• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #306331  autor: kowcio
 28 gru 2008, 00:08
Witam serdecznie,
Temat zamieszczam tutaj- "dyskusja ogólna i inni producenci"- myślę, że jest ok ;) Jak nie, to proszę o przesunięcie.

Szykuję się do zmiany aparatu stacjonarnego, póki co mam takiego Panasonica:
Obrazek
który to jest już trochę wysłużony, baterie nie trzymają wystarczająco długo i nie tylko, ale to nie ważne. Postanowiłem kupić coś do ok 150 PLN. Od telefonu wymagam przede wszystkim:
- trwałość i wytrzymałość,
- porządna znana marka (wszelkie top-komy i te inne odpadają),
- zegarek- skromny, ale musi być,
- blokada klawiatury
- przyzwoity czas pracy telefonu na baterii,
- gdy wyłączę telefon, chcę widzieć, że połączenie było nieodebrane (tak, w panasonicu jest takie coś), mam włączony CLIP w TP.
- wygląd- ma wyglądać ładnie, nie ma być wielki i ciężki
- musi mieć dobry wskaźnik baterii, chciałbym żeby miał wskaźnik zasięgu

Tyle z wymagań.

Byłem dzisiaj w Media Markt, oglądałem telefoniki. Spodobał mnie się taki oto Sagem D95c, który ma dużo innych funkcji. Nie boję się Sagema, jeśli oto chodzi :) Telefon jest zgodny z VoIP oraz obsługuje karty SIM, co jest dla mnie zaletą. Co o nim sądzicie? Martwi mnie tylko gwarancja na 12 miesięcy. Cena w MM to 169,-
Kolejnymi moimi typami jest cała gama Siemensów... Tutaj nie wymieniam modeli.. Wiem, że te telefony są naprawdę dobre, tylko proszę podać jakieś modele. Fajnie by było, gdyby poza tym obsługiwał SIMy (jedną komórkę mniej miałbym, co za ulga), VoIP, miał wskaźnik zasięgu (ale stacja bazowej- jest w ogóle coś takiego? W moim obecnym pokazuje tylko, czy jest zalogowany do bazy, czy też nie).
Kolejnym typem, to taka mała motorolka... :P Tylko czy warto się pchać w taki telefon?

No i to byłoby na tyle... Jeśli macie jakieś inne propozycje, proszę pisać, tylko najważniejsze jest to, żeby telefon w sklepie Saturn/ Media Markt nie kosztował więcej niż te 200 PLN, dajmy na to. Tylko nie chcę wymieniać tego telefonu za jakiś czas, więc proszę o rozsądne propozycje.

Dziękuję i pozdrawiam.

#306380  autor: Prometo
 28 gru 2008, 13:19
kowcio taki telefon nie zda egzaminu jeśli wyłączą prąd. Ja mam u siebie jeden zwykły, który wisi na ścianie i drugi bezprzewodowy.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#306383  autor: Osk92
 28 gru 2008, 13:27
Tylko i wyłącznie Siemens Gigaset.
Doszło do tego, że mają interfejs niemalże identyczny z komórkami <3 Oczywiście mowa, o modelach z kolorowym ekranem.
Takie z monochromatycznym to w gruncie rzeczy jeden pies.

#306398  autor: kowcio
 28 gru 2008, 14:36
Prometo pisze:kowcio taki telefon nie zda egzaminu jeśli wyłączą prąd. Ja mam u siebie jeden zwykły, który wisi na ścianie i drugi bezprzewodowy.
Spokojnie, u mnie prąd wyłączają dwa razy do roku... ;) Mnie zależy na tym, że jak gdzieś wyjdę/wyjadę, to sobie wyłączę ten telefon (żeby nie dzwonił i nie ciekawił innych domowników), jak wrócę go włączę i zobaczę kto dzwonił... ;)
Osk92 pisze:Tylko i wyłącznie Siemens Gigaset.
Doszło do tego, że mają interfejs niemalże identyczny z komórkami <3 Oczywiście mowa, o modelach z kolorowym ekranem.
No właśnie, interfejs Siemensa bardzo mi odpowiada... ;) Tylko po kilku niezbyt udanych telefonach od Siemensa właśnie z kolorowymi wyświetlaczami mam jakiś taki wewnętrzny uraz... :P Jak w sklepie zobaczyłem jakiegoś Siemensa z kolorowym wyświetlaczem od razu przypomniał mi się feralny A65 i C60... :P Mnie chyba też jest najbliżej do telefonu Siemens, ale chciałbym jeszcze dowiedzieć się coś o innych telefonach ;)

#306414  autor: Osk92
 28 gru 2008, 15:18
W przypadku stacjonarnych telefonów, interfejs starych Siemensów jest majstersztykiem.
Nie wiem, może to się mocno zmienia, ale Siemens zawsze całkiem poważnie traktował Gigasety- przykładem niech będzie to, że Siemens Mobile (choć to osobna sprawa) upadł, a stacjonarki nadal robią i korzystają ze starych, dobrych wzorców z komórek.

Poza tym stonowany design jest bardzo elegancki, a paleta wyboru jest całkiem spora.
Najlepsze modele mają BT i USB. Kocham je, chyba sobie kupie stacjonarnego Siemensa :D

Pojęcia jednak nie mam co kupisz do ~150zl i myślę, że wcale to nie będzie jakaś rewelacja :(

#306416  autor: kowcio
 28 gru 2008, 15:27
Osk92 pisze:Pojęcia jednak nie mam co kupisz do ~150zl i myślę, że wcale to nie będzie jakaś rewelacja :(
No max 200 PLN. Więcej nie chcę wydać na stacjonarny aparat... :P W MM widziałem fajnego z kolorowym wyświetlaczem za 199 PLN, tylko nie zapamiętałem moledu... :oops:

#306422  autor: kowcio
 28 gru 2008, 15:52
Więc tak, kupiłbym model C450 ze względu na ładny design oraz obsługę karty SIM. Tylko teraz pytanie: gdzie w Poznaniu mogę zakupić taki telefon? Na allegro nie uśmiecha mi się kupować takiego telefonu... ;) W MM było tyle telefonów wystawionych, że sam nie wiem, czy ten model był dostępny, czy nie.

#306423  autor: maniek
 28 gru 2008, 15:53
Ja mam model siemens AS140 i działa bezproblemowo. Póki co wystarczy :-D .

#306425  autor: Osk92
 28 gru 2008, 16:02
http://allegro.pl/item511193631_c450_ip ... od_ss.html

z Poznania, tylko, że to jest akurat VOIP, nie wime co to daje/zmienia w Twoim przypadku, ale sklep ten ma wiele Gigasetów, myslę, że w skrajnym przypadku można by nawet coś zamówić

#306426  autor: kowcio
 28 gru 2008, 16:07
Dzięki bardzo, przed zakupem skontaktuję się z tym sklepem i może uda mnie się jakoś dogadać z nimi.
Póki co jestem zdecydowany na tego C450, jak jeszcze coś napotkam to napiszę ;)

#307656  autor: piorunek
 03 sty 2009, 07:53
jeszcze mozesz przefilrowac na allegro i wyskoczy ci kilka sklepow z poznania i zapytac sie wszystkich o cene i czas realizacji
kowcio ten stary panasonic to jaki model?

#317639  autor: kowcio
 15 lut 2009, 16:40
Witam ponownie w tym temacie, otóż kupiłem telefon Siemens Gigaset C380:

Obrazek

Za 129 PLN w MM- co uważam za bardzo atrakcyjną cenę, przy czym w porównywarce internetowej Ceneo jest od prawie 150 PLN ;)

Póki co świetny telefon, zobaczymy jak to wyjdzie w praniu ;) Za jakiś czas (dajmy na to dwa miesiące) napiszę to i owo o tym telefonie. Póki co mam bardzo pozytywne wrażenie. Do tego świetna instrukcja obsługi, choć jest w niej jedna niejasność- a dokładniej jest napisane, że po każdej rozmowie można telefon odkładać do stacji bazowej żeby zredukować prawie że do zera moc nadawania, a kilkanaście stron dalej mamy informację jak ładować baterię- najpierw ją należy wyczerpać, a dopiero później ładować ;) Poza tym wszystko ok ;)

#320920  autor: wojtek83
 03 mar 2009, 15:37
No chyba dobry wybór, siemens gigaset to już można powiedzieć klasyka jeżeli chodzi o stacjonarki ;). Ja tez właśnie myślałem coby sobie kupić jakiś aparat, a konkretnie o modelu Gigaset E 360 (bo ma możliwośc wysyłania esek) i zdziwiłem się, że jest mało miejsc w sieci gdzie mozna go dostać, w wynikach ceneo znajduje tylko sklep aksonet.pl (tam ma nawet opis "telefon bezprzewodowy dla osób starszych" :)) i sam jeszcze wyhaczyłem w sklepie tepsy. Myślałem, że to bardziej popularny model...

#320928  autor: kowcio
 03 mar 2009, 16:04
wojtek83 pisze:No chyba dobry wybór, siemens gigaset to już można powiedzieć klasyka jeżeli chodzi o stacjonarki ;) . Ja tez właśnie myślałem coby sobie kupić jakiś aparat, a konkretnie o modelu Gigaset E 360 (bo ma możliwośc wysyłania esek) i zdziwiłem się, że jest mało miejsc w sieci gdzie mozna go dostać, w wynikach ceneo znajduje tylko sklep aksonet.pl (tam ma nawet opis "telefon bezprzewodowy dla osób starszych" :) ) i sam jeszcze wyhaczyłem w sklepie tepsy. Myślałem, że to bardziej popularny model...
wojtek83, jeśli Tobie zależy na tych SMSach, to mogę polecić Tobie swojego Gigaseta ;) Ma możliwość wysyłania SMSów, choć ja nie aktywowałem tej opcji (po porostu jest mi zbędna, nawet nie wiem ile takie coś kosztuje). Tak czy inaczej powiem z grubsza wady telefonu- słaba rozdzielczość wyświetlacza (no niestety, jest on kolorowy, choć jakości dobrej nie jest....), klawiatura- czasem trzeba mocniej docisnąć klawisz, aby zaskoczył ;) No i chyba tyle, na początku wydawała mi się tandetna obudowa, ale już dwa razy spadł mi (no może nie mi, ktoś go strącił ;) ) i działa :P Ogółem za te "grosze" można mieć naprawdę fajny telefon ;)

#321260  autor: wojtek83
 05 mar 2009, 16:27
kowcio pisze:jeśli Tobie zależy na tych SMSach, to mogę polecić Tobie swojego Gigaseta ;) Ma możliwość wysyłania SMSów
Hmm, może się skuszę :wink: , a to co pisałeś z klawiaturą, że trzeba mocniej docisnąć, to często się zdarza?
choć ja nie aktywowałem tej opcji (po porostu jest mi zbędna, nawet nie wiem ile takie coś kosztuje)
No nie wiem jak u innych telekomów, mnie interesowała akurat tp i z tego co patrzyłem na stronie to eski na komórki są po 26-29 gr(zależnie od planów).

#321264  autor: kowcio
 05 mar 2009, 17:00
wojtek83 pisze:kowcio napisał/a:
jeśli Tobie zależy na tych SMSach, to mogę polecić Tobie swojego Gigaseta ;) Ma możliwość wysyłania SMSów

Hmm, może się skuszę :wink: , a to co pisałeś z klawiaturą, że trzeba mocniej docisnąć, to często się zdarza?
Nie wiem, za dużo z niego nie korzystałem, ale to chyba z przyzwyczajenia do delikatnej klawiatury w 6151- teraz taki sam mam problem w Samsungu J700- tak czy owak nie jest to dla mnie wada, przynajmniej na dzień dzisiejszy...
wojtek83 pisze:Cytat:
choć ja nie aktywowałem tej opcji (po porostu jest mi zbędna, nawet nie wiem ile takie coś kosztuje)

No nie wiem jak u innych telekomów, mnie interesowała akurat tp i z tego co patrzyłem na stronie to eski na komórki są po 26-29 gr(zależnie od planów).
Ja mam też TP ;) To strasznie drogo, naprawdę.... Lepiej pisać SMSy z komórki ;)

#321424  autor: wojtek83
 06 mar 2009, 15:38
kowcio pisze: To strasznie drogo, naprawdę.... Lepiej pisać SMSy z komórki ;)
Jak przeglądałem cennik na stronie tp to jest jeszcze opcja że można wysyłać eski na maila i na inne stacjonarki, te są akurat troche tańsze, ale w ogóle moim zdaniem ta funkcja nie służy temu, żeby ktoś siedział ze słuchawką od stacjonarki w ręku i wysyłał dziesiątki esemesów ;) Raczej tak okazjonalnie...;)

#328196  autor: kowcio
 08 kwie 2009, 20:41
No i muszę polecić telefon Siemens Gigaset C380.. Trwały, porządny, nie sprawiający żadnych problemów- idealny. W dodatku bardzo energooszczędny- są w telefonie dwa tryby- bodajże Eco i Eco+, które potrafią świetnie gospodarować energią. Do telefonu jest dodany maluteńki zasilaczyk impulsowy- to też o tym świadczy (od Panasonica miałem naprawdę pokaźny transformator, który się ładnie grzał).
Jakość rozmów OK, słaby wyświetlacz- pixeloza jak nie wiem ( :D ), ale jest czytelny,. można ustawić żeby cały czas podświetlał godzinę, która jest jako wygaszacz ekranu na cały wyświetlacz- w nocy jak się przebudzę spokojnie odczytam godzinę, ładne dzwonki- przyjemne, świetna bateria- naprawdę potrafi długo przeleżeć na biurku, obudowa wykonana z chropowatego plastiku- nie rysuje się, jest niestety troszkę duży i gruby- ale da się przeboleć, z resztą to stacjonarny telefon ;)
Tryg głośnomówiący działa bardzo dobrze, z tyłu znajduje się duży głośnik. Na wyświetlaczu nie ustawimy tapety- to daję jako ciekawość ;) Jest też budzik- działa, tylko tyle powiem- ja tam preferuję budzik, który daje Nokia w S40 ;-) Jest sporo ustawień, można się pobawić troszkę.

Warto też wspomnieć o przycisku z kopertą nad czerwoną słuchawką- gdy mamy nieodebrane połączenie, ten klawisz podświetlany jest czerwoną diodką- nie trzeba sprawdzać ciągle, czy mamy jakieś nowe nieodebrane połączenia- mistrzostwo świata.

Odnośnie tych trybów Eco- wg instrukcji przy włączonych tych trybach oszczędza się energię o podajże 60% (zaleca się trzymanie telefonu cały czas w stacji bazowej), zwłaszcza przy trybie eco+ ;) Niestety, nie miałem okazji przetestować tego- mam zbyt małe mieszkanie żeby przyobserować wskaźnik baterii. Dodam, że jest on trzy-poziomowy. Prz trybie Eco+ nie widać "kreseczek", pozostaje tylko tryb tradycyjny, lub eco (z tego akurat ja korzystam od pierwszego dnia użytkowania telefonu).

Podręcznik użytkownika (czyt. Instrukcja obsługi) jest naprawdę obfita, nawet starsi ludzie spokojnie sobie dadzą radę z telefonem- wszystko jest wyjaśnione jak "krowie na rowie", masa czytelnych ilustracji- po prostu rewelacja ;)

Tak czy inaczej z czystym sumieniem mogę polecić ten telefon... Wszystkim, bez wyjątków.

Telefon kupiłem w MM na urodzinach, dałem 129 PLN, teraz w Saturnie w gazetce jest za 170 PLN... :P Od kupna minęło... Oj trochę czasu, 2 miesiące ;)