• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #324604  autor: mini21
 22 mar 2009, 18:06
Witam.
Zakupiłem parę dni temu lapka i chciałbym korzystać z netu za jego pomocą.
Mój laptop nie posiada modemu, dlatego korzystać będę z telefonu jako modemu.

Dlatego właśnie chciałbym skorzystać z usług jednego z operatorów z oferty "Internet na kartę".

Niestety, nie wiem, którą sieć wybrać.
Plus/Era/Orange/Play mają takie same ceny za połączenie (0,30 zł za 1 mb), natomiast Play ma ciekawą promocję.
Przy doładowaniu za min. 30 zł dostajemy gratis 1,91 GB, co razem daje 2,01 GB.
Internet w Play

Ostatnim operatorem jest Heyah.
On jest z tych wszystkich najtańszy, gdyż 1 mb kosztuje 0,20 zł.

Jednak zależy mi dość mocno na "zasięgu" działania tego internetu.
Niby na "mapkach zasięgu" operatorzy pokazują, że internet dostępny jest w całej Polsce, jednak prawda zazwyczaj wygląda trochę inaczej.

Byłbym wdzięczny za wszelkie rady dotyczące wyboru.
Pozdr.

Fotografia-pasja, zawód i wielka nuda (bo ile można fotografować dziewczyny w studiu?)
www.fotomini.com.pl

#324606  autor: kowcio
 22 mar 2009, 18:11
Pierwsza rzecz- czy tam gdzie chcesz korzystać z Internetu Play ma swój macierzysty zasięg 3G? Bo jeśli nie ma, to sobie podaruj, nie będziesz mógł korzystać z niego w GSMie albo w roamingu Plusa. Jeśli masz zasięg, to Play będzie najlepszy ;) Widać, słychać i czuć ;)

#324607  autor: Btk_Tomas
 22 mar 2009, 18:14
Internet na karte w Play jest najbardziej atrakcyjny cenowo, niestety zasięg. :? :? :?
Tylko większe miasta i miejscowości,używam tej usługi Playa w modemie USB,jeżeli nie mam zasięgu Play(co dzieje się bardzo rzadko) wsadzam do modemu kartę Heyah.
Taki zestaw Play + Heyah to chyba najtańsza opcja.

#324617  autor: nemo2009
 22 mar 2009, 18:34
Jeśli masz u siebie w domu 3G Playa,to będzie najlepszy wybór.Chciałem dodac,że używanie tel bez HSDPA,to prawdziwa mordęga.Używałem do tego celu Samsunga Z370,strony otwierały się z szybkością rakiety.Jak dobrze poszukasz,to może kupisz jeszcze modem E160 za 129 zł.Był dostępny w Play.Ja takiego używam,nie jest wystrzałowy,ale wygodniejszy od telefonu.Zainstalowałem w komputerze przeglądarkę Operę Turbo.Ma mniejszy apetyt na kilobajty.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#324633  autor: mini21
 22 mar 2009, 19:07
No właśnie ten zasięg mnie trochę martwi.

Często bywam w mniejszych miejscowościach i obawiam się, że zasięgu tam może nie być.

Na stronie Play'a jest promocja:
"Najtańszy, szybki internet bez abonamentu" - 299 zł.

A co powiecie o ofercie Heyah?
Jest tańsza od Ery/Orange/Plusa, bo kosztuje 0,20 zł za 1mb.

Co do telefonu, to posiadam Nokię E50, która nie posiada HSDPA.

Fotografia-pasja, zawód i wielka nuda (bo ile można fotografować dziewczyny w studiu?)
www.fotomini.com.pl

#324640  autor: widex
 22 mar 2009, 19:16
Co do telefonu, to posiadam Nokię E50, która nie posiada HSDPA.

Sam UMTS, aż tak źle nie działa. Jest z pewnością wygodniejszy niż GPRS w GSM

#324641  autor: kowcio
 22 mar 2009, 19:16
mini21, E50 nie obsługuje UMTS'a, więc o Play zapomnij. Chyba, że kupisz inny telefon z UMTS (allegro, używany, tylko jako modem), albo nowy modem na USB ew. kartę modemową...

#324649  autor: vinc
 22 mar 2009, 19:23
mini21 pisze:Co do telefonu, to posiadam Nokię E50, która nie posiada HSDPA.
To marnie tylko EDGE, który można przeboleć z braku innych możliwości zasięgu, ale jak masz możliwość korzystać z UMTS lub HSDPA to zaopatrz się w sprzęt, który również to obsłuży ;)

Jednak widzę, że korzystasz z simplusa wobec tego tam pakiety wychodzą najtaniej lub ewentualnie Heyah bez pakietów.

Jednak muszę zadać pytanie czy nie myślałeś o abo? Dzięki temu kupisz tanio modem :)

Obrazek

#324657  autor: mini21
 22 mar 2009, 19:36
vinc pisze:
mini21 pisze:Co do telefonu, to posiadam Nokię E50, która nie posiada HSDPA.
To marnie tylko EDGE, który można przeboleć z braku innych możliwości zasięgu, ale jak masz możliwość korzystać z UMTS lub HSDPA to zaopatrz się w sprzęt, który również to obsłuży ;)

Jednak widzę, że korzystasz z simplusa wobec tego tam pakiety wychodzą najtaniej lub ewentualnie Heyah bez pakietów.

Jednak muszę zadać pytanie czy nie myślałeś o abo? Dzięki temu kupisz tanio modem :)
Abo?
A co to takiego :)

P.S. zastanawiam się nad jedną rzeczą.
W Plusie, ten internet wychodzi po 0,30 zł za 1 mB, czyli 50 mb wychodzi 15 zł, a w Simplusie są takie pakiety, gdzie za 10 zł dostaję 50 mb.
Czy to nie będzie lepsze?

www.fotomini.com.pl

#324658  autor: vinc
 22 mar 2009, 19:38
mini21 pisze:Abo?
A co to takiego
Abonament :-D
mini21 pisze:W Plusie, ten internet wychodzi po 0,30 zł za 1 mB, czyli 50 mb wychodzi 15 zł, a w Simplusie są takie pakiety, gdzie za 10 zł dostaję 50 mb.
Czy to nie będzie lepsze?
Pewnie, że tak przecież Ci napisałem o pakietach...

Napisz jak będziesz korzystał z internetu to będzie już można doradzić Ci bardziej konkretnie ;)

Obrazek

#324659  autor: nemo2009
 22 mar 2009, 19:38
Tylko większe miasta
3G Play działa równiż w Żninie,to małe miasteczko{może z 5 tyś}.Także nie tylko duże miasta.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#324662  autor: kowcio
 22 mar 2009, 19:40
mini21 pisze:Abo?
A co to takiego :)
Abo- Abonament ;)
mini21 pisze:Czy to nie będzie lepsze?
Zależy.. :P Od tego, jak chcesz korzystać z tego internetu.

#324730  autor: piotrekkk
 22 mar 2009, 22:22
moim zdaniem mapki są też trochę bardziej szczególowe, najprościej pójdź do salonów różnych operatorów w Twoim mieście i się zapytaj

#324912  autor: jahu
 23 mar 2009, 17:36
mini21 - jeśli play to już chyba lepiej ładować za 50 zł :) ważność dwukrotnie dłuższa a tym samym wieksze możliwości do wykorzystania limitu 4GB gdy nieregularnie sie używa (np 1 miesiąc 1GB, w drugim reszta)

#325005  autor: mini21
 23 mar 2009, 21:10
A mam jeszcze jedno pytanie.

Mam do wyboru Nokię E50 i 6300.
Która będzie lepsza jako modem?

www.fotomini.com.pl

#325007  autor: kowcio
 23 mar 2009, 21:14
mini21 pisze:Mam do wyboru Nokię E50 i 6300.
Która będzie lepsza jako modem?
Jedno i to samo, jedna i druga obsługuje tylko EDGE. E50 ma znacznie lepszą baterię, więc wybrałbym tą z dwojga złego ;) Dodam, że one nie ładują się przez USB, jak to Nokie :roll:

#325010  autor: nemo2009
 23 mar 2009, 21:19
Z tymi telefonami w Play nic nie zwojujesz,jeśli chodzi o internet na kartę. Tam trzeba miec telefony obsługujące sieci UMTS,Twoje Nokie obsługują tylko sieci GSM.

#325023  autor: mini21
 23 mar 2009, 22:06
nemo2009 pisze:Z tymi telefonami w Play nic nie zwojujesz,jeśli chodzi o internet na kartę. Tam trzeba miec telefony obsługujące sieci UMTS,Twoje Nokie obsługują tylko sieci GSM.
Acha, no to d.... z tego.
A ja już myślałem o ściąganiu simlocka z E50, żeby włożyć tam Play'a.
To chyba zostaje mi ta Simdata no i może jeszcze Heyah, która jest trochę tańsza, ale jak mam płacić za zdejmowanie Simlocka, to już się nie opłaci.

www.fotomini.com.pl

#325049  autor: mariusz9a
 23 mar 2009, 23:34
mini21, a nie bierzesz w ogóle pod uwagę pakietów internetowych w Simplusie? W nowej taryfie Twój Profil 60MB kosztuje 10zł.

#325056  autor: mini21
 24 mar 2009, 00:18
Tej oferty nie widziałem.
Często korzystałem z tej 50 mb za 10 zł, ale to w telefonie, a tu za tę samą cenę 10 mb więcej, nawet kuszące.

www.fotomini.com.pl