• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #311695  autor: Hectic
 20 sty 2009, 00:11
Witam,

czy ktoś się orientuje jak wygląda cena za GPS? Czy płaci się dodatkowo? W plusie jest teraz promcja http://www1.plus.pl/si/webapp/wcs/store ... 1000002563 Nokia N95 ma wbudowany GPS, jeśli posiadam program i mam wykupioną subskrypcję to czy płacę dodatkowo za transfer danych? Z góry dziękuje za pomoc :)

#311698  autor: mariusz9a
 20 sty 2009, 00:17
Hectic, dane są pobierane tylko i wyłącznie jak korzystasz z A-GPS (systemu wspomagającego GPS) lub gdy masz mapy pobierane z neta (np aplikacja google maps). GPS jest darmowy i nie wymaga on karty SIM w telefonie (chyba że mamy taki telefon który nie wejdzie do menu bez karty SIM). GPS łączy się z satelitami bez użycia infrastruktury operatora. Nie mam tu mowy o żadnych kosztach, chyba że to co napisałem wcześniej.

#311699  autor: Hectic
 20 sty 2009, 00:21
Dzięki za odpowiedź :) Upewniając się jeśli mam mapy na karcie pamięci i używam programu Garmin Mobile XT to nie kosztuje mnie to nic w stronę Plus GSM :)? Przepraszam, ale przed zakupem chcę być pewny (oczywiście jeszcze zapytam w salonie). Pozdrawiam

#311701  autor: mariusz9a
 20 sty 2009, 00:28
Nic nie kosztuje, pod warunkiem że masz nieaktywną opcję A-GPS w ustawieniach telefonu. Jeśli A-GPS jest aktywny to będzie łączył sie z Internetem.

#311861  autor: dechomenon
 20 sty 2009, 21:17
ale nawet to ilośc pobranych danych jest minalna...i tak warto korzystac z takich udogodnień jak np. korki, ruch drogowy itp itd.