• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #311134  autor: kiju
 17 sty 2009, 17:39
Siema ;-) Czy gdy włączę Opere i zacznę przeglądać strony (punkt dostępu: INTERNET, wg plus.pl), to telefon sam wybierze czy połączyć się przez GPRS czy EDGE? Przy wskaźniku zasięgu mam literke E, co znaczyłoby, że jestem w zasięgu EDGE, ale gdy włącze Opere, to w lewym górnym rogu ekranu pojawia się ikonka oznaczająca GPRS... Ktoś potrafi mi to jakoś wyjaśnić? ;)

I drugie pytanie. Mam wykupiony 'pakiet internet 20 MB' - czy on też obejmuje transmisje danych w EDGE, czy tylko GPRS?

Sieć - Plus GSM, taryfa - MixPlus III

#311138  autor: kowcio
 17 sty 2009, 17:59
kiju pisze:telefon sam wybierze czy połączyć się przez GPRS czy EDGE?
Tak. Jeśli telefon obługuje EDGE ;)
kiju pisze:Przy wskaźniku zasięgu mam literke E, co znaczyłoby, że jestem w zasięgu EDGE, ale gdy włącze Opere, to w lewym górnym rogu ekranu pojawia się ikonka oznaczająca GPRS... Ktoś potrafi mi to jakoś wyjaśnić? ;)
Jak widzę, Nokia. U mnie też takie coś było w jednej z Nokii (nie pamiętam już modelu), ale dane były pobierane z prędkością EDGE...
kiju pisze:I drugie pytanie. Mam wykupiony 'pakiet internet 20 MB' - czy on też obejmuje transmisje danych w EDGE, czy tylko GPRS?
Wszystkie ;) EDGE, GPRS, UMTS, HSDPA :-)

#311149  autor: kiju
 17 sty 2009, 18:31
Nokia E51 ;) Pod kreskami zasięgu jest literka E a pod nią przekreślone 2 poziome kreski (coś jak znak równości). No ale przy połączeniu z internetem Opera wyświetla znak GPRS (tak wynika z instrukcji)

#311152  autor: kowcio
 17 sty 2009, 18:50
kiju pisze:No ale przy połączeniu z internetem Opera wyświetla znak GPRS (tak wynika z instrukcji)
Ale stronki ładują się dość szybko, tak? Jak w GPRSie byłbyś to kilobajt po kilobajcie ładowałby się bardzo wolno ;)

#311164  autor: kiju
 17 sty 2009, 19:24
Trudno to ocenić... Nie ładują się kilobajt po kilobajcie, ale też zbyt szybko to nie jest. Około kilku-kilkunastu kilobajtów na sekundę.

#311212  autor: Marens
 17 sty 2009, 23:39
kiju pisze:kilkunastu kilobajtów na sekundę.
to EDGE

#311229  autor: piwosz
 18 sty 2009, 02:22
Jak jest edge to i tak jest ikona gprs. Jak jest 3,5g to i tak pokazuje 3g. Tak już jest i tego się nie zmieni. Martwią mnie te Twoje "dwie przekreślone kreski" które oznaczałyby że jesteś cały czas on-line ale sesja jest chwilowo zawieszona. Na gprs i edge nie da się korzystać z połączenia danych i połączenia głosowego czy sms. Na 3g już można jednocześnie gadać i ściągać dane.

:occasion5:

#311262  autor: kiju
 18 sty 2009, 10:57
Problem zniknął, połączyłem się ponownie z siecią i z przekreślonych zrobiły się przerywane, a podczas sesji normalne ciągłe linie. Internet działa i z całą pewnością jest to EDGE ;)

Temat do zamknięcia.

#311267  autor: piwosz
 18 sty 2009, 11:24
Są albo dwie strzałki albo dwie strzałki przerywane albo dwie strzałki przekreślone. Każda oznacza coś innego. Nie powinno być żadnych strzalej pod zasięgiem w trybie gotowości.

#311282  autor: kiju
 18 sty 2009, 12:27
No właśnie u mnie są te strzałki cały czas... Jeśli nie korzystam z internetu to przekreślone, a jeśli korzystam to robią się ciągłe. Nad nimi cały czas jest literka E.

#311313  autor: piwosz
 18 sty 2009, 13:50
Ustawienia -> ust. telefonu -> połączenie -> dane pakietowe -> połączenia pakietowe -> kiedy potrzeba. Mniej więcej tak powinno być w menu. Ważne żeby było zaznaczone "kiedy potrzeba". Dla własnego bezpieczeństwa ;)

#311379  autor: kiju
 18 sty 2009, 17:47
Miałem zaznaczone "Kiedy dostępne". No i kreseczki wkońcu zniknęły ;)