• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #312447  autor: mar_nn
 23 sty 2009, 17:38
Jak wiadomo gdy mamy zapełnioną kartę pamięci to telefon wolniej odczytuje z niej dane. I pytanie: czy gdybym kupił kartę z szybszym odczytem/zapisem danych, np. http://www.allegro.pl/item531018815_san ... _16gb.html to czy telefon będzie szybciej odczytywał dane w porównaniu do zwykłej karty micro SD i czy będzie to zauważalna różnica?

PS: jeszcze jedno nie związane z tematem: czy da się używać takiej karty micro SD w aparacie cyfrowym wykorzystując adapter (normal) SD?

Pozdrawiam

#312448  autor: kowcio
 23 sty 2009, 17:39
mar_nn pisze:PS: jeszcze jedno nie związane z tematem: czy da się używać takiej karty micro SD w aparacie cyfrowym wykorzystując adapter (normal) SD?
Jasne, że tak ;)
mar_nn pisze:Jak wiadomo gdy mamy zapełnioną kartę pamięci to telefon wolniej odczytuje z niej dane. I pytanie: czy gdybym kupił kartę z szybszym odczytem/zapisem danych
Tak, będzie minimalna różnica. Szczególnie, jak będziesz kopiował pliki z komórki na komputer (i na odwrót rzecz jasna), to odczujesz to :-)

#312450  autor: thonka
 23 sty 2009, 17:57
wsadajac szybka karte pamieci do telefonu nie odczujesz praktycznie zadnego 'kopa'.
telefony generalnie nie grzesza szybkoscia odczytu i zapisu danych. latwo to sprawdzic kopiujac cos na karte przez telefon na kablu, a bezposrednio z czytnika kart. sam czesto jak wrzucam muzyke na karte to wrzucam to przez zewnetrzny czytnik (2-3 minuty), bo przez kabel (15-20 minut) mozna dostac bialej goraczki...

to ze przy zapelnionej karcie system spowalnia to zadna nowosc. tak samo jest przeciez w komputerach ;)

ja nie pakowalbym sie w takie cos, a kupilbym poprostu wieksza karte. w tej cenie bez problemu dostaniesz karte 4gb.

szybka karte to mozna kupic do aparatu foto, gdzie pliki raw moga zajmowac po 11-12mb z matrycy 10mpix, a wymagana jest duza szybkosc, ale niekoniecznie do telefonu gdzie tak na dobra sprawe to do mp3 czy filmow rzadko potrzeba odczytu wiekszego niz 300kB/s

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#312497  autor: piwosz
 23 sty 2009, 20:57
Co do karty microSD 16 gb to po włożeniu w adapter na SD nie zawsze aparat mam odczyta. Do 2 gb tak później w formacie micro pojawia się sdhc od 4 w górę. Aparat musi obsługiwać ten format sdhc wiec kowcio precyzuj informacje.

:occasion5:

#312502  autor: vinc
 23 sty 2009, 21:12
piwosz pisze:Do 2 gb tak później w formacie micro pojawia się sdhc od 4 w górę
Są karty microSD o pojemności 4GB i nie muszą to być microSDHC...

Obrazek

#312543  autor: piwosz
 24 sty 2009, 01:06
vinc pisze:
piwosz pisze:Do 2 gb tak później w formacie micro pojawia się sdhc od 4 w górę
Są karty microSD o pojemności 4GB i nie muszą to być microSDHC...
proszę o link potwierdzający tą informacje

#312557  autor: vinc
 24 sty 2009, 11:02
piwosz masz racje. Coś mi się porypało z miniSD :oops: ehhh te piwo :?

Obrazek

#312600  autor: piwosz
 24 sty 2009, 13:12
A szkoda, przydałaby mi się taka karta :D

#312770  autor: mar_nn
 25 sty 2009, 00:37
Dzięki za powyższe odpowiedzi. Pytam bo mógłbym swoją obecną kartę (która była w zestawie z telefonem) odsprzedać i miałbym tą z linka za ok. 15-20zł i nie wiedziałem czy warto.
Na kartę nie zbyt często kopiuje pliki więc głównie chodziło mi o to użytkowanie w telefonie. A i nie potrzeba mi 4 GB :wink:

#312978  autor: piwosz
 25 sty 2009, 19:08
ah, szczerze powiem że nie wchodziłem na linka i nie wiedzialem ze chodzi o zwykłą 2gb. do 2gb wystarczy adapter i bedzie działać wszędzie. nie potrzebne zamieszanie ale informacje poprawne. :mrgreen:

#313031  autor: thonka
 25 sty 2009, 22:25
oplaca Ci sie sprzedawac obecna karte? wiem, ze czasem liczy sie kazdy grosz, ale jak mniemam masz karte 128mb, a za taka to kokosow nie dostaniesz...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#313037  autor: mar_nn
 25 sty 2009, 22:52
Mam też 2GB - za 15-20zł mógłbym odsprzedać koledze, gdybym ja sobie kupił inną.
Ale raczej zostanę przy swojej skoro różnice w szybkości telefonu nie będą odczuwalne.