• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #293683  autor: szyman12
 21 paź 2008, 00:27
Ostatnio byłem w takiej miejscowości jak Szczawnica. Będąc na jednej z gór postanowiłem sprawdzić jakie sieci były dostępne, i znalazł mi takie sieci jak : "Wielka trójca", PL 06, O2 SK, T-Mobile SK. Właśnie najbardziej zdziwiło mnie to, że odbierało sygnał Playa. Wg. mapy Playa najbliższy maszt jest w Zakopanym (odległość ok. 70 km), natomiast UKE najbliżej Szczawnicy wydał pozwolenie w Nowym Sączu (ok. 50 km). Czy jest to możliwe, że sygnał dociera nawet do 50/70 km?

Druga rzecz mnie bardzo zastanawia :D Powiedzmy, że jestem za granicą i korzystam tam z roamingu. Czy mogę zadzwonić na odpowiedniki naszych 0-400, 0-700 itp. Jeśli tak to jaką stawkę bym zapłacił (tzn. tak jak do Polski, jak obok + opłata za dzwonienie na tego typu numery)??

#293693  autor: mariusz9a
 21 paź 2008, 08:25
szyman12 pisze: Czy jest to możliwe, że sygnał dociera nawet do 50/70 km?
Wątpię abyś się zalogował do Play chyba że nadajnik jest bliżej a w wykazie UKE go nie ma. Na szczycie góry nie ma problemu z wykryciem sygnału od nadajnika odległego o kilkadziesiąt km. Jest on i tak na tyle słaby że telefon się nie zaloguje do sieci, ale w wyszukiwaniu sieci pokaże że ta sieć zasięg ma.

#293861  autor: Marens
 22 paź 2008, 14:02
szyman12 pisze:Ostatnio byłem w takiej miejscowości jak Szczawnica.
Byłem w Lipcu ;)
szyman12 pisze:Będąc na jednej z gór postanowiłem sprawdzić jakie sieci były dostępne
Trzy korony :lol:
szyman12 pisze:Właśnie najbardziej zdziwiło mnie to, że odbierało sygnał Playa
To samo ;-)
Mnie zdziwiło cell-info Plusa, mianowicie "Kasprowy Wierch" na Trzech koronach.
Więc jest to możliwe,