tp, neostrada tp plus, neostrada tp, dostęp do Internetu DSL tp i innych, za wyjątkiem dotychczasowych Abonentów pakietu oszczędnego, którzy w momencie zakwalifikowania do planu tp socjalnego korzystali z ww. usług.
czyli nie możesz mieć tylko internetu w tpsie, a zatem może mieć wszędzie indziej, nawet w orange ;) bo też niby tpsa ;p

#329502  autor: PracownikTP
 15 kwie 2009, 14:29
piotrekkk pisze:zgodnie z cennikiem tp tu
2. Abonenci planu tp socjalnego nie mogą korzystać z usług stałego dostępu do Internetu: sdi tp, neostrada tp plus, neostrada tp, dostęp do Internetu DSL tp i innych, za wyjątkiem dotychczasowych Abonentów pakietu oszczędnego, którzy w momencie zakwalifikowania do planu tp socjalnego korzystali z ww. usług.
czyli nie możesz mieć tylko internetu w tpsie, a zatem może mieć wszędzie indziej

Czyli jednak jak dobrze poszukać, to znalazło się info na stronie ;) No ale to prawda, tak to jest właśnie rozwiązane...

#335201  autor: pawelus
 14 maja 2009, 18:17
Witam. Mam od kwietnia telefon w Netii (Lepszy telefon do wygadania), a jutro chcę sobie jeszcze wziąć internet 1Mbit na linii TP. Zwracam się do was, ponieważ nie wiem za bardzo na czym polega usługa "Elektroniczny Obraz Faktury" :? Aktywacja internetu jest z tą usługą znacznie niższa, więc chciałbym się dowiedzieć na czym to polega i czy ktoś z was z tego korzysta. Obecnie mając jedynie telefon w Netii, nie mam aktywnej tej usługi. Z góry dzięki za odpowiedzi.

#335228  autor: zinkzaq
 14 maja 2009, 20:45
Elektroniczny obraz faktury jest to usługa która wiążę się z tym że rachunek za usługę będzie ci nie przychodził w formie papierowej czyli listownej lecz będziesz dostawał powiadomienie na maila że faktura jest wygenerowana wówczas logujesz się na stronie netii w opcji netia online i możesz taką fakturę pobrać na kompa w formacie pdf , wydrukować i opłacić :-D

zmiana widzenia , teraz technik tpsa

#335242  autor: pawelus
 14 maja 2009, 21:48
A muszę teraz na stronie netii aktywować elektroniczny obraz faktury dla tej usługi na telefon co teraz mam? Czy może mogę mieć tak, że telefon będzie przychodził normalnie pocztą a internet w postaci elektronicznego obrazu faktury?

#335515  autor: zinkzaq
 16 maja 2009, 16:05
Chyba podkreślam to ale zdaje mi się że jeśli wybierzesz EOF na internet to automatycznie faktura na telefon będzie równiesz w takiej formie gdyż będzie wszystko na jednym wówczas

#336677  autor: elkanguro
 22 maja 2009, 14:01
Witam,
obecnie korzystam z Planu doMowy za 50zł + Neostrada 1Mbit za 66zł. Zauważyłem dość ciekawą propozycję w Netii:
Internet 1Mbit 49zł + Lepszy Telefon 45zł
W sumie 22zł miesięcznie taniej.
Czy ktoś kto przechodził z TP do Netia może podzielić się wrażeniami? Są jakieś problemy? No bo wygląda na to, że oferta Netii na papierze jest dużo korzystniejsza (prawie 20% tańsza) no i w abo. tel około 2x więcej minut do wygadania + połączenia na komórki wliczone w abo (tylko trochę droższe). A jak z jakością Internetu? Skoro to także na kablach TP to chyba bez różnicy prawda?
Jakie są minusy oferty NETII? Warto przejść?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#336680  autor: Ryszard Lubicz
 22 maja 2009, 14:25
Moim zdaniem net od alternatywnych operatorów na łączach tp niczym się nie różni od neostrady a czasami nawet jest lepszy (tak jak w moim wypadku multimo - żadnych zrywań połączenia, braku dostępu do netu itp. co w TP zdarzało się czasami) , cena zazwyczaj jest nizsza. Kumpel ma netię na linii tp i jest bardzo zadowolony.

Grażynko wybacz...

#336754  autor: Sig
 22 maja 2009, 23:04
@elkanguro

Za kilka miesięcy będzie już rok jak przeszedłem taką drogę jak ty. Jak dla mnie nie ma różnicy, jeżeli już to na plus. Zaznaczam jednak że na Nesotradę też nei mogłem narzekać - działałą stabilnie, a jedyna awaria którą kojarzę była szbko załątwiona (piorun spalił modem ;-), serio, serio). W Netii jak jestem to były możeze dwa kilkugodzinne przestoje, ale zawsze dobry kontakt z infolinią, no iz tego co pamietam to podczas potężnej burzy.

Co do przejścia - naczytałem się jakie to ludzie przeszkody mają, ale w moim przypadku wogóle nie zauważyłem zmiany, wszystko poszło płynnie.

Pamiętaj, że to internet po kablach TP, ale nie do końca. Alternatywni operatorzy, zwłaszcza Ci którzy mają własna infrastrukturę (jak Netia) korzysta z łącz TP do dociągnięcia sygnału (?) do swojej sieci/światłowowdu. Potem to już leci na ich kablach.

Różnica pomiędzy TP i Netią da się zauwazyc w routingu. Nie wdając sie w szczegóły, TP ma go średnio dobrego (czasem przez pół świata...), np. do wymiany międzynarodowej korzysta z łącz FT. Netia ma bardziej otwatą politykę, przedewszystkim jest wpięta do PLIX http://pl.wikipedia.org/wiki/Polish_Internet_eXchange . Jedną z korzyści jest obniżenie dzięki temu pingów, jak grasz to docenisz.

Podsumowujac - polecam, jeżeli mieszkasz w większym mieście, to kiedyś moze do Ciebie trafi LLU od Netii.

Podsumowując

#336760  autor: abramek92
 22 maja 2009, 23:46
Sig,
Pamiętaj, że to internet po kablach TP, ale nie do końca. Alternatywni operatorzy, zwłaszcza Ci którzy mają własna infrastrukturę (jak Netia) korzysta z łącz TP do dociągnięcia sygnału (?) do swojej sieci/światłowowdu. Potem to już leci na ich kablach.

Chyba kolega pomylił pojęcia BSA a LLU?
Wszystko leci do DSLAMu po kablach TP i dalej tak samo, żaden operator alternatywny nie ma dostępu do sprzętu TP.

#336793  autor: tajniak
 23 maja 2009, 10:46
Od DSLAMu leci już po infrastrukturze alternatywnego.

#336978  autor: elkanguro
 23 maja 2009, 23:31
@Sig:
Osobiście problemów z Neostradą również nie mam od kiedy zmieniłem ten szajsowy modem na router.

Bardziej rozchodzi mi się o ceny. No bo jednak 20% to sporo, więc się zastanawiam czy nie warto skorzystać.

No i jeszcze jedno ważne pytanie, czy w Netii mogę podobnie jak obecnie w TP korzystać z własnego routera bezprzewodowego? Sygnał oczywiście na 3 komputery.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet
 #338997  autor: Krzysieknec
 03 cze 2009, 13:27
Widzę że nic nie ma na forum o tej promocji Netii w której oferują 4 razy szybszy internet w cenie 1 Mb/s . Czy ktoś wie coś więcej na ten temat ?? na ich stronie niby jest reklama tej promocji ale gdy się klika już konkretnie to tylko jest oferta 1 Mb/s ?? czy ktoś wie czy można zamówić te 4 Mb niezależnie od telefonu (nie chcę od nich usługi telefonicznej), czy promocja ta dotyczy wszystkich łączy TP czy tylko tych uwolnionych co wcześniej ?? Proszę o pomoc bo z ich strony www trudno wyczytać o co właściwie chodzi a 4 mb za 59 zeta to dla mnie super oferta.
PS. mam linię TP i od niej telefon (internet miałem iPlusa ale rezygnuję bo zmieniają regulamin)

#339101  autor: user_delete19
 04 cze 2009, 09:47
Promocja jest tylko tam gdzie netia ma LLU (podciągnięte swoje kable do centrali, czyli na stosunkowo niewielkim obszarze niestety :/ ). Decydując się wtedy na tą promocję OIMW musisz wziąc też od nich telefon...

#339108  autor: Vieslav
 04 cze 2009, 10:48
Klikasz na "Sprawdź dostępność - zamów", wypełniasz formularz i widzisz, jakie promocje są dla ciebie dostępne.

#339236  autor: zinkzaq
 04 cze 2009, 22:19
lwiczek pisze:Promocja jest tylko tam gdzie netia ma LLU (podciągnięte swoje kable do centrali, czyli na stosunkowo niewielkim obszarze niestety :/ ). Decydując się wtedy na tą promocję OIMW musisz wziąc też od nich telefon...
Jak najbardziej się zgodzę z tobą ale nie do końca gdyż internet w llu można zamówić również jako samodzielną usługę( tak zwane llu sharde) nie zależnie czy z telefonem czy bez tylko z tym że wtedy net jest droższy o 10 zł i niestety trzeba sprawdzić to jeszcze bo nie wszystkie węzły są w takim stopniu że można łącze współdzielić ( podpowiem w stolicy na wszystkich jest to możliwe nie wiem jak na innych ) . Co do LLU mogę sporo podpowiedzieć bo jestem strasznie wdrążony w tą technologie na codzień i zamiłowania :)

#339238  autor: Tomo83
 04 cze 2009, 22:22
ta oferta dotyczy kabli Netii Cu lub na uwolnionych węzłach tzw LLU oferta ograniczona terytolialnie zainteresowanych zapraszam zawsze mozna sprawdzic mozliwosci w danej lokalizacji

tomo83