• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#296452  autor: wojtek83
 07 lis 2008, 11:30
vinc pisze:Ja jednak bym się skłaniał tak jak większość, czyli Mobilking lub Pop.
Przed chwilą przejrzałem oferty MK i popa, no i tak na pierwszy rzut oka: w Mobilkingu masz 50 gr za połączenia do wszystkich sieci, w POP to jest 53 gr (a do Playa 61).

Jeżeli chodzi o smsy to różnica jest niewielka: Mobilking 15 gr do wszystkich sieci, a w Popie 16 gr. Jak widać, Mobilking ma drobinę tańsze stawki.

#296456  autor: vinc
 07 lis 2008, 11:36
tomko111 pisze:nie mówię, że wszystkich okradają, ale jest dużo ludzi, którzy zostali oszukani przez Orange, między innymi ja
Jak to oszukani? Zawsze jest droga reklamacji, a jak to nie pomoże to Rzecznik Praw Konsumenta :wink: :D

Obrazek

#296542  autor: tomko111
 07 lis 2008, 22:33
vinc pisze: Jak to oszukani? Zawsze jest droga reklamacji, a jak to nie pomoże to Rzecznik Praw Konsumenta :wink:
I tylko dzięki Rzecznikowi Praw Konsumenta moja reklamacja została uznana, tak to zmagałbym się z Orange chyba do dnia dzisiejszego. Koniec off topa.

Bierz chłopie MobilKinga i się już dłużej nie zastanawiaj. :wink:

#296557  autor: biotyt
 08 lis 2008, 01:18
wojtek83 pisze:
vinc pisze:Ja jednak bym się skłaniał tak jak większość, czyli Mobilking lub Pop.
Przed chwilą przejrzałem oferty MK i popa, no i tak na pierwszy rzut oka: w Mobilkingu masz 50 gr za połączenia do wszystkich sieci, w POP to jest 53 gr (a do Playa 61).

Jeżeli chodzi o smsy to różnica jest niewielka: Mobilking 15 gr do wszystkich sieci, a w Popie 16 gr. Jak widać, Mobilking ma drobinę tańsze stawki.
Skąd wziąłeś te stawki POP-a? Jeśli z cennika to spojrzałeś w kolumnę "netto". Stawki w Orange POP to: 65gr/min do wszystkich (Play 75gr/min), 20gr/SMS do wszystkich.
Drożej niż w MK, ale jak ma się znajomych w Orange to warto wykupić pakiety minut i smsów (w sieci: 20gr/min i 1gr/SMS), wtedy może wyjść dużo taniej niż MK.

[ Dodano: 2008-11-08, 01:20 ]
tomko111 pisze:nie mówię, że wszystkich okradają, ale jest dużo ludzi, którzy zostali oszukani przez Orange, między innymi ja i dlatego wątpię teraz w tą sieć, chociaż w przeszłości bardzo ją chwaliłem.
Z moich znajomych nikt się nie skarżył. Ja też nie mam powodów do narzekań. Jak Cię oszukali? Co było przedmiotem reklamacji?

biotyt

#296568  autor: mariusz9a
 08 lis 2008, 10:02
biotyt pisze:tomko111 napisał/a:
nie mówię, że wszystkich okradają, ale jest dużo ludzi, którzy zostali oszukani przez Orange, między innymi ja i dlatego wątpię teraz w tą sieć, chociaż w przeszłości bardzo ją chwaliłem.

Z moich znajomych nikt się nie skarżył. Ja też nie mam powodów do narzekań. Jak Cię oszukali? Co było przedmiotem reklamacji?
Mnie też oszukali. I kilku moich znajomych również. A jak, to można znaleźć na forum, bo nie raz pisałem w przeszłości o tym oraz o jakości usług w Orange z jakimi miałem do czynienia kilka lat temu... ;-)
Dobra, koniec OTa :-D

#296648  autor: vinc
 08 lis 2008, 21:15
tomko111 pisze:I tylko dzięki Rzecznikowi Praw Konsumenta moja reklamacja została uznana, tak to zmagałbym się z Orange chyba do dnia dzisiejszego
Dlatego polecasz Rzecznika Praw Konsumenta do niewyjaśnionych reklamacji z Play. Bardzo dobrze... Play będzie miał duuuużo takich spraw :lol: Wszystko dzięki Tobie ;)

Obrazek

#297285  autor: pablo_79
 12 lis 2008, 15:42
Siła Orange tkwi w ilości użytkowników. Od dawna, może prócz alternatywnego Orange GO, nie wprowadzili nic nowego. Do Playa jest wszędzie drogo- z tego względu ten operator nie spełnia swoich komunikacyjnych funkcji. MK, czy MBank Mobile wymiękają przy nowej, równej taryfie Heyah: 44gr do wszystkich (prócz playa) w kraju i unii europejskiej. Nowi użytkownicy TT mają Nowego TakTaka- stawka wyjściowa to 59gr/min, potem- 56ge/min do wszystkich sieci (prócz playa). A wszystie pakiety minut nie umywają się do nowej taryfy: każda wewnątrzsieciowa i na stacjonarki rozmowa trwająca do 1h kosztuje 99gr- czyli nawet pakietów minutowych nie opłaca się brać, bo każde połaczenie na początek, w pierwszych miesiącach, po 3 minutach rozmowy znacznie bardziej opłaca się w Godzinie za Grosze. Ta usługa wychodzi baaardzo korzystnie.

#299682  autor: wojtek83
 25 lis 2008, 12:04
Hmmm, słyszałem ostatnio, że wkrótce ma wyjść jakaś nowa oferta Mobilkinga. Zapowiadają, że stawki za minutę będą najtańsze na rynku…. Zobaczymy jak to będzie wyglądać…

#299735  autor: tomko111
 25 lis 2008, 16:51
wojtek83, Playa na pewno nie przebiją.. a jak już to na krótko. :)

#299888  autor: wojtek83
 26 lis 2008, 12:13
Tomko111: no ja tam nie wiem, w sumie nie zdziwiłbym się, jakby dali stawki niższe niż w Playu… teraz na stronce MK wiszą jakieś dwie zamknięte bramki, w sensie, że mają wkrótce zostać otwarte, coś chyba szykują… pożyjemy, zobaczymy ;-) .

#299893  autor: jls
 26 lis 2008, 12:55
orson_dzi pisze:Poszukuję taryfy (abonament, mix, pre-paid... nie wiem), gdzie będą jak najniższe opłaty miesięczne (lub inne okresowe).
Sprawdz ofertę mini mix w play koszt miesieczny 10 zł, telefon do 50 zł spokojnie wybierzecie. Aha zapomnialem dodac dostaniesz jeszcze pakiet 200 sms do konca 2009.

#300007  autor: express100
 27 lis 2008, 00:34
orson_dzi pisze:Najbardziej skłaniamy się do telefonu na kartę ale w większości sieci limit na połączenia przychodzące szybko się kończy i trzeba przedłużać ważność konta o kolejne 25 zeta, a nikt tych pieniędzy i tak nie wykorzysta, bo nie będzie on dzwonił, a będzie się dzwoniło do niego.
Jeżeli tak, to najlepszy jest MOBILKING, ponieważ, każde z trzech doładowań przedłuża ważność konta na przychodzące aż o 3 miesiące (10zł, 20zł.,50zł.).
A 10zł. na przedłużenie wychodzących AŻ o 3 miesiące to najlepsza oferta co do przedłużania wychodzących.
Ale jeżeli w ogóle Twóju brat nie miałby dzwonić to polecam też Orange i 36i6, ponieważ są potrzebne wtedy tylko przychodzące ważne.
W Orange kwota 50zł. przedłuża o 3miesiące na wychodzące, a o 12 miesięcy na odbieranie, od dnia doładowania (chyba najlepszy byłby POP).
W 36i6 jest tak samo, bo 50zł. przedłuża na wychodzące o 3 miesiące, a o 12 miesięcy na wychodzące, czyli musieliby rodzice doładowywać 50zł/rok.
Ewentualnie w grę wchodzi Heyah, bo 50zł. przedłuża wychodzące o 6miesięcy, a przychodzące o 3 miesiące i to nie od dnia doładowania, tylko od dnia ważności konta, to jest oferta KUMULUJĄCA WAŻNOŚĆ konta aż do 12 miesięcy.
Najbardziej polecam jednak MOBILKINGA, ponieważ utrzymanie numeru przez rok na wychodzące to TYLKO 40zł, a w dodatku przez ten cały rok będzie mógł korzystać z pieniędzy zgromadzonych na koncie i sam dzwonić.
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#300054  autor: wojtek83
 27 lis 2008, 12:59
No i okazało się, że rzeczywiście mobilking niedługo wchodzi z nową taryfą http://gsmonline.pl/portal/news/news.js ... fert%C4%99

Express 100: może wprowadzą jeszcze lepsze doładowania? ;-) W sumie trzeba walczyć o klienta ;-) Takie czasy…

#300151  autor: pacyna
 27 lis 2008, 20:55
wojtek83 pisze:No i okazało się, że rzeczywiście mobilking niedługo wchodzi z nową taryfą http://gsmonline.pl/portal/news/news.js ... fert%C4%99

Express 100: może wprowadzą jeszcze lepsze doładowania? ;-) W sumie trzeba walczyć o klienta ;-) Takie czasy…
Poczekajmy, w tym newsie pisza, że szczegóły nie sa jeszcze znane;)

Jakby wprowadzili np.:
- przedłużenie ważności konta nie od dnia doładowania ale tak jak w heyah
- pakiety minut/smsów do wszystkich sieci (nie mówiąc już o obniżeniu stawek za rozmowy i smsy)
- do każdego doładowania bonus np. 10-20% kasy do wykorzystania na co się chce
- jakiś program lojalnościowy
- każde doładowanie przedłuża ważnośc połączeń 6mies+6mies ;)
byłoby super. Pomarzyć można -ale kto wie, może coś z tego jednak się pojawi;)

#300177  autor: Marens
 27 lis 2008, 21:40
Na pewno nie dawałbym dzieciakowi post-paid.
Pre-paid albo mix, no chyba że chcemy dostać ładny rachuneczek za SMSy premium na gierki i takietam. Miałem u znajomych identyczny przypadek, dzieciak dostał abonament i wydzwaniał gdzie lezie.

#300221  autor: express100
 28 lis 2008, 09:29
Ale i tak mimo to najlepiej jest wziąć Mobilinga już teraz, a potem cieszyć się np. stawką 35gr/min, czy np. 40gr :lol:
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#300235  autor: tomko111
 28 lis 2008, 10:40
Mnie się wydaję, że Mobilking znacznie obniży stawkę za połączenia... :wink:

#300350  autor: biotyt
 28 lis 2008, 19:46
pacyna pisze:Jakby wprowadzili np.:
- przedłużenie ważności konta nie od dnia doładowania ale tak jak w heyah
- pakiety minut/smsów do wszystkich sieci (nie mówiąc już o obniżeniu stawek za rozmowy i smsy)
- do każdego doładowania bonus np. 10-20% kasy do wykorzystania na co się chce
- jakiś program lojalnościowy
- każde doładowanie przedłuża ważnośc połączeń 6mies+6mies ;)
byłoby super. Pomarzyć można -ale kto wie, może coś z tego jednak się pojawi;)
Wprowadzenie pakietów było by złamaniem zasady Mobilkinga o prostocie oferty. Także bonus złotówkowy w postaci 10-20% doładowania na dowolny cel byłby bez sensu. Prościej obniżyć stawki o 10-20% po ludzku.
Program lojalnościowy też jest raczej dla mnie mało prawdopodobny. To komplikuje ofertę, a obiecywanie niskich stawek, które otrzyma się dopiero za pół roku nie pasuje za bardzo do stylu Mobilkinga. Za pół roku to inny operator może mieć lepszą ofertę. Nie pozyskają klientów dając im coś korzystnego dopiero za jakiś czas, to takie mydlenie oczu. To tak jakbym w święta powiedział komuś, że mam dla niego prezent, ale dostanie za pół roku. Nic tak nie trzyma klientów jak szybka reakcja na ruchy konkurencji, a nie stagnacja w ofercie bo trzeba zrealizować program lojalnościowy, jednocześnie odkrywać karty przed konkurencją, dając poczucie przewidywalności oferty. Z resztą chodzi o pozyskanie klientów, trzeba więc dać dobrą ofertę już na starcie.
Sądzę więc, że będzie to zmiana cennika na dużo korzystniejszy. Na pewno przebiją Heyah z ceną za minutę, a może i stawkę w Play w nowych abonamentach. Sądzę, że możemy spodziewać się stawki z przedziału 30-40 gr/min. Moim zdaniem to jest bardzo realne.

biotyt

#300394  autor: wojtek83
 28 lis 2008, 22:06
Wprowadzenie pakietów było by złamaniem zasady Mobilkinga o prostocie oferty.Prościej obniżyć stawki o 10-20% po ludzku.
Dokładnie, moim zdaniem to jest ich znak rozpoznawczy. Dziwne gdyby się go pozbywali....jakby obniżyli stawki o te 10-15% to oferta byłaby całkiem wporzo...

#300969  autor: pablo_79
 01 gru 2008, 14:59
Ale na razie MK został przebity, choćby przez Heyah. Telefonu- nie potrzebują. Najlepiej i najtaniej kupić po prostu starter prepaida. I tak, np. z tt za 6 zł kupuje się pakiet smsów i przez miesiąc można wysłać 600 smsów lub 100mmsów. Poza tym- w tt kwota na koncie sumuje się po każdym doładowaniu. Są też "tańsze numerki"- dzieciak może do was dzwonić po niskich kosztach. Nie liczyłbym na to, że dzieciakowi telefon będzie potrzebny tylko do kontaktów z rodzicami. Na pewno wyjdzie wszystko w praniu. Jest dużo ofert prepaidowych, można kupić starter i wypróbować, bez żadnych konsekwencji. A brać telefon na umowę- to może być samobójstwo :) Poza tym- po co płacić co miesiąc za coś, z czego się nie skorzysta.