Marens pisze:Myślałem aby przenieść telefon do Netii, ale tu nie jest tak kolorowo:
- Aktywacja 100zł (faktura papierowa)
- Przeniesienie numeru z TP 61zł
abonament w TP - 50zł
abonament w Netii - 42,70
161:12mies= 13,41
42,70+13,4= faktycznie oszczędziłem
ja bym to policzył inaczej:
a) kwestia przeniesienia numeru:
nie wiem o jakiej technologii piszesz, ale zakladam, że masz na myśli WRL. W przypadku WLR nie ma możliwości przeniesienia numeru Pozostaje klientowi tylko i wyłącznie ten sam numer co w TPSA.Dlatego też nie ma w tym przypadku żadnych kosztów
Innaczej jest w przypadku technologii LLU gdzie klient może wybrać sobie :
* albo pozostaje przy swoim numerze TPSA (i to nazywa się przeniesienie numeru) wtedy płaci 61 zł do TPSA a Netia oddaje klientowi tę kwotę w formie darmowych rozmów.
* albo nie chce już numeru TPSA i otrzymuje od Netii nowy numer...za który nie płaci (standardowy numer)
czyli w obu technologiach klient wychodzi na o kosztów
b) faktura:
jeżeli chodzi o aktywację telefonu w Netii to koszt wynosi 1 zł brutto a abonament za Lepszy telefon do wygadania to 42.70 zl brutto. Nie ma tutaj znaczenia czy wybierzesz standartową ( papierową ) formę faktury czy EOF ( elektroniczny obraz faktury ). W cennikach PDF na stronie Netii jest podany koszt aktywacji 100 zl, ale rownież wówczas abonament za Lepszy telefon do wygadania wynosi 50 zl brutto - dlatego, że jest to oferta standartowa. Zawsze sa jednak jakieś promocje, ktore obniżają koszty aktywacji i abonamentu w tej chwili obowiązuje promocja - U nas nic się nie marnuje.
Moje wyliczenia są takie:
1 zl : 12 m-cy = 0.08 groszy - jezeli już mamy liczyć tą aktywacje.....
50 zl TP - 42.70 Netia = 7.30 * 12 = 87.60 na samym abonamencie przez 12 m-cy
dodatkowo
TP ma 60 minut (lok,mm - jeśli masz na mysli TP 60 ) a Netia 120
60 minut więcej * 12 mcy = 720 minut więcej
tak więc:
za 87.60 mniej rocznie masz 1440 minut a nie 720
i jest to oszczędność.
My szukamy, Ty oszczędzasz ! - darmowa porównywarka ofert.