• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #328891  autor: widex
 11 kwie 2009, 23:02
Witajcie. Szukałem podobnego tematu, jednak nie udało mi się takiego odnaleźć.
Mam problem. Ustawiłem sobie w telefonie profil Internet o APN internet. Chcę korzystać z Internetu w Play do korzystania z aplikacji np. komunikatory.

jest jednak jeden problem od strony technicznej. Telefon zrywa połączenie po wyjściu z zasięgu UMTS. Jeżeli jestem w zasięgu E-GSM i pójdę tam gdzie telefon zaloguje się do UMTS to połączenie nie zostanie zerwane. Korzystam z sieci Play, nie z roamingu Plusa.

Przykład taki obrazowy. Będąc w moim pokoju jestem zalogowany do 2G, włączam komunikator. Idę do drugiego pokoju, włącza mi się UMTS. Wracam z powrotem. Wyłącza mi się UMTS i rozłącza mnie. Myślę, że może to być wina profilu. Jednak mam ustawioną transmisję PS. Wszystko ogólnie działa.

Jestem wkurzony, ponieważ pakiet 5MB jest dość mały. Do tego zdarza się, że mnie rozłączy i jestem zmuszony ponownie połączyć się. Ciągnie to za soba kolejne 100 kB.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2009, 12:07 przez widex, łącznie zmieniany 1 raz.

#328895  autor: mariusz9a
 11 kwie 2009, 23:09
Według mnie ustawienia są ok. Problem raczej tkwi w konfiguracji sieci P4. Widać mają problem przelogowaniem telefonu między 2G <-> 3G. Podobnie kiedyś było w Orange (tyle że podczas rozmów). Zapewne z czasem problem ten będzie rozwiązany.

#328904  autor: Marens
 12 kwie 2009, 00:06
Mają problem z przelogowaniem, podczas zmiany 2G <-> 3G rozłącza połączenie.

#328913  autor: widex
 12 kwie 2009, 09:16
Kucze szkoda. Ograniczam się na korzystanie z Internetu w telefonie, to tego dojdzie ograniczenie korzystania z Internetu z powodu 2G\UMTS.

Dziękue za pomoc :)

#328916  autor: Rezo
 12 kwie 2009, 09:28
a może w ustawieniach telefonu dotyczących wyboru sieci wybierz 3G lub UMTS, wybieranie manualne. Nie jestem technikiem, ale kto wie może to pomoże... pozdrawiam

#328929  autor: widex
 12 kwie 2009, 11:21
Hmm Tylko, że jak wybiorę UMTS to będe miał go w jednym pokoju. Chyba, że na siłę dam GSM. Tylko, ze też mi jest to mało na rękę, bo jak będąc poza domem nie będę mógł wykonywac poł. wideo.

Zastanowię się jeszcze. Gdyby rozliczali co 10 kB to jeszcze jakoś przeżyłbym ;]

[ Dodano: 2009-04-12, 16:03 ]
Bylem przed chwilą poza miastem i przypadek podobny. Między Plus 2G, a Play 2G rozłącza z netem. ^^

ustawiłem wybór ręczny, przydatne. Też myślałem nad tym wyborem. Mam nadzieję, że poprawią to.

Dziękuje za pomoc.

[ Dodano: 2009-05-25, 21:37 ]
Dopisuję się ponownie. Zgłosiłem problem do BOK.

Według billingu jasno jest, że telefon łączy się drugi raz. Według nich jest ok.