• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #295952  autor: szyman12
 04 lis 2008, 22:03
Witajcie

Mam pewną sprawę. A mianowicie mam ciotkę, która niedawno sobie kupiła kompa. Ponieważ jest córka mieszka w Kanadzie i raz na rok przylatuje do Polski, a ma dzieci to ciotka chciałaby się z nimi jakoś komunikować. Pomyślałem o Skype. Słuchawki są, kamera jest .... ale najważniejszego brak, czyli internetu :( Zastanawiam się czy Play Online da radę pociągnąć, aby obraz nie zacinał się i dźwięk był dość dobrej jakości. I tu się zastanawiam między Play Online na kartę a ADSL. Oczywiście większość powie, żeby brała ADSL, ale tu jest mały problem, a mianowicie:

Ciotka mieszka, przy dość ruchliwej drodze. W jakieś tam wsi jest firma transportowa i TIR-y skracają sobie drogę przez jej ulicę, a że kabel od telefonu leci dość nisko to go uszkadzają. W zeszłym roku musiała wzywać aż 5 razy techników, aby ponownie podłączali ją do słupa. W końcu jednak doszła do wniosku, że nie będzie się tak bawić, bo to jej zajmuje sporo czasu i przeszła na telefon komórkowy rezygnując z telefonu stacjonarnego.

No i właśnie nie wiem, co dla niej wybrać. Dodatkowo czy limit 5 GB starczyłby na np. 1 rozmowę 30 minutową?

P.S. Jeżeli coś nielogicznie napisałem to bardzo przepraszam, ale dzisiaj jestem kompletnie niewyspany :twisted: a ciotka cały czas zawraca mi tą sprawą głowę

#295959  autor: annubis17
 04 lis 2008, 22:12
Najpierw sprawdź czy masz zasięg Play, szybkość powinna wystarczyć jeżeli masz dobry zasięg, limit do jednej rozmowy o takiej długości starczy wystarczająco

#295961  autor: Loczek
 04 lis 2008, 22:17
Najlepiej weźcie tego playa na próbę, oczywiście jesli jest zasięg - możesz wziąć na próbę i po 7 dniach zwrócić jeśli ci nie odpowiada, płacisz wtedy tylko za aktywację 9 zlotych.

#295962  autor: vinc
 04 lis 2008, 22:18
Dokładnie wszystko rozbija się o zasięg. Odnośnie limitu 5GB na wideorozmowy za pomocą skypa to spokojnie wystarczy i nie na jedną rozmowę, ale na niezłe pogaduszki w ciągu miesiąca :wink:

Obrazek

#295969  autor: annubis17
 04 lis 2008, 22:44
Loczek pisze:Najlepiej weźcie tego playa na próbę, oczywiście jesli jest zasięg - możesz wziąć na próbę i po 7 dniach zwrócić jeśli ci nie odpowiada, płacisz wtedy tylko za aktywację 9 zlotych.
Lepiej starter za 20 zł kupić i użyć telefon jako modem i wypróbować wtedy, limit 1gb na karcie jest

#295973  autor: szyman12
 04 lis 2008, 23:01
Zasięg ma 100 % (Nokia E51), tylko właśnie się zastanawiałem, czy aby to pociągnie. Aha, i jeszcze pozostaje kwestia modemu. Czy Taki wystarczy czy może lepiej kupić inny ?

#295990  autor: vinc
 05 lis 2008, 08:08
szyman12 pisze:Zasięg ma 100 % (Nokia E51)
OK, ale czy to jest zasięg własny Play'a czy w roamingu Plusa. Pytam, ponieważ net Play'a działa tylko na własnych nadajnikach.

Odnośnie modemu to Icon w zupełności wystarczy, ale ja bym poszukał lepiej Huawei'a e169 lub e160 są nowsze i tańsze oraz mogą służyć jako pendrive (slot microSD) lub jeśli to ma być tylko w komputerze stacjonarnym to można też poszukać Huawei e220, ale to już większy klocek :wink:

Obrazek

#296022  autor: Loczek
 05 lis 2008, 13:12
annubis17 pisze:Lepiej starter za 20 zł kupić i użyć telefon jako modem i wypróbować wtedy, limit 1gb na karcie jest
Tak, tylko musisz wyłożyć 20 a tam 9 i masz 5 GB :)

#296076  autor: kowcio
 05 lis 2008, 15:59
Loczek pisze:annubis17 napisał/a:
Lepiej starter za 20 zł kupić i użyć telefon jako modem i wypróbować wtedy, limit 1gb na karcie jest

Tak, tylko musisz wyłożyć 20 a tam 9 i masz 5 GB :)
I podpisywać umowę... Ja dziękuję. Z resztą szyman12 od razu napisał, że albo ADSL, albo Play Online na kartę, więc jak będzie ok, to zostawi sobie ten starter i będzie używał. Także po co kombinować?

#296163  autor: tomko111
 05 lis 2008, 21:04
szyman12, polecam Ci kupić Play online na kartę, w którym dostaniesz 1GB na start (jest to naprawdę dużo) i możesz przetestować internet, ewentualnie jak nie będzie działać wyrzucić starter do kosza. Sprawdź na stronie Play czy znajdujesz się w zasięgu 3G Playa, jeżeli nie to internet nie będzie niestety działał prawidłowo.

#296240  autor: Claudec
 06 lis 2008, 13:56
Mam kolege ktory ma Play Online, obecnie siec wieczorami jest przeciazona
wiec prawie napewno beda problemy z polaczeniami na skype.
Internet na karte jest super ale jeszcze trzeba poczekac az wszystko zacznie smigac jak
nalezy.
Oczywisci nie wszedzie wystepuja problemy z internetem Play wiec radzil bym przetestowac.

#296257  autor: tomko111
 06 lis 2008, 14:42
Claudec pisze:Internet na karte jest super ale jeszcze trzeba poczekac az wszystko zacznie smigac jak
nalezy.
To znaczy? Wszystko tak samo 'śmiga' w karcie, jak w abonamencie. :roll:

#296491  autor: kozak
 07 lis 2008, 15:51
Jeżeli obejmie Cię zasięg (to najważniejsze) to radzę wziąć playa. Może i są pewne zawirowania z łączem ale da się to przeżyć. W TP muszą ciągnąć kabel co jak mówiłeś nie sprawdza się dobrze. Poza tym insza cena jest trochę wygórowana. W play masz niską stawkę. Jak zajdzie taka potrzeba to zawsze można dokupić trochę transferu danych.

#296537  autor: tajniak
 07 lis 2008, 21:57
1. SPRAWDŹ! http://internet.playmobile.pl/maps/ "Kolorem fioletowym zaznaczony został zasięg 3G na zewnątrz budynków." - Tylko to się liczy. Dalsza dyskusja po sprawdzeniu ;)

#296923  autor: Marens
 10 lis 2008, 20:43
Tak się zastanawiam, czy dobrze myślę.
Gdyby tak olać TP&Neostradę i zdobyć taki wynalazek:

http://www.allegro.pl/item463748116_opt ... _umts.html
Najlepiej to kupiłbym jakiś porządny router który obsługuje Option Icon 225.

Oczywiście w innej cenie i dołączyć do niej Linksys PAP2 z Tlenofonem (przeniesiony numer z tepsy).
Jestem w zasięgu Play ~756kbps. 10GB za 45zł wystarczy, tylko zastanawiam się czy pociągnie to VoIP.

#296928  autor: tajniak
 10 lis 2008, 20:54
VoIP może zarywać. Niestety.

#297000  autor: annubis17
 11 lis 2008, 08:36
tajniak pisze:VoIP może zarywać. Niestety.
niekoniecznie, mi na starym necie 512kb dobrze działał VoIP

#297239  autor: vinc
 12 lis 2008, 09:41
Marens pisze:Jestem w zasięgu Play ~756kbps. 10GB za 45zł wystarczy, tylko zastanawiam się czy pociągnie to VoIP.
Pewnie, że pociągnie, ale musisz też wziąść poprawkę na to, że nie jest to gwarantowana prędkość i może być zawsze mniejsza.

Obrazek

#297260  autor: Marens
 12 lis 2008, 13:27
vinc pisze:Pewnie, że pociągnie, ale musisz też wziąść poprawkę na to, że nie jest to gwarantowana prędkość i może być zawsze mniejsza.
Testowałem na iPlusie i było w miarę ok.
Jednak biorę na to poprawkę i podstawowe łącze + telefon zostanie na kablu.
Więcej wydam na router niż to jest warte.

#297265  autor: annubis17
 12 lis 2008, 14:19
Marens pisze:
vinc pisze:Pewnie, że pociągnie, ale musisz też wziąść poprawkę na to, że nie jest to gwarantowana prędkość i może być zawsze mniejsza.
Testowałem na iPlusie i było w miarę ok.
Jednak biorę na to poprawkę i podstawowe łącze + telefon zostanie na kablu.
Więcej wydam na router niż to jest warte.
Taa tylko że Iplus a Play Online to zupełnie inna jakość internetu