• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #327393  autor: senshiro
 04 kwie 2009, 18:52
Mam problem z MMSami w Play.
Zmieniłem ostatnio telefon z Sony Ericssona na HTC Touch Diamond i od tamtego czasu nie mogę odbierać MMSów,gdy nie jestem w zasięgu 3G Play (tzn. MMSy nie przychodzą ani w 2G Play, ani w roamingu Plusa) :x . Gdy w takim przypadku przychodzi MMS to HTC się normalnie wybudza, pokazuje się ikona pobierania MMS i gdy na nią kliknę, to pokazuje się "pobrano: 99%". Do 100% nie dochodzi, a czekałem bardzo długo... Dodam, że odbieranie MMSów (w 3G Play) i wysyłanie MMSów (niezależnie w jakim zasięgu jestem) działa bez problemu.
O problemie pisałem już na forum HTC, bo myślałem że to wina telefonu. Inni ludzie też na to narzekali, podobno nie działa też połączenie z internetem poza siecią 3G Play :| . Również w komentarzach na Telepolis znalazłem coś takiego:
Na żadnej stacji GSM Playa w Białymstoku (a sa az dwie )nie działa transmisja danych(MMS,GPRS). WFT???. Ciągle na GSM Plusa muszę śmigać.
W końcu pojawiła się jakaś odpowiedź:
Witam ostatnio chciałem wziąć pakiet internetowy z PLAY i uzyskałem taką wiadomość od Pani w teleinfo:
Internet chodzi tylko i wyłącznie w zasięgu wyższym niż 3G a mmsy od 3G.
W związku z tym mam pytania do tych, którzy korzystają z Play:
- jak działa Wam odbieranie MMSów? (zarówno w zasięgu 2G Play, jak i w 2G/3G Plusa)
- jak z internetem/WAP? (tak samo jak wyżej: 2G Play, 2G i 3G Plusa)

Przyznam, że bardzo mi się to nie podoba... A co jak wyjadę na święta do rodziny (będę w 2G Plusa) i ktoś mi wyśle MMSa wielkanocnego? :|

Obrazek

#327394  autor: yanek
 04 kwie 2009, 19:02
Właśnie sprawdziłem MMS w 2G Plusa - doszedł bez problemu.

3G Plusa ani Play nie łapię w domu, ale sprawdzę (nawet z czystej ciekawości :mrgreen:) w poniedziałek w pracy.

Pozdrawiam.

Sprzedam NOWE google GALAXY GEAR VR Lite http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 15#p853315

#327396  autor: Tomek_19
 04 kwie 2009, 19:08
U mnie odbiór MMSów śmiga zarówno w roamingu Plusa 2G/3G, jak i w sieci macierzystej Play 2G/3G. Kiedyś MMSy nie dochodziły, jak korzystałem z roamingu plusowego, bo miałem włączony odbiór MMSów tylko w sieci macierzystej. Jak zmieniłem w ustawieniach, żeby MMSy odbierało zawsze, to od tego momentu wszystko śmiga (prawie) bez problemów.

Kiedyś miałem małe problemy z odbieraniem MMSów i musiałem kilka razy od nowa wprowadzać ustawienia konfiguracyjne, bo MMSy nie chciały przychodzić. Znajomy mi wysyłał MMSy, ale pomimo poprawnej konfiguracji MMSów w telefonie, nie dochodziły one do mnie. Kilka razy usuwałem te ustawienia i wprowadzałem na nowo, aż w końcu pomogło. Nie wiem, co było przyczyną. Sam niczego nie zmieniałem w ustawieniach MMSów. Po prostu przestały przychodzić albo przychodził co któryś. Podejrzewam, że sieć miała jakieś problemy.

Z internetu w komórce nie korzystam, więc niestety nie wiem, jak działa.

#327399  autor: Claudec
 04 kwie 2009, 19:23
senshiro pisze:Zmieniłem ostatnio telefon z Sony Ericssona na HTC Touch Diamond i od tamtego czasu nie mogę odbierać MMSów
Prosta sprawa, sprawdź na SE czy można wysłać/odebrać mms'a.
Ja swego czasu nie potrafiłem skonfigurować SE T630 ale to była sieć orange.
Obecnie na SE k800i nie mam żadnego problemu z internetem czy mmsami.

#327406  autor: Szalony
 04 kwie 2009, 19:51
Juz o tym pisalem wiele razy ale nikkt mi nie wierzy... Oto jest taki fakt Play uniemozliwia transmisje danych w sieci 2G Plusa jesli przejdziemy do niej z sieci macierzystaj Play - oraz co jest bardzio ciekawe w wlasnej sieci 2G ma bardzo dziwne kodowanie transmisji danych po gprs/edge ze wiekszosc telefonow w 2G Play "blednie sadzi za dane sa niedostepne" a faktycznie jak najbardziej dzialaja choc kodowanie tej transmisji jest dla mnie "czarna magia" - np nowe nokie typu - E51,E95 itp nie widza danych w play 2G a stara N70 smiga az milo po edge ponad 20kB/s :shock: ... Wina tego ze w 2G Play internet i mms nie dzialaja jest bardzo dziwne kodowanie transmisji danych ze wiekszosc telefonow jej nie rozpoznaje i sadzi ze nie ma dostepu do danych :!: W 3G Play wszystko dziala jak trzeba ... Co ciekawe zauwazylem ostatnio takze ze Play uniemozliwia rozmowe video w sieci 3G Plusa ... Play ostatnio bardzo ogranicza uslugi w roamingu plusa...Jako ciekawostke mozna uznac takze to ze bedac zalogowanym do 2G Play i wybierajac reczne szukanie sieci - telefon widzi tylko siec Play i nie mozna recznie Plusa wybrac :-D senshiro bez obaw jesli bedziesz tylko w sieci Plusa i telefon nie bedzie widzial sieci Play jak najbardziej dane w Plusie beda ci dzialac .

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#327413  autor: Jedrker
 04 kwie 2009, 20:21
Szalony,
ale bzdury chłopie wypisujesz.
Szalony pisze:Oto jest taki fakt Play uniemozliwia transmisje danych w sieci 2G Plusa jesli przejdziemy do niej z sieci macierzystaj Play
Bzdura, bo transmisja danych śmiga niezależnie od stacji do której jesteśmy zalogowani, i nie ważne czy to play czy plusowy zasięg.
\
Szalony pisze:ze w 2G Play internet i mms nie dzialaja
kolejne bzdury wyssane z palca.
Obecnie posiadam starą nokię gsm, i kartę sim play, telefon zalogowany do stacji egsm PLAY jakoś mmsy i net działa w porządku.
Szalony pisze:Co ciekawe zauwazylem ostatnio takze ze Play uniemozliwia rozmowe video w sieci 3G Plusa ...
dziwne masz objawy.
Bo PLAY nie może takich ograniczeń puki co zrobić.

#327418  autor: Szalony
 04 kwie 2009, 20:29
Coraz mniej chce mi sie tu zagladac i pisac ... Nie pisze bzdur tylko fakty ... Nie pozdrawiam... Nie mam czasu bawic sie w zrzuty z netmonitorow ale wiem co pisze i nie zycze sobie by ktos pisal o mnie ze bzdury pisze bo tak nie jest...Zastanow sie raz jescze nad tym co napisalem i pomysl troche...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#327421  autor: Claudec
 04 kwie 2009, 20:37
Szalony, ja jakoś wysyłam mmsy w roamingu PLUS GSM i nie ma problemów.

#327424  autor: Szalony
 04 kwie 2009, 20:43
Dobra juz znikam... W Lodzkim rejonie dzialaja dane w 2G Plusa pod warunkiem ze telefon nie byl zalogowany do sieci 3G Play - jak tylko na sekunde zlapie 3G Play a pozniej Plusa 2G to dane sa niedostepne !!! w Plusie 2G ... Nie mam sily juz kazdemu to empirycznie tlumaczyc... Pisalem ze 2G Plusa dziala ok jak telefon nie widzi Play sieci jak tylko ja zlapie naklada ograniczenia na 2G Plusa ... I naprawde w calym lodzkim rejonie nie dzialaja video rozmaowy z karty Play w sieci 3G Plusa ...

#327425  autor: Jedrker
 04 kwie 2009, 20:47
Szalony pisze:Nie pisze bzdur tylko fakty
ciekawe ... :mrgreen:
Szalony pisze: pomysl troche...
tobie polecam myślenie i to dokładne !
Play jako operator nie może świadczyć wybranych usług na wybranych nadajnikach.
ROAMING krajowy mają podpisany na wszystkie usługi, a nie tylko na sms i głos.
Zanim coś napiszesz to proponuję zastanowić się i tyle.
Czasem ustawienie telefonu nie pozwala na odbiór mmsa czy wideo rozmowę, bo w ustawieniach niektórych telefonów jest ustawienie by nie odbierać mmsów podczas roamingu !

Ale nie myl pojęć, bo PLAY świadczy wszystkie usługi zarówno na swoich jak i na nadajnikach polkomtela.

#327426  autor: Szalony
 04 kwie 2009, 20:47
Wiecie co po tym jak co chwile jestem tu obrazany... patrz post Jedrkera ktory naprawde mnie obraza ... nie chce mi sie juz pisac... Co nieco wiem o sieci i nie mam zamiaru poswiecac swoj czas tylko po to by ktos mi pisal ze bzdury pisze... To co pisze to w 100% prawda ... Dziekuje za uwage i znikam...

#327428  autor: senshiro
 04 kwie 2009, 20:51
Dzięki Szalony, Twój poprzedni post wszystko mi wytłumaczył i rozumiem o co Ci chodzi. Mam nadzieję, że faktycznie Plus będzie działał normalnie (tzn. z MMSami i Internetem) gdy zasięg Play nie będzie dostępny.
Dostajesz punkt i piwo ;) :occasion5:

Obrazek

#327429  autor: Szalony
 04 kwie 2009, 20:52
Jedrker nie mam zamiaru z toba pisac... Powtorze to po raz ostatni i takie sa fakty na terenach gdzie jest dostepny Play - naklada on ograniczenia na uslugi w sieci Plusa !!! Ciezko to Ci zrozumiec ? Wiem ze tak nie powinno byc ale tak jest - Play w ten sposob ogranicza koszta roamingu... I naprawde zanim kogos posadzisz ze bzdury pisze to zastanow sie czy masz racje bo to ty gleboko sie mylisz... Bez odbioru.

[ Dodano: 2009-04-04, 20:58 ]
Na koniec napisze ze tak naprawde jedynym wyjsciem jak ktos z play chce korzystac w pelni bez problemow z sieci Plusa jest reczny jej wybor i nie zmieniane tej opcji bo na "automatycznym" wyborze zawsze beda problemy z uslugami na styku Play-Plus.

#327432  autor: Jedrker
 04 kwie 2009, 20:59
Szalony pisze:Dziekuje za uwage i znikam...
Nikt po tobie płakać nie będzie.
Znajdz sobie inne forum do wciskania ludziom kitu.
To forum widocznie nie było dla Ciebie.
Szalony pisze:co chwile jestem tu obrazany... patrz post Jedrkera
Mylisz chłopcze pojęcia.
Nie użyłem ani jednego obraźliwego słowa, więc nie możesz czuć się obrażany :mrgreen:
\A to, że bzdury akurat piszesz to cóż, uwagę trzeba zwracać ... bo później kowalski będzie miał problem do sieci PLAY, która niby nie oferuje takich czy takich usług na roamingu krajowym.
Szalony pisze:... Co nieco wiem o sieci
Ja również chłopcze od dwóch lat mam doczynienia z PLAY więc wiem co mówię.

[ Dodano: 2009-04-04, 21:02 ]
Szalony pisze:takie sa fakty na terenach gdzie jest dostepny Play - naklada on ograniczenia na uslugi w sieci Plusa !!!
I po raz kolejny pleciesz bzdury.

OD roku mam w moim mieście zasięg sieci PLAY, przełączając się na roaming plusa spokojnie wykonuję wideorozmowę (po przełączeniu z play na plusa) i odbieram mmsy.

PLAY nie ogranicza nic na stacjach PLUSA.

Nie masz pojęcia, to spytaj się techników playa.
Kończę tą denną dyskusję .

#327434  autor: Szalony
 04 kwie 2009, 21:11
Wiesz co jestes zalosny ... zycze ci powodzenia w dezinformacji uzytkownikow... Nie mam zamiaru za toba pisac bo twoi poziom myslenia do przedszkola sie nadaje... Czy ty nie mozesz zrozumiec ze Play ( moze i to robi ) w czesci swojej sieci a pozniej i w calej ograniczac uzytkowanie sieci Plusa tam gdzie jest Play ... I naprawde wiem ze dane w 2G Play sa dostepne tylko nie wszystkie telefony go obsluguja... i inne sa jescze ograniczenia ale ty wiesz lepiej ... ze ich nie ma... Koncz i dalej sie nie osmieszaj.

#327442  autor: vinc
 04 kwie 2009, 21:27
Spokój Panowie. Jak macie problemy ze sobą to polecam dyskusję na PW. Każdy kolejny post z wycieczką osobistą ląduje w koszu, a nadawca dostaje ostrzeżenie...

Obrazek

#327452  autor: mariusz10406
 04 kwie 2009, 21:52
u mnie w Gorzowie Wlkp na Roamingu Plusa nie działają Wideorozmowy(zrywa połączenie) a na 2G PLAY także nie działa internet ani MMS-y.

#327498  autor: senshiro
 05 kwie 2009, 00:30
mariusz10406, dzięki za info :)
Po tych wszystkich wiadomościach już wiem, że problem z MMSami nie leży po mojej stronie, tylko to wina dziwnej konfiguracji Play (aha - nie jestem taki głupi, żeby nie włączyć automatycznego pobierania MMS w roamingu, jak to ktoś wcześniej sugerował).
Szalony, napisałeś mi chyba PW, ale dostałem tylko info na maila, na skrzynce Telepolis nic nie mam. Musisz wysłać jeszcze raz...

Obrazek

#327502  autor: Marens
 05 kwie 2009, 03:30
Szalony pisze:Juz o tym pisalem wiele razy ale nikkt mi nie wierzy
Sory ale Szalony ma racje a mówi to posiadacz 4 aktywacji w Play.
Nie oszukujmy się, są problemy z PLAY!

1) 3G Play -> 2G Play (rozmowa jest zrywana)
2) 3G Plus -> 2G Plus (wszystko jest ok)
3) Transmisja danych w Plusie = żal (przycinana, abonament)
4) Jakość rozmów w 2G, 3G Playa przy średnim zasięgu (ni stąd ni z owąd przycina i po 5razy trzeba powtarzać)
5) Korekty faktur = 3 miesiące
6) 2G Play transmisja danych/MMSy = hahaha

#327538  autor: abramek92
 05 kwie 2009, 16:22
Te same problemy spotykają mnie w Warszawie - na Tarchominie.
Sieć multimedialna a MMSy nie działają :)