• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #321576  autor: adrian-name
 07 mar 2009, 15:02
Witam,

Chciałbym przejść z Orange (pre-paid) do Ery (abonament). Widzę że zamawiając przez sklep internetowy era.pl dostaje się dodatkowo odtwarzacz DVD albo dodatkowy telefon. Czy w salonie też można dostać te dodatkowe prezenty czy tylko zamawiając online ? W ogóle czy da się przejść do Ery nie wybierając się do salonu ?

Pozdrawiam :)
Adrian

#321598  autor: Artur051
 07 mar 2009, 16:20
Nie da się przenieśc numeru Z Orange do Ery bez wizyty w salonie. Prezenty są tylko dla nowych aktywacji z nowym numerem przez sklep.era.pl. W salonie takich prezentów nie rozdają.

#321744  autor: pablo_79
 08 mar 2009, 14:13
Korzystanie ze sklepu era.pl daje więcej korzyści. Prezenty, bonusy za doładowania przez stronę, darmowe startery TakTaka- tego wszystkiego nie dostanie się w salonie. To samo z ofertami niektórych telefonów za złotówkę dla abonamentów- w sklepie fizycznym są zupełnie inne ceny.
Jeśli chodzi o przenoszenie numerów z Orange do Ery- wydaje mi się, że taki numer będzie właśnie nowo aktywowanym w sieci numerem. Czy może być w ten sposób traktowany przez sklep era.pl- lepiej się zorientować w salonie.

#321761  autor: thonka
 08 mar 2009, 16:05
jezeli chcesz przeniesc numer to nie ma takiej mozliwosci. wszystko musi byc zalatwione w salonie. dlaczego tak a nie inaczej? ciezko jest mi to wytlumaczyc. sam chcialem prawie 2 lata temu zrobic podobnie, bo na era.pl dostawalem rabat na telefon i nie mialem takiej mozliwosci, bo nie i juz.

skladajac pelnomocnictwo w erze o przeniesienie tak naprawde mozesz podpisac umowe juz na miejscu z erowym nr-em tymczasowym, a po zwolnieniu numeru przez orange tymczasowy numer zostanie zastapiony tym z orange.

do ery mozesz przejsc bez odwiedzin tylko w przypadku zamiawiania na era.pl z nowym nrem telefonu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#321793  autor: mikage1
 08 mar 2009, 19:06
thonka pisze: skladajac pelnomocnictwo w erze o przeniesienie tak naprawde mozesz podpisac umowe juz na miejscu z erowym nr-em tymczasowym,
myślę że kluczowym problemem jest tu pełnomocnictwo, którego nie można załatwić przez internet, tylko musi być podpisane osobiście - może nie jest to do końca porównywalne, ale zakup mieszkania dokonuje się u notariusza, który potwierdza autentyczność umowy i podpisów stron - być może kiedy podpis elektroniczny upowszechni się bardziej, będzie można takich operacji dokonać przez internet...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#321833  autor: adrian-name
 08 mar 2009, 21:43
thonka pisze:skladajac pelnomocnictwo w erze o przeniesienie tak naprawde mozesz podpisac umowe juz na miejscu z erowym nr-em tymczasowym, a po zwolnieniu numeru przez orange tymczasowy numer zostanie zastapiony tym z orange.
dokładnie tak mi kiedyś mówiono, podpisujesz umowę w salonie, dostajesz tymczasowy numer i czekasz kilka dni aż numer się zwolni

mam plan, żeby zamówić telefon z abonamentem w Erze przez sklep internetowy z jakimś tam numerem,i w momencie otrzymania przesyłki zanieść do salonu pełnomocnictwo o przeniesienie numeru (widziałem gdzieś na stronie Ery formularze).

#321911  autor: Marens
 09 mar 2009, 13:53
mikage1 pisze:być może kiedy podpis elektroniczny upowszechni się bardziej
Tylko może to prowadzić do pewnych nadużyć. Pewnego pięknego dnia okaże się, że ktoś podpisał za Ciebie umowę.

#321914  autor: mikage1
 09 mar 2009, 14:09
ja bynajmniej nie jestem zwolennikiem e-podpisu i również widzę pewne niebezpieczeństwo, jednak, dla tych, którzy chcą załatwiać takie sprawy przez internet będzie to chyba jedyne wyjście

[ Dodano: 2009-03-09, 14:10 ]
adrian-name pisze:
thonka pisze:skladajac pelnomocnictwo w erze o przeniesienie tak naprawde mozesz podpisac umowe juz na miejscu z erowym nr-em tymczasowym, a po zwolnieniu numeru przez orange tymczasowy numer zostanie zastapiony tym z orange.
dokładnie tak mi kiedyś mówiono, podpisujesz umowę w salonie, dostajesz tymczasowy numer i czekasz kilka dni aż numer się zwolni

mam plan, żeby zamówić telefon z abonamentem w Erze przez sklep internetowy z jakimś tam numerem,i w momencie otrzymania przesyłki zanieść do salonu pełnomocnictwo o przeniesienie numeru (widziałem gdzieś na stronie Ery formularze).
raczej nic nie zdziałasz w ten sposób, bo jak zamówisz najpierw przez www - to dostaniesz już od razu nowy numer

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#321935  autor: thonka
 09 mar 2009, 15:51
adrian-name pisze:mam plan, żeby zamówić telefon z abonamentem w Erze przez sklep internetowy z jakimś tam numerem,i w momencie otrzymania przesyłki zanieść do salonu pełnomocnictwo o przeniesienie numeru (widziałem gdzieś na stronie Ery formularze).
era potraktuje to jako chec podpisania 2 umowy, bo generalnie nie ma takiej mozliwosci by w trakcie trwania umowy przeniesc numer z innej sieci (co innego go zmienic na jeden z puli ery).

w umowie o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych jest rubryka 'telefon' gdzie jest punkt 12. numer abonencki. podpunkt 12a jest wypisany nr ery, a podpunkt 12b/12c brzmi przeniesienie numeru (z mozliwoscia zmiany na numer przenoszony).
jezeli taka opcja nie bedzie zaznaczona to nici z przenesienia, a tak wlasne bedzie gdy zamowisz przez sklep internetowy. w uslugach dodatkowych jest tez wypisana usluga 'przenoszalnosc tymczasowy nr'

ja czekalem prawie miesiac az orange po laskawie mi zwolni nr (mialem tam abo) i dzialalem na tymczasowym ery...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#322022  autor: eski
 09 mar 2009, 20:59
Tzn dostaniesz nowy numer, ale jezeli nie chcesz placic Orange tej ich kwoty za zerwanie umowy to obniz sobie maksymalnie abonament u nich i juz. Sprzedaj telefon bedzie na rachunki dla nich a minuty bedziesz sobie co miesiac wydzwanial a w Erze wez sobie nowy abonament z niezlym telefonem a w dodatku dostaniesz jakis prezent przez ich skep teraz jest chyba dvd lub doatkowy telefon za 1zl

#322030  autor: thonka
 09 mar 2009, 21:23
eski, czytales wogole co tu jest w tym temacie napisane (zwlaszcza 1 post)? bo chyba niebardzo...

adrian-name, jest w prepaidzie wiec nic obnizac w orange nie musi, a tymbardziej sprzedawac... na przyszlosc polecam czytanie ze zrozumieniem...

#322245  autor: eski
 10 mar 2009, 21:30
Sorki pomylilem temat :D Odpowiadalem komu innemu, to mialo isc gdzie indziej ale wlasciwie polowa jest dobra. Dzieki ze zwrociles na to uwage.

#322367  autor: forumiak
 11 mar 2009, 17:13
Kupowanie w sklepiku Ery mega się opłaca - tamtędy właśnie przechodzą najciekawsze promocje. Np. ostatnio wydane przez Tak-Taka startery pojawiły sie wyłącznie w sklepiku.

Oczywiście musisz się spotkać z pracownikiem Ery żeby wszystko załatwić. Podejrzewam, że może to również z Tobą załatwić przedstawiciel handlowy sieci. Tylko nie wiem czy są oni dostępni dla klientów indywidualnych.

#322781  autor: pablo_79
 13 mar 2009, 21:18
Forumniak, napisałeś trochę niejasno, bo z Twojej wypowiedzi moze wynikać, że żeby zamówić taki darmowy starter TT przez sklep era.pl trzeba się i tak spotkać z przedstawicielem salonu. A starter Ci po prostu wysyłają.

Co do zmiany numeru...może jednak zrezygnuj z dość drogiej i kłopotliwej procedury wykupywania numeru i zmień go na ten, który dostaniesz w erze?