• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.

#316629  autor: Bajer222
 09 lut 2009, 22:47
Super wiadomosć na koniec dnia!!:D

Mam nadzieje, ze jeszcze napisze na tym forum, ze wkoncu go mam :P

#317278  autor: Mosquito007
 13 lut 2009, 20:03
Możliwe że już niedługo razem napiszemy że go mamy, a może to być już najbliższy poniedziałek :-D
Wyczekuję z niecierpliwością HTC HD i właśnie natknąłem się na dość obiecującego newsa
[Play] Telefon na życzenie - 25 modeli
Miejmy nadzieje że Touch HD znajdzie się na liście tych 25 modeli, w końcu 25 to duża liczba :P Jakby co zawsze pozostaje na pocieszenie Omnia która z pewnością będzie tańsza niż w Plusie ;]

#317290  autor: Inv
 13 lut 2009, 21:54
Mosquito007 - dzięki Ci bardzo za tą wiadomość. W poniedziałek jak już to wejdzie w zycie zamówie WRESZCIE swojego HD i bez stresu poczekam na dobre wieści. I już mi "fachowcy" nie wmówią, że nie zamówią mi tego modelu bo ciężko go dostać... Nie wiem, czy tylko w Katowicach pracują tacy ludzie? Zadzwoniłem dzisiaj do Krakowa (w koncu niedaleko) i tam powiedziano mi, ze mogę w poniedziałek podjechać i załatwić, a sam HD bedzie dostępny najpozniej od środy (z Polskim softem).

Anyway, dobrze, ze coś się ruszyło, dobrze, że Pan Marcin wprowadza zamawianie telefonów, bo normalnie krew zalewa jak jest się tak olewająco traktowanym przez łaskawych sprzedawców (a nie biorę telefonu za 1 zł tylko za ponad 1000 zł)

Pozdrawiam i mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu nasze oczekiwania wreszcie się zakończą :)

edit: na BlogPlay.eu piszą, że ten "telefon na życzenie" będzie dotyczył telefonów niedostępnych wogóle w ofercie Play. No i ceny będą bardziej zbliżone do cen rynkowych (nieznacznie tansze). No cóż, zobaczymy w poniedziałek jak będzie wyglądała ta lista.

#317293  autor: Mosquito007
 13 lut 2009, 22:12
Mała poprawka, te 25 modeli telefonów będzie dostępna na trochę innych zasadach. Touch HD ma się pojawić ponad to - dostępny będzie normalnie tak jak w cenniku :)
Inv pisze:Nie wiem, czy tylko w Katowicach pracują tacy ludzie? Zadzwoniłem dzisiaj do Krakowa (w koncu niedaleko) i tam powiedziano mi, ze mogę w poniedziałek podjechać i załatwić, a sam HD będzie dostępny najpóźniej od środy (z Polskim softem)
Cóż... we Wrocławiu do jakiegokolwiek byś salonu nie zadzwonił (wiem bo obdzwoniłem wszystkie) też Ci powiedzą że tego modelu telefonu nie ma i raczej nie będzie, mimo że my już na dzień dzisiejszy dobrze wiemy że jednak będą i to już tylko kwestia czasu! Bierze się to stąd że pracownicy są informowani niewiele przed dostawą i wiedzą tylko tyle ile muszą wiedzieć. Założę się że nikt z nich nie czyta codziennie bloga P. Marcina no bo im to rybka - nie zależy im na tym telefonie to się siłą rzeczy nie interesują. Dlatego nawet zdziwiony jestem że w Krakowie Ci powiedzieli żebyś podjechał i sobie zamówił...
O tym że te telefony (z poprawionym "radiem" - softem) mają się pokazać najpóźniej do środy to nie wiedziałem... masz sprawdzoną tą informację? Pytam bo w takim razie sam uderzę w środę rano do punktu po telefon :-D

#317294  autor: Inv
 13 lut 2009, 22:19
Podejrzewam, że w poniedziałek powinny być pierwsze dostawy. Nie wiem jak jest w Krakowie, ale u mnie w Katowicach do punktów przywożą telefony w poniedziałki i czwartki (wg informacji z paru salonów), w Krakowie może mają w środy jakieś dostawy z magazynu. Nie wiem czy będzie poprawiony soft, ale podobno właśnie wycofali HD ze względu m.in na brak Polskiego języka. Pewnie cały soft nie będzie spolszczony tylko będzie nakładka (chociaż byłbym bardzo miło zaskoczony całkowitym spolszczeniem systemu)

#317295  autor: Mosquito007
 13 lut 2009, 22:39
Eee :? jak to, sprzedawali telefon bez polskiego menu? No o tym to nie wiedziałem, mam nadzieje że to teraz poprawili - obsługa telefonu w ang. menu to no problem, aczkolwiek głębsze grzebanie po systemie, ustawieniach i funkcjach mogłoby stanowić mały problem... Instrukcja jest chociaż w języku polskim?
A propo softu to ja wiem że go zmienili ponieważ był problem z przechodzeniem zasięgu z Play na Plusa ;)

#317297  autor: Inv
 13 lut 2009, 22:48
Play chciał bardzo zabłysnąć i wypuścił Touch HD zaraz po Polskiej premierze. Wiadomo, ze zeby spolszczyć chociażby interfejs TouchFlo, nalezy poswiecic pare tygodni na prace. Orange na przykład wypuscil do ofert Touch Pro dopiero po spolszczeniu systemu (co odbyło się parę miesięcy po wejsciu na rynek tego modelu)
Mnie to tam ogólnie rybka czy będzie Polski czy nie, ale wiadomo, ze uzytkownik czuje się lepiej mając coś po swojemu, nawet jak potrafi ten angielski.

edit: a co do instrukcji to myślę, ze będzie już dostępna w języku Polskim w formie papierowej, do tej pory można ściągnąć ze strony Play PDF'a
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009, 22:58 przez Inv, łącznie zmieniany 2 razy.

#317298  autor: Bajer222
 13 lut 2009, 22:51
Mosquito007 pisze:Bierze się to stąd że pracownicy są informowani niewiele przed dostawą i wiedzą tylko tyle ile muszą wiedzieć. Założę się że nikt z nich nie czyta codziennie bloga P. Marcina no bo im to rybka - nie zależy im na tym telefonie to się siłą rzeczy nie interesują
Powiem wam lepszą bekę! Jak powiedzialem w salonie Play w Tczewie, że kontaktowałem sie z rzecznikiem prasowym Play w sprawie Touch HD Panem M. Gruszka to pracownicy zrobili wielkie oczy i zdziwione miny. Zaden z nich nie wiedział kto to taki i że taka osoba w ogóle istnieje hehe :smt005

Poczekamy do poniedziałku;] Może telefoniki sie pojawią! Oby;]

#317789  autor: Mosquito007
 16 lut 2009, 15:32
Coś mi się wydaję że tak prędko nie dostaniemy HD w Play'u, rzecznik (M.Gruszka) ostatnio napisał: "co do starych HTC to ciągle jest problem z softwarem, wszystko wskazywało na to, że będą dostępne, teraz to już sam nie wiem." - jest to cytat z dzisiaj, ŹRÓDŁO
Dlaczego Oni się tak guzdrzą z tym softem? Czy w dobie XXI wieku poprawienie go jest aż tak trudne?
Sam nie wiem co już robić, czy dalej czekać na swojego wymarzonego HD, czy jednak brać w Plusie tą Omnie...? :?

#317793  autor: Inv
 16 lut 2009, 15:40
PARODIA!

Niech w takim razie pozwolą zmianiać użytkownikom soft w swoich egzemplarzach nie cofając gwarancji. Przecież to jest 10 minut roboty :| Po jaką cholerę w takim razie wykupili sobie wyłączność na HD wsrod Polskich opów skoro blokują możliwość zakupienia modelu innym? HD byłby w Orange i moze miałby logo na obudowie i nawalone w sofcie od operatora, ale byłby na litość Boską DOSTĘPNY! Daję im jeszcze tydzień i biorę Xperię w Erze, bo moja cierpliwość też ma swoje granice.

A takie robienie ludziom nadziei to jest czysta kpina, jesteśmy poważnymi ludźmi, zdecydowanymi na zakup a traktują nas jak zło konieczne.

#317823  autor: Mosquito007
 16 lut 2009, 16:55
Inv pisze:Niech w takim razie pozwolą zmianiać użytkownikom soft w swoich egzemplarzach nie cofając gwarancji. Przecież to jest 10 minut roboty :|

No nie wiem, Oni zmieniali soft ponieważ był problem z przechodzeniem zasięgu z Play'a na 2G Plusa - cały czas trwają podobno testy. Także wydaję mi się że nie wgrałbyś sobie 'odpowiedniego' softu ponieważ jeszcze taki nie wyszedł (dopiero Ci z Play'a nad nim pracują).
Inv pisze:Po jaką cholerę w takim razie wykupili sobie wyłączność na HD wsrod Polskich opów skoro blokują możliwość zakupienia modelu innym? HD byłby w Orange i moze miałby logo na obudowie i nawalone w sofcie od operatora, ale byłby na litość Boską DOSTĘPNY!
To czy Play ma wyłączność to nie wiem, ale nawet jakby HD był dostępny w Orange to za dużo większą kwotę, skoro w Orange w ofercie dla firm za Diamonda chcą 1462,78 zł, za Touch Pro 1828,78 zł to pewnie za HD chcieliby minimum 2300 zł... Rzecz w tym że w Play'u w ofercie dla firm 50 za HD chcą tylko 999 zł co by mi bardzo odpowiadało - nie dam za HD ponad 2 tyś :P
Lecz to czekanie to już mnie po prostu dobija, Play widząc zainteresowanie tym modelem (ilu ludzi chce zmienić operatora tylko i wyłącznie dla tego HTC, ilu ich klientów chciałoby przedłużyć umowe ale z tym telefonem...) powinien postawić sobie priorytet z tym softem i załatwić sprawę szybko i sprawnie :-)

#317827  autor: Inv
 16 lut 2009, 17:34
Przechodzenie w zasięg plusa to nic innego jak problem radio-romu. Na forum xda-developers jest od groma różnych wersji radia do ściągnięcia do wypróbowania w domowym zaciszu. Więc nie wiem z czym oni się tam bawią. Żeby tylko tym swoim "wynalazkiem" nie spieprzyli softu bo i tak i tak trzeba bedzie dogrywać coś z sieci zeby telefon pracował jak należy. Jak już napisałem - jeszcze poczekam tydzień czasu, może Pan Gruszka napisze jakiś konkret na ten temat, a nie tylko "wszystko wskazywało na to, że będą dostępne, teraz to już sam nie wiem.". Na takich wiadomosciach to mozemy czekać do następcy Touch HD ;)

Play ma ponoć półroczną wyłączność na ten model (czyli gdzieś do kwietnia/maja pewnie nie bedzie on nigdzie indziej dostępny). A co do HD w Orange to spójrz na to jak spadają ceny np na Allegro modeli, które są w ofercie tego operatora. To wszystko przez to, ze jest on cały czas dostępny i trochę tego idzie na rynek wtórny. I patrzę na to z tej właśnie strony, bo wiadomo, ze Orange ma ceny z kosmosu ;) Gdyby HD był np w Orange kto wie, moze za 1500 (może nawet i mniej) by mozna było go dzisiaj bez problemu dostać na Allegro, a tak? Ok. 2 tysiące za egzemplarze z Playa w dobrym stanie (które są rarytasem) i 2500 i więcej za sklepowe modele (słaba złotówka)

#318086  autor: Bajer222
 17 lut 2009, 21:28
Touch HD pojawił się ponownie w cenniku Play, tyle że w osobnej tabelce zatytułowanej
" Cennik telefonów o ograniczonej dostępności" Niestety wzrosła tez jego cena, w ofercie one Play przy abonamencie 65zł (umowa na 24miesiące) kosztował o ile dobrze pamietam niecałego tysiaka. Teraz 1269zł. Oczywiście mogę się mylić, tak długo już na niego czekam, że nie pamietam jaka była cena kilka miesięcy temu! No ale co z tego skoro dalej go nie ma. :?

Na ostatnich targac MWC 2009 przedstawiono tyle nowości, ze powoli zastanawiam się czy warto jeszcze kupować HTC. Może poczekać na nową Omnie HD. Albo Toshibe TG01, o której przeczytałem na jednym z portali, że "zjada Touch HD na śniadanie" :P

Jeżeli będziecie mieli jakieś nowe informacje o HTC, wrzucajcie wszystko tutaj;]

#318096  autor: Inv
 17 lut 2009, 22:04
Touch HD jest w cenniku o ograniczonej dostępności bodajrze od połowy grudnia 2008 - od tej pory co zaczeli się czepiać Playa o niedostępność większości telefonów. Wtedy zrobili takie cenniki i HD tam jest. Co do ceny to szczerze mówiąc nie wiem jak jest w innych abonamentach, w sumie nie zwracałem na to uwagi, ale w tym co mnie interesuje (45) cena jest bez zmian - 1369 zł.

Czekam nadal na jakieś wieści bo nie wiem co mam robić.

A co do tej Toshiby hmm...w sumie ciekawa pozycja, ale jak dla mnie troszkę za duża (w sensie zmieszczenia tego do kieszeni). Jakby upakowali ten 4 calowy ekran w mniejszą obudowę zachowując gabaryty HD byłoby całkiem nieźle. Zobaczymy jak to będzie jak Tośka wyjdzie na rynek :) Ja tam jestem bardzo ciekaw innego modelu z targów - HTC Touch Pro2 :)

#318136  autor: Mosquito007
 17 lut 2009, 23:31
Bajer222 pisze:Touch HD pojawił się ponownie w cenniku Play, tyle że w osobnej tabelce zatytułowanej
"Cennik telefonów o ograniczonej dostępności" Niestety wzrosła tez jego cena, w ofercie one Play przy abonamencie 65zł (umowa na 24miesiące) kosztował o ile dobrze pamietam niecałego tysiaka. Teraz 1269zł.
W tej 'tabelce' to już był od dawna! I cena się też nie zmieniła, wiem bo śledziłem to dosyć dokładnie i w abonamencie 65 kosztował cały czas 1269 zł. W abonamencie 50 dla firm kosztuje on 999zł :!:
Bajer222 pisze:Na ostatnich targac MWC 2009 przedstawiono tyle nowości, ze powoli zastanawiam się czy warto jeszcze kupować HTC. Może poczekać na nową Omnie HD. Albo Toshibe TG01, o której przeczytałem na jednym z portali, że "zjada Touch HD na śniadanie" :P

Co do Omni HD to nie ma co ukrywać że na pewno warto na nią poczekać, gdyż zapowiada się bezkonkurencyjny kombajn. Ma wszystko to co ma Omnia i Touch HD - duży wyświetlacz 3,7 cala, dobrą obsługę palcem (coś jak TouchFlo3D), szybki system, dobry procesor nie wspominając już o innych multimedialnych mega funkcjach i sprzęcie. Szkoda tylko że ma tego Symbiana ponieważ kupując telefon takiej klasy głównie zależy mi na jego GPSie, a tutaj sobie AutoMapy nie wrzuce (wiem są inne programy ale mi zależy na AutoMapie). A takim tokiem myślenia "może warto poczekać" można się zgubić, ponieważ zawsze będzie warto poczekać, bo zawsze ma wyjść coś lepszego, nowszego et cetera, dlatego powiedziałem sobie że jak tylko pokaże się HTC HD to go biorę bez wachania a jak się nie pokaże to biorę starą Omnie! Omnia HD ma wyjść w drugim kwartale bieżącego roku, Samsung nie podał jeszcze konkretnej daty więc równie dobrze mogą to być wakacje! Znając życie trzeba będzie jeszcze coś poprawić, zanim to dojdzie do Polski, zanim operatorzy to udostępnią, nie daj boże wyskoczą jak Filip z konopi problemy jak w przypadku HD to może to być i 2010 rok! Także ja osobiście wolę kupić sobie jakiś telefon i spokojnie czekać jak np taka Omnia HD pojawi się na rynku, poprawią w niej błędy, przy okazji zejdzie trochę z ceny (bo ma być dużo droższa niż jak stara Omnia wchodziła na rynek).
Co do Toshiby TG01 to o TĄ chodzi ? Wygląda apetycznie jednak z tym sformułowaniem o zjadaniu na śniadanie to bym nie przesadzał tym bardziej że HTC HD ma o wiele większe możliwości obrony niż np ten śmieszny iPhone :P Mi szczerze mówiąc już by chyba nawet ten Diamond 2 wystarczył, dali mu lepszy i większy wyświetlacz, TouchFlo3D, 5mpix więc może byc :)
Liczę na to że do końca lutego jednak ten Touch HD się pojawi w Play'u, a jak już będe miał ten telefon to się za Barceloną nawet nie będe oglądał :-)

#318367  autor: Corso
 19 lut 2009, 12:01
Witam serdecznie

To mój pierwszy post na tym forum.

Posiadam HTC Touch HD od grudnia. Kupiłem go w Euro AGD (Niecierpliwi mogą tam kupić na raty). ;)
Pierwsze wrażenia były oszałamiające, super telefonik. Potem się zaczeło. Problemem jest procek 528mhz. Przez to tel. dość często się zacina, a kiedy np. chcę odebrać rozmowę to się rozłącza. Pasek dotykowy odbioru połączenia, co chwila sie krztusi. To co jest w iPhonie jest o niebo lepsze. Ekran jest genialny, rozdzielczość żyleta. Przeglądanie internetu bardzo wygodne. Niestety 3,8 cala w ciągłym użytkowaniu tel. zźera niemiłosiernie energię. W konsekwencji bateria wytrzymuje w porywach 2 dni. Minusem jest jeszcze brak lampy błyskowej do aparatu. Przy takim tel. to niedopuszczalne. Mogli w takiej sytuacji dać równie dobrze tylko 2 mpix.
Czytając ten tekst, stwierdzicie że strasznie psioczę na HTC Touch HD. Lecz powiedzcie mi jak mam nie psioczyć, skoro wydałem 2500zł na tel., który ma tyle wad.
Napaleńcom proponuję do maja poczekać na Toshibę TG01, która swoje możliwości rozwinie dzięki procesorowi 1ghz. Pozdrawiam.

#318398  autor: Bajer222
 19 lut 2009, 15:21
Jeżeli już zastanawiamy się czy HTC Tocuh HD jest telefonem godnym swojej ceny to odsyłam wszystkich do bardzo ciekawego testu. TUTAJ
Test został zrobiony po 50 dniach używania HTC, a nie jak inne testy zaraz po kupnie! Bardzo ciekawe jest podsumowanie!

Corso kupiłes telefon w grudniu jak sam piszesz. Do tej pory wyszło wiele poprawek i udogodnień do softa HTC (do zainstalowania samemu). Nie zapominajmy, że HTC został wyposażony w Windowsa Mobile, co daje bardzo szerokie możliwośći. I to co oferuje nam producent to tylko kropla w morzu możliwości HTC. Bardzo ciekawa jest ta strona TUTAJ Znajdziemy tam wskazowki, np jak odciążyć procesor itp.

Bede bronił HTC! Bo to jak narazie jest to najciekawsza propozycja na polskim rynku telefonii komorkowej;]

A co do dostepności w Play, nie mam zadnych nowych info;/

#318407  autor: Inv
 19 lut 2009, 15:49
@Corso - dzięki za swoje wrażenia :) Ja się HD interesuję od czasów pierwszej plotki w sieci, śledzę wszystkie newsy, oglądałem sporo recenzji na youtube, czytałem na portalach. Wiem, czego się spodziewać po HD, wiem, ze nie jest ideałem, ale mi on wystarczy i jestem pewien, ze chcę go jako następny hmm..."telefon", bo w sumie moduł gsm jest dodatkiem do jego funkcji ;) Chętnie bym go wziął na te raty w jakimś sklepie i pewnie bym tak zrobił jakby nie pojawił się u operatorów (w naszym przypadku Play). Jednak przez słabą złotówkę ceny "czystych" HD idą w górę i są dla mnie za bardzo przesadzone, za to oferta Playa jest najkorzystniejsza.
Jak już pisałem, poczekam parę dni na jakąś reakcję ze strony Play i jak nic się nie ruszy biorę Xperię.

#318414  autor: vinc
 19 lut 2009, 16:32
Panowie to nie jest temat o wadach i zaletach Touch HD, ale o dostępności tego telefonu w Play... Proszę o wypowiedzi zgodne z tematem.

Obrazek

#318423  autor: Corso
 19 lut 2009, 17:12
OK zgadzam się. Chciałem tylko przy okazji uświadomić, że nie jest to idealny telefon.
PS. dziwne że na tym forum nie ma działu HTC, a ten temat jest jedynym, który go dotyczy. Firma ta zadomowiła się na dobre od 2008r. Koniec offtop. Pozdrawiam.