• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

jak oceniasz niskirachunek.pl ?

pomysł podoba mi się
6
30%
jest przeciętny
7
35%
nie podoba mi się
7
35%

#307687  autor: tajniak
 03 sty 2009, 11:58
Zmiany zaczynają iść ku dobremu ;) Zmień tylko, żeby nie wprowadzało się JT, ale minuty, ponieważ w starych planach JT to 3 minuty/6 minut. Nie wiem czemu, ale "Miesięczna oszczędność" przyjmuje dziwne wartości. Np. dla TP 60 i 120 minut lokalnych.protoplasta, wg mnie stworzenie takiego kalkulatora jest nie możliwe, ale chciałbym, żeby był jak najbardziej precyzyjny dlatego wytykam błędy. Jak je rozwiązać - nie wiem. Ja się nie brałem za takie coś i nawet gdyby ktoś mi zaproponował to też bym się nie zabierał za to, bo takiego czegoś się praktycznie nie da się utworzyć. Powinno być zastrzeżenie, że to jest tylko przegląd rynku, ponieważ ktoś może porostu pozwać właścicieli serwisu o wprowadzenie w błąd klienta.

#307689  autor: Cubus1981
 03 sty 2009, 12:10
protoplasta pisze: www.MoneySupermarket.com - obroty firmy siegnely 150 mln GBP i 52 mln GBP zysku operacyjnego. WOWAWIWA :shock: niezle
http://www.beatthatquote.com/ - kolejny brytyjski
www.verivox.de - najwiekszy w niemczech
http://www.preisvergleich.de/ - tez niemcy

Kurde sporo tego, jeżeli marcin chcecie stworzyć coś na wzór i podobieństwo wymienionych przeze mnie serwisów, to życzę powodzenia, bo może nieźle na tym zarobicie. Jednak żeby dorównac tym serwisom długa przed wami droga, ij długa, ale nie jest źle!!! powodzenia i do roboty, będę z zaciekawieniem obserwował rozwój tego serwisu
Pomysł na tego typu firmę jest całkiem niezły, jednak rynek na którym będzie prowadzona działalność nie wydaje mi się strzałem w 10. Polskie społeczeństwo nie jest aż tak bardzo zamożne jak to z za zachodniej granicy.

I jeszcze jedno pytanie do marcin_nr
:arrow: Kto ma być odbiorcą docelowym tej oferty na polskim rynku ?

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#307860  autor: marcin_nr
 03 sty 2009, 20:39
tajniak pisze:Zmiany zaczynają iść ku dobremu ;) Zmień tylko, żeby nie wprowadzało się JT, ale minuty, ponieważ w starych planach JT to 3 minuty/6 minut. Nie wiem czemu, ale "Miesięczna oszczędność" przyjmuje dziwne wartości. Np. dla TP 60 i 120 minut lokalnych.protoplasta, wg mnie stworzenie takiego kalkulatora jest nie możliwe, ale chciałbym, żeby był jak najbardziej precyzyjny dlatego wytykam błędy. Jak je rozwiązać - nie wiem. Ja się nie brałem za takie coś i nawet gdyby ktoś mi zaproponował to też bym się nie zabierał za to, bo takiego czegoś się praktycznie nie da się utworzyć. Powinno być zastrzeżenie, że to jest tylko przegląd rynku, ponieważ ktoś może porostu pozwać właścicieli serwisu o wprowadzenie w błąd klienta.
Cieszę się, że widzisz zmiany, które powstaja po sugestaich forumowiczów.Faktycznie w niektórych planach TP jest podzial na 3/6 minut ale chodzi tutaj o długość trwania impulsu telekomunikacyjnego a nie o JT - jednostkę taryfikacyjną, która jest składniową takiego impulsu. Przyjmując takie założenie po wpisaniu ilość w JT a nie w impulsach wyliczenie przeprowadzane jest prawidłowo. Do kalkulatora czasy polaczeń wprowadzane są w JT ponieważ kalkulator ma charakteryzować się prostotą w obsłudze. Na rachunku np. TP, którego nadal oplaca wiekszośc Polaków czasy polaczeń podawane są w jednostkach taryfikacyjnych. Gdyby byl podawany w minutach to rownież i nam bardzo ułatwiłoby to pracę na kalkulatorem.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc dziwne wartości przy miesięcznej oszczędności - proszę o szczegóły :) a postaram sie wyjaśnić.

W kwestii zastrzeżenia, o którym piszesz ( że jest to tylko przegląd rynku ). Zapis taki znajduje sie w regulaminie serwisu. § 6 punkt 1 oraz punkt 2.

[ Dodano: 2009-01-03, 20:56 ]
Pomysł na tego typu firmę jest całkiem niezły, jednak rynek na którym będzie prowadzona działalność nie wydaje mi się strzałem w 10. Polskie społeczeństwo nie jest aż tak bardzo zamożne jak to z za zachodniej granicy.

I jeszcze jedno pytanie do marcin_nr
:arrow: Kto ma być odbiorcą docelowym tej oferty na polskim rynku ?
Dziękuję za opinię. Wiadomo, że w większości ludzie zamożni nie zwracają tak dużej uwagi na oszczędzanie jak ludzie uboższy. Właśnie dlatego, że polskie społeczeństwo nie jest aż tak bardzo zamożne jak to z za zachodniej granicy z jeszcze większą chęcią ( w stosunku do zachodnich sąsiadów ) będzie uciekało się do różnych sposobów na generowanie oszczędności i jestem przekonany, że jedną z tych drug będzie omawiany serwis.

W odpowiedzi na Twoje pytanie. Docelowym odbiorcą dla serwisu jest każda osoba, która chce oszczędzać na domowych rachunkach oraz każda osoba, która w jakimś stopniu interesuje się szeroko pojętym rynkiem finansowym

My szukamy, Ty oszczędzasz ! - darmowa porównywarka ofert.

#307990  autor: tajniak
 04 sty 2009, 12:46
marcin_nr pisze:Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc dziwne wartości przy miesięcznej oszczędności - proszę o szczegóły :) a postaram sie wyjaśnić.
Oferty wg opłacalności są posegregowane dobrze. Jednak jak wpiszesz np: TP 60, 120 minut lokalnych to:
    W abonamencie TP 60 pisze mi, że płacę rachunku 50 zł tak jakbym dzwonił tylko 60 minut. "Miesięczna oszczędność" w tej tabeli najpierw jest -7.60 potem idąc w dół: 3.00, a jeszcze niżej: -20.40. Chyba tutaj nie ma logiki? Najwyższa oferta (Netii), czyli niby najtańsza, kalkulator wskazuje mi, że stracę 34.70.

#308001  autor: thonka
 04 sty 2009, 13:13
niskirachunek.pl pisze:Co więcej, załatwimy za Ciebie całą papierkową robotę, a to oznacza zero kolejek i użerania się z urzędnikami. Znajdź najtańszą ofertę i zacznij oszczędzać już dziś!
jacy tam urzednicy. urzednikow to mamy w ZUSie i innych takich, w ogolnie pojetej telekomunikacji sa zwyki pracownicy ;)
Wszystkie Informacje są na Twojej fakturze od obecnego operatora. Jak czytać fakturę, zobacz tutaj!
nie dziala przycisk 'zobacz tutaj'

co do samej strony to brakuje tam kilku operatorow dostepnych w kilkunastu miastach w Polsce takich jak multimedia, vectra (jaknajbardziej ogolnopolskie) czy aster (ogolem 3 mln osob w zasiegu).

brakuje tez mozliwosci wprowadzenia alternatywnego tj. mam oferte telefonu stacjonarnego innego operatora, nieuwzglednionego w kalkulatorze (i raczej nie zostanie uwzgledniony, bo to lokalny ISP z uslugami tripleplay itd.) z wliczonymi minutami, a chce zobaczyc czy oplaca sie go zmienic.

no i kalkulator ten traci sens gdy sa oferty typu wez tv+internet+telefon a dostaniesz znizke na kazdy z nich.

najlepszym rozwiazaniem byloby przebudowanie kalkulatora w ten sposob, by mozna bylo recznie wpisac kwote abonamentu i ew. wliczone w niego minuty, oraz te ktore dodatkowo wydzwaniamy, oraz stawke za nie. troche psuje to prostote tego kalkulatora, ale umozliwia praktycznie dowolne kombinacje.

ew. zrobic drugi, bardziej zaawansowany, na bazie tego pierwszego i dac tylko przycisk 'zaawansowany kalkulator'

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#308131  autor: marcin_nr
 04 sty 2009, 20:32
MADMAX pisze:
marcin_nr pisze:mamy również porównywarkę usług telewizji cyfrowej czterech operatorów. Zapraszam do zapoznania się
Zapoznałem się, dziękuję za info :-)

Chodziło mi właśnie o to, że porównywarka dot. telewizji satelitarnej (dostawcy, oferty itd.) zwraca bardziej wiarygodne wyniki od podobnego systemu dot. telefonii stacjonarnej. Są to bowiem często dużo mniej skomplikowane oferty, w których łatwiej się połapać niż w przypadku ofert telefonii stacjonarnej (że o komórkowej nie wspomnę) ;-)

Przy okazji; czy porównywarka dot. telewizji satelitarnej uwzględnia także aktualne promocje? Np. jakieś upusty na korzystanie z danej usługi przez pierwszych kilka miesięcy itp. ?
Jeśli chodzi o branie pod uwagę aktualnych promocji dotyczących TV cyfrowej
prawa wygląda nieco inaczej. Nie chcemy wprowadzać klienta w błąd jak robią to
reklamy usługodawców stosując hasła typu " telewizja za 1 zł miesięcznie " itp. Takie i temu podobne slogany nie są wiarygodne i przywykliśmy do tego, że coś się pod nimi kryje np fakt, że wspomniana cena za TV to cena obowiązująca przez dwa lub trzy pierwsze miesiące trwania umowy. Aby zapobiegać tego rodzaju nieporozumieniom starając się dokonać rzetelnej oceny przedstawiamy potencjalnemu klientowi prawdę czyli pogląd na rzeczywistość. Faktycznie zapłaci przez dwa lub trzy miesiące 1 zł ale w kolejnych okresach rozliczeniowych będzie to kwota znacznie wyższa np 50 zl - takie właśnie kwoty wykorzystujemy w porównaniu. Natomiast promocje będą umieszczane w " szczegółach " danego dostawcy.

[ Dodano: 2009-01-04, 21:17 ]
thonka pisze:
niskirachunek.pl pisze:Co więcej, załatwimy za Ciebie całą papierkową robotę, a to oznacza zero kolejek i użerania się z urzędnikami. Znajdź najtańszą ofertę i zacznij oszczędzać już dziś!
jacy tam urzednicy. urzednikow to mamy w ZUSie i innych takich, w ogolnie pojetej telekomunikacji sa zwyki pracownicy ;)
Wszystkie Informacje są na Twojej fakturze od obecnego operatora. Jak czytać fakturę, zobacz tutaj!
nie dziala przycisk 'zobacz tutaj'

co do samej strony to brakuje tam kilku operatorow dostepnych w kilkunastu miastach w Polsce takich jak multimedia, vectra (jaknajbardziej ogolnopolskie) czy aster (ogolem 3 mln osob w zasiegu).

brakuje tez mozliwosci wprowadzenia alternatywnego tj. mam oferte telefonu stacjonarnego innego operatora, nieuwzglednionego w kalkulatorze (i raczej nie zostanie uwzgledniony, bo to lokalny ISP z uslugami tripleplay itd.) z wliczonymi minutami, a chce zobaczyc czy oplaca sie go zmienic.

no i kalkulator ten traci sens gdy sa oferty typu wez tv+internet+telefon a dostaniesz znizke na kazdy z nich.

najlepszym rozwiazaniem byloby przebudowanie kalkulatora w ten sposob, by mozna bylo recznie wpisac kwote abonamentu i ew. wliczone w niego minuty, oraz te ktore dodatkowo wydzwaniamy, oraz stawke za nie. troche psuje to prostote tego kalkulatora, ale umozliwia praktycznie dowolne kombinacje.

ew. zrobic drugi, bardziej zaawansowany, na bazie tego pierwszego i dac tylko przycisk 'zaawansowany kalkulator'
thonka pisze:nie dziala przycisk 'zobacz tutaj'
proszę o linka.
thonka pisze:co do samej strony to brakuje tam kilku operatorow dostepnych w kilkunastu miastach w Polsce takich jak multimedia, vectra (jaknajbardziej ogolnopolskie) czy aster (ogolem 3 mln osob w zasiegu).
Dla potrzeb startup'u wprowadzeni zostali widniejący w serwisie usługodawcy. W późniejszym czasie (a takie jest założenie ) będą wprowadzani kolejni dostawcy być możne nawet lokalni. Faktycznie z informacji jakie otrzymałem od UKE Vevtra widnieje jako ogolnopolski BSA. Dziękuje za uwagę - usługodawca ten również zostanie dodany.
thonka pisze:no i kalkulator ten traci sens gdy sa oferty typu wez tv+internet+telefon a dostaniesz znizke na kazdy z nich.
Czy od razu traci sens? po prostu nie ma zastosowania w tego typu usłudze. Tak samo jak nie ma zastosowania przy porównywaniu telefonii komórkowej. Ze względu na popularność usługi triple play nie zostanie ona przez nas na pewno pominięta. To samo czeka quadruple play, ale nie co później ponieważ jak na razie jest w powijakach.
thonka pisze:najlepszym rozwiazaniem byloby przebudowanie kalkulatora w ten sposob, by mozna bylo recznie wpisac kwote abonamentu i ew. wliczone w niego minuty, oraz te ktore dodatkowo wydzwaniamy, oraz stawke za nie. troche psuje to prostote tego kalkulatora, ale umozliwia praktycznie dowolne kombinacje.

Dziękuje za sugestię :) . Mam jednak wrażenie, że idąc w tym kierunku kalkulator straci dotychczasowe przesłanie i zamieni się w porównywarkę dostępnych abonamentów z dodatkowymi funkcjami a nie to ma charakteryzować serwis.

#308193  autor: tajniak
 04 sty 2009, 22:54
marcin_nr pisze:Dla potrzeb startup'u wprowadzeni zostali widniejący w serwisie usługodawcy. W późniejszym czasie (a takie jest założenie ) będą wprowadzani kolejni dostawcy być możne nawet lokalni. Faktycznie z informacji jakie otrzymałem od UKE Vevtra widnieje jako ogolnopolski BSA. Dziękuje za uwagę - usługodawca ten również zostanie dodany.
Vectra jest kablówką. Co prawda ma coś tam z BSA wspólnego (UKE wydawało decyzje dot. tejże firmy), jednak nie świadczy ona tych usług.

#308669  autor: marcin_nr
 06 sty 2009, 18:05
tajniak pisze:# W abonamencie TP 60 pisze mi, że płacę rachunku 50 zł tak jakbym dzwonił tylko 60 minut.
# "Miesięczna oszczędność" w tej tabeli najpierw jest -7.60 potem idąc w dół: 3.00, a jeszcze niżej: -20.40. Chyba tutaj nie ma logiki?
# Najwyższa oferta (Netii), czyli niby najtańsza, kalkulator wskazuje mi, że stracę 34.70.
Rozumiem o co Ci chodzi. Właśnie w obecnej chwili w serwisie zmieniane są pewne rzeczy ( o których zresztą dyskutowaliśmy) dotyczące kalkulatora co może fałszować niektóre wyniki. Prace potrwają jeszcze parę dni i wówczas zapraszam do ponownych testów.

#309445  autor: expedit54
 09 sty 2009, 21:20
Jak dla mnie porównywarka spoko, ja znalazłem tańsza ofertę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#309471  autor: tajniak
 09 sty 2009, 23:15
Mam serdeczną prośbę do szanownej administracji. Moglibyście sprawdzić jakie są numery ip, hostów i dostawcy tych nowo powstałych kont oraz innych piszących tu osób? Chodzi mi o prawdziwość tych opinii.

#309507  autor: expedit54
 10 sty 2009, 09:21
tajniak pisze:Mam serdeczną prośbę do szanownej administracji. Moglibyście sprawdzić jakie są numery ip, hostów i dostawcy tych nowo powstałych kont oraz innych piszących tu osób? Chodzi mi o prawdziwość tych opinii.
Heheh Panie Kolego ubawiłem się czytając ten post, rzeczywiście jestem tu nowy :)
Tak się składa że szukałem nowego operatora dla oferty WLR na linii TP i dzięki stronie niskirachunek ją znalazłem, a konkretnie Netia. Zresztą okazało się że jak chcę szybciej to tylko Netia da radę.

Panu polecam coś na uspokojenie 8)
Na prawdę nie jest to spisek tajnej agentury :))
A jak chcecie się bawić w detektywów to się bawcie miłej zabawy :mrgreen: :mrgreen:

Pzdr
expedit54

#309521  autor: marcin_nr
 10 sty 2009, 12:06
tajniak pisze:Mam serdeczną prośbę do szanownej administracji. Moglibyście sprawdzić jakie są numery ip, hostów i dostawcy tych nowo powstałych kont oraz innych piszących tu osób? Chodzi mi o prawdziwość tych opinii.
nie rozumiem Twojej podejrzliwości.. najpierw sam zamieszczasz na di linka pisząc "

~tajniak

Cała dyskusja na temat serwisu i jego wartościowości: http://telep(...)?t=29772

do tej dyskusji, a teraz się dziwisz, że są wypowiedzi. W dodatku na pozytywne reagujesz w dziwny sposób. Trochę to nielogiczne.

#309727  autor: tajniak
 11 sty 2009, 12:21
Jestem taki podejrzliwy, ponieważ nagle pojawiają się nowi użytkownicy i rejestrują się tylko po to, aby napisać, że serwis jest super. W życiu tak jest, że jak komuś coś się nie podoba to napisze wszędzie i do wszystkich, a jak podoba - to wspomni znajomym, jeśli będzie jakaś okazja.

/EDIT/

Po prostu najzwyczajniej w świecie nie wierzę, aby komuś się chciało rejestrować tutaj tylko po to, aby napisać, że Niski Rachunek jest dobry.

#309839  autor: Tafel
 11 sty 2009, 20:10
To chyba nie jedyny przypadek na tym forum :) p.s. już nie spamuje

Bywają marzyciele, którzy obchodzą rocznice pojawienia się ich fantastycznych wizji

#309926  autor: ziomq
 12 sty 2009, 11:58
marcin_nr
Czy mogę Ci wysłać na PW rachunek za prąd który jest naprawdę duży

#309950  autor: expedit54
 12 sty 2009, 14:08
Po prostu najzwyczajniej w świecie nie wierzę, aby komuś się chciało rejestrować tutaj tylko po to, aby napisać, że Niski Rachunek jest dobry.
Panie Kolego jednym się chce, drugim się nie chce ;)
W każdym razie szukałem trochę po forach opinii o tej firmie bo przecież rzeczą normalną jest że zanim skorzystasz z usług to chciałbyś wiedzieć coś więcej prawda.
Nie pieję nad tą firmą pewnie mają jeszcze zajebiście dużo do zrobienia :mrgreen: :mrgreen:
I niech pracują...za darmo to można w mordę tylko dostać...ale z tego co pokazali na początku jestem na prawde zadowolony. Może się rozwiną a może i zwiną ciężko powiedzieć.
W każdym razie wydaje sie że potrafią coś ciekawego pokazać a reszta to tylko kwestia czasu i pieniędzy :-D :-D

pzdr
4all

#309986  autor: marcin_nr
 12 sty 2009, 19:02
ziomq pisze:marcin_nr
Czy mogę Ci wysłać na PW rachunek za prąd który jest naprawdę duży
oczywiście, proszę tylko abyś utajnił wszytskie dane osobowe i teleadresowe. info wyślij na adres: [email protected]

pozdrawiam.

#310321  autor: elmer7
 13 sty 2009, 22:13
Szkoda, że nie ma kategori operatorów telefonów komórkowych :(
i ta wyszukiwarka telewizji cyfrowej troche za ogólna i w sumie wychodzi później troche nie taki rezultat jaki by się oczekiwało.

#310608  autor: marcin_nr
 15 sty 2009, 12:35
elmer7 pisze:Szkoda, że nie ma kategori operatorów telefonów komórkowych :(
i ta wyszukiwarka telewizji cyfrowej troche za ogólna i w sumie wychodzi później troche nie taki rezultat jaki by się oczekiwało.
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość :) - ponieważ bardzo wiele osób daje nam znać o tym, że brakuje im takiego kalkulatora w naszym serwisie, podjęliśmy działania w celu opracowania go i wprowadzenia. Teraz to tylko kwestia czasu związana z wprowadzeniem niezbędnych do wyliczeń informacji. W kwestii telewizji cyfrowej napisz proszę swoje uwagi bardziej szczegółowo a być może będzie to cenną wskazówką.

#312462  autor: protoplasta
 23 sty 2009, 18:37
Panie Marcinie gratuluję artykułóww money.pl i gazeta.pl, poniżej linki

Gazeta.pl

Money.pl

Nie skromnie powiem, ze GSM nie są mi obce, jak chcecie jakiejś pomocy to proszę na priv, kiedyś nawet sam chciałem stworzyć taki kalkulator, ale czasu zawsze brak, także jak coś to chętnie służę pomocą.

Pozdrawiam