• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #325858  autor: Marens
 27 mar 2009, 15:38
Zastanawiam się co wybrać jako ADSL.

- >Neostrada 6Mbps
-> DSL 2Mbps / 512kbps

Potrzeby
1) VoIP
2) FTP
3) Videorozmowy

Inni operatorzy nie wchodzą w rachubę, BMT a po BSA/WRL nie chcę.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2009, 15:40 przez Marens, łącznie zmieniany 1 raz.

#325859  autor: piotrekkk
 27 mar 2009, 15:40
to się najpierw zastanów czy chcesz ADSL czy DSL?

#325860  autor: Marens
 27 mar 2009, 15:41
piotrekkk pisze:czy chcesz ADSL czy DSL?
Tylko to jest to samo.

#325862  autor: piotrekkk
 27 mar 2009, 15:43
to rozumiem, że tylko cena Cie interesuje? jak nawet nie widzisz różnicy, sprawdź zasięg w Twojej okolicy najpierw po pewniej nie ma chyba że jesteś bardzo blisko centrali

[ Dodano: 2009-03-27, 15:45 ]
zapraszam do wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/ADSL i http://pl.wikipedia.org/wiki/DSL

#325877  autor: Yanix
 27 mar 2009, 16:45
piotrekkk pisze:to rozumiem, że tylko cena Cie interesuje? jak nawet nie widzisz różnicy, sprawdź zasięg w Twojej okolicy najpierw po pewniej nie ma chyba że jesteś bardzo blisko centrali

[ Dodano: 2009-03-27, 15:45 ]
zapraszam do wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/ADSL i http://pl.wikipedia.org/wiki/DSL
Przecież on się pyta czy wybrać Neostradę TP czy DSL TP obie usługi korzystają z technologii ADSL. . Może zajrzyj najpierw na stronę Telekomunikacji.

Wracając do pytania. DSL TP miałem jakieś 2 lata i złego słowa o jakości tej usługi nie mogę powiedzieć, jednak wydaje mi się, że jak na dzisiejsze czasy ta usługa jest zdecydowanie za droga. Od Neostrady rózni się stałym IP lepszym modemem, usługami dodatkowymi oraz jakością wsparcia technicznego.

#325887  autor: piotrekkk
 27 mar 2009, 17:13
z jego pierwsze postu przed edycją nie było to takie jasne, jeśli chodzi o ofertę tp, to rzeczywiście to są usługi typu ADSL, ale to tylko nazwy handlowe, neo jest dla klientów indywidualnych, DSL dla biznesowych

[ Dodano: 2009-03-27, 17:16 ]
więc nie rozumiem gdzie ten gościu ma pytania?

#325995  autor: Marens
 27 mar 2009, 21:48
piotrekkk pisze:z jego pierwsze postu przed edycją nie było to takie jasne
piotrekkk pisze:więc nie rozumiem gdzie ten gościu ma pytania?
Wiesz co edytowałem, dodałem że nie interesuje mnie BSA/WRL.
Wchodzi w rachubę Netia, jestem w zasięgu WIMAX ale nie sądzę, że jest to najlepsze rozwiązanie. Najwyżej Netia po BSA, Dialogu nie chce bo nie chcieli mnie podłączyć po swoich drutach zasłaniając się "nieopłacoalnością" (więc BSA też mi się nie opłaca)
Yanix pisze:wydaje mi się, że jak na dzisiejsze czasy ta usługa jest zdecydowanie za droga.
Tak masz racje, ale różnica między Neo 6144 a DSL 2000 jest jeszcze do zaakceptowania.
Yanix pisze:DSL TP miałem jakieś 2 lata i złego słowa o jakości tej usługi nie mogę powiedzieć
Yanix pisze:Od Neostrady rózni się stałym IP lepszym modemem, usługami dodatkowymi oraz jakością wsparcia technicznego.
Miałem lata Neostradę 6Mbps i na wsparcie nie narzekałem, tylko przydałoby się stałe IP. Upload obowiązkowo 512 (FTP).
Zaletą DSLa jest to, że nie ma logowania i zrywania sesji co 24 godz.

#326037  autor: Yanix
 27 mar 2009, 23:28
Jesli wsparcie neostrady Ci odpowiadalo to wsparcie dsl tp bedzie dla Ciebie mistrzostwem swiata :) Jesli cena DSL TP Ci odpowiada to mozesz ta usluge brac w ciemno. Nie zawiedziesz sie na jakosci. W DSL TP nie bedzie Cie rozlaczalo co 24 godziny i caly czas bedziesz mial to samo ip. Od 2Mb bodajze bedziesz mial 4 zewnetrzne adresy ip do zagospodarowania. Nie jestem na biezaco z oferta tp, przenioslem sie do netii.

#326050  autor: Marens
 28 mar 2009, 00:05
Tak sobie siedzę i doprecyzuje:

:arrow: przydatny ping ~25ms [fast], czasami stawiam serwer gier dla znajomych, sam mało gram
:arrow: przydatne, lecz niekoniecznie stałe IP, j.w (można sobie poradzić)

Mam już z tym różne doświadczenia, niezbędny upload 512kbps
:arrow: Skype & Video
:arrow: VoIP
:arrow: FTP

Na korzyść DSLa wpływa też bardziej sensowny sprzęt. Chociaż to żaden argument...

1) Czas wizyty technika, tylko raz był potrzebny to w moim przypadku 2-3godz. Domyślam się, że był w rejonie (dzień roboczy / Neostrada)

2) Jak to jest, dla blokujących @tepnet, niektóre serwery blokują Neostradę. DSL to też @tepnet, ale czy inni "rozróżniają to"?

3) Gdyby pancia w Dialogu nie powiedziała mi, że im się nie opłata po własnej infrastrukturze ale proponuje BSA/WRL to wziąłbym na 99% Netie albo Dialog. Tylko jak dalej tak będzie, że problemem jest 20-30m kabla gdzie są wolne sloty a przepływność infrastruktury 18 mbps to thx.

4) Jestem w zasięgu WIMAX Netii, ale "kabel to kabel". Wiem coś po HSDPA...

#329825  autor: cudny
 17 kwie 2009, 13:50
wszystko jedno

#329870  autor: tajniak
 17 kwie 2009, 17:03
Marens pisze:4) Jestem w zasięgu WIMAX Netii, ale "kabel to kabel". Wiem coś po HSDPA...
WiMAX jest jednak technologią stabilniejszą.

#330362  autor: tetris
 20 kwie 2009, 10:38
O tym słyszeliście? W sumie byłoby spoko, ciekawe czy realne jest, żeby to rzeczywiście była powszechna usługa..

#330466  autor: Vieslav
 20 kwie 2009, 18:39
Już kiedyś mieli przyspieszać chyba do 15 mb/s i nic... Poza tym to i tak będzie "dla wybranych". Nadal są miejsca, gdzie 512 kb/s to luksus.
Proponuję jeszcze raz napisać do Dialogu i naściemniać, że BSA/WLR odpada, bo nie masz w domu kabla TP ;-) .

#330584  autor: Marens
 21 kwie 2009, 01:20
Mulder pisze:Już kiedyś mieli przyspieszać chyba do 15 mb/s i nic... Poza tym to i tak będzie "dla wybranych".
Akurat na moich parametrach zadziałałoby, tylko znając TP to 200zł/mies
Mulder pisze:Nadal są miejsca, gdzie 512 kb/s to luksus.
Są też takie miejsca gdzie telefon z TP to luksus, gdzie nie ma żadnego operatora nawet GSM (powiedzmy, że T-Mobile CZ). Oczywiście wszyscy ładnie połączeni PCMkami wiec dostęp do internetu 0202122 z oszałamiającymi prędkościami rzędu 33600.
Mulder pisze:Proponuję jeszcze raz napisać do Dialogu i naściemniać, że BSA/WLR odpada, bo nie masz w domu kabla TP ;-) .
2500zł, mam numer nawet do podwykonawcy Dialogu i w każdej chwili możliwości techniczne mogą być. Czyli jednak są, tylko trzeba ładnie zmotywować techników.

Nazwałbym tą nieoficjalną propozycję tak:
:smt014 :smt021 :smt067 :smt065 :smt072 :smt071 :smt070 :smt068 :axe: :smt117 :violent1:

Dodam, że byłbym w stanie zapłacić za instalację tyle ile oni sobie życzą, jednak mam jaja. Nie wiem jaką oni mają politykę opłacalności, gdybym zostawiał im 300 zł/mies (tel/int/tv) to chyba szybko zwróciłoby się.

:arrow: Profil Nieograniczony 55zł
:arrow: ISDN 15zł
:arrow: Dialnet Max 12Mbt 115zł
:arrow: Dialnet Media 112zł

No i oczywiście da się wszystko ładnie zestawić na dwóch parach.
Ale lepiej mieć moherów podłączonych w bloku na najtańszym abonamencie. Sory ale taka jest prawda. Dodam, że to ma miejsce praktycznie w centrum Wrocławia i w bloku są na 100% możliwości telefoniczne bo dzwoniłem jak głupek i wypytywałem się o poszczególne bramy są sloty!!

Wchodzi jeszcze jeden wariant, który być może zastosuje, po prostu założę sobie na kogoś znajomego w bloku i pociągne do domu przez peszel o którym wszyscy zapomnieli (sam Dialog to robił) a łączy moją piwnicę z blokiem na przeciwko i będę miał ich głęboko w dupie.

#330612  autor: wojtek83
 21 kwie 2009, 10:21
Mulder pisze:Już kiedyś mieli przyspieszać chyba do 15 mb/s i nic...
Ale mówisz o neo? Bo ten net biznesowy to zdaje się oferują w prędkości 15 Mb/s...

#330615  autor: Vieslav
 21 kwie 2009, 10:34
Wiem, że DSLa o takiej prędkości oferują, ale zobacz, ile on kosztuje :roll: . A to miała być neo. Nie wiem, czy na pewno 15 mb/s ale na pewno szybsza od 6 mb/s. ;-)

#330618  autor: wojtek83
 21 kwie 2009, 11:33
Mulder pisze: A to miała być neo. Nie wiem, czy na pewno 15 mb/s ale na pewno szybsza od 6 mb/s. ;-)
Ok, no wiesz, zobaczymy, może jednak te zapowiedzi z neo 20 mb/s okażą się prawdziwe.