Użytkownik
Ranga
Cichy Czytelnik
Sieć
ERA
No właśnie, i jeszcze słuchawka BT?MADMAX pisze: Gdzie się podziało "Używam zestawu słuchawkowego"?
Przepraszam bardzo ale to kompletna BZDURA. Nie ma żadnej możliwości żeby w tym przypadku kabel od słuchawek stał się falowodem i przenosił fale elektro-magnetyczne, chociażby z powodu jego fizycznej budowy!Reader pisze:To też nie jest takie bezpieczne, jeśli nie ma zabezpieczenia. Kabel przewodzi fale radiowe.
Tylko zobacz, na jakiej częstotliwości pracuje radio (85-110 MHz), a telefon komórkowy odpowiednio 900 MHz, 1800 MHz i 2100 MHz. Kabelek od słuchawek robi za antenę- jest to poprzez złącze "przypięte" do słuchawek, zaś antena dla telefonu jest jedna, i na pewno coś tam jest przesyłane za pomocą tego kabelka, ale to jest naprawdę niewielka ilość fal... Także na pewno jesteś bardziej narażony na promieniowanie trzymając telefon przy głowie, niż rozmawiając przez zestaw słuchawkowy...Napotkałem na kilku stronach informację, że rozmowa przez słuchawki też jest niebezpieczna z ww. powodów. Jeśli kabel nie przewodzi fal radiowych, dlaczego jest wymagany do odbioru stacji radiowych? Jakość zależy od jego ułożenia przestrzennego.
Faktycznie, teraz mnie olśniło. Kiedyś myślałem, ze BT pracuje na bardzo niskich częstotliwościach, ale gdzieś był o tym artykuł, i od tej pory wiedziałem o tych 2,4 GHz. Przepraszam za błąd.kuwejt pisze:kowcio - BT -2.4GHz - ja wiem czy to tak mało
Ja tam do mikrofalówki głowy nie wkładamReader pisze:Przykładanie mikrofalówki do głowy jest niebezpieczne!
A dlaczego nie? Długość fali (wartości zaokrąglone) dla GSM 900MHz - 0,33m; 1800MHz - 0,16m; 2100MHz - 0,14m. Zestawy słuchawkowe będące w przybliżeniu wielokrotnością tej długości spokojnie służą jako antena wsadzona w ucho i trochę szkodząkuwejt pisze:Antena może co najwyżej wysyłać albo obierać takie fale (zresztą taka antena z kabla 1m to co najwyżej do ok 300MHz więc na pasmo FM sie nadaję, jednak na częstotliwości GSM napewno już nie) - dlatego są różnice w odbiorze z kablem lub bez jak sam Pan zauważył.
rzeczywiście, jest to możliwe. Ja przyjąłem po prostu, dla przykładu, że taka bardzo prymitywna antena może przyjmować fale do 1:1 swoich rozmiarów imariusz9a pisze:Ja tam do mikrofalówki głowy nie wkładamReader pisze:Przykładanie mikrofalówki do głowy jest niebezpieczne!
Telefonia komórkowa to nie jest zakres fal mikrofalowychNie są to też fale jonizujące. Zakres fal dla telefonii komórkowej to fale niejonizujące powodujące efekty cieplne. Także z tym uszkadzaniem kodu DNA to nie przeginaj
A dlaczego nie? Długość fali (wartości zaokrąglone) dla GSM 900MHz - 0,33m; 1800MHz - 0,16m; 2100MHz - 0,14m. Zestawy słuchawkowe będące w przybliżeniu wielokrotnością tej długości spokojnie służą jako antena wsadzona w ucho i trochę szkodząkuwejt pisze:Antena może co najwyżej wysyłać albo obierać takie fale (zresztą taka antena z kabla 1m to co najwyżej do ok 300MHz więc na pasmo FM sie nadaję, jednak na częstotliwości GSM napewno już nie) - dlatego są różnice w odbiorze z kablem lub bez jak sam Pan zauważył.
(jeśli ktoś tego nie widzi, częstotliwości 900, 1800 oraz 2100MHz to wielokrotności częstotliwości 300MHz, a co za tym idzie słuchawki długości 1m to idealna wielokrotność długości tych fali)