bardzo wiele czynnikow zalezy od tego czy pomiar gps jest dokladny.
satelitow systemu gps rozmieszczonych wokol Ziemi jest bodaj 32, urzadzenia odbiorcze korzystaja zazwyczaj z 4-6 satelitow na raz.
w zaleznosci od tego jak silny jest odbierany sygnal z kazdej z nich, taka jest dokladnosc pomiaru. przy bardzo silnym sygnale dokladnosc to ok. 4-12m, srednio wskazanie moze byc rozbiezne nawet o 20-50m, bo uzyskanie idealnego 'fixa' nie jest wcale takie latwe.
wszystko zalezy od warunkow pogodowych, polozenia satelit (ponoc widoczne zawsze sa 4 z nich), zaklocen elektromagnetycznych w okolicy, a takze miejsca w ktorym chcesz dokonac polaczenia.
generalnie odbiorniki wbudowane w komorkach nie grzesza dokladnoscia i wysoka czuloscia wiec przeklamania zawsze moga sie zdarzac.
po drugie gesto rozsiane bloki (a raczej ludzie w nich mieszkajacy), generuja bardzo duze zaklocenia poprzez roznego rodzaju urzadzenia typu anteny, mikrofalowki, wifi, cb i rozne inne syfy zaklocajace eter.
sprawdz jak wyglada sprawa jakosci sygnalu. jezeli nie korzystasz z opcji a-gps (pobieranie z internetu polozenia satelit, by szybciej uzyskac polaczenie) lapanie dokladnego sygnalu moze potrwac nawet 10 minut przy zlej pogodzie np. gestych chmurach (to nie zart), srednio ok. 5-6 minut w komorkach.
w mieszkaniach rzadko ktory odbiornik lapie sygnal, mi na Nokii E71 lapie tylko w okolicach balkonu i okien choc mieszkam na ostatnim pietrze w bloku. nie inaczej jest na nawigacji blaupunkta, wiec tym, ze nie lapie w mieszkaniu sie nie przejmuj
co do map i tego, ze nie wskazuje dobrze bloku w ktorym mieszkasz... wiaze sie to posrednio z jakoscia sygnalu i... z mapami niestety, a dokladniej ich wydawca.
nie wszyscy wydawcy map wprowadzaja wszystkie numery posesji. ja mieszkam w klatce 32 jednak mimo tego, ze polozenie jest wskazywane prawie idealnie (ok 5 metrow obok) to wskazanie wg Nokia Maps pokazuje klatke 36 (ok. 100m dalej niz moja) natomiast mojej nie ma w spisie.
przy gestej zabudowie wskazania moga sie jeszcze bardziej roznic.
ogolnie ujmujac gps wymaga cierpliwosci, by byl dokladny