• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #307217  autor: Publius
 31 gru 2008, 19:23
Dziś (30 grudnia 2008) ok. godz. 15:20 Telekomunikacja Polska S.A. znów zablokowała dostęp do serwerów IRC dla klientów łączących się z Internetem dzięki łączom TP (nie tylko Neostrada). Wiadomo mi, że zablokowane zostały m.in. PolNet i IrcNet. W połowie miesiąca TP informowała o “nowych rozwiązaniach zwiększających bezpieczeństwo użytkowników sieci TP”.

Jak informowała TP:

Korzyścią dla internautów będzie znaczne zmniejszenie zagrożenia, że ich komputer zostanie wykorzystany do działań przestępczych, a także zmniejszenie ilości spamu i podniesienie bezpieczeństwa danych przesyłanych przez internet.

W USA mamy terroryzm, we Francji piractwo, w Iranie demoralizacje, a w Polsce botnety. Jak widać każdy argument jest dobry by wprowadzać cenzurę.

http://www.wykop.pl/ramka/127132/tp-znow-blokuje-irc

Popis roku, przebija wszystko z 2008...

#307374  autor: roni_
 01 sty 2009, 22:30
Heh cenzura :lol: :lol: :lol: Jasssne :lol: :lol: :lol: Bo to właśnie na IRCach najwięcej na tp najeżdżają :lol: :lol: :lol:

W sumie Neo biorą najczęściej ludzie którzy się na kompach praktycznie wogóle nie znają i naprawdę nie umieją zabezpieczyć swojego komputera. Dla nich jest to dobre rozwiązanie. Ale powinni dać możliwość wyłączenia tego...

#307382  autor: Publius
 01 sty 2009, 23:23
Nie da się wejsc tez na inne serwery, między innymi na gimp.org. Trace route urywa się na serwerach tp.

#307386  autor: roni_
 01 sty 2009, 23:45
Wiem o tym. Ale słowo "cenzura" jest tu użyte na wyrost jedynie w celu przyciągnięciu czytelników (czytaj: użytkowników forum), albo ktoś tu nie do końca rozumie co to słowo znaczy...

No dobra więcej się już nie czepiam. Chyba mam dziś zły dzień ;P

#307389  autor: Prometo
 02 sty 2009, 00:06
roni_ pisze:W sumie Neo biorą najczęściej ludzie którzy się na kompach praktycznie wogóle nie znają i naprawdę nie umieją zabezpieczyć swojego komputera. Dla nich jest to dobre rozwiązanie.
Powiedz mi kolego kto mógł lub może mieć internet od innego dostawcy cofając się o jakieś 2-3 lata do tyłu. Jak chciałem mieć 2 lata temu internet od innego dostawcy to nie było warunków technicznych i do tej pory operator alternatywny nie może mi zagwarantować takiej prędkości jaka mam teraz. I co, pozostała tylko Neostrada. Proste jak 2x2. Na drugi raz jak coś napiszesz to się zastanów 2 razy.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#307400  autor: Publius
 02 sty 2009, 00:27
Wiadomo że nie jest to cenzura, ale jest równie nieuczciwe. Nielimitowany internet staje sie limitowany. A jak widzisz łącza od TP maja nie tylko nowicjusze. A nieświadomi użytkownicy z pewnością są w innych Asterach, Chello i pewnie w komórkowych internetach. Osobiście miałem konto shell na łączu TP i dzięki temu posunieciu w 100% straciło swoją użyteczność, bo po co mi konto które nie łączy się z ircem...

Brawo TP jednym słowem...

#307530  autor: corner
 02 sty 2009, 17:04
A nie jest tak, że po dopisaniu frazy "BEZ_OCHRONY-" przed loginem wyłącza się te zabezpieczenia?

#307549  autor: Publius
 02 sty 2009, 17:53
No właśnie nie.

#307654  autor: Sirmark
 03 sty 2009, 04:34
Publius pisze:No właśnie nie.
no sprawa jest do wyjasnienia, bo TP nie moze na stale zablokowac userowi dostepu do okreslonych zasobow, pomijam przypadki ze jest np. zrodlem spamu.

Przy wczesniejszych sprawach blokada byla do zdjecia wpisaniem przedrostka "BEZ_OCHRONY-" do loginu.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#307666  autor: Publius
 03 sty 2009, 10:16
Zgadza się, ale teraz ruch wycinany jest w obrębie całej sieci TP (zapytania do blokowanych adresów nie wychodzą poza nią, jeśli sprawdzasz w traceroute), dotyczy to nie tylko użytkowników Neostrady. Nie ma możliwości wyłączenia tego przez pojedyńczego użytkownika...

#307795  autor: roni_
 03 sty 2009, 18:59
To zbierajcie głosy internautów i piszcie petycję o odblokowanie IP ;)

A tu więcej do poczytania na ten temat:
http://www.tp.pl/prt/pl/tpcert/aktualno ... ?_a=680367

#307833  autor: Publius
 03 sty 2009, 20:00
Nie mam bezpośrednio u nich łącza, miałem tylko shell na DSL i nie moge z niego na IRC wejść. I co ja moge reklamować teraz? :/

#308551  autor: Vinkler
 06 sty 2009, 02:59
Mam tu strone dzieki torej mozna sprawdzic czy strona jest zablokowana przez TP: http://www.win-os.pl/modules.php?op=mod ... =0&thold=0

oni se w kulki lecą... W najgorszej sytuacji są osoby nieświadome tej cenzury(ja dowiedziałem się przed chwilą), kilka razy próbowałem wejść na gimp.org i myślałem że to coś u nich. Szkoda że nie zablokowali naszej klasy...

Komuna powraca?

Nowy Dwór Gdański
blog