• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#295398  autor: atanor
 01 lis 2008, 19:27
Witam

mnie z powodzeniem udało się recznie skonfigurować telefon (SE W800i) do bezpośredniego korzystania z play online.

Parametry, które należy ustawić (ze stronki playa):

APN: Internet
Numer dostępowy: *99#
Nazwa użytkownika: brak
Hasło: brak
DNS: dynamiczny

Mam modemo-telefon Toshiba G450 i jestem bardzo zadowolony z jego pracy.
w testach mój SE jako modem wypada o wiele gorzej przez usb i tragicznie przez BT.
jak dla mnie nie opłaca się Huawei. różnica 20zł jest zbyt mała, żeby odmawiać sobie dodatkowego telefonu :mrgreen:

#295456  autor: Btk_Tomas
 02 lis 2008, 10:53
U mnie jako modem służy E51, z laptopem łączę się przez bluetoth, działa wyśmienicie,prędkość ok 1Mb/s.

#295853  autor: szejkspir
 04 lis 2008, 15:30
Btk_Tomas, a BT nie limituje Ci transferu? Nie znam możliwości technicznych tej technologii, ale przy przesyłaniu danych komórka<->komórka obserwowałem transfer na poziomie 20 kb/s. Przy łączu 1MB transfer powinien wynosić +- 100 kb/s. Udaje Ci się osiągnąć takie wartości? I jakiego programu na laptopie używasz do obsługi E51 jako modem? Nokia PC Suite?

#295865  autor: roni_
 04 lis 2008, 16:31
Taka mała uwaga dla większości osób piszących w tym wątku: b, a B to nie jest to samo! Małe b to bit, duże B to Bajt. Jedno duże B równa się osiem małych b: 1Bajt = 8bit. Łącze jest 1 Mb (megabit), a transfer zazwyczaj jest mierzony w kB (kiloBajtach).
1Mb = 128 kB.

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać...

#295867  autor: Btk_Tomas
 04 lis 2008, 16:36
szejkspir pisze:Btk_Tomas, a BT nie limituje Ci transferu? Nie znam możliwości technicznych tej technologii, ale przy przesyłaniu danych komórka<->komórka obserwowałem transfer na poziomie 20 kb/s. Przy łączu 1MB transfer powinien wynosić +- 100 kb/s. Udaje Ci się osiągnąć takie wartości? I jakiego programu na laptopie używasz do obsługi E51 jako modem? Nokia PC Suite?
Łączę się przez PC Suite, BT nie limituje mi transferu.

#300523  autor: vitarra
 29 lis 2008, 15:17
Loka pisze:
szejkspir pisze:Zauważyłem ponadto, że nie mogę korzystać z internetu przez Play Online Na Kartę na telefonie. Wyskakuje bląd połączenia. Czy ktoś ma podobne problemy?
Witam serdecznie
Dzisiaj zakupiłem ten starter online za 19zl na kartę do testowanie, działa ok ale mam pytanko te same co przedstawił Szejkspir czy ten internet jest tylko do obsługi przez modem E220, E870, E169, G450 jak i korzystają z telefonu 3G (UMTS/HSDPA jako modemu)
Czy niema możliwości skorzystania z tego internetu za pomocą telefonu np E71 ale w telefonie? sry za tak dziwne pytanie ale internet mobilny to dla mnie jeszcze magia :-)
zaznaczę iż występuje ten sam problem co u Pana Szejkspir, może chodzi o ustawienia w telefonie?
Dzięki za odpowiedz
Aby miec internet w komorce wystarczy utworzyc profil internet i to wszystko :D

#334213  autor: ztomasz
 09 maja 2009, 10:15
A ja mam pytanie z innej beczki. Czy internet typu prepaid mozna odliczyc od podatku? Jesli tak to w jaki sposob wykazac ze sie korzystalo z takiej uslugi?

#334214  autor: kowcio
 09 maja 2009, 10:21
ztomasz pisze:A ja mam pytanie z innej beczki. Czy internet typu prepaid mozna odliczyc od podatku? Jesli tak to w jaki sposob wykazac ze sie korzystalo z takiej uslugi?
Ja bym nie odliczał, bo jak będą kazali Ci się wstawić do skarbówki z dokumentami (czyli też z fakturami za Internet), to może być źle.

#334216  autor: ziomq
 09 maja 2009, 10:25
Czy ja dobrze widzę? Cena videorozmowy jak i zwykłej rozmowy wynosi tyle samo czyli 29 groszy(We Freshu).Koszt videorozmowy jak i zwykłego połączenia nie różni się(czy to w abonamenie czy poza nim w ofercie firmowej w Play) ?

#334226  autor: piokuk
 09 maja 2009, 10:48
Dobrze widzisz. Zdziwiony, że w Orange masz inaczej? A mnie dziwi, że jeszcze nie jesteś w... :)

#334244  autor: devb
 09 maja 2009, 12:50
Btk_Tomas pisze:
szejkspir pisze:Btk_Tomas, a BT nie limituje Ci transferu? Nie znam możliwości technicznych tej technologii, ale przy przesyłaniu danych komórka<->komórka obserwowałem transfer na poziomie 20 kb/s. Przy łączu 1MB transfer powinien wynosić +- 100 kb/s. Udaje Ci się osiągnąć takie wartości? I jakiego programu na laptopie używasz do obsługi E51 jako modem? Nokia PC Suite?
Łączę się przez PC Suite, BT nie limituje mi transferu.
powiedz jak tego dokonales ?

ja z ciekawosci przetestowalem teraz mozliwosci BT i tego internetu HSDPA
test Nokia N-95-2 karta Orange i PLAY laptop Asus N50VN PC Suite
Po BT laczy sie maks 115kb i to czy orydz czy play obojetnie

transfer straszny jak na NEO 128 :-D

zreszta daje zdjecie ze speedtest na orange

Obrazek

P.S. oczywiscie po kablu USB to inna bajka tam transfer naprawde osiaga okolo 200-500kb/s

#334246  autor: Nitram
 09 maja 2009, 13:02
ztomasz, nie da się odliczyć - nawet jak masz internet z kablówką a na fakturze nie ma osobno wyszczególnionej kwoty za sam internet to co tu mówić o prepaid..

[center] Goście na poziomie zawsze chodzą w pionie:P
http://www.symbianOS.pl
wszystko o symbianie[/center]

#334370  autor: Claudec
 09 maja 2009, 22:56
ziomq, w play zawsze videorozmowa była liczona tak jak zwykle połączenie głosowe.