• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #297802  autor: cray0n
 15 lis 2008, 13:52
Witam. Mam pytanie do osób związanych z Tp lub znających się na rzeczy ;)

Chce mieć neo albo orange freedom 1 albo 2 Mb/s. Niestety w teleunkcie powiedzieli mi że centrala do której aktualnie jestem podłączony ( Grojec, woj. Małopolska) obsługuje jedynie do 521Kb/s. Jedynie jeżeli będą możliwości techniczne to możliwe że przepięli by mnie do innej centrali. Najlepiej tej któa jest w mej miejscowości (Polanka Wielka, woj. Małopolska). Teraz mam pytanie- jakie to warunki muszą być spełnione?? I czy zostanie zachowany mój dotychczasowy numer stacjonarny?? I jak wygląda takie "przepięcie"?? Moja linia telefoniczna od centrali aż do domu idzie pod ziemią, a nie na słupach tak jak ma to miejsce teraz. Czy to nie będzie jakiś problem?
I czy jakbym złożył zamówienie na neo 1Mb/s i podpisał umowe i okazało się że możliwe jest TYLKO 512Kb-s to mozliwe bedzie zrezygnowanie z tej umowy bez zadnych konsekwencji
Pozdrawiam
 #297855  autor: annubis17
 15 lis 2008, 18:40
cray0n pisze: I czy jakbym złożył zamówienie na neo 1Mb/s i podpisał umowe i okazało się że możliwe jest TYLKO 512Kb-s to mozliwe bedzie zrezygnowanie z tej umowy bez zadnych konsekwencji
W razie braku możliwości technicznych można zrezygnować z umowy bez żadnych konsekwencji.
Co do central to nie pomoge bo sie na tym nie znam
 #297865  autor: telemaniak93
 15 lis 2008, 19:50
cray0n pisze:Witam. Mam pytanie do osób związanych z Tp lub znających się na rzeczy ;)

Chce mieć neo albo orange freedom 1 albo 2 Mb/s. Niestety w teleunkcie powiedzieli mi że centrala do której aktualnie jestem podłączony ( Grojec, woj. Małopolska) obsługuje jedynie do 521Kb/s. Jedynie jeżeli będą możliwości techniczne to możliwe że przepięli by mnie do innej centrali. Najlepiej tej któa jest w mej miejscowości (Polanka Wielka, woj. Małopolska). Teraz mam pytanie- jakie to warunki muszą być spełnione?? I czy zostanie zachowany mój dotychczasowy numer stacjonarny?? I jak wygląda takie "przepięcie"?? Moja linia telefoniczna od centrali aż do domu idzie pod ziemią, a nie na słupach tak jak ma to miejsce teraz. Czy to nie będzie jakiś problem?
I czy jakbym złożył zamówienie na neo 1Mb/s i podpisał umowe i okazało się że możliwe jest TYLKO 512Kb-s to mozliwe bedzie zrezygnowanie z tej umowy bez zadnych konsekwencji
Pozdrawiam
Ja byłem przepinany w przypadku zakładania neostrady. Nie mogłem mieć żadnego Internetu. Nie zmieniali mi numeru. Złożyłem do nich pismo (znaczy mój tata) i 2 razy przyszła odmowa z braku możliwości technicznych za 3 razem rozpatrzono sprawę pozytywnie i mnie przepieli i teraz Internet śmiga.

#297887  autor: Marens
 15 lis 2008, 22:33
Da się przełączyć do innej centralki, tylko trzeba wiedzieć kogo "poprosić" i odpowiednio zmotywować. Ciężko będzie to zrobić przez 9393

#297920  autor: cray0n
 16 lis 2008, 10:30
A jak wygląda takie przepięcie?? Czy to , że mój kabel idzie pod ziemią a nie jak teraz więszkszości po słuchach ma jakieś znaczenie?

#297929  autor: kuwejt
 16 lis 2008, 11:17
nie dla przepiecia nie ma zadnego znaczenia

#298204  autor: roni_
 17 lis 2008, 18:08
Teraz mam pytanie- jakie to warunki muszą być spełnione??
Po pierwsze to taka centrala musi istnieć. Poza tym muszą tam być wolne porty na które mogliby cię przepiąć. Jako ostatnie, ale wbrew pozorom wcale nie najmniej ważne komuś musi się "chcieć" cię przepiąć.
I czy zostanie zachowany mój dotychczasowy numer stacjonarny??
To zależy gdzie cię przepinają. Może być konieczna zmiana numeru, ale nie musi
I jak wygląda takie "przepięcie"??
No biorą kabel, odpinają z jednej centrali i podpinają gdzie indziej. A jakby inaczej to miało wyglądać?
Moja linia telefoniczna od centrali aż do domu idzie pod ziemią, a nie na słupach tak jak ma to miejsce teraz. Czy to nie będzie jakiś problem?
To nawet lepiej bo nie jest narażona w aż tak wielkim stopniu na warunki atmosferyczne.

#298231  autor: cray0n
 17 lis 2008, 19:43
roni_ pisze:Po pierwsze to taka centrala musi istnieć.
Istnieje ta centrala w mym mieście. Ma może z 5 lat. Ja mam telefon juz ~~ 15 lat :)
roni_ pisze:To zależy gdzie cię przepinają
no do nowej centrali powiedzmy że tej w mojej miejscowości.
roni_ pisze:No biorą kabel, odpinają z jednej centrali i podpinają gdzie indziej. A jakby inaczej to miało wyglądać?
myślałem że bardziej obrazowo to zostanie przedstawione :D

#298859  autor: wuwuwu
 20 lis 2008, 21:07
roni_ pisze:No biorą kabel, odpinają z jednej centrali i podpinają gdzie indziej. A jakby inaczej to miało wyglądać?

jezeli w poblizu sa 2 centrale: jedna stara, druga nowa i madry projektant pomyslal i zrobil pary lacznikowe miedzy tymi centralami we wspolnym punkcie np. w szafie kablowej to jak najbardziej da sie przepiac. w wiekszosci przypadkow tych lacznikow jednak nie ma i w praktyce to czesto wyglada tak : jest sobie zapyziala wioska pod duzym miastem i powstaje w niej nowobogackie osiedle. stara wichura jest zasilana z centrali oddalonej o powiedzmy 8km i jej mieszkancy moga zapomniec o internecie jakimkolwiek natomiast dla nowego osiedla budowana jest centrala wyniesiona i maja full wypas z videostradami wlacznie.

#301484  autor: mietkrk
 04 gru 2008, 00:31
Z formalnego punktu wygląda to tak, że pod 9393 można zgłosić wniosek o wywiad techniczny/modernizację łącza/przepięcie do innego obiektu centralowego i wtedy okaże się czy będzie możliwość podłączenia wyższej prędkości. Jedyne co trzeba zrobić to zadzwonić i złożyć takie zlecenie, a później czekać i modlić się aby zostało pozytywnie rozpatrzone...