• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #309511  autor: zybek6
 10 sty 2009, 10:59
Mój fon nie działa z Play Online bo nie ma UMTS. Chcę kupić odpowiedni tylko w specyfikacjach jedni piszą, UMTS inni WCDMA inni 3G. Doszedłem, że EDGE to w ogóle nie jest UMTS a o mało nie kupiłem Samsunga D900i, który ma tylko EDGE. Jak to jest czy fon WCDMA będzie działał w UMTS ?

#309515  autor: GSM_Maniak
 10 sty 2009, 11:14
WCDMA to jest to samo co UMTS, czy 3G. Najpopularniejszą technologią używaną dla potrzeb dostępu do sieci radiowej jest WCDMA dlatego często używa sie określenia sieci WCDMA zamiennie z sieci UMTS (często stosuje się też nazwy typu sieci HSDPA dla sieci budowanych w standardzie UMTS, które mają zaimplementowane tę technologię). Chyba już wszystko jasne ;-)

#309517  autor: zybek6
 10 sty 2009, 11:25
Teraz jasne, jeśli ma 3G albo UMTS/WCDMA/HSDPA to będzie działał w Play Online.

#309571  autor: yagi
 10 sty 2009, 16:30
HSDPA to rozwiniecie UMTS/3G - jak mozesz to kup telefon z HSDPA, wtedy wykorzystasz dostepna predkosc max 1 Mb/s. Na samym UMTS'ie to max 384 kb/s...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)