• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #323800  autor: kr3cik
 18 mar 2009, 21:21
Postanowiłem założyć taki temat, jeśli jest już podobny, to przepraszam za dubel-mnie nie udało sie go odszukać

Skoro wstęp mamy za sobą, to ja zaczne:
Obserwując asortyment nowych telefonów, kolejne zapowiedzi jak i zestawienia typu "Top 10" zaczynam sie martwić, że rynek komórek zostanie całkowicie przejęty przez modele dotykowe, wyposażone ewentualnie w klawiature QWERTY-jednym słowem, że całkowicie znikną "tradycyjne" telefony z klawiaturką [1]-[#]
W jakimś artykule/temacie o sukcesie iPhone przeczytałem takie oto stwierdzenie "... technologia dotykowa ma 50% na 50% entuzjastów i przeciwników ..." ale obserwując to co sie dzieje, mam niepokojące wrażenie, że albo autor nie doliczył sie entuzjastów, albo liczba przeciwników stale maleje.

Drugim tematem jaki chciałbym poruszyć jest pakowanie coraz większej ilości MPX do aparatów w telefonach-moim zdaniem (popartym praktyką) 5MPX jest wystarczające, 8MPX to nawet troche za dużo, tym czasem docierają do nas kolejne informacje typu "12 MPX to dopiero początek". Gdzie wg. was jest ta granica? Nie wydaje wam sie, że zamiast pakować w rozdzielczość, warto by sie skupić na optyce i redukcji szumów? Można by przecież stworzyć jakiś wzór przelicznika jakości zdjęć i dalej bombardować nim biednych, zagubionych klientów przyczyniając sie przy okazji do ich większego zadowolenia z jakości produktu. I jedno moje osobiste spostrzeżenie-doganiamy już kompakty rozdzialczością, tym czasem nadal sprawa zoomu optycznego stoi.

Zapraszam do dyskusji i poruszania własnych wątków związanych z przyszłościa telefonów-a może trzeba by sie w końcu przestawić na nazewnictwo Smartphony czy mobilne komputery?

Nokia 3330 -> SE k750i -> SE c902 + T303 -> Samsung INNOV8 -> Nokia 6303 classic -> BlackBerry 9780 -> Sony Xperia Mini Pro -> BlackBerry Q10 -> iPhone SE + Samsung S5510

#323810  autor: nemo2009
 18 mar 2009, 22:21
Może dorzucę dwa grosze co do zoomu optycznego. Masz c902 on jest dośc płaski,zoom optyczny w nim zmieścic było by ciężko,chyba,że ten peryskopowy znany z tych cienkich modeli ap fotogr. SONY.Ale wówczas te tel byłyby bardzo drogie.A tak z innej beczki,te proste aparaty foto wymarłyby śmiercią naturalną.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#323824  autor: kr3cik
 19 mar 2009, 00:06
Nigdy nie byłem fanem super-płaskich telefonów, c902 mam bo był nejlepszym wyborem na tani, tymczasowy telefon
A tak z innej beczki,te proste aparaty foto wymarłyby śmiercią naturalną.
Co masz na myśli?

Nokia 3330 -> SE k750i -> SE c902 + T303 -> Samsung INNOV8 -> Nokia 6303 classic -> BlackBerry 9780 -> Sony Xperia Mini Pro -> BlackBerry Q10 -> iPhone SE + Samsung S5510

#323827  autor: elrond
 19 mar 2009, 00:50
nemo2009 pisze:A tak z innej beczki,te proste aparaty foto wymarłyby śmiercią naturalną.
No taka jest może tendencja, ale myślę że ludzi takich jak ja jest więcej. Mam tu na myśli zainteresowanych przykładowo dobrym dotykowcem, może nawet z qwerty ale bez przepłacania za niewiadomo ile megapixeli. W wielu telefonach windują one cenę w górę, podczas gdy aparat jest mało używany. W dobrym kierunku poszedł iPhone - jest supernowoczesny (no, może w szególności dla amerykanów), wiele innowacji i doba jakość ale aparat tylko 2mpx. I to jest to co coraz częsciej zbyt trudno znaleźć.

#323858  autor: Spiite
 19 mar 2009, 13:02
Nie wiem czy to dobre porównanie komórek do aut, ale myślę i mam taką nadzieję że tak będzie: tak samo jak mały fiat i inne wiekowe auta wytrzymały próbę czasu tak zwykłe, małe komórki ze standardową klawiaturą będą dostępne jeszcze długo na rynku. Świadczyć o tym może kierunek rozwoju Nokii. Gdzie tworzą telefony serii N lub XpressMusic ale pamiętają też o prostych, tanich jak 1600 czy 1208 gdzie ogrom ludzi używa te telefony i bardzo sobie je chwali.

#323898  autor: user_delete10
 19 mar 2009, 16:44
Kampanie prowadzić teraz się powinno pod jakość optyki aparatów, a nie pod MPx.To raz.Tak samo zadziała na umysł reklama o nieskazitelnej jakości zdjęć przy 5MPx jak taka, gdzie mamy tylko matrycę 12MPx a nic więcej.Powinna wzbudzić te same zainteresowanie klientów. Nie ma co liczyć na zoom optyczny, bo on się nie zmieści po prostu. A od cegłowatych tel. już dawno odeszliśmy a teraz mielibyśmy wracać z powodu nieustannego rozszerzania możliwości aparatów?... Nie tym kosztem. Ma być poręcznie.Ma być niewielka obudowa. Albo tel. albo cyfrówka z optycznym zoomem. Trzeba zdecydować.

Jeśli chodzi o produkcję, powinna ona iść w stronę tego, co dany, lokalny rynek wymaga.Niech w USA się cieszą iPhonem,w Azji dużymi ekranami z TV,u nas mieszanką tego wszystkiego.Wszystkiego po trochu,ale żeby nie doszło do wycofania produktów aktualnie oferowanych. Dotykowe, ekrany, standardowe klawiatury i QWERTY, to wszystko ma się pojawiać ciągle, ale w odpowiednich proporcjach do potrzeb i trendów.

#323923  autor: kr3cik
 19 mar 2009, 18:40
Mnie do założenia tego tematu sprowokowało poszukiwanie nowego, poważnego telefonu.
Niestety, znalazłrem w sumie sporo modeli które częściowo spełniały by moje wymagania (INNOV8, N82, N95, N95-2, N96, N79, N85) , choć każdemu coś brakowało-N'kom jakości wykonania, poza N79 także tego powiewu nowości (szybszy soft itp), w przypadku N96, N85 i N79 kompletnie nie przypadła mi do gustu stylistyka, a w N79 microJack 2,5mm zamiast miniJack'a 3,5mm. Na polu bitwy został jedynie Samsung, w którym jedyne co mnie martwi to klawiatura numeryczna (chociaż moim zdaniem w N96, N85 i N79 wcale nie jest lepsza) i brak FM transmitera (noi bateria, ale czego miałym oczekiwać po smartfonie)-konkluzja-do wyboru w zasadzie 2 firmy-troche mało zważywszy na ich ogólną liczbe na rynku-a w końcowym efekcie wymagania klienta (moje) spełnił jeden jedyny model i to nie dzięki temu, że spełnił je idealnie, po prostu był najbliżej.
Gdybym natomiast poszukiwał dotykowca czy/i QWERTY'ka znajde mase nowych modeli, zaopatrzonych w nowsze wersje softu czy dla przykładu lepszy nadajnik-odbiornik GPS.

Sorry, troche sie rozpisałem, więc krótka pointa-moim zdaniem telefony robi sie teraz niestety pod publike-dotyki są na topie, robimy dotyki-prawie zapomina sie o tym kliencie, który nie podąża za ogólnymi trandami, ale nie zadowoli sie którymś ze starych modeli, z nieaktualnymi technologiami (np BT 1,1 czy aparat 1,3mpx).

#324325  autor: adiq1033
 21 mar 2009, 17:31
kr3cik pisze:"Top 10" zaczynam sie martwić, że rynek komórek zostanie całkowicie przejęty przez modele dotykowe, wyposażone ewentualnie w klawiature QWERTY-jednym słowem, że całkowicie znikną "tradycyjne" telefony z klawiaturką [1]-[#]
kr3cik pisze:Drugim tematem jaki chciałbym poruszyć jest pakowanie coraz większej ilości MPX do aparatów w telefonach-moim zdaniem (popartym praktyką) 5MPX jest wystarczające, 8MPX to nawet troche za dużo, tym czasem docierają do nas kolejne informacje typu "12 MPX to dopiero początek".
kr3cik pisze:Gdzie wg. was jest ta granica?
Otóż, granicy NIE MA. Technologia brnie naprzód i nikt nie jest jej w stanie powstrzymać. Gdybyśmy tak patrzyli na świat, wciąż operowałbyś na systemie Windows 95 i korzystał z dyskietek, a filmy oglądał na VHS. ;-) Producenci prześcigają się w funkcjonalnościach, ponieważ chcą tym samym pokonać konkurenta i zyskaj jak największą ilość miłośników, popyt na towar rośnie. Poza tym, nie sięgaj pamięcią w przeszłość, tylko zwróć uwagę na teraźniejszość. 5 latek potrafi samodzielnie uruchomić komputer, pograć na nim, sprawdzić wiadomości w poczcie elektronicznej, pograć... To przyszłość ludzkości. Obecni konsumenci ( 30 - 60 lat ) nie są tak w tym wszystkim obeznani. I zazwyczaj gdy szary obywatel naszego kraju, zdecyduje się zakup nowej "zabaweczki" nie sięga samodzielnie po dane, informacje... Wybiera się do sklepu, gdzie urocza pani/pan doradzi w wyborze. Tradycyjne telefony nie znikną z rynku, ponieważ nie wszyscy patrzą z uśmiechem na ustach w stronę dotykowców. Podam swój przypadek, jako przykład. Telefon z ekranem dotykowym to wygodna, zwracając uwagę na przeglądanie Internetu w komórce, sprawdzanie poczty, odczytania wiadomości z kraju i ze świata. Jednak cenię sobie urządzenia pospolite. Darzę zamiłowaniem starsze modele Nokii: 6210, 6310i, z mniejszym optymizmem podchodzę do "nowszych" produktów - 6610i. Biznesmenowi nie jest potrzeby do szczęścia ogromny dotykowy ekran 3,5', Windows Mobile na pokładzie, WLAN czy Qwerty, jeżeli słuchawka ma mu służyć tylko i wyłącznie do kontaktowania się z klientami poprzez rozmowy. Tu zwracać uwagę będziemy na prościznę, jakość rozmów i długość utrzymywania telefonu w stanie czuwania. Aparat 8, 12 Mpix? Dla kogo? Dla mnie to poronione pomysły. Fotografie wykonane telefonem komórkowym odbiegają od tych z aparatów cyfrowych i NIGDY ich nie zastąpią. Podsumowując: telefony wyposażone w dotyk, nie wyeliminują ze sprzedaży telefonów z tradycyjną klawiaturą.

#324333  autor: user_delete10
 21 mar 2009, 18:16
Tylko, że, to co wymieniasz jak QWERTY, WLAN, WM to właśnie oferta do biznesmenów. Co mają Nokie z serii E? No oprócz WM, właśnie to co wymieniasz. Ale ja mam osobiście też wątpliwości co takiego te Nokie E oferują niezwykłego. Bo na najprostszym dziś tel. każdy biznesmen również poradzi sobie. Co właściwie oferują te "rozbudowane kalendarze" i szereg innych niby biznesowych funkcji, a czego nie wykonany na innym, tym najprostszym urządzeniu?

#324395  autor: adiq1033
 21 mar 2009, 21:14
Ale nie ma się absolutnie co dziwić! Ruszyliśmy do przodu. Internet dostępny w telefonie od zaraz. Operatorzy zagraniczni dostarczają go w nieograniczonych ilościach do wybranych abonamentów. W Polsce prędko tego nie uświadczymy. A wiadomo, że przeglądając e-mail, na wiadomości odpisuje się wygodniej na QWERTY, niż bawić się w klikanie na standardowej klawiaturze. Ekran dotykowy umila przeglądanie stron www, a system udoskonala urządzenie poprzez wgrywane aplikacje, które nie zostały wydane wraz z premierą słuchawki. Prawda jest nieco bolesna, producenci brną przed siebie z funkcjonalnością, zapominając o BATERIACH! Efekt jest na tyle niekorzystny, że niektóre telefony trzeba ładować co 12h.

I co mi z tych wszystkich cudów techniki, z których nie mogę się w pełni zadowolić? Och, chyba że zaopatrzę się w dodatkowe akumulatorki. :wink:

#325050  autor: patrio
 23 mar 2009, 23:36
z 3X zoom-em optycznym jest SAMSUNG g800i/g810i + 5mpx i lampa (nie dioda)

#325095  autor: adiq1033
 24 mar 2009, 10:17
patrio pisze:z 3X zoom-em optycznym jest SAMSUNG g800i/g810i + 5mpx i lampa (nie dioda)
Jednak ma się on nijak do tych z aparatów cyfrowych. Przed powstaniem obydwóch wymienionych Samsungów, istniał inny model, również ze zbliżeniem optycznym i pokaźną ilością Megapikseli - Samsung B600, wypuszczony na rynek koreański.

#325137  autor: kr3cik
 24 mar 2009, 15:17
Nie wiem, czy pamiętacie film "Włoska robota"-była tam taka scena, gdzie wszyscy sie spodkali i spec od zaopatrzenia rozdawał telefony zaznaczając, że ładować je należy koniecznie co 12godzin :P

Ja osobiście nie trawie dotykowców bo jestem niedowidzący, do tego światło mnie razi i wzyczajnie nieożliwe byłoby dla mnie pisanie czegokolwiek w słoneczny dzień. Ale i osoby widzące normalnie często narzekają na brak "skoku" klawisza przy pisaniu :P
QWERTY z kolei ma tą wadę, że bardzo ciężko pisać na niej jedną ręką, do tego przyciski numeryczne są bardzo nieprzyjemnie rozmieszczone-czyli odwracamy kota ogonem-pisanie tekstu jest ułatwione, za to wprowadzanie cyfr wręcz przeciwnie :P

Ale to wcale nie znaczy, że jestem zamknięty na nowe rozwiązania-przykładowo touch pad w i8510 bardzo mi się podoba

Co do MPX już pisałem-5 z porządną optyką i byłoby git
BATERIACH! Efekt jest na tyle niekorzystny, że niektóre telefony trzeba ładować co 12h.
True, panowie projektanci sie troche zapędzili
A jak już rozmawiamy o żywotności baterii, to dla mnie nonsensem jest pakowanie 16mln kolorów do ekranu, kiedy ludzkie oko tyle nie widzi, a żre to baterie w porównaniu do 264tys przy ekranie 2,4-3,0' Ale to akurat jest subiektywne stwierdzenie daltonisty :P

#325145  autor: kowcio
 24 mar 2009, 15:28
kr3cik pisze:A jak już rozmawiamy o żywotności baterii, to dla mnie nonsensem jest pakowanie 16mln kolorów do ekranu, kiedy ludzkie oko tyle nie widzi, a żre to baterie w porównaniu do 264tys przy ekranie 2,4-3,0' Ale to akurat jest subiektywne stwierdzenie daltonisty :P
Taka prawda, nei zobaczysz różnicy między 16mln a 262 tys. Ważna jest rozdzielczość (im wyższa tym lepsza) oraz technologia w jakiej został wykonany wyświetlacz (OLEDy najlepsze teraz są, przy okazji energooszczędne jak nie wiem co, TFTki sa bardzo dobre, CSTNy do niczego :P ). a 16 mln żre tylko i wyłącznie baterię :P

#327869  autor: kr3cik
 07 kwie 2009, 00:30
Z rozdziałką też nie ma co przesadzać, powinna być dostosowana do przekątnej
A OLED'y to podobno nie takie kozackie jak zapowiadali... (patrz recenzje n85)