• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #296017  autor: szyman12
 05 lis 2008, 12:34
Witajcie

Mam kumpla, który ostatnio przeprowadził się do pewnej miejscowości. Niestety, ani TP ani żaden inny operator niechcę świadczyć usługi w jego miejscu. Teraz ma Heyah, która działa w technologi EDGE. Jest jednak światełko nadzieji, a mianowicie jego miasto uruchomiło bezpłatny internet(Wi-fi), co więcej ma on około 150 m. do nadajnika.

Problem jest taki, że są przeszkody (m.in. drzewa i budynek). Próbował karty sieciowej z anteną, ale niema sygnału. Pomyślałem nad czymś takim , ale niewiem czy to będzie dla niego dobre.

P.S. Niestety kupił on komputer NTT z marketu :? i ma plomby zabezpieczające :smt011 , więc jedyne wyjście to tylko USB

#296028  autor: ywis
 05 lis 2008, 13:30
Może spróbować coś takiego, choć ja wolałbym coś w możliwością podpięcie zewnętrznej antenki i rzucił bym na dach jeśli mieszka w domu antenkę dookulną, która by mi zbierała idealnie sygnał.

#296039  autor: marcinb
 05 lis 2008, 14:13
Lepiej to + jakaś antena zewnetrzna podpięta do tej karty.
Ewentualnie tu jest cały zestaw.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#296100  autor: Sirmark
 05 lis 2008, 17:33
szyman12 pisze:Problem jest taki, że są przeszkody (m.in. drzewa i budynek).
No wlasnie pytanie jest czy w ogole z powodu tych przeszkod bedzie w ogole mozliwosc zlapania dobrego sygnalu.. COs czuje ze jesli zalasnia budynek to bedize lipa..
Ew. nalezaloby sprawdzic jak bedzie lapac sygnal antenka umieszczona na dachu.
Jesli potrzeba ci dobrych anten i kabla to zobacz w tym sklepie www.yagi.pl

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#296180  autor: kuwejt
 05 lis 2008, 21:38
marcinb pisze:Lepiej to + jakaś antena zewnetrzna podpięta do tej karty.
Ewentualnie tu jest cały zestaw.
za slaba antena w 2gim zestawie. z tego co mowisz potrzebne bedzie cos lepszego pewnie. Tu juz zestaw z lepsza antena. Wogole radze na poczatek nic nie kupowac tylko jesli masz mozliwosc to pozyczyc od kogos jakis sprzet i potestowac jakie sa mozliwosci "zlapania" sygnalu

#296325  autor: annubis17
 06 lis 2008, 19:20
Albo dogadać się z budynkiem co stoi na przeszkodzie, kupić jakiś tani routerek, postawić w tym budynku z anteną na dachu, ustawić go w tryb bridge i sie łączyć z tym internetem przez ten router

#296668  autor: annubis17
 08 lis 2008, 23:38
Możesz ewentualnie zainwestować w sprzęt Wimax, zasięg u mnie w domu wynosi 7km