• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 4 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#313958  autor: biotyt
 29 sty 2009, 13:08
vinc pisze:Widać Orange też się zastanawia nad sprzedażą telefonów bez blokady KLIK
Z tego tekstu wynika dla mnie, że wcale się nie zastanawiają. Będą nadal sprzedawać telefony z simlockiem, ale bacznie obserwować konkurencję. Jak na razie jasno określili, że nie mają zamiaru zrezygnować z blokad simlock. Cóż jednak mogą innego powiedzieć, że nigdy nie zrezygnują? Jeśli sprzedaż im mocno siądzie wtedy może zaczną się zastanawiać.

biotyt

#314022  autor: vinc
 29 sty 2009, 20:24
biotyt pisze:vinc napisał/a:
Widać Orange też się zastanawia nad sprzedażą telefonów bez blokady KLIK

Z tego tekstu wynika dla mnie, że wcale się nie zastanawiają. Będą nadal sprzedawać telefony z simlockiem, ale bacznie obserwować konkurencję. Jak na razie jasno określili, że nie mają zamiaru zrezygnować z blokad simlock. Cóż jednak mogą innego powiedzieć, że nigdy nie zrezygnują? Jeśli sprzedaż im mocno siądzie wtedy może zaczną się zastanawiać.
Według mnie Orange nie odczuje spadku sprzedaży tylko z tego względu, że Era sprzedaje telefony bez blokady. W tekście jest rzeczywiście określone o tym, że nie zamierzają (na dzień dzisiejszy) oferować telefonów bez blokady, ale to nie znaczy, że nie wprowadzą. Przecież strzelili by sobie w kolano mówiąc, np. za 6 miesięcy zaczniemy sprzedawać telefony bez blokady. Jakby ludzie się o tym dowiedzieli to kto przez te 6 miesięcy kupiłby telefon z blokadą...

Obrazek

#314030  autor: thonka
 29 sty 2009, 20:51
vinc pisze:Jakby ludzie się o tym dowiedzieli to kto przez te 6 miesięcy kupiłby telefon z blokadą...
w orange wszyscy by kupowali. przeciez oni maja bardzo lojalnych klientow, ktorym zalezy na prestizu byca abonentem orange ;)

a tak na serio to teoretycznie jedyna siecia jaka moglaby sprzedawac jeszcze telefony bez blokad to jak dla mnie plus.

w play jest za wczesnie na takie akcje (choc pewnie niedlugo na zyczenie beda zdejmowac blokady)

orange raczej dalej nie pojdzie niz te 77zl za odblokowanie telefonu. moze za jakis dalszy czas...

plus moze i konserwatywny, ale ma zdecydowanie najwieksze pole do popisu, choc podejrzewam, ze te 75zl za sciagniecie blokady to max. co u nich uda sie wprowadzic.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#314118  autor: Krisu6230i
 30 sty 2009, 10:16
Dla mnie nie jest zrozumiałe po co jest simlock. Przynajmniej w Abo bo w Prepaid to jednak inna sprawa...
I tak ja wcześniej pisałem jeśli miałbym wybrać erę tylko dlatego że oferuje telefony bez smoka to bym był głupi.
Cała akcja ery ma za zadanie spowodować że się o nich będzie mówić - no i się mówi.
Dla komisów zaś takie coś to błogosławieństwo, może jestem dziwny ale nigdy nie zdjąłbym simlocka z telefonu który kupiłem za tysiaka, bo to z tego co się orientuję wciąż może powodować problemy z gwarancją. Dlatego więc gdy wpadam do komisu i widzę E66 z plusa to wychodzę bo chcę z ery, a gdyby wszystkie sieci sprzedawały bez locka to już by mieli na mnie utarg - i to nie mały utarg - bo skupują to za grosze...
NIe wiem więc skąd to larum podniesione przez komisowców :|

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#314126  autor: biotyt
 30 sty 2009, 11:16
thonka pisze:w play jest za wczesnie na takie akcje (choc pewnie niedlugo na zyczenie beda zdejmowac blokady)
Sam Marcin Gruszka chwalił się ostatnio, że część sprzedawanych przez Play telefonów nie posiada już simlocka i może zdecydują się na taki krok by uwolnić wszystkie telefony.

[ Dodano: 2009-01-30, 11:26 ]
Swoją droga uważam, że Orange ostatnie zdecydowało by się się na rezygnację z simlocka i to w wielkich bólach. Osobiście byłbym w stanie kupić u nich telefon z simlockiem nawet gdyby inne sieci zrezygnowały z niego całkowicie. Oferta jednak musiała by być trochę lepsza niż u konkurencji. Jakby sprzedawali nadal telefony po takich cenach i z tymi abonamentami jak obecnie musiałbym chyba upaść na głowę by podpisać u nich umowę.

[ Dodano: 2009-01-30, 11:29 ]
Era ma na prawdę teraz bardzo dobrą ofertę, a ten brak simlocka jest na prawdę kuszący. Podobają mi się Swobodne Rozmowy w strefie z dużym pakietem minut. Mając taki osobisty numer stacjonarny znajomi z poza sieci mogą bardzo tanio dzwonić lub nawet za darmo ustawiając ten numer jako darmowy. W Orange przez mamusię TP będzie można tylko pomarzyć o podobnej usłudze.

biotyt

#314159  autor: thonka
 30 sty 2009, 13:36
biotyt pisze:. Podobają mi się Swobodne Rozmowy w strefie z dużym pakietem minut
tylko ta strefa... dlaczego inni moga dac pakiet do sieci i na stacjonarne, bez ograniczen, a w erze dali ta denna strefe? jak dla mnie to zaprzeczenie mobilnosci komorki... dalej stoje przy przeknaniu, ze lepiej miec 2000 minut z kazdego miejsca w kraju, ale tylko do 5 numerow.

co ciekawe numer stacjonarny mozna odbierac takze po za strefa ;) tylko wykonywanie polaczen w ramach pakietu wymaga zasiegu strefy ;)
Krisu6230i pisze:Dlatego więc gdy wpadam do komisu i widzę E66 z plusa to wychodzę bo chcę z ery, a gdyby wszystkie sieci sprzedawały bez locka to już by mieli na mnie utarg - i to nie mały utarg - bo skupują to za grosze...
i dlatego kupilem telefon w wolnej sprzedazy, bo raz ze jest bez blokady, a dwa, ze niejednokrotnie kosztuje tylko odrobine wiecej niz w komisach (i masz pewnosc pochodzenia), nie mowiac o operatorach ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#314167  autor: biotyt
 30 sty 2009, 14:12
thonka pisze:tylko ta strefa... dlaczego inni moga dac pakiet do sieci i na stacjonarne, bez ograniczen, a w erze dali ta denna strefe?
Jakoś nie widzę tej hojności innych operatorów. Dają jakieś prezenty, ale nie są one tak duże jak ten w Swobodnych Rozmowach choć fakt, odbywa to się kosztem mobilności. Mi osobiście by to nie przeszkadzało, wolę mieć do wszystkich sieci z jednego miejsca bo na pogaduchy i tak w domu mam czas, a dzwonie nie do kilku osób, a do wielu.

biotyt

#314171  autor: yagi
 30 sty 2009, 14:25
Chcialem zwrocic uwage na to ze to temat o simlockach a nie o promocji Ery... Jak chcecie przedyskutowac ten temat to zalozcie temat "[Era] Promocja Swobodne rozmowy" i tam bedziecie sie pastwic nad strefa domowa :-D

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#314266  autor: forumiak
 30 sty 2009, 20:14
Czy w ogóle ta cała akcja tuniemaery.pl jest legalna? Ciekawy jestem co będzie dalej, jak się ta sprawa potoczy. Ciekawe również co chcą osiągnąć tym krokiem właściciele tych serwisów. Wątpię żeby Era zrezygnowała z tej decyzji ze względu na tą akcję. Jednak na pewno musi poczynić jakiś krok, tylko jaki?

#314269  autor: eski
 30 sty 2009, 20:26
Sadze ze ich akcja z tuniemaery jest bez sensu, raz ze wcale duzo nie straca to jeszcze sami chca sobie dochody obciac na wlasne zyczenie. Zreszta niech robia jak chca. Z tego co czytam w sieci, to ludzie bojkotowac chca wlasnie te serwisy;):) Era zrobila duzy krok i bardzo dobrze, inni opy dalej sie zastanawiaja ale nie robia jeszcze nic konkretnego. Co do oferty Swobodne Rozmowy to bardzo dobra, masa minut i to najwazniejsze!

#314289  autor: thonka
 30 sty 2009, 22:32
forumiak pisze:Czy w ogóle ta cała akcja tuniemaery.pl jest legalna?
litosci....
forumiak pisze:Jednak na pewno musi poczynić jakiś krok, tylko jaki?
jedyny sluszny w tej sprawie - olac sprawe ;)

#314511  autor: gummy_bear
 31 sty 2009, 21:46
Era zrobiła świetny krok w przód i bardzo odważny trzeba dodać i chwała jej za to. akcja ze stroną zrobioną przez właścicieli komisów od początku zdana była na porażkę. ciekaw jestem ilu z nich cichaczem pobiegło do Ery po nowe telefony, bo nie wieżę że nikt. czekajmy teraz na kolejne niespodzianki ze strony ery

:)

#314598  autor: Gadulski
 01 lut 2009, 11:33
Bojkot Ery przez właścicieli komisów przypomina bojkot tvn24 przez PiS... Dziwny, niezrozumiały a momentami głupi... Uważam, że dochód komisów ze ściągania SIMLOCKÓW stanowi niewielką część dochodu komisów (główny dochód to sprzedaż telefonów, serwis, naprawy, sprzedaż akcesoriów...) Era bez dystrybucji w komisach na pewno da sobie radę, ale czy Komisy bez Ery dadzą sobie radę?? Ciekawe jak zachowają sie właściciele komisów gdy Orange, Plus i PLAY też będą oferowali telefony bez SIMLOCKÓW??? Obrażą sie na wszystkich, spakują i odejdą...???!!! Zwróćcie też uwagę na fakt, iż Jarosław Kaczyński ogłosił koniec bojkotu PiS, bo chciał, aby ekipa tvn24 była na kongresie partii - pewnie nadejdzie też taki czas, kiedy właściciele Ci też ogłoszą konieć bojkotu Ery... Na wszystko trzeba jednak poczekać...

Obrazek

#314771  autor: xalax
 01 lut 2009, 20:56
Moim zdaniem zapominacie o jednej bardzo ważnej rzeczy... Wyjaśnijcie mi dlaczego uważacie że właściciele sklepów/serwisów pobiegną do ery po telefony czy nawet dalej dlaczego ludzie pomimo telefonów bez blokady mają wybrać erę? sami piszecie że koszt zdjęcia blokady w salonach operatorów to jest koszt około 70zł a przecież w Erze biorąc telefon decydujesz się także do płacenia ABONAMENTU! A warunki nie są jakoś extra zachwycające bo w cenie około 110zł z vat w erze jest 215minut a choćby w orange jest 250, jest chyba różnica? i cały czas mówimy o ofe dla klientów którzy startują w sieci, powiedziałbym że era okaże się atrakcyjna tylko dla osób które mają większą ilość swoich kontaktów właśnie wewnątrz tej sieci lub bardzo wysokie rachunki z jakimiś atrakcyjnymi bonusami które i tak płacą zawsze i wtedy biorą super tel za 1zl i na sell ... Sam bym sie zdecydował na telefon w Erze bo to +tel bez locka ale co z tego jak zobowiązuje się jeszcze do płacenia abonamentu? Patrząc kosztami to i tak Ci którzy przeanalizują sobie wszystkie aspekty wyboru abonamentu, warunków umowy i kosztami telefonu wybiorą najlepszą dla siebie opcję a śmiem wątpić że to będzie właśnie era. Przynajmniej ja zakładam że jak decyduje się na jakiś abonament to taki żeby był dla mnie korzystny a nie podnosił mi koszty użytkowania telefonu... Wolę zdecydować się na optymalny dla mnie abonament, zapłacić za tel a i tak będę go użytkował w tej sieci w której zdecydowałem się go kupić, więc co mi po braku locka?

Czy inne sieci także pójdą w ślady ery odnośnie blokady sim-lock?
Być może tylko obniżą ceny zdejmowania locków lub zmienią zasady, może będzie można go zdjąć w trakcie trwania umowy za jakąś symboliczną dopłatą. Na pewno coś się zmieni zazwyczaj jak jakiś znaczny ruch robi jedna sieć inne idą jej śladem (tak działają prawa oligopolu...) więc myślę że u pozostałych operatorów wkrótce coś się zmieni, kwestia czasu i jak bardzo znaczące będą te zmiany...

#314774  autor: lukaszlew77
 01 lut 2009, 21:13
A ja jestem od piątku szczęśliwym posiadaczem Nokii E51 z Ery bez simlocka. Co ciekawe telefon zamawiany przez BOK, przywieziony przez kuriera nie miał simlocka od początku, nie potrzeba było żadnych kodów itp. Karta PLAYa działa bez najmniejszych problemów, nawet soft nie jest mocno zbrandowany, bo o Erze przypomina tylko ekran podczas włączania.

BRAWO ERA!!! Co do tej akcji to i tak rzadkością są ludzie, którzy zdejmują simlocki przed końcem umowy narażając się na utratę gwarancji, a po zakończeniu umowy, to w zasadzie wszystkie sieci zdejmują simlocki za darmo(Play i Era na pewno).

Obrazek

Ericsson T10->Ericsson T28s->Sagem MW3026->SE K750i->SE W880i->Nokia E51

Idea->Plus->Era->Play

#314819  autor: thonka
 01 lut 2009, 22:43
xalax pisze:A warunki nie są jakoś extra zachwycające bo w cenie około 110zł z vat w erze jest 215minut a choćby w orange jest 250, jest chyba różnica?
pokaz mi w orange 250 minut przy ok. 100zl... ja widze opcje za 100zl i jest 200 minut + 4 prezenty... w erze za 100zl masz 220minut + swobodne rozmowy...

chyba logiczne jest, ze ludzie nie poleca do ery tylko i wylacznie dlatego, ze telefony sa u nich bez blokad... telefon jest tylko dodatkiem umozliwiajacym korzystanie z uslug danego operatora i to uslugi sa najwazniejsze.
to tak jakby ktos bral telefon w orange, bo z tylu jest naniesione ich logo...

#314827  autor: xalax
 01 lut 2009, 23:05
thonka pisze:pokaz mi w orange 250 minut przy ok. 100zl...
Akurat myślałem o ofercie dla firm, moja wina że tego nie zaznaczyłem, jest OFE DLA FRIM 250 za 106,75zł brutto jest 250minut do wszystkich, 43gr minuta brutto sms 15gr /minuty wymienne na smsy - kumulują się do 6sciokrotności czyli przez pół roku, u reszty operatorów tego nie ma w nowych ofertach. 250 minut jest gdy zaczynasz, przy przedłużeniu da sie zrobić sporo więcej.

#314848  autor: thonka
 02 lut 2009, 00:49
jest tylko jeden problem... zalatw zwyklemu szarakowi odpis z KRS (lub z urzedu miasta/gminy o prowadzeniu dzial. gosp.) oraz REGON, bo NIP pewnie ma... dlatego tez w domysle pisze sie o ofertach dla indywidualnych, ale to rozmowa na inny temat, wiec nie draze dalej.

#314855  autor: yagi
 02 lut 2009, 09:16
xalax pisze:sami piszecie że koszt zdjęcia blokady w salonach operatorów to jest koszt około 70zł
To akurat w promocji Plusa. Reszta tak jak Era dawniej krzyczy sobie za to 500 zl netto...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#314878  autor: kuwejt
 02 lut 2009, 12:20
xalax pisze:
thonka pisze:pokaz mi w orange 250 minut przy ok. 100zl...
Akurat myślałem o ofercie dla firm, moja wina że tego nie zaznaczyłem, jest OFE DLA FRIM 250 za 106,75zł brutto jest 250minut do wszystkich, 43gr minuta brutto sms 15gr /minuty wymienne na smsy - kumulują się do 6sciokrotności czyli przez pół roku, u reszty operatorów tego nie ma w nowych ofertach. 250 minut jest gdy zaczynasz, przy przedłużeniu da sie zrobić sporo więcej.
a w erze w taryfie firma za 109 brutto jest przez pierwszy rok 350(!!!) minut do wszyskich + 350 do ery czyli 700minut!! a po roku 215 do wszytskich wiec tylko 35 mniej niz w orange za to oferta z pierwszego roku miażdży po prostu orange. A i do tego jeszcze 10 nr za grosz przez cała umowe. I to jest oferta dla nowych a jak przedłuzasz to wszytskie te warunki,bonusy zamiast przez pierwszy rok masz przez 2 lata :)
tu link do oferty:
http://www.era.pl/pl/biznes/taryfy/ofer ... ecej_minut

zreszta takie porownania sa bez sensu, kazdy ma swoj inny, subiektywny profil dzwonienia i kazdemy pasuje co innego
  • Strona 4 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4