• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#320858  autor: Pedros
 02 mar 2009, 22:39
piotrekkk pisze:szkoda, a chociaż będzie info o tej ofercie w necie juz 5 III, czy najpierw będzie innymi kanałami oferowana? ciekawi mnie gdzie Ty pracujesz, że obowiązuje Cie tajemnica handlowa ;)

[ Dodano: 2009-03-02, 22:14 ]
a na łączach tp coś się zmieni?
od 5go jeszcze nie wszystkimi kanalami ale moga sie juz pierwsze reklamy pojawic
na @ll bedzie to komunikowane 9go
na łaczach TP tez beda zmiany
beda promowane pakiety , LLU i dodatkowe plany abonamentu tel gdzie ceny sporo spadna

...a tajemnicy gdzie pracuje tez nie moge ujawnic ;)

Tempus Fugit Acternitas Manaet

#320861  autor: piotrekkk
 02 mar 2009, 22:47
po Twoim profilu można się domyśleć ;) ja tam poczekam z przejściem do netii jak w olsztynie będę miał 16 mega, a ciągle nie ma, wszyscy co podpisali z moich znajomych umowy nie osiągają realnie tyle, niestety

[ Dodano: 2009-03-02, 22:48 ]
a jestem w zasięgu LLU i centralę ma jakieś niecałe 100 metrów od siebie

#320866  autor: Pedros
 02 mar 2009, 23:16
piotrekkk pisze:po Twoim profilu można się domyśleć ;) ja tam poczekam z przejściem do netii jak w olsztynie będę miał 16 mega, a ciągle nie ma, wszyscy co podpisali z moich znajomych umowy nie osiągają realnie tyle, niestety

[ Dodano: 2009-03-02, 22:48 ]
a jestem w zasięgu LLU i centralę ma jakieś niecałe 100 metrów od siebie
generalnie zasada jest taka ze 16 MB na miedzi Netii nawet do 1,4 KM da rade natomiast po lini TP to ok 400 m :/ jednak bywa i tak ze klient jest 100 m od centrali ale kabel jest tak "słaby" ze nawet z 1MB byłby problem:/ i nawet uwolnienie petli niewiele da :/
no chyba ze TP zainwestuje i wymieni kabel ale z doswiadczenia wiem ze ciezko z tym bywa

#320868  autor: piotrekkk
 02 mar 2009, 23:21
ja raczej jestem wymagającym i czepiającym się klientem, więc jeszcze poczekam i zadowolę się 6mb w orange

#320869  autor: Pedros
 02 mar 2009, 23:38
piotrekkk pisze:ja raczej jestem wymagającym i czepiającym się klientem, więc jeszcze poczekam i zadowolę się 6mb w orange
ale nie rozumiem , skoro działa Ci 6MB na BSA to czy nie warto miec 4MB (tym bardziej bedzie działać) za dwa razy mniej na LLU niz na BSA orange?

#320870  autor: piotrekkk
 02 mar 2009, 23:45
ale 6 mega to mam tylko rano, wieczorem jest najgorzej, teraz mam kolo 3... a poza tym w netii przeraża mnie jeszcze regulamin netii, dokładniej paragraf 8 punkt 2

#320942  autor: tajniak
 03 mar 2009, 17:09
2. Operator zastrzega sobie prawo zmiany cen za Usługę w każdym czasie. W przypadku podwyższania ceny Operator powiadomi Abonenta o terminie jej wprowadzenia na piśmie, z wyprzedzeniem co najmniej jednego Okresu Rozliczeniowego. W przypadku braku akceptacji podwyższenia cen Abonentowi przysługuje prawo wypowiedzenia Umowy, a w razie skorzystania z tego prawa Operatorowi nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, z wyjątkiem roszczenia o Opłatę Wyrównawczą.
Wątpię, zęby to wykorzystali szczególnie w umowach terminowych ;) Skompromitowali by się.

#321047  autor: Pedros
 03 mar 2009, 22:26
tajniak pisze: Wątpię, zęby to wykorzystali szczególnie w umowach terminowych ;) Skompromitowali by się.
dokładnie , zreszta chyba wiekszosc telecomow ma podobny zapis w regulaminach , nie mniej nie wiecej oznacza on iz operator moze podniesc cene netu ale wtedy abonent ma prawo rozwiazac umowe przed terminem bez kary umownej ,

malo tego Netia jako jedyny operator w swojej ofercie tzw "gwarancje ceny"
czyli jezeli klient ma u nas usługe w ofercie z taka gwarancja i w przyszłości Netia wejdzie z tansza oferta danego lacza klient ma prawo przejsc na nizsza cene bez przedluzania umowy i bez dodatkowych aneksów

wiec klient nie zostanie juz z archaiczna cena powiedzmy jak kiedys bylo 86zł za 512 Kb i niektorzy do tej pory taka kase placa :/

#321076  autor: piotrekkk
 04 mar 2009, 09:10
Pedros pisze:
tajniak pisze: Wątpię, zęby to wykorzystali szczególnie w umowach terminowych ;) Skompromitowali by się.
dokładnie , zreszta chyba wiekszosc telecomow ma podobny zapis w regulaminach , nie mniej nie wiecej oznacza on iz operator moze podniesc cene netu ale wtedy abonent ma prawo rozwiazac umowe przed terminem bez kary umownej ,

malo tego Netia jako jedyny operator w swojej ofercie tzw "gwarancje ceny"
czyli jezeli klient ma u nas usługe w ofercie z taka gwarancja i w przyszłości Netia wejdzie z tansza oferta danego lacza klient ma prawo przejsc na nizsza cene bez przedluzania umowy i bez dodatkowych aneksów

wiec klient nie zostanie juz z archaiczna cena powiedzmy jak kiedys bylo 86zł za 512 Kb i niektorzy do tej pory taka kase placa :/
to jeszcze zależy od segmentu rynku... np 1 mega na usługach typu BSA zdrożało w ciągu 2008, owszem operatorzy dają jakieś dodatkowe rzeczy bądź stuczki marketingowe by zatrzeć różnicę... jedynie co tanieje to większe prędkości bądź usługi świadzone na innych zasadach niż BSA

[ Dodano: 2009-03-04, 09:13 ]
np netia wycofała umowy 3-letnie swego czasu na BSA, więc obowiązują jedynie ceny na max 2 lata, więc nie wiem czy komuś opłaca się zmiana z opcji starej 3-letniej na nową 2-letnią... nie wiem czy wogóle jest taka możliwość

#321738  autor: beatris
 08 mar 2009, 13:54
żadnej neostrady, tyle problemow mialam ze przesada

#321882  autor: milesiu
 09 mar 2009, 10:46
odnosnie tego:
2. Operator zastrzega sobie prawo zmiany cen za Usługę w każdym czasie. W przypadku podwyższania ceny Operator powiadomi Abonenta o terminie jej wprowadzenia na piśmie, z wyprzedzeniem co najmniej jednego Okresu Rozliczeniowego. W przypadku braku akceptacji podwyższenia cen Abonentowi przysługuje prawo wypowiedzenia Umowy, a w razie skorzystania z tego prawa Operatorowi nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, z wyjątkiem roszczenia o Opłatę Wyrównawczą.
Pedros pisze: dokładnie , zreszta chyba wiekszosc telecomow ma podobny zapis w regulaminach , nie mniej nie wiecej oznacza on iz operator moze podniesc cene netu ale wtedy abonent ma prawo rozwiazac umowe przed terminem bez kary umownej ,
No wlasnie nie moge sie z tym zgodzic. Teoretycznie nie ma czegos takiego jak kara umowna. Jedyna oplata,ktora mozna umownie nazwac kara, jest oplata wyrownawcza. Oficjalnie to nie jest kara:) A tu wyraznie operator zastrzega mozliwosc roszczenia. Czyli rozwiazanie takiej umowy nie rozni sie niczym od zerwania umowy terminowej przed czasem. Zastanawia mnie co to jest roszczenie odszkodowawcze, ktore przysluguje operatorowi, skoro takie roszczenie wg regulaminu przysluguje tylko abonentowi. Chodzi mi o ten zapis gdzie za przerwe powyzej 24h mozna zwrot 1/30 abonamentu zadac. Z tego co pamietam to nazywali odszkodowaniem.
Nie wiem czy ten pkt regulaminu zostal przytoczony doslownie czy to po prostu jakas literowka, bo nie mam przed soba oryginalu. Jednakze na podstawie przytoczonego punktu to co napisalem jest prawda;p

edit;
a co do neostrady to mialem jakies 2,5roku i nie mialem problemow. Przesiadlem sie na netie w styczniu i juz bodajrze w czwartek mieli calodobowego pada co mi net 1M osiagal 250kilobitow. Najciekawsze jest to ze upload mialem wyzszy niz download:) Moze to tylko jednorazowy pech i przez dalsza czesc umowy bedzie git:)

#321885  autor: wojtek83
 09 mar 2009, 12:11
A nie wiecie dokładnie jak to jest z tym pakietem neo+tv?można w każdej chwili zmienić umowę na taką z tv, bez opłat za rezygnację z poprzedniej umowy czy przedłuża sie dotychczasową ...ktoś z Was może to przerabiał ?

#321906  autor: piotrekkk
 09 mar 2009, 13:39
wojtek83 pisze:A nie wiecie dokładnie jak to jest z tym pakietem neo+tv?można w każdej chwili zmienić umowę na taką z tv, bez opłat za rezygnację z poprzedniej umowy czy przedłuża sie dotychczasową ...ktoś z Was może to przerabiał ?
a co masz obecnie i na co chcesz zmienić?

#321913  autor: wojtek83
 09 mar 2009, 14:02
piotrekkk pisze:
wojtek83 pisze:A nie wiecie dokładnie jak to jest z tym pakietem neo+tv?można w każdej chwili zmienić umowę na taką z tv, bez opłat za rezygnację z poprzedniej umowy czy przedłuża sie dotychczasową ...ktoś z Was może to przerabiał ?
a co masz obecnie i na co chcesz zmienić?
Nie chodzi o mnie, kumpela ma neo (chyba tam ma 1 Mb/s), umowę podpisała na 2 lata, jakoś w czerwcu, no a teraz zachciało jej się telewizji ;)

#321920  autor: milesiu
 09 mar 2009, 14:45
podpisujesz neo z TV w momencie aktywacji poprzednia umowa z TP zostaje tak jakby anulowana, bez zadnych kar i oplat. Tak jakby sie w ogole nie liczyla:) Dodatkowo powiem, ze jak dostala drukarke to tez jej nie bedzie musiala oddawac. Jak podpisze neo z tv na dwa lata to bedzie miala na dwa lata, a nie jak niektore madre istoty z salonow twierdza, ze ta umowa do konca + dwa lata.
A ta TV to jest shit jakich malo:) Moge sie tylko wypowiedziec nt tej co z talerza jest, bo podobno w wiekszych miastach jakos po kablu to idzie:)
1. na poczatek dadza dekoder, ktory jest na 99% znam 4 osoby, ktore to mialy. 2 mialy na poczatek zepsuty, drugi byl ok. Jedna dwa zepsute z rzedu, trzeci ok i ostatnia dwa zepsute i trzeciego nie brala tylko podziekowala im za usluge.
2. ja wiem ze za takie pieniadze to nie ma co wybrzydzac, ale lista kanalow to jest smiech
3. dekoder musi byc na stale polaczony z lifeboxem, bo co chwila cos pobiera z neta i jak nie pobierze to wylacza nam TV:)

Bardziej sie oplaca pakiet netii + polsat cyfrowy, ale to moje subiektywne zdanie, bo sam tak mam.
pakiet netii telefon 42,70+49=91,70zl za 1 mega(teraz jest tansza opcja abonamentu przy 1mega)
w tp neo 1m+ tv to 69,90+ abonament za 50zl za fona=119,90zl
119,90-91,70=28,20zl a abonament netii na fona, jest sto razy lepszy od TP, tj byl;) bo teraz tylko zerknalem i zobaczylem sekundowe naliczanie... po pierwszej minucie, za taki chwyt netia poplynie.
a za bodajrze 37zeta masz polsat cyfrowy, gdzie jest kanalow ze 3 razy wiecej i co najwazniejsze jest polsat i pakietu TVN nie zabieraja po 2 miechach, no i sa kanaly ktore oglada normalny czlowiek, a nie telezakupy. No chyba, ze lubisz telezakupy to wtedy polecam opcje TP, bo za takie pieniadze to nigdzie nie dostaniesz tylu kanalow z telezakupami:)

#321928  autor: wojtek83
 09 mar 2009, 15:31
milesiu pisze:podpisujesz neo z TV w momencie aktywacji poprzednia umowa z TP zostaje tak jakby anulowana, bez zadnych kar i oplat. Tak jakby sie w ogole nie liczyla:) Dodatkowo powiem, ze jak dostala drukarke to tez jej nie bedzie musiala oddawac. Jak podpisze neo z tv na dwa lata to bedzie miala na dwa lata, a nie jak niektore madre istoty z salonow twierdza, ze ta umowa do konca + dwa lata.
Aha, dzięki za wyczerpujące info. No z tego co piszesz to w sumie wygląda na całkiem wygodne rozwiązanie...
milesiu pisze:No chyba, ze lubisz telezakupy to wtedy polecam opcje TP, bo za takie pieniadze to nigdzie nie dostaniesz tylu kanalow z telezakupami:)
Hehe ;) No ja też bym pewnie wolał jakiś mix kanałów filmowych + sport, ale dziewczynie się to może nawet spodoba... :lol:

#321951  autor: milesiu
 09 mar 2009, 16:24
no i wszystko byloby cacy gdyby nie to ze obecnie netia zmienila cennik telefonu i na stronie nie ma zadnych konkretnych info na ten temat, bo niby jest abonament za 35zeta, a tak naprawde zadnych szczegolow nie ma. No ale nawet biorac abonament za 45zl to jest tylko drozej o 2,30zl od tego co pisalem. Jak bardzo Ci zalezy zeby jej pomoc i zeby przeszla do netii i masz chec i troche czasu to moge Ci podpowiedziec jak sie pozbyc neostrady w trakcie trwania bez kosztow:) Ale to raczej na priv bo nie wiem czy wykorzystywanie kruczkow prawnych i chwalenie sie tym to jest dobry pomysl:) Choc podejrzewam, ze nie tylko ja ten sposob znam;p
pzdr

#321953  autor: piotrekkk
 09 mar 2009, 16:34
milesiu pisze:no i wszystko byloby cacy gdyby nie to ze obecnie netia zmienila cennik telefonu i na stronie nie ma zadnych konkretnych info na ten temat, bo niby jest abonament za 35zeta, a tak naprawde zadnych szczegolow nie ma. No ale nawet biorac abonament za 45zl to jest tylko drozej o 2,30zl od tego co pisalem. Jak bardzo Ci zalezy zeby jej pomoc i zeby przeszla do netii i masz chec i troche czasu to moge Ci podpowiedziec jak sie pozbyc neostrady w trakcie trwania bez kosztow:) Ale to raczej na priv bo nie wiem czy wykorzystywanie kruczkow prawnych i chwalenie sie tym to jest dobry pomysl:) Choc podejrzewam, ze nie tylko ja ten sposob znam;p
pzdr
netia zmieniła po prostu swoję ofertę, promocja gdzie było na rok 42,70 już została wycofana, obecnie jest na łączach tp (wlr), abonament za 50 złotych z czego 45 zeta na rozmowy, w pakiecie z internetem telefon jest tańszy bo 45 zeta i 45 na rozmowy, na LLU lub na łączach netii abonament kosztuje 35 zeta i 35 na rozmowy

#321956  autor: milesiu
 09 mar 2009, 16:44
no tak tez slyszalem, ale na stronie nie ma potwierdzenia. Bo jak wchodzisz w zakladke internet+telefon po prawej stronie jest okienko z cenami. Jest tam naglowek "na lini tp" a pod spodem pierwsza opcja 1 mega za 49zl, abonament od 35zl. Drobny blad w druku:)
A te pare zl duzej roznicy nie robi w ofercie, skoro i tak jest do wydzwonienia. Natomiast sekundowe naliczanie po pierwszej minucie to jest gwozdz do trumny.

#321996  autor: piotrekkk
 09 mar 2009, 19:17
milesiu pisze:Natomiast sekundowe naliczanie po pierwszej minucie to jest gwozdz do trumny.
tpsa to samo zrobiła w nowych cennikach, inni operatorzy również mają różne definicje naliczania sekundowego

[ Dodano: 2009-03-09, 19:29 ]
milesiu pisze:no tak tez slyszalem, ale na stronie nie ma potwierdzenia.
jak nie ma potwierdzenia, możesz zawsze sprawdzić dostępność, a jeśli nie chcesz podawać danych masz poniżej cenniki:
-promocja szybki internet iv- usługa typu BSA, cennik tu
jeśli wybierzesz telefon regulamin promocji tu
czyli 1 mega sam kosztuje 59 złotych, w pakiecie 49 złotych, telefon sam 50 złotych, w pakiecie 45 złotych, czyli wybierając pakiet otrzymujesz dwa rabaty
-promocja 4x szybszy internet- usługa LLU
warunki internetu tu
warunki telefonu http://www.netia.pl/files/swp_promo/050 ... _mniej.pdf
czyli 1 mega kosztuje 49 złotych, telefon za 35 złotych

są jeszcze oferty na linii netii