muddy pisze:Nie wiem, czy jest jakiś odpowiednik tego parametru w sieci 3G (WCDMA) i jak jest skonfigurowany. Na chłopski rozum to parametr typowo GSM-owy, więc akurat użytkownicy Orange raczej zyskują na czasie czuwania telefonu po przełączeniu w tryb podwójny GSM+3G i przebywaniu przez większość czasu w zasięgu 3G (zgadza się to z moimi obserwacjami: telefon nie działa krócej w trybie podwójnym niż w trybie GSM-only, mimo że ma więcej pracy).
I to wyjaśnia moje obserwacje... Telefon mi dłużej wytrzymuje w sieci 3G (w domu mam max zasięgu, koło domu mam nadajnik).
Troszkę dziwne, zazwyczaj 3G zjada dużo więcej energii, ale tutaj odwrotnie jest.
Jak ktoś ma możliwość, niech także przetestuje sobie telefon w Orange w taki sposób. Tylko jak długo rozmawiam, to w 3G znacznie szybciej bateria jest pożerana. O transmisji danych nie wspomnę

(i tak nie jest źle, mam dość pojemną baterię- 960 mAh- więc problemu większego nie ma).
Dlatego w telefonie ustawiłem sobie 3G na sztywno, na GSM nigdy nie przełączy mi się (jak gdzieś pojadę, to włączę tryb GSM i UMTS, problemu nie ma). 3G Orange w Poznaniu świetnie się sprawuje, wszędzie zasięg jest w centrum, także polecam każdemu zrobić taki teścik w swoim zaciszu domowym, o ile ma telefon 3G i znajduje się w jego dobrym zasięgu. To ważne.