• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #324013  autor: pikut
 20 mar 2009, 00:22
Witam
Mam nastepujacy problem. Szukam jak najtanszego ale dobrego dostepu do internetu. Jesli przez linie telefoniczna bo koniecznie bez telefonu ( nizsze koszta ).
Jedna z ciekawych propozycji jest z Netii nazywa sie to "4 x szybszy internet III na sieci Netii"
Pan konsultant zapewnil mnie ze bede placil 74 zl przez 12 miesiecy za internet 4Mbity. Jak zamowie usluge przez net zaplace 19 zl za instalaje i 20 zl za modemik.
Na pozniejsze meilowe pytanie "Czy napewno jest to jedyny miesieczny koszt jaki poniose ? "
Nie dal jednoznacznej odpowiedzi odslylajac do regulamin ktory jest dosc zawily a pozatym nie zawiera opcji internetu bez telefonu.
Podejzewam poprostu ze konsultant nie mowi calej prawdy i po podpisaniu umowy bede musial doplacac jak w TPSA za utrzymanie lacza pomimo ze telefonu miec nie bede lub tez ewentualnie inne ukryte koszta .
Dodam jeszcze ze w moim mieszkaniu w tej chwili nie ma wogole lini telefonicznej a Netia zalozyla by swoja

Moje pytanie brzmi czy ktos wie czy naprawde jest to jedyny koszt jaki poniose miesiecznie
czy moze sa tez jakies inne ukryte koszta ?

pozdrawiam i prosze o pomoc

#324100  autor: piotrekkk
 20 mar 2009, 18:32
tak, można w ramach tej promocji w netii "4 x szybszy internet III na sieci Netii" posiadać tylko sam internet w netii, z tym, że ta usługa jest świadczona jedynie na linii miedzianej netii, bądź na sieci ethernetowej (netia swego czasu przejęła lokalne małe firmy, które świadczyły internet w takiej technologii), ta oferta jest ograniczona bardzo terytorialnie, więc jak możesz polecem skorzystać, co do Twojego pytania czy można posiadać sam internet, odsyłam Cię do warunków promocji, link tu, i teraz spójrz po kolei na te warunki:
część pierwsza określa warunki promocji, czyli jakie ulgi Cię obowiązują, więc sam tam też kwestie dotyczące telefonu, bo można, ale nie trzeba brać telefon z netii;
część trzecia określa warunki promocji:
1. Z Promocji może skorzystać Konsument w rozumieniu ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks Cywilny (Dz.U. Nr. 16, poz. 93),
który spełni łącznie wszystkie warunki określone poniżej:
1.1. w okresie od 4.05.2008 r. do 4.05.2009 r. nie był stroną Umowy o świadczenie Usługi, zawartej z Operatorem, we wskazanej
w Umowie Promocyjnej lokalizacji; zastrzeżenie to dotyczy również najbliższych członków rodziny Nowego Abonenta
1.2. zawrze z Operatorem Umowę Promocyjną na czas określony 12 lub 24 pełnych Okresów Rozliczeniowych.
więc jeśli spełniasz, to teraz kwestia co to oznacza umowa promocyjna, a tu odpowiedź masz w częsci czwartej:
2.4. Umowa Promocyjna – Umowa o świadczenie Usługi lub pakietu Usługi z Usługą Telefoniczną, zawarta na warunkach niniejszej
Promocji
a sama usługa wg definicji to:
2.2. Usługa – usługa stałego dostępu do internetu wraz z opcją Bezpieczny Internet realizowana na łączu Operatora; dostępne
warianty: do 2M/256k, do 4M/512k, do 16M/1M
podsumowując, możesz mieć internet bez abonamentu, ani też bez żadnych opłat za utrzymania łącza, linii itp itd

#324170  autor: pikut
 20 mar 2009, 22:06
Tak, wedle mojej wiedzy opartej na bazie danych Netii w moim bloku cala infrastruktura telefoniczn nalezy do tego operatora. Warunki podane w regulaminie tez spelniam. Moje watpliwosci wzbudzal brak oplaty za utrzymanie lacza Do tej pory wszyscy operatorzy je naliczali.
W miedzyczasie znalazlem w internecie artykul na temat tego ze netia zrezygnowala z tej oplaty na wlasnych laczach.
Z poczatkiem tygodnia zakladam ta usluge.

#324201  autor: piotrekkk
 21 mar 2009, 07:53
żeby nie były tak różowo, to są drobne nieścisłości w Twojej pierwszym poście...
-aktywacja kosztuje 19 zł brutto, gdy chcesz otrzymywać faktury vat za net drogą elektroniczną, jak chcesz fakturę na papierze to aktywacja kosztuje 99 zeta
-modem kosztuje dokładnie 29 złotych, co do jakości modemu się może nie będę wypowiadał, ale inni operatorzy nie dają za dobrego sprzętu, więc nie narzekam, router kosztuje 99 zł
-w ramach oferty otrzymujesz też usługę tzw. bezpieczny interent, jeśli z niej nie zrezygnujesz po 3 miesiącach płacisz jeszcze dodatkowo 9,89zł, a tu trzeba mimo wszystko pamiętać

#324218  autor: pikut
 21 mar 2009, 09:55
Jestem swiadom tych oplat ale sa one jednorazowym wydatkiem , wiec moge je poniesc Faktura alektroniczna nie jest zlym pomyslem. Mam elektronczna fakture w Plusie z telefonem na abonament i nawet sobie chwale Zaplaty za usluge moge dokonywac droga elektroniczna (przelew) lub zleceniem przelewu ( w moim banku bez dodatkowych oplat )
Co do opcji "bezpieczny internet" to oczywiscie rezygnuje natychmiast jak to mozliwe.

Poprostu wedlug mnie mam o tyle szczescie ze w moim bloku jest "miedziak" Netii. To powoduje ze ta oferta jest wyjatowo ciekawa bo nie ponosze kosztow utrzymania lacza lub posiadania telefonu. Na laczach tpsa ta oferta nie wyrozniala by sie niczym szczegolnym

#324327  autor: piotrekkk
 21 mar 2009, 17:41
a parametry techniczne różnic nie przeszkadzają Ci? czy po prostu interesuje Cie by działało, a nie wnikasz w szczegóły?

#324359  autor: pikut
 21 mar 2009, 19:09
Co kolega ma na mysli piszac o roznicach w parametrach technicznych ? Miedzy czym a czym ?
Wiem tyle ze Netia w cenie 74 zl udostepnia do 4 MB download na 512kb upload z publicznym dynamicznym ip i bez blokowania jakichkolwiek portow
co do modemu usb to jestem swiadom ze to jego nedzna imitacja. Narazie bede pracowal na nim niestety, albo moze pojdzie na modemie ktory wala mi sie w pracy ( SpeedStream 5260 ADSL w spadku po TPSA) ewentualnie z czasem moze wynajde cos na allegro. Podpinam to wszystko pod Router Asus WL-700GE oparty na OpenWRT
Generalnie w moim Regionie (Wielkopolska,Kalisz) chwala uslugi swiadczone przez Netie. zasiegalem opinni na regionalnym forum oraz u znajomych.

#324396  autor: piotrekkk
 21 mar 2009, 21:17
miedziaki są rózne pod względem jakości na terenie całego kraju, w około 90 % przypadkach linia netii netii nie jest jeszcze przeciążona, więc net chodzi ok, porównując np dostępność i jakość internetu na łączach tp w ramach usługi typa bsa, jeśli ktoś z Twojej bliskiej okolicy (do 100m) posiada internet i nie narzeka, to masz duże szanse, że net będzie działał bez problemu... to tylko kwestia przeciążeń na centrali...
również ustawienia urzadzęń się różnią, użyję trudnego słowa jak "enkapsulacja", net ne linii netii działa wg zaleceń poprawnie na PPPoE, na bitstreamie na PPPoA, albo na odwrót ;) nie wiem czy wiele Ci to mówi, czy aż tak nie wnikasz?

#324416  autor: pikut
 21 mar 2009, 22:06
Owszem mowi mi to sporo, nie raz konfigurowalem router z modemem adsl na laczu tp czy netiii. Przyznam ze na zadnym laczu nie znajdywalem szczegolnych problemow z konfiguracja i dzialaniem No chyba ze poza granicami Kalisza w duzej odleglosci od centrali. W zasadzei z doswiadczen moge powiedziec ze konfigracja parametrow lacza w przypadku TP tudziez Netii nie jest straszliwym problemem i zazwyczaj sprowadza sie do VPI= 8 lub 0 oraz Enkapsulacji PPPoE lub PPPoA Resta ustawien wspolna pomijajac login i haslo . No i oczywiscie jest sporo stron internetowych na ktorych o tym pisza.
Co do obciazenia lacza to jak kolega slusznie zauwazyl 90% infrastultury netiii nie jest jescze obciazaona. Jak sadze zateresowanie ich uslugami w spoleczenstwie jest nizsze niez potentata takiego jak TPSA. Nie raz sie spotkalem z argumentacja klientow TPSA " Mamy telekomunikacje bo oni byli tu od zawsze i mamy zaufanie" Ludzie generalnie niechetnie zmieniaja przyzwyczajenia.
Nie sadze abym natrafil akurat w tym bloku na problem z przeciazeniem lacza Zreszta jak ktos kiedys napisal slusznie na forum elektroda.pl w przypadku laczy telefonicznyh i internetu na nich, w polsce jest to loteria.
Wiem tylko ze Netia ma w bloku swoja infrastrukture i ze nie zapropopnuje mi lacza 16MBitow bo jestem 1,5 kilometra od ich centrali
Nie usmiecha mi sie chodzic od domu do domu w odleglosci 100m i pytania czy ma Pan/Pani internet z netii i jak to dziala :lol: Chyba ze kolega ma inne metody diagnostyczne ??? Ale wydaje mi sie ze w pewnych rzeczah trzeba miec szczescie ( badz niestety pecha )

#324427  autor: piotrekkk
 21 mar 2009, 22:33
pikut pisze:Nie usmiecha mi sie chodzic od domu do domu w odleglosci 100m i pytania czy ma Pan/Pani internet z netii i jak to dziala
nie to miałem na myśli, ale może masz po porstu znajomych korzystających z oferty ;) do akwizycji nie namawiam bo to ciężka praca jest

#324429  autor: pikut
 21 mar 2009, 22:47
Jedyne co chyba moge i co zrobie to postawie kolejny temat na regionalnym forum, kto ma neta z netii w okolicy i jak mu chodzi bo mnie kolega troche nastraszyl, a kiepskiego netu nie zdzierze :wink:

#324445  autor: piotrekkk
 22 mar 2009, 00:01
nie chcialem Cie nastraszyć... i tak Ci powiem, że na 99% jakość pod względem technicznym netii względem tp jest o wiele wyższa... tylko, że podpisując umowę masz określoną technologię czyli ADSL, a te cztery litery mogą wiele znaczyć

#324450  autor: pikut
 22 mar 2009, 00:36
Tak czy siak nie znam w Kaliszu ludzi ktorzy w jakis zdecydowany sposob narzekali by na uslugii Netii (troszke marudza na Wimaxa ) . Nawet w necie stosunkowo niewiele jest negatywnych opinii na temat tej firmy. Zazwyczaj te zle dotycza nieudolnej i opieszalej obslugi klienta ( dlugi czas uruchomienia uslugi itp ) Ale w sumie ciezko o cos innego jesli zazwyczaj cala procedura przechodzi przez netie a pozniej Tpsa.
Ktos marudzil ze go oszukali w umowie. Ale podejrzewam ze zle ja przeczytal
Pozatym raczej nic. Chyba przyjdzie mi potestowac ta usluge przez 12 miesiecy i wyrobic sobie wlasne zdanie w dluzszym okresie uzytkowania
Mogl bym miec net z tv kablowej ale za 70 zl tylko 2 MBity i nie jestem pewien czy jezeli bez tv ( bo musze oszczedzac ) to nie ponosze kosztow utrzymania lacza. Fakt ze jakosc uslug jest na bardzo dobrym poziomie.
Mamy tu jeszcze internet po WIFI symetryczne 2 Mbity ze stalym IP za 99 zl ( bardziej po znajomosci ) Jakosc uslug sprawdzona i na wysokim poziomie (Cala instytucja w ktorej pracuje jest na ich necie ) Tyle ze cena dosc wysoka a i moj blok z antenka na dachu nie zabardzo lapie sie zasiegiem. Pomijam ze musze sie prosic w spoldzielni o zezwolenie postawienia antenki :(
Pozatym to sa dostepne typowe oferty typowych operatorow.
Czyli jak widac raczej zostaje mi tylko netia

#324460  autor: piotrekkk
 22 mar 2009, 09:00
pikut pisze:Nawet w necie stosunkowo niewiele jest negatywnych opinii na temat tej firmy.
moim zdaniem to zasługa dobrego biura prasowego, wszystkie negatywne opinie pojawiają się jedynie na różnych forach internetowych, a nie w gazetach ;)

#324490  autor: pikut
 22 mar 2009, 10:58
Odnosze wrazenie ze kolega jest sceptycznie nastawiony do netii ? A mi sie wydaje ze to operator jak operator. Musza cos tam robic aby wyroznic sie na tle TP. Sam fakt zrezygnowania juz z pobierania oplat za utrzymanie linii i brak koniecznosci posiadaia telefonu to sporo. odpada jakies 30 zl miesiecznie
Czy to zasluga biura prasowego, no nie wiem W sumie o tpsa tez nie poczyta sie w prasie o negatywnych stronach tego operatora. W wiekszosci opinie jakie znam oparte sa na doswiadczeniach ludzi, abonentow ktorzy troszeczke traktuja TPSA jak Lorda Vadera bedacego po zlej stronie mocy. W pewnym stopniu TPSA stala sie chlopcem dobicia ( co wcale nie umniejsz jej wad ). Co do Netii to nie sadze aby TPSA cieszyla sie z ich istnienia. Maja swoje za uszami. Przedstawiciele BOA naprawde czesto sa niekompetentni lub nierozgarnieci . Sam tego doswiaczylem ostatnio kiedy to pan konsultatn stwierdzil autorytatywnie ze ulicy na ktorej mieszkam nie ma w Kaliszu :lol: Z dugiej strony Musieli sie pewnie sporo natrudzic zeby wyrosnac na takim organizmie jak TP.
Prawda pewnie jak zwykle lezy gdzies po srodku.

#324501  autor: piotrekkk
 22 mar 2009, 11:28
pikut pisze:Prawda pewnie jak zwykle lezy gdzies po srodku.
moim zdnianiem to kwetsia ludzi, którzy tworzą daną firmę... nie rozumiem ludzi, którzy np dzwonią na błękitną linię i mają pretensję do konsultantów, którzy często nie dostają nawet 5 złotych na ręke za godzinę pracy... przecież nie dzwoni się do tp, tylko do jakiegoś zewnętrznego call center, które tylko działa w imieniu tpsy, sama tpsa już wyodrębniła spółkę contact center by nie ponosić odpowiedzialności za działanie błękitnej linii

[ Dodano: 2009-03-22, 11:29 ]
tak samo jest wszędzie

#324506  autor: pikut
 22 mar 2009, 12:01
Tak, miedzyinnymi dlatego zastanawiam sie czy nie poniesc jednak wyzszych kosztow instalaci netu a jednak zamowic usluge i podpisac umowe na miejscu w siedzibie Netii w Kaliszu. Tylko na Internet. Zeby nie podeslali mi kurierem jakiejs umowy na telefon albo cos innego .... To co mi mowi konsultant traktuje z rezerwa. A tu na miejscu zawsze jest bezposredni kontakt.

#324509  autor: piotrekkk
 22 mar 2009, 12:06
to żadna różnica... z tym, że z zamówienia telefonicznego możesz z rezygnować w ciągu 10 dni, a poza tym drugi umowy netii są w necie więc możesz poczytać, warunki promocji też, regulamin świadczenia usług też jest... pytanie jest jedno, komu dasz zarobić za sprzedaż?

#324524  autor: pikut
 22 mar 2009, 13:00
Widze ze kolega zna te umowe wiec sie poradze Bo lubie miec wszystko wyjasnione do konca

Czy tutaj w umowie opcja "Zalacznik A - linia telefoniczna" musi byc zaznaczony ? Wedlug Ciebie mowa tu o lini w znaczeniu z aktywnym telefonem czy lini telefonicznej na ktorej bedzie aktywa jedynie usluga ADSL ?

Bo rozumiem ze tutaj w zalaczniku E musi byc zaznaczona jedynie opcja "usługe bez uslug telefonicznych " ??

#324597  autor: piotrekkk
 22 mar 2009, 17:40
tu niestety nie pomogę... i tak musisz podpisać wiele róznych papierów, które wiele nie mówią

[ Dodano: 2009-03-22, 17:42 ]
a czy te druki są aktualne? chyba nie