• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #297680  autor: Luka$z
 14 lis 2008, 19:49
Witam jutro wybieram się zamówić internet orange freedom dają oni modem ZTE ZXDSL 852 i mam w związku z tym pytania:
-jak pingi na tym modemie(chodzi mi głownie o gry)?
-zawsze na tym modemie rozłącza internet czy są to pojedyncze przypadki?
-czy z góry mam się przygotować na wymianę modemu na np ruter ?

z góry dzięki za pomoc ;p

#297685  autor: annubis17
 14 lis 2008, 20:25
1. Pingi do wp ~50ms, w CS ~70ms
2.Mi sie internet na tym modemie nie rozłączał wcale ale używałem go pare dni tylko
3. Lepiej jakiś router kup, bo z tym modemem mogą być problemy nawet z samą instalacją(ja musiałem instalować na nowo system bo mi sie nie chciał zainstalować), a wymiana na router daje korzyści kolejne, bo prędkość wzrosła o ok. 10kb a pingi spadły odpowiednio do ~30ms i ~50ms

#297700  autor: kowcio
 14 lis 2008, 21:50
Luka$z pisze:-zawsze na tym modemie rozłącza internet czy są to pojedyncze przypadki?
W ogóle się nie rozłącza póki co, przynajmniej u mnie ten problem nie występuje.
Luka$z pisze:-jak pingi na tym modemie(chodzi mi głownie o gry)?
Zmierzyłem 3x dla www.wp.pl - pierwszym razem średni czas wynosi 20 ms, drugi raz to 27 ms, a trzeci to 22 ms. Więc śr. ok 25 ms dla www.wp.pl .
Luka$z pisze:-czy z góry mam się przygotować na wymianę modemu na np ruter ?
Nie, modem porządny jest.
Co do instalacji aplikacji, to teraz jest ulepszona wersja tejże aplikacji, i te problemy są prawdopodobnie poprawione.

Ja nie mogę żadnego złego słowa powiedzieć o Freedom'ie, jak i o samym ZTE ZXDSL852.

#297717  autor: dechomenon
 14 lis 2008, 23:11
ZTE jak wiadomo...zalewa powoli nasz rynke więc przyzwyczajacie się do ofert opów z chińskim sprzętem...

#297727  autor: abramek92
 14 lis 2008, 23:25
ZTE jest nawet dobre na słabe linie - ale ma problem z tworzeniem połączeń i trzeba reinstalkę systemu. Zainstaluj same sterowniki z płytki bez aplikacji, a potem sam skonfiguruj dial-upa.
Najlepiej kup jakiś router, Lucenta CellPipe - najlepszy modem ADSL jaki znam? Cena: 60 pln na allegro, a warto.

#297792  autor: Marens
 15 lis 2008, 13:24
dechomenon pisze:ZTE jak wiadomo...
Tak jak Huawei

#297797  autor: szyman12
 15 lis 2008, 13:36
Luka$z pisze:czy z góry mam się przygotować na wymianę modemu na np ruter ?
1. Jeżeli masz Windows Vistę to radze zostawić go wogóle niekupować, bo pod Vistą niechodzi (nawet ze sterownikami od Visty). 2. Router w większości przypadków jest lepszy :D

#297870  autor: kowcio
 15 lis 2008, 21:15
szyman12 pisze:Luka$z napisał/a:
czy z góry mam się przygotować na wymianę modemu na np ruter ?

1. Jeżeli masz Windows Vistę to radze zostawić go wogóle niekupować, bo pod Vistą niechodzi (nawet ze sterownikami od Visty).
Bzdura, ja mam Vistę i działa! Vista + SP1 + aktualizacje pobierane automatycznie załatwiają wszystkie problemy, z resztą jak pisałem wyżej:
Co do instalacji aplikacji, to teraz jest ulepszona wersja tejże aplikacji, i te problemy są prawdopodobnie poprawione.
Także proszę nie wprowadzać w błąd.
Luka$z, jakbyś miał starą wersję aplikacji freedom, to możesz napisać na PW, dam Ci ją. Nowa aplikacja jest w zestawach z datą od 19.09.2008 roku (na pudełku jest pieczątka odbita- datownik), czy już wcześniej była dodawana tego nie wiem.
szyman12 pisze:2. Router w większości przypadków jest lepszy :D
W większości. Ale jeśli nie potrzeba dzielić internetu bezprzewodowo, to po kiego kupować router? Bezsensu...

#297882  autor: Marens
 15 lis 2008, 22:26
kowcio pisze:Ale jeśli nie potrzeba dzielić internetu bezprzewodowo, to po kiego kupować router?
Można kupić router bez WiFi.
Jednak lepszy najtańszy router niż najlepszy modem USB.

#297894  autor: kowcio
 15 lis 2008, 22:59
Marens pisze:Można kupić router bez WiFi.
Dobrze, ale ja ma propozycję dla autora tematu- niech kupi sobie ten Orange Freedom, niech przetestuje sobie połączenie Internetowe na tym modemie, i będzie wiedział, czy działa dla Niego wystarczająco, czy jednak potrzebuje coś lepszego, i w ten czas zakupi sobie odpowiednie urządzenie, czyli router. Tak będzie najlepiej. Ja ogółem nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na ten modem. Więc nie jest taki straszny ;)

#297895  autor: Prometo
 15 lis 2008, 23:03
kowcio pisze:Ja ogółem nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na ten modem
Nie wiem co ja ma źle zrobione ale jak włączę komputer to za każdy razem muszę podpiąć ten modem ( ZTE ZXDSL 852) do innego portu USB, bo nie może połączyć się z siecią.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#297900  autor: annubis17
 15 lis 2008, 23:15
kowcio pisze:
Marens pisze:
Ja ogółem nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na ten modem.
Mi sie nawet nie chciał zainstalować, musiałem na nowo instalować system