• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#297824  autor: widex
 15 lis 2008, 15:36
Oferta netk@- TK

O to link aktualnej promocji

#297836  autor: MADMAX
 15 lis 2008, 16:18
Wychodzi taniej o 48zł w ciągu 24 m-cy :-)

PS: Dziwne, że nie zaktualizowali oferty na swojej stronie

Pozdrawiam

#299640  autor: Prometo
 24 lis 2008, 23:06
No i przyszły do mnie te papiery (aneks) odnośnie przedłużenia Neostrady. Podpisałem i odesłałem. Czekam teraz na rozwój sytuacji. Będziemy widzieć co z tego wyjdzie. Dodam tylko, że dzwoniła do mnie pani z firmy pośredniczącej w sprzedaży usług TP SA.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#299670  autor: Vieslav
 25 lis 2008, 10:24
widex pisze:Nie będę zakładał nowego tematu.

Pewna rodzina planuje wziąć internet 1 mbps na 2 lata. Rozważam Erę - stacjonarny - abonament 59 zł. Za to Telekomunikacja Kolejowa to 63 zł - pierwszy rok, a następny 40 zł. Wychodzi taniej w TK. Ma to być świadczone na łączach TP.

Jakie macie doświadczenia z Erą i TK? TK mam blisko i znam ludzi od nich, ale chcę poznać opinię innych ;)

Pozdrawiam.
Niech ta rodzina weźmie jeszcze pod uwagę: Orange Freedom - 54zł/mies + 20zł do wygadania na telefon w Orange oraz Dialog - 52zł/mies.

#300419  autor: elkanguro
 28 lis 2008, 22:52
Czy ktoś korzysta z TK? Jak to działa? Jaka obsługa techniczna?

Czy u wszystkich operatorów można podłączyć router ADSL z wifi? Czy może ktoś stosuje jakieś dziwne ograniczenie typu najkrótszy możliwy czas życia sygnału, który "umiera" już w routerze i nie leci dalej (spotkałem się z czymś takim ostatnio u jednego z krakowskich providerów)?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#303262  autor: Prometo
 12 gru 2008, 12:41
Zerknąłem dzisiaj na konto w TP SA, bo od dnia (14.11.2008r.) kiedy dzwoniła do mnie miła pani z propozycją przedłużenia umowy na Neostradę i zgodziłem się przedłużyć umowę zerkałem codziennie i w zakładce Stan zamówień i zleceń widniało coś takiego: Rezygnacja - Opcja 512 kbps, Zamówienie - Opcja 1024 kbps, Zamówienie - e-bezpieczeństwo, Data przyjęcia - 14.11.2008r., Status - w realizacji a dzisiaj w opcji Status - widnieje zrealizowane. W zakładce Informacja o usłudze mam dalej prędkość 512 kbps lecz zmieniły się daty obowiązywania umowy i nr umowy. Czy prędkość 1024 kbps włączą mi dopiero po zakończeniu obowiązywania obecnej umowy, czy istnieje szansa, że zrobią to szybciej, czyli przed końcem obowiązywania obecnej umowy? Wczoraj w statusie było jeszcze w realizacji, a dzisiaj jeszcze nie sprawdzałem w domu internetu.

Pozdrawiam - Prometo

#303266  autor: Pytlusek
 12 gru 2008, 13:12
To zalezy od goscia ktory przyjmowal zgloszenie,
od technicznej strony na FL czyli 0800 102 102 nie przyjma cie zgloszenia/usterki poniewaz ich interesuje data zakonczenia umowy i data razopczecia nowej.
Mozesz reklamowac to u goscia który przyjmował zamówienie i obiecal ci ze bedzie dzialac wczesnie. Jesli stwierdza ze przekieruja cie na wsparcie NEO to lepiej sie rozlacz.

"Vista error ' warrning, keyboard not found. press any key to continue... '"

#303403  autor: tagal
 13 gru 2008, 04:42
Prometo pisze:Czy prędkość 1024 kbps włączą mi dopiero po zakończeniu obowiązywania obecnej umowy, czy istnieje szansa, że zrobią to szybciej, czyli przed końcem obowiązywania obecnej umowy?
Witam. Synchronizacja już powinna być (1312 Down, 320 Up), a prędkość pobierania i wysyłania włączają zazwyczaj wcześniej - mnie włączyli, gdy do końca starej umowy pozostało 3 tygodnie.
Umowę podpisywałem w salonie TP i jak przyszedłem do domu, to synchronizacja już była, prędkość wysyłania też była włączona taka, jak w nowej umowie - prędkość pobierania włączyli mi j.w.

#303438  autor: Pytlusek
 13 gru 2008, 12:24
Własnie mowie ze to zalezy od goscia który przyjmował zamówienie, gdyz czasami jest tak ze klienci musza czekac na koniec umowy

"Vista error ' warrning, keyboard not found. press any key to continue... '"

#303496  autor: Prometo
 13 gru 2008, 18:06
tagal pisze:Witam. Synchronizacja już powinna być (1312 Down, 320 Up), a prędkość pobierania i wysyłania włączają zazwyczaj wcześniej - mnie włączyli, gdy do końca starej umowy pozostało 3 tygodnie.
Umowę podpisywałem w salonie TP i jak przyszedłem do domu, to synchronizacja już była, prędkość wysyłania też była włączona taka, jak w nowej umowie - prędkość pobierania włączyli mi j.w.
Mam włączoną nową opcję od wczoraj :) choć na koncie w TP SA dalej widnieje opcja 512 Mb/s. Dzisiaj dostałem od TP SA link do pobrania i instalacji pakietu McAfee. Mierzyłem prędkości internetu na różnych stronach i np. na Speedtest mam taką prędkość:

Obrazek

Która strona waszym zdaniem jest najbardziej wiarygodna?

Pozdrawiam - Prometo

#303593  autor: tagal
 14 gru 2008, 02:11
Wynik dobry, można jeszcze sprawdzać na speedtest.pl.
Najlepiej sprawdzić prędkość pobierania ściągając plik z dobrego serwera np. http://doodoosh.neostrada.pl/transfer.html
Prędkość pobierania będzie też - w miarę - wiarygodna podczas ściągania McAfee.
Ping najlepiej sprawdż z wiersza poleceń - masz tryb Fast, czy Interleaved?

#303699  autor: Prometo
 14 gru 2008, 15:10
tagal pisze:Najlepiej sprawdzić prędkość pobierania ściągając plik z dobrego serwera np. http://doodoosh.neostrada.pl/transfer.html
Prędkość pobierania będzie też - w miarę - wiarygodna podczas ściągania McAfee.
Ping najlepiej sprawdż z wiersza poleceń - masz tryb Fast, czy Interleaved?
1. W tym linku, który podałeś wyskakuje błąd.
2. Próbowałem ściągnąć McAfee ale po zaakceptowaniu warunków umowy wyskakuje pusta strona. Nie wiem co jest grane.
3. Fast czy Interleaved, wybacz ale z tej strony to jest zielony :oops: :) Jak to sprawdzić? Czym się to je?
4. Jak wszedłem na stronę McAfee to tam jest napisane, że licencja obejmuje trzy stanowiska. Rozumiem, że pakiet mogę zainstalować swobodnie na drugim komputerze :?:

Pozdrawiam - Prometo

#303741  autor: kowcio
 14 gru 2008, 18:17
Dla porównania:
Obrazek
Orange Freedom 1Mb/s, niedziela, godzina 18:10. W porównaniu do wyniku Neostrady, którą ma Prometo, wyniki są nieco gorsze. Może dlatego, że mieszkam w dość ogromnym budynku i sprzęt nie jest w najlepszej kondycji.
Najważniejsze jest to, że nieważne o której godzinie nie zamula mi łącza. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się u mnie, żeby prędkość jakoś znacznie spadała (FreeDom'em cieszę się od początku października 2008).
Spróbuję jeszcze kiedyś w nocy wykonać taki test na tejże stronce, może wyniki będą minimalnie lepsze.

Według mnie najbardziej wiarygodną stroną jest speedtest.net, albowiem też kiedyś badałem wyniki łącza na stronce dsl.cz czy jakoś tak ;)

Pliki pobierają mi się z prędkością od 120 do niecałych 130 kb/s.

#303761  autor: Prometo
 14 gru 2008, 19:46
kowcio pisze:Pliki pobierają mi się z prędkością od 120 do niecałych 130 kb/s.
U mnie pobieranie jest w porządku od 125 do 132 kb/s jak do tej pory, więc nie jest źle. Zresztą przez cały czas jak mam Neostradę (odpukać w niemalowane) nie miałem z nią problemów. kowcio ja mieszkam na wsi i sprzęt który użytkuje ma już swoje lata. Czekam cierpliwie do początku stycznia jaka wystawią mi fakturę. Jak będzie to co myślę to będę zadowolony z wyboru.
tagal pisze:masz tryb Fast, czy Interleaved?
Przypuszczam, że mam tryb Interleaved. Wyczytałem w internecie, że ci którzy prosili, żeby im zmienić na tryb Fast mieli później problemy z synchronizacją.

Pozdrawiam - Prometo

#304143  autor: tagal
 16 gru 2008, 02:57
Prometo pisze:Przypuszczam, że mam tryb Interleaved. Wyczytałem w internecie, że ci którzy prosili, żeby im zmienić na tryb Fast mieli później problemy z synchronizacją.
Tryb można sprawdzić w "menu" modemu/routera. To, czy są problemy z synchronizacją zależy np. od stanu sieci. Standardowo przy prędkości 1MB jest tryb FAST - jeśli są błędy "na linii" włączają INTERLEAVED, ten tryb jest też standardowo włączany przy prędkości 6MB. W trybie FAST jest mniejszy ping, szczególnie ważny dla tych, którzy grają "on line".
PS. http://doodoosh.neostrada.pl/transfer.html - u mnie działa, sprawdzałem na Linuksie i WindowsXP.
Pozdrawiam.

#304158  autor: PingNoMore
 16 gru 2008, 08:51
tagal pisze: Tryb można sprawdzić w "menu" modemu/routera.
Pierwsze słyszę, rozmumiem, ze jak zmienisz w menu modemu/routera to na centrali też się samo przestawi?

#304277  autor: annubis17
 16 gru 2008, 20:29
PingNoMore pisze:
tagal pisze: Tryb można sprawdzić w "menu" modemu/routera.
Pierwsze słyszę, rozmumiem, ze jak zmienisz w menu modemu/routera to na centrali też się samo przestawi?
Nie, to muszą oni w centrali ustawić. U mnie np. na routerze nie można sprawdzić czy fast czy interleaved. Ale jak myślicie, pingi 24ms to jaki tryb może byc? Kiedyś miałem 30-50

#304325  autor: tagal
 17 gru 2008, 00:21
annubis17 pisze:U mnie np. na routerze nie można sprawdzić czy fast czy interleaved.
Wklepując w pasek adresu: http://192.168.1.1 nie masz ustawień i statusu routera? Zadzwoń do Biura Osługi Twojej sieci - powinni Ci powiedzieć.
annubis17 pisze:pingi 24ms to jaki tryb może byc?
Wygląda na FAST - zależy jaki adres pingujesz. Dobrymi są gts.pl i onet.pl sprawdzane z poziomu wiersza poleceń: Uruchom>cmd>ping onet.pl>Enter.
Często na pobieranie, wysyłanie oraz ping, wpływ mają: zapora i antywirus.
Rodzaj używanej przeglądarki też ma wpływ na wysokość pingu sprawdzanego np. na speedtest.pl, czy speedtest.net - używając Opery ping zazwyczaj jest większy, niż przy korzystaniu z Firefoxa.

#304331  autor: annubis17
 17 gru 2008, 07:08
tagal pisze: Wygląda na FAST - zależy jaki adres pingujesz. Dobrymi są gts.pl i onet.pl sprawdzane z poziomu wiersza poleceń: Uruchom>cmd>ping onet.pl>Enter.
Często na pobieranie, wysyłanie oraz ping, wpływ mają: zapora i antywirus.
Rodzaj używanej przeglądarki też ma wpływ na wysokość pingu sprawdzanego np. na speedtest.pl, czy speedtest.net - używając Opery ping zazwyczaj jest większy, niż przy korzystaniu z Firefoxa.
Sprawdzałem na wp.pl z onetu mam ~50 w wierszu poleceń, a na speedtest mam 80 w firefoxie.
Dosyć spora rozbieżność wyników

#305366  autor: kowcio
 22 gru 2008, 02:35
Obrazek
Mój Freedom, już poniedziałek 22.12. godzina 02:30. Wynik niczym nie różni się od ostatniego, wykonanego tydzień temu popołudniu, kiedy to najwięcej osób korzysta z Internetu. Myślałem, że w nocy będą minimalnie lepsze wyniki, szczególnie ping.
Dla onet.pl i gts.pl mam pingi w okolicach ~55 ms wykonując test za pomocą wiersza polecenia.

Co do samego Freedoma, to jestem niezmiernie nim zadowolony. Póki co zero awarii, cały czas stała prędkość, stabilne połączenie, szybka synchronizacja, jeszcze nigdy nie miałem sytuacji, żebym nie mógł się połączyć, nigdy mnie nie rozłączyło. Do tego dość niska opłata (49 PLN) + 20 PLN c o miesiąc na telefon komórkowy (tutaj nie obyło się bez reklamacji, oczywiście :lol: ).

Póki co odpukać w niemalowane, jestem zadowolony, polecam.

PS. Nadal korzystam z ZTE ZXDSL852. W końcu muszę kupić jakiś przyzwoity router, zobaczymy co w ten czas będzie się działo z tym Internetem.