• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

Który modem wybrać??

Huawei e160
8
100%
Huawei e220
Brak głosów
0%
 #327451  autor: kkbond
 04 kwie 2009, 21:51
Tak Jak w temacie mam dylemat który modem wybrać z oferty Play na kartę Huawei e220 czy e160. A następne pytanie czym te modemy się różnią.

#327458  autor: vinc
 04 kwie 2009, 22:02
Różnica jest spora, ponieważ E220 jest modemem podłączanym pod USB poprzez kabel, a natomiast E160 ma formę pendrive'a. Wobec tego jeśli z internetu będziesz korzystał w PC i nie będziesz nosił ze sobą to bierz E220. Natomiast jeśli ma to być mobilny internet w laptopie i PC to zdecydowanie E160, ponieważ jest bardziej mobilny przez swoje wymiary oraz podłączenie do kompa.

Obrazek

#327463  autor: yagi
 04 kwie 2009, 22:20
Do tego E160 ma gniazdo anteny zewnetrznej...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#327763  autor: thonka
 06 kwie 2009, 18:23
trzeba miec tez na uwadze, ze e220 potrafi wybrzydzac, gdy nie jest podlaczony do obu portow usb (taki kabel jest w zestawie), za to daje sie przestawiac w rozne miejsca dzieki kabelkowi.

e160 kabelka nie ma i czasem niezle musialem sie nagimnastykowac z laptopem, zeby zlapac zasieg w miejscach gdzie byl on slaby.
ma gniazdo zewnetrznej anteny, ale bardziej mi przypadlo do gustu, ze ma wbudowany czytnik kart micro sd i moze robic z powidzeniem za pendrive'a ;)

z e220 w domowym zaciszu da sie sciagnac simlocka. poki co z e160 nie ma takiej mozliwosci.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#327791  autor: kkbond
 06 kwie 2009, 19:45
A jak z instalacją sterowników, mój kolega ma globetrotera z ery i trzeba się porządnie znać na komputerach żeby to zainstalować....A do tego jak się do nich dzwoni to mówią że jak podłączysz do komputera to się samo zainstaluje xD A urządzenie ma być jak najlepsze i niezawodne. Będzie często instalowane na różnych komputerach (laptopy i PC)

#327800  autor: thonka
 06 kwie 2009, 20:05
jeden i drugi modem ma funkcje 'zero-cd' tzn. ze sterowniki sa juz wgrane w urzadzenie, a modem po podlaczeniu do komputera melduje sie w systemie jako nowy naped optyczny na ktorym sa sterowniki i oprogramowanie ;) super rozwiazanie, bo sterowniki sa zawsze dostepne zaraz po podlaczeniu modemu. odpadaja zbedne plyty i pamietanie o zabraniu sterownikow ;)

gwoli wyjasnienia ad. simlocka o ktorym pisalem wyzej. chodzilo mi oczywiscie od nieodplatne sciagniecie blokady, bo platnie w domu tez to mozna zrobic z e160 (koszt ok 15euro) ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#327826  autor: yagi
 06 kwie 2009, 21:29
Najwieksze roznice miedzy tymi modemami to sposob podlaczenia i mniej czula antena ale ze zlaczem zewnetrznym w E160.

Obrazek

#327862  autor: dechomenon
 06 kwie 2009, 23:35
thonka pisze:z e220 w domowym zaciszu da sie sciagnac simlocka. poki co z e160 nie ma takiej mozliwosci.
na dzień dzisiejszy operatorzy już rezygnują z simów...więc to chyba problem nie duży...a tym bardziej ze user chce kupić modem u operatora..

#327865  autor: yagi
 06 kwie 2009, 23:51
Era niestety uwolnila tylko telefony a nie modemy :( W Play na szczescie sciagaja blokady :D

Obrazek

#327901  autor: thonka
 07 kwie 2009, 11:26
modemy bez blokad w polskich sieciach sa chyba tylko w Plusie.
era napewno ma blokady, play tez (ale nie we wszystkich modemach), orange chyba tez sie nie wychyla.

#327940  autor: kkbond
 07 kwie 2009, 15:44
Teraz już wiem że wezmę e160 więcej przemawia na tak xD A co do sim-loca to mi nie zależy PLAY na razie ma najbardziej satysfakcjonującą ofertę...;D Wkońcu po doładowaniu za 50zł mam aż 4GB gratis. Co do oferty Plusa......nie będę tego komentował, gdyż operator zaświadczył elektronicznie że na moim terenie (Podałem dokładne namiary na nadajnik) jest zasięg 3,5G a okazało się że nawet ciężko jest złapać GPRS-a , ORANGE też u mnie ma słaby zasięg. A era i play to 3,5G chodzi jak "malina" ;D. Do ERY napisałem maila kiedy uruchomią usługę 3G (Pisałem to ok 5mies. temu) odpisali mi że na życzenie wielu klientów postarają się to zrobić jak najszybciej, w ciągu ok 2 tyg. miałem już zasięg 3,5G i prędkość 7,2 Mb/s (Testy prędkości potwierdzają to) Teraz to trochę pingi się popsuły ale internet chodzi bardzo dobrze...