• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#313746  autor: aree1987
 28 sty 2009, 16:49
rafcyk pisze:Moim zdaniem prepaid jest tylko korzystny gdy mało dzwonisz i głównie wewnątrz sieci, ewentualnie do kilku wybranych osób. Wtedy wykupisz pakiety i możesz bardzo tanio telefonować (z tego co piszesz to właśnie Twój profil). Natomiast nikt nie wmówi mi, że dla osób dzwoniących do różnych sieci tańszy jest prepaid. Zróbmy proste założenie: dajmy na to, że chcemy mieć nowy telefon co 24mc. Przyjmijmy, że na taki telefon wydamy ok. 600zł (myślę że nie jest to wygórowana kwota) / 24mc = 25zł /mc. Biorąc abo taryfy syberyjskie 55zł/mc (tak dla przykładu) odejmując 25zł jakie musimy przeznaczyć na zakup nowego aparatu daje nam to kwotę 30zł. Pytam, w którym prepaid za 30zł otrzymam 140min x18 + 90min x6 do wszystkich sieci?
W Play Karcie bez problemu z bonusem do doladowania i z pakietami do wszystkich sieci gdzie 30gr/min. haha

#313765  autor: forumiak
 28 sty 2009, 18:01
Zacznijmy od tego, że pre-paid to żaden obciach, bo sam z niego korzystam ;-) Wcale nie jest tak, że opłaca się tylko tym co mało dzwonią. Telefon na kartę trzeba dopasować do znajomych, wybrać dobre pakiety i dzięki temu zaoszczędzimy na porządny telefon przez cały rok. 600 zł, które wskazał Rafcyk to sporo jak na telefon. Żeby na starcie dostać telefon warty na rynku 600 to trzeba mieć wyższy abonament, chyba, że się trafi na bardzo dobrą promocję.

#313777  autor: Vieslav
 28 sty 2009, 18:45
Mi się w pre-paidzie podoba jeszcze swoboda zmiany taryfy. Na przykładzie Orange: chcę pisać, zmieniam na Music (1 gr sms/mms w pakiecie, 15 gr sms/mms do innych sieci). Zależy mi na wybranych numerach, zmieniam na Popa (Ty i 3). Chcę dużo gadać, zmieniam na Go i doładowuję za 50zł/100zł (minuta 30gr/20gr + darmowy numer + minuty non stop). W simplusie jest chyba jeszcze kilka taryf. Era proponuje happy albo nowy tak-tak (tylko nie wiem, czy na starą można wrócić). Zawsze można przejść na nowszą, korzystniejszą, co w abonamencie jest płatne dodatkowo i to niemałe pieniądze a dodatkowo przepadają wszystkie uzyskane przy podpisaniu umowy promocje.

#313782  autor: thonka
 28 sty 2009, 19:00
nie przesadzajmy, w abo w erze zeby przejsc ze starych taryf na nowa ere nie trzeba za to placic dodatkowo, ale fakt, ze tracimy wszelkie promocyjne znizki.

rafcyk, mi tego mowic nie trzeba.
mam 200 minut do wszystkich, 2000 z jednym numerem i do tego jeszcze 50mb. place moze i za to wszystko duzo, bo 100zl, ale to wykorzystuje. mam natomiast znajomych, ktorzy podpisali umowe z abo za 80zl i posiadanych 160 minut nie wydzwaniaja nawet 70%, bo boja sie przesadnych kosztow na fakturze...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#313789  autor: express100
 28 sty 2009, 19:22
Ja bardzo dużo rozmawiam i tracił bym dużo pieniędzy gdyby nie Karta, szczególnie stara play karta, gdzie za 27,80zł, mam 140minut do wszystkich, mam jeszcze swoje stare notatki, dokładnie to liczyłem miesiąc temu, a więc bardziej się opłaca, a telefon można taniej kupić w sklepach internetowych, można było w telefonie na Deser, czy na Allegro, a więc pre-paid jest dużo tańszy, ale rafcyk, znam dużo takich jak Ty czyli, że próbują przekonać wszystkich do abonamentu (ja nie tępię tego, że wybrałeś abonament, ani piszę tego subiektywnie), niektórzy podpisują umowę na abonament tylko dla tego aby mieć punkty dla banku, aby wziąć kredyt na mieszkanie (znam wiele takich osób), a jedyny korzystniejszy abonament to ONE PLAY 65 TARYFA MIESIĄCA i ONE PLAY 65 PRE-POST TARYFA MIESIĄCA, lub dla przenoszących numery, to jest super :D
Pozdrawiam serdecznie :!: :)
P.S Ja nikogo nie przekonuję tylko wygłaszam swoje zdanie :wink:
Przepraszam bardzo za OT :oops:
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 19:39 przez express100, łącznie zmieniany 3 razy.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#313792  autor: vinc
 28 sty 2009, 19:28
Panowie to nie jest bitwa abo kontra prepaid...

Obrazek

#313793  autor: express100
 28 sty 2009, 19:33
Przepraszam za OT, to prawda zapomniałem się trochę, a nawet bardzo, powinien być taki "TEMAT-POLIGON do walki pre-post" :lol: A tak naprawdę to bardzo przepraszam, wstyd mi :oops:

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#313801  autor: dodatkowy77
 28 sty 2009, 19:51
no kiedyś pytali mnie w banku jak chciałem drobny kredyt gotówkowy wziąć czy telefon mam komórkowy a jak tak to czy na abonament czy na kartę, zdziwiło mnie to .

Pozdrawiam

#313808  autor: MADMAX
 28 sty 2009, 19:59
dodatkowy77 pisze:kiedyś pytali mnie w banku jak chciałem drobny kredyt gotówkowy wziąć czy telefon mam komórkowy a jak tak to czy na abonament czy na kartę, zdziwiło mnie to .
A to z tego powodu, że banki lubią sprawdzać później czy ów numer telefonu faktycznie jest zarejestrowany na klienta, który im go podał.
Słyszałem już o problemach i odmowie przyznania kredytu bo petent nie miał swojego stacjonarnego lub komórki.

Po co i na co to bankom, nie wiem - może któryś z forumowiczów związany z bankowością powiedziałby coś wiecej.
Pewnie chodzi o weryfikację wiarygodności czy coś takiego.

Tyle OT (choć w sumie w temacie).

Pozdrawiam

#313822  autor: yanek
 28 sty 2009, 20:20
Mulder pisze:Era proponuje happy albo nowy tak-tak (tylko nie wiem, czy na starą można wrócić).
Nie można.

Sprzedam NOWE google GALAXY GEAR VR Lite http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 15#p853315

#313823  autor: Pb
 28 sty 2009, 20:22
dodatkowy77 pisze:no kiedyś pytali mnie w banku jak chciałem drobny kredyt gotówkowy wziąć czy telefon mam komórkowy a jak tak to czy na abonament czy na kartę, zdziwiło mnie to .
Tak, liczyli na odpowiedź, że na kartę po to, by za chwilę wybuchnąć głośnym śmiechem i stwierdzić, że to przypał. :roll:
Jeżeli chodzi Ci o to, że w ten sposób próbowali określić Twój status majątkowy to powiem tak- lepiej nas posłuchaj, bo to już powoli zakrawa na fobię :smt005 .
Bez obrazy ;).

#313832  autor: rafcyk
 28 sty 2009, 20:30
express100 pisze:...ale rafcyk, znam dużo takich jak Ty czyli, że próbują przekonać wszystkich do abonamentu...
Ale ja nikogo do niczego nie przekonuje. Wypowiadam tylko swoje zdanie. Zresztą wszystko zależy od profilu korzystania z telefonu. W swoim wątku sam przyznałem, że autorowi tego tematu faktycznie korzystniej wyjdzie pre-paid.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#313865  autor: Worczynski
 28 sty 2009, 21:52
Fobia to małe określenie:D Ale generalnie to jaki masz telefon, czy pre czy post paida nic nie mówi jakim człowiekiem jesteś, czy biednym, czy bogatym, więc po co się tym tak zajmować? Myślę, że twoja reputacja nie ucierpi na takiej zmianie, a ludzie nagle nie wyrzucą twojego numeru z pamięci:)

Jazz do łez:)

#313902  autor: express100
 28 sty 2009, 23:42
Moja kuzynka jest kierownikiem oddziału kredytowego i sama będzie brała pożyczkę i dlatego podpisała umowę na abonament One Play 95 ponieważ każdy rachunek, który bank znajdzie w jakiejś instytucji (nie pamiętam jak się nazywa, ale chyba BIK czy coś takiego), np. opłacane w terminie rachunki za komórkę, energię, gaz i np. internet i za to się punkty kredytowe dostaje (czy jakoś tak to się nazywało).

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#313951  autor: biotyt
 29 sty 2009, 12:33
Jedrker pisze:Drażni mnie jedynie to, że osoba dzwoniąca potrafi powiedzieć dobra to ja już kończę, bo kasa na koncie mi się zaraz skończy :roll:
Spotkałem się też z sytuacją, że gościu doi mnie mówił to nie będę przedłużał rozmowy, by nie narazić pana na koszty ... No rzesz .... :roll:
Ja też nie lubię takich tekstów. Zawsze można normalnie zakończyć rozmowę i pożegnać się, a nie robić uniki w postaci nie narażania na koszty.

biotyt

#314096  autor: goma
 29 sty 2009, 23:56
Ja ci odpowiem tak , kilka dni temu, podalem jakie sa moje zalozenienia. I wedlug moich kalkulacji najlepszy byl TT. Nikt nie zaproponowal mi lepszej oferty na abonament ( przy tych zalozeniach).A pytanie o obciach pozostawiam bez komentarza. Kazdy szuka wartosci, a sieci szukaja jelopow co pod pozorem wartosci np biora telefon "za darmo" albo tanie polaczenia z numerami ktore do niczego nie sa im potrzebne itp. A juz tlumaczenia typu place fakture i o nic sie nie martwie ze zabraknie mi srodkow mozna tylko skwitowac nie zapomniej oddychac. Jak widac przy moich zalozeniach minuta brutto wychodzi okolo 10 gr, ktory abonament cos takiego zaoferuje?

A wiec tak poprosilbym o troche oswiecenia. Mianowicie telefon na firme koszty okolo 100 zl miesiaecznie. Preferencje jak najnizszy koszt minuty bez wzgledu na siec. Nie interesuja mnie numerki za grosze, super dlugie rozmowy, , rozmowy po sieci itp. Zakladam ze bede dzwonil rownomiernie do kazdej sieci plus stacjonarne (play i innnych maluchow pomijam). Czyli 25% na kazda siec. Podobnie telefony do mnie z kazdej sieci.

Przegladajac oferte jakos najbardziej do gustu przypadla mi era i orange ( jakos w plusie nie widze nic ciekawego). Mianowicie plany taryfowe za 170 i 175 zl brutto. Era ma 445 minut ( dodatkowo przez 12 miesiecy 205 minut do wszystkich 600 do ery, uslugi obnizajace ale mi na tym nie zalezy), orange 500minut-50% wiecej ( 12 miesiecy 100 minut dodatkowo do wszystkich, przez 24 50% stanu minutowego do orange czyli w tym przypadku 250 minut). Biorac srednio przez 24 miesiace bede mial jakies 600 minut do wszystkich). W orange jest to bardziej rownomiernie rozlozone na cale 24 miesiace.
Zakladajac ze biore iphona ( w erze znizka na piereszy miesac abonamentu itp) sprzedaje. Obnizam koszt abonamentu miesiecznego do okolo 100zl brutto. Minuta wychodzi okolo 17 gr brutto.

Nie najgorzej i akceptowalnie. Tylko pytanie po co.
Biorac takiego tak taka przy podwajaniu doladowania minuta do wszystkich wychodzi niecale 30 gr, a w erze i na stacjonarne 15 ( pakietami mozna zejsc nawet do 7 gr).

Zakladajac ze mamy swiezego tak tak wychodzi 29,5 gr do wszystkich i 15 gr do ery czyli za 100 zl brutto okolo 550 minut. Srednio minuta 18 gr. a cene do stacjonarnych i w erze mozna znaczaco obnizyc po 4 miesiacach do 7 gr. Do tego dochodzi 10% wiecej przy niektorych formach doladowan. Nie mowiac o tym ze w moim przypadku koszy w erze i stacjonarne mozna obnizyc praktycznie do 0, bowiem bardzo duzo telefonow z obcych sieci ( wiec opcja bonus ). Wtedy minuta rozmowy wyjdzie nawet 10 gr czyli za 100zl 1000 minut. Chyba zaden abonament nawet do tego sie nie zbliza.

Minus. Promocja podwojnego doladowania z tego co wiem wystepuje nie czesciej niz co 8-9 miesiecy ( teraz mamy po miesiacu, co kwartal byloby optymalnie). I wtedy koszty nam rosna. Ale nawet, przy zalozeniu ze na stacjonarne i do ery mamy minuty z bonusu. to koszt minuty do innych sredni wyjdzie 20gr. Wiec jaki sens placic abonament i wiazac sie umowa.
Moze dlugi wywod.
Poprosze o propozycje abonamentu dla firm w cenie okolo 100 zl brutto ( zakladajac obnizenie abonamentu poprzez sprzedaz telefonu), dla kogos kto dzwoni do wszystkich bez preferowania ktorejkolwiek z sieci, aby cena jednostkowa za minute byla jak najnizsza.
Czy bedzie cokolwiek co pozwoli uzyskac cene ponizej 15 gr brutto. Bo jezeli nie to tak tak jest dla mnie optymalnym rozwiazaniem.

[ Dodano: 2009-01-21, 15:42 ]
Oczywisci wszedzie chodzilo o ceny netto po odliczeniu podatku

#314184  autor: user_delete10
 30 sty 2009, 16:19
Proponuję nie używać w ogóle słowa obciach,bo to jego używanie jest już "obciachem".Pre-paid to może jedyne mniejsza ranga klienta.Choć mimo,że i ja używam tego to moje ostatnie zgłoszenie bo BOKu jednak zostało w ekspresowym tempie rozpatrzone i przyjęte,teraz czekam na odp. Jedna nie olali mnie i potraktowali jak standardowego abonenta.Dziś zarejestrowałem numer na swoje dane,także pewnie na to też patrzą lepiej,jak się im przedstawiam jak X Y a nie Gall Anonim o numerze xxxxxxxxx.

#314258  autor: forumiak
 30 sty 2009, 19:51
Właśnie wielkim plusem telefonów na karta sa pakiety i możliwość rotacji między nimi. Ja w Tak-Tak(w nowym) mam do dyspozycji godziny za grosze, smsy i mmsy za grosze, pakiet minutowy, numerki za grosze. Dopasowuje sobie tak jak aktualnie potrzebuje i to dla mnie wielki plus korzystania z Tak-Taka.

#314268  autor: marcino94
 30 sty 2009, 20:17
Jak dla mnie cały ten temat jest bez sensu bo powinieneś wybrac to co Ci odpowiada czyli np pre paid. Jesli byłbyś w takiej sytuacji że chciałbyś kupić nowy samochód ale stac było by Cię na Dacie Logan, ale wszyscy uważaliby że Dacia to przypał i Golf jest najlepszy i powinienś go kupić to pomimo to że nie masz tylu pieniędzy kupiłbys go pomimo to że Dacia Ci w zupełności wystarczy? Jak dla mnie bez sensu. Powinieneś sie kierować właśnymi odczuciami czyli jesli pre paid Ci wystarczy to bez zastanowienia zrezygnowałbym z przedłużania umowy na abo i przeszedł na karte.

#314271  autor: Tajemniczy28
 30 sty 2009, 20:50
forumiak pisze:Właśnie wielkim plusem telefonów na karta sa pakiety i możliwość rotacji między nimi. Ja w Tak-Tak(w nowym) mam do dyspozycji godziny za grosze, smsy i mmsy za grosze, pakiet minutowy, numerki za grosze. Dopasowuje sobie tak jak aktualnie potrzebuje i to dla mnie wielki plus korzystania z Tak-Taka.
Przestańcie się podniecać tym tak takiem. w każdej sieci w prepaidie (no moż etradycyjnie prócz play) są pakiety,pakieciki itp.