• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #301453  autor: meras
 03 gru 2008, 21:06
Witam!

Posiadam internet w Play, otrzymałem w zestawie modem Hauwei E169. Chciałbym go podzielić możliwie tanim kosztem na 2-3 następne komputery + ewentualnie Playstation3. Najlepszym rozwiązaniem myślę byłoby wifi, jednak nie mam pojęcia jak za to się zabrać. Prosiłbym o jakieś sugestie i rady.

Z góry dziękuje za pomoc smilies/smile.gif

BTW. Internet ten tylko do przeglądania stron, mail'a i gg.

#301460  autor: mariusz9a
 03 gru 2008, 21:23
Musisz sobie kupić coś takiego: LINK

To tylko i wyłącznie przykład. Producentów i urządzeń tego typu jest dość sporo.

#301463  autor: Kempa
 03 gru 2008, 21:30
Kup router i postępuj zgodnie z instrukcją. Powinieneś być wstanie samodzielnie wszystko skonfigurować.

#301468  autor: widex
 03 gru 2008, 21:46
Router z Play eShop

333 zł; pisze, że do Huawei

#301469  autor: abramek92
 03 gru 2008, 21:49
1. Komputer na Windowsie XP + Karta Wifi + ICS
2. Komputer na Windowsie XP + Linksys z tomato + ICS
3. ASUS wl500gp? + Huawei E169 - ale łapy nie dam uciąć, że współpracują na tym alternatywnym sofcie.

Polecę forum:
www.bez-kabli.pl

#301589  autor: Marens
 04 gru 2008, 17:28
widex pisze:Router z Play eShop

333 zł; pisze, że do Huawei
Ma ktoś to cudu?
Ciekawie się prezentuje

#301875  autor: microcom
 05 gru 2008, 15:41
Sam routerek jest fajny testowałem go jakiś tydzień, konfiguracja banalnie prosta, i niemusisz mieć żadnego kompa włączonego aby net śmigał na innyc kompach

#301948  autor: Marens
 05 gru 2008, 23:09
Rozumiem, że necik może śmigać po lanie "Gniazdo RJ45: jeden port LAN"
Więc jak postawimy switch, to nie będzie problemu z podzieleniem po kablu?

Kod: Zaznacz cały
Możliwość podłączenia do 32 Użytkowników za pośrednictwem Wi-Fi [Uwaga! wraz ze wzrostem ilości aktywnych Użytkowników spada szybkość połączenia dla każdego z Użytkowników – sygnał jest „dzielony”] 
Możesz to rozwinąć?
On sam sobie dzieli pasmo po swojemu, czy działa to jak w kazdym innym routerze?

#301980  autor: microcom
 06 gru 2008, 10:51
niestety nie ma możliwości podpiecia swicha i rozprowadzenia po lanie, co do wi-fi to max 32 userów i automatycznie dzieli pasmo niestety jest to dość prosty routerek ale za tą cene nic innego nieznajdziecie, na allego routery do HSDPA są od jakichś 700-800zł.

#301989  autor: tomko111
 06 gru 2008, 11:24
meras, jeżeli faktycznie myślisz o podzieleniu łącza internetowego to najlepszym wyborem będzie ten router z e-shopu playa. Cena jest naprawdę niezła.

#302001  autor: Marens
 06 gru 2008, 12:06
microcom pisze:niestety nie ma możliwości podpiecia swicha i rozprowadzenia po lanie, co do wi-fi to max 32 userów i automatycznie dzieli pasmo niestety jest to dość prosty routerek ale za tą cene nic innego nieznajdziecie, na allego routery do HSDPA są od jakichś 700-800zł.
To w takim razie po co jest lan, aby podlaczyc komputer?
Jak automatycznie dzieli pasmo to lipa, bo np podpinam 2 komputery i dzieli na sztywno po 512kbps, 4 komputery to 256...

#302017  autor: thonka
 06 gru 2008, 13:37
Marens pisze:Możesz to rozwinąć?
On sam sobie dzieli pasmo po swojemu, czy działa to jak w kazdym innym routerze?
raczej za te pieniadze nie spodziewalbym sie niczego lepszego niz 'dynamiczne przydzielanie pasma'. moze ma QoS ;)

ja kiedys testowalem cos takiego: LINKSYS WRT54G3G (obecnie ceny ok 450-500zl)
dzialalo to calkiem przyzwoicie jednak wszystko zalezy od stosowanej w nim karty pcmcia (dodatkowy koszt).

teraz na szybko udalo mi sie znalezc cos takiego Telewell TW-EA511. specyfikacje obiecujace, jednak znow potrzebna jest dodatkowa karta pcmcia, no i ciekawe tylko ja z konfiguracja tego czegos...

http://sklep.mbbm.pl/index.php?p700,3g- ... -pcmciausb
to ma napewno port usb i wg opisu wspolpracuje z tym modemem, ktory posiadasz ;) ale znow jakas firma krzak...

super rozwiazaniem byl by d-link di524up z portem usb, ale o ile dobrze pamietam to jest to port dzialajacy tylko i wylacznie jako printserwer dla drukarek.

jak widac najtanszym urzadzeniem jest to z play i chyba bedzie najlepsze do twoich zastosowan.
Marens pisze:1. Komputer na Windowsie XP + Karta Wifi + ICS
2. Komputer na Windowsie XP + Linksys z tomato + ICS
daj sobie chlopie spokoj z ICS'em, takich metod to sie uzywalo kupe czasu temu, kiedy zakup routera wifi wiazal sie z niebotycznymi wydatkami, dzis najtansze routery do domu to wydatek rzedu 100-120zl... po za tym twoje 2 pierwsze propozycje zakladaja:
1. wlaczony komp
2. tryb ad-hoc, w ktorym zasieg nie jest taki sam jak przy zewnetrznych routerach wifi
3. o wiele mniejsza kompatybilnosc urzadzen nadawczo-odbiorczych wynikajace posrednio z 2.

odnosnie 3 to w irlandii probowalem przez ics podzielic lacze z modemu usb huwei z tamtejszej 'three' i polaczyc w ten sposob dwa laptopy. o ile w ad-hoc oba sie widzialy i ics byl dobrze skonfigurowany, to jednak net i tak byl tylko na jednym....

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#302033  autor: microcom
 06 gru 2008, 15:09
niestety ale tak jak napisałem routery które obsługują HSDPA są dość drogie więc myśle że ten z eshopu jest dobrym rozwiązaniem mimo że dzieli pasmo sam a rj-ka słuzy do podłączenia kompa ale tylko 1.

#302104  autor: Marens
 06 gru 2008, 21:28
microcom pisze:niestety ale tak jak napisałem routery które obsługują HSDPA są dość drogie więc myśle że ten z eshopu jest dobrym rozwiązaniem mimo że dzieli pasmo sam a rj-ka słuzy do podłączenia kompa ale tylko 1.
Też tak myślę.
Dlatego pytałem, czy on sam dzieli wg. własnego widzimisie czy kto pierwszy ten lepszy. (tak jak w wypadku zwykłych routerów)

#302417  autor: Sirmark
 08 gru 2008, 02:48
thonka pisze: http://sklep.mbbm.pl/index.php?p700,3g- ... -pcmciausb
to ma napewno port usb i wg opisu wspolpracuje z tym modemem, ktory posiadasz ;) ale znow jakas firma krzak...
ten sprzet ma Luin. Wszystko dziala od jakiegos czasu.
Mozna polecic.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew