• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #293817  autor: tajniak
 21 paź 2008, 23:00
W Wikipedii (http://pl.wikipedia.org/wiki/802.11#802.11b) pisze "Odpowiednie anteny ze wzmacniaczami mogą zwykle osiągać zasięg do 8 km" i mam pytanie ile te "odpowiednie anteny" kosztują? Kaki jest zasięg w terenie zabudowanym i niezabudowanym? Ile kosztowało by zbudowanie mhh.... masztku :P (od "maszt")?

PS Wiem, że to nie sieć komórkowa, ale w dziale technikalia siedzą ludzie, którzy znają się na takich rzeczach, więc pomyślałem, że tutaj lepiej dotrę z moimi pytaniami ;)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2008, 17:26 przez tajniak, łącznie zmieniany 1 raz.

#294068  autor: widex
 23 paź 2008, 16:38
Witaj,
Zapoznaj się z cenami tych o to urządzeń: YAGI

Nie wiem jak to działa w praktyce, ale słyszałem, że nie jest źle.
Nie weim jak z pozwoleniami - czy są konieczne.

Pozdrawiam :)

#294215  autor: tajniak
 24 paź 2008, 14:56
widex pisze:Nie weim jak z pozwoleniami - czy są konieczne.
Jak nie chcę, aby mi pasmo zabierali to są.

[ Dodano: 2008-10-24, 17:05 ]
Ja jak zwykle czysto teorytycznie piszę ;) Ile kosztowałoby zbudowanie ogólnopolskiej sieci WiFi takiej jak ww. tylko, że WiMAx by dostarcał nam internet. Mi wychodzi z obliczeń, że ok. 50 mln zł (nie liczę koncesji). No tylko, że to mi się wydaje trochę mało.