• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #292721  autor: Mobius00
 14 paź 2008, 18:14
Witam
Mam kilka pytań odnośnie oferty playa na kartę.

W tej chwili posiadam starą taryfe (Nowy Play Karta) [nie "Nowy Play NA kartę"] i mam następujące pytania:

1. Co jeśli chciałbym przejść na nowego playa na kartę ? (pytam teoretycznie, bo jest to oczywiście nieopłacalne). Czy taryfa po przejściu będzie już ta korzystniejsza (suma doładowań mojego prepaida to w tej chwili 250zł) czy będę musiał zbierać doładowania od nowa, aby "awansować" na lepszą ofertę ?

2. Jakoś w grudniu 2007 aktywowałem pakiet 200 smsów co miesiąc za darmo, zgodnie z obowiązującym wtedy regulaminem ostatni pakiet miałem dostać w grudniu 2008.
Co teraz w związku z tą promocją "Nowy Pakiet SMS 200".
Czy nie muszę się martwić ponowną aktywacją i smsy zostaną mi automatycznie przedłużone do Grudnia 2009 czy też muszę zrobić to ręcznie?

3. Czy promocje:
-Minuty na deser
-30minut do wszystkich za 3zł
-10zł za 5zł
można aktywować tylko jednorazowo?

4. W nowym Playu na Kartę jest promocja, "Taniej z wybranym numerem" - nie ma możliwości jej aktywacji w starej taryfie. Zgadza się?

5. Czy jak uaktywnie promocje "Pakiet 30 smsów do wszytkich" to zsumuje się ona z moimi dotychczasowymi 200 i będę miesięcznie dostawał 230smsów?

6. Znajomy kupił Zestaw startowy ze starą taryfą, miał aktywną usługę "2minuty przychodzące=1wychodząca do wszystkich".
Aktywował Pakiet 200smsów, później 10zł za 5zł i 30minut do wszystkich.
Zauważyliśmy, że wyłączyła się usługa "2minuty...". Zalogowaliśmy się na playmobile i zleciliśmy jej ponowne włączenie.
Czy wszystko będzie w porządku? Czy te promocje ze sobą nie kolidują? Nie ma jeszcze jakichś ukrytych haczyków?

7. Jak wiadomo internet w playu (prepaid czy abonament - obojętnie) jest aktywny w niektórych miastach i działa z prędkością 1mb/s.
Co z pozostałymi miastami w całej Polsce ? Czy nie działa on w ogóle czy też np. z prędkością EDGE lub GPRS?

8. Czy jest jakaś działająca bramka SMS do Playa ? (Poza Orange MultiBox)

Z gory dzięki za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi i rady :D
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 18:31 przez Mobius00, łącznie zmieniany 2 razy.

#292722  autor: kowcio
 14 paź 2008, 18:20
Mobius00 pisze:4. Jak wiadomo internet w playu (prepaid czy abonament - obojętnie) jest aktywny w niektórych miastach i działa z prędkością 1mb/s.
Co z pozostałymi miastami w całej Polsce ? Czy nie działa on w ogóle czy też np. z prędkością EDGE lub GPRS?
Jeśli chodzi o Play Online trzeba być w zasięgu macierzystym Play'a. Więc nie jest to możliwe.

#292724  autor: Mobius00
 14 paź 2008, 18:23
kowcio pisze:
Mobius00 pisze:4. Jak wiadomo internet w playu (prepaid czy abonament - obojętnie) jest aktywny w niektórych miastach i działa z prędkością 1mb/s.
Jeśli chodzi o Play Online trzeba być w zasięgu macierzystym Play'a. Więc nie jest to możliwe.

yhym... rozumiem, czyli narazie tylko te miasta, gdzie Play ma swoje nadajniki.
Dzięki za odpowiedź

Shit Happens...

#292754  autor: tomko111
 14 paź 2008, 20:47
Mobius00 pisze:czy będę musiał zbierać doładowania od nowa, aby "awansować" na lepszą ofertę ?
Przechodząc na nową ofertę, Twoje doładowania zerują się. Czyli zaczynasz od początku.
Mobius00 pisze:Czy nie muszę się martwić ponowną aktywacją i smsy zostaną mi automatycznie przedłużone do Grudnia 2009 czy też muszę zrobić to ręcznie?
Musisz sam aktywować Nowy Pakiet 200 SMSów.
Mobius00 pisze:3. Czy promocje:
-Minuty na deser
-10zł za 5zł
Z tego co mi wiadomo, to te oferty nie są już aktualne i można było je aktywować jednorazowo.
Mobius00 pisze:nie ma możliwości jej aktywacji w starej taryfie. Zgadza się?
Zgadza się.
Mobius00 pisze:Czy te promocje ze sobą nie kolidują? Nie ma jeszcze jakichś ukrytych haczyków?
Powinno być wszystko w porządku, ponieważ te promocje tak jak wspomniałeś powyżej nie kolidują się ze sobą.
Mobius00 pisze:Jak wiadomo internet w playu (prepaid czy abonament - obojętnie) jest aktywny w niektórych miastach i działa z prędkością 1mb/s.
Play Online działa tylko w miastach gdzie są nadajniki 3G Playa, nie ma możliwości korzystania z internetu na nadajnikach Plusa.
Mobius00 pisze: 8. Czy jest jakaś działająca bramka SMS do Playa ? (Poza Orange MultiBox)
Ja znam tylko bramkę Orange.

#292818  autor: Mobius00
 15 paź 2008, 14:12
tomko111 pisze:
Mobius00 pisze:czy będę musiał zbierać doładowania od nowa, aby "awansować" na lepszą ofertę ?
Przechodząc na nową ofertę, Twoje doładowania zerują się. Czyli zaczynasz od początku.
Mobius00 pisze:Czy nie muszę się martwić ponowną aktywacją i smsy zostaną mi automatycznie przedłużone do Grudnia 2009 czy też muszę zrobić to ręcznie?
Mobius00 pisze:3. Czy promocje:
-Minuty na deser
-10zł za 5zł
Z tego co mi wiadomo, to te oferty nie są już aktualne i można było je aktywować jednorazowo.
Mobius00 pisze:nie ma możliwości jej aktywacji w starej taryfie. Zgadza się?
Zgadza się.
Mobius00 pisze:Czy te promocje ze sobą nie kolidują? Nie ma jeszcze jakichś ukrytych haczyków?
Powinno być wszystko w porządku, ponieważ te promocje tak jak wspomniałeś powyżej nie kolidują się ze sobą.
Mobius00 pisze:Jak wiadomo internet w playu (prepaid czy abonament - obojętnie) jest aktywny w niektórych miastach i działa z prędkością 1mb/s.
Play Online działa tylko w miastach gdzie są nadajniki 3G Playa, nie ma możliwości korzystania z internetu na nadajnikach Plusa.
Mobius00 pisze: 8. Czy jest jakaś działająca bramka SMS do Playa ? (Poza Orange MultiBox)
Ja znam tylko bramkę Orange.
Dzięki! :D

Shit Happens...

#292841  autor: pidsud
 15 paź 2008, 16:25
tomko111 pisze:Play Online działa tylko w miastach gdzie są nadajniki 3G Playa, nie ma możliwości korzystania z internetu na nadajnikach Plusa.
A jeśli w mieście X są już nadajniki Playa, a nie ma go na liście miejscowości w których dostępny jest Play Online?

#292842  autor: kowcio
 15 paź 2008, 16:36
pidsud pisze:A jeśli w mieście X są już nadajniki Playa, a nie ma go na liście miejscowości w których dostępny jest Play Online?
Jeśli działają już, to tak. Zapewne niedługo pojawią się w wykazie.

#292862  autor: tomko111
 15 paź 2008, 19:09
pidsud pisze:A jeśli w mieście X są już nadajniki Playa, a nie ma go na liście miejscowości w których dostępny jest Play Online?
Jest dużo miast, w których są już nadajniki Playa, ale nie ma pełnego pokrycia miasta, wobec tego Play, nie umieszcza na swojej mapce tych nadajników, w przeciwieństwie do innych operatorów... :roll:

#293137  autor: Janeq
 17 paź 2008, 17:23
Też tak słyszałem. Play zrównał się z innymi operatorami jeżeli chodzi o liczbę nadajników. A tak w temacie, ma może ktoś z was ten internet w play który obecnie reklamują i o którym mianowicie w tym temacie toczy się dyskusja? Chciałbym sobie w najbliższym czasie go kupić i upewniam się, czy dobrze robię:)

#293148  autor: szejkspir
 17 paź 2008, 17:51
Janeq, kupiłem starter Play Online na kartę na próbę, sprawdzić jak działa. Na co dzień ma dostęp do neta po kablu sieciowym, więc w sumie nie jest mi potrzebny inny. Ale do rzeczy. Jako modemu używam mojej Noki E51 połączonej przez USB wraz z najnowszym oprogramowaniem Nokia PC Suite. Łączy się z prędkością ok. 920 kb/s. Sprawdzałem prędkość na stronie www.speedtest.net a uzyskane predkości to ok. 920 kb/s do i ok 300 kb/s od. Internetu używam głównie do przeglądania WWW, pobierania plików do 50 MB, sporadycznie większych. Podczas pracy z Play Online na Kartę nie zauważyłem różnic, strony otwierają się z podobną prędkością, czas reakcji (nie znam fachowych określeń :| ) był taki sam jak przy połączeniu kablowym. Modem/Nokia E51 wskazuje zasięg 3G maksymalny. Muszę jednak zaznaczyć, że podczas korzystania z internetu w ten sposób, nawet przy zasięgu na poziomie 1 kreski na 7, połączenie działało wciąż stabilnie, do momentu całkowitej utraty zasięgu. Generalnie jestem zadowolony z internetu w Play Online na Kartę. Dla mnie byłby on zupełnie wystarczający, jeśli tylko w mojej rodzinnej miejscowości pojawią się nadajniki zapewniające odpowiedni dla mnie zasieg - rezygnuję z Neostrady.

[ Dodano: 2008-10-17, 19:02 ]
Zauważyłem ponadto, że nie mogę korzystać z internetu przez Play Online Na Kartę na telefonie. Wyskakuje bląd połączenia. Czy ktoś ma podobne problemy?

#293187  autor: tajniak
 17 paź 2008, 22:12
szejkspir pisze:Zauważyłem ponadto, że nie mogę korzystać z internetu przez Play Online Na Kartę na telefonie. Wyskakuje bląd połączenia. Czy ktoś ma podobne problemy?
Może to dlatego, że Play zablokował wszelkie operacje wykonywane na telefonie (dzwonienie, wysyłanie itp.).

#293248  autor: annubis17
 18 paź 2008, 13:17
Zauważyłem ponadto, że nie mogę korzystać z internetu przez Play Online Na Kartę na telefonie. Wyskakuje bląd połączenia. Czy ktoś ma podobne problemy?
Kod: Zaznacz cały
Łączysz sie  z apn INTERNET?

Może to dlatego, że Play zablokował wszelkie operacje wykonywane na telefonie (dzwonienie, wysyłanie itp.).
Wysyłanie sms działa tak jak na normalnej karcie

#293314  autor: szejkspir
 18 paź 2008, 18:33
annubis17, a sprawdziłeś? Ja próbowałem i otrzymałem odpowiedź, że wysłanie wiadomści jest niemożliwe. Ponadto w cenniku nie ma wyszczególnionych żadnych pozycji poza transmisją danych.

#293360  autor: tomko111
 18 paź 2008, 22:30
szejkspir, zgodnie z tym co czytałem to wysyłanie SMSów jest możliwe w cenie 20gr za sztukę. :wink:

#293389  autor: szejkspir
 19 paź 2008, 01:10
tomko111, tak zgodzę się z Tobą, że jest możliwe wysyłanie SMSów w cenie jaką podajesz. Dotyczy to jednak oferty Play Online na abonament, a ja cały czas mówiłem o ofercie Play Online na kartę - z takowej korzystam jak zaznaczałem powyżej. W cenniku Play Online na abonament jest wyszczególniona pozycja SMS, a w cenniku Play Online na kartę nie.

#294078  autor: Loka
 23 paź 2008, 17:46
szejkspir pisze:Zauważyłem ponadto, że nie mogę korzystać z internetu przez Play Online Na Kartę na telefonie. Wyskakuje bląd połączenia. Czy ktoś ma podobne problemy?
Witam serdecznie
Dzisiaj zakupiłem ten starter online za 19zl na kartę do testowanie, działa ok ale mam pytanko te same co przedstawił Szejkspir czy ten internet jest tylko do obsługi przez modem E220, E870, E169, G450 jak i korzystają z telefonu 3G (UMTS/HSDPA jako modemu)
Czy niema możliwości skorzystania z tego internetu za pomocą telefonu np E71 ale w telefonie? sry za tak dziwne pytanie ale internet mobilny to dla mnie jeszcze magia :-)
zaznaczę iż występuje ten sam problem co u Pana Szejkspir, może chodzi o ustawienia w telefonie?
Dzięki za odpowiedz

#294104  autor: yagi
 23 paź 2008, 19:48
Loka, nie powinno byc przeciwwskazan zeby korzystac z netu w Noki E71. Tylko konfiguracja profilu bedzie troche pracochlonna.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#294123  autor: express100
 23 paź 2008, 21:01
tomko111, wprowadziłeś w błąd Mobius00:
Ja w temacie: [Play] Nowy Pakiet 200 SMSów napisałem:
Mi zmienili w Play24 nazwę Pakiet SMS 200 na Nowy Pakiet SMS 200. Zmienili mi taryfę (nic nie aktywowałem, nie wyłączałem itp.) z Nowa Play Karta na Play Karta SMS200 (tak pisze na Play24). Wczoraj o g. 11:04:53 otrzymałem od PLAY SMS o treści:
"200 SMS-ow co miesiac do WSZYSTKICH sieci! Mozesz nadal korzystac z promocji az do 31.12.2009. Wystarczy, ze utrzymasz waznosc polaczen wychodzacych"
TSB napisał/a:
stary pakiet jest wazny do konca roku i trzba zalaczyc nowy pakiet potem .. a jeszcze musisz wszyskie uslugi zalaczyc od nowa jak np zbieraj minuty itd....
a wlasnie smsy sa wymienne na mmsy??
- niestety- nie ma wymienialności na MMSy :(
Jeżeli ktoś ma stary pakiet to nic nie musi robić PLAY sam przedłuży PAKIET i nic się nie straci. A tak w ogóle to zgodnie z regulaminem Nowy Pakiet SMS200:
"23. Z niniejszej Oferty Promocyjnej nie mogą skorzystać użytkownicy, którzy korzystają z Oferty Promocyjnej „Pakiet SMS 200”.- aby żadnych bonusów nie stracić, nic NIE WOLNO ROBIĆ, a pakiet sam się przedłuży bez dodatkowego- włączania, wyłączania starego pakietu, zmieniania, dzwonienia itp. 
tomko111 pisze:Mobius00 napisał/a:
Czy nie muszę się martwić ponowną aktywacją i smsy zostaną mi automatycznie przedłużone do Grudnia 2009 czy też muszę zrobić to ręcznie?
Zgodnie ze zmienionym regulaminem "Pakiet SMS200" pakiet będzie przyznany ostatni raz 01.12.2009r, a korzystać będzie można z tego pakietu do 31.12.2009r., a z kolei zgodnie z regulaminem Nowego Pakietu SMS200 pkt.23 Ci którzy korzystają ze "starego" pakietu nie mogą skorzystać z Nowego Pakietu. PLAY wczoraj rozsyłał SMSy z powiadomieniem o przedłużeniu.
3. Czy promocje:
-Minuty na deser
-10zł za 5zł
A z tego co mi wiadomo: minuty na deser, 30 minut do wszystkich oraz 10zł. za 5zł. są możliwe do zamówienia do 31.12.2008r.-
*dzisiaj po raz trzeci aktywowałem pakiet 10zł. za 5zł. (ten pakiet 1raz/30dni- mimo niejasności w regulaminie da się to zrobić) na "starej" PLAY KARCIE i na NOWY PLAY NA KARTĘ.
*PAKIET 30minut za 3zł.(1złotówka pobierana jest po każdym przyznaniu 10minut) można aktywować następnego dnia po przyznaniu OSTATNICH 10minut z tego pakietu (już 2x aktywowałem na moich obu kartach PLAY)
*MINUTY NA DESER (koszt- pobierane od razu 9zł.za całe 90minut) przyznawanie w ciągu 24h od aktywacji pierwszych 15 minut, a potem przez 5m-cy w ciągu 2. pierwszych dni każdego miesiąca. (również można aktywować następnego dnia po ostatnim przyznaniu)

tomko111, wiem że masz PLAY ABONAMENT :wink: i to jest niemożliwe abyś wiedział co i jak jest w PLAY KARCIE W PRAKTYCE, bo akurat w PLAYu w regulaminach jest ładnie mówiąc bałagan :-D
Pozdrawiam!

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#294152  autor: Mobius00
 23 paź 2008, 23:43
express100 pisze:tomko111, wprowadziłeś w błąd Mobius00:
Ja w temacie: [Play] Nowy Pakiet 200 SMSów napisałem:
Mi zmienili w Play24 nazwę Pakiet SMS 200 na Nowy Pakiet SMS 200. Zmienili mi taryfę (nic nie aktywowałem, nie wyłączałem itp.) z Nowa Play Karta na Play Karta SMS200 (tak pisze na Play24). Wczoraj o g. 11:04:53 otrzymałem od PLAY SMS o treści:
"200 SMS-ow co miesiac do WSZYSTKICH sieci! Mozesz nadal korzystac z promocji az do 31.12.2009. Wystarczy, ze utrzymasz waznosc polaczen wychodzacych"
TSB napisał/a:
stary pakiet jest wazny do konca roku i trzba zalaczyc nowy pakiet potem .. a jeszcze musisz wszyskie uslugi zalaczyc od nowa jak np zbieraj minuty itd....
a wlasnie smsy sa wymienne na mmsy??
- niestety- nie ma wymienialności na MMSy :(
Jeżeli ktoś ma stary pakiet to nic nie musi robić PLAY sam przedłuży PAKIET i nic się nie straci. A tak w ogóle to zgodnie z regulaminem Nowy Pakiet SMS200:
"23. Z niniejszej Oferty Promocyjnej nie mogą skorzystać użytkownicy, którzy korzystają z Oferty Promocyjnej „Pakiet SMS 200”.- aby żadnych bonusów nie stracić, nic NIE WOLNO ROBIĆ, a pakiet sam się przedłuży bez dodatkowego- włączania, wyłączania starego pakietu, zmieniania, dzwonienia itp. 
Zgodnie ze zmienionym regulaminem "Pakiet SMS200" pakiet będzie przyznany ostatni raz 01.12.2009r, a korzystać będzie można z tego pakietu do 31.12.2009r., a z kolei zgodnie z regulaminem Nowego Pakietu SMS200 pkt.23 Ci którzy korzystają ze "starego" pakietu nie mogą skorzystać z Nowego Pakietu. PLAY wczoraj rozsyłał SMSy z powiadomieniem o przedłużeniu.
3. Czy promocje:
-Minuty na deser
-10zł za 5zł
A z tego co mi wiadomo: minuty na deser, 30 minut do wszystkich oraz 10zł. za 5zł. są możliwe do zamówienia do 31.12.2008r.-
*dzisiaj po raz trzeci aktywowałem pakiet 10zł. za 5zł. (ten pakiet 1raz/30dni- mimo niejasności w regulaminie da się to zrobić) na "starej" PLAY KARCIE i na NOWY PLAY NA KARTĘ.
*PAKIET 30minut za 3zł.(1złotówka pobierana jest po każdym przyznaniu 10minut) można aktywować następnego dnia po przyznaniu OSTATNICH 10minut z tego pakietu (już 2x aktywowałem na moich obu kartach PLAY)
*MINUTY NA DESER (koszt- pobierane od razu 9zł.za całe 90minut) przyznawanie w ciągu 24h od aktywacji pierwszych 15 minut, a potem przez 5m-cy w ciągu 2. pierwszych dni każdego miesiąca. (również można aktywować następnego dnia po ostatnim przyznaniu)

tomko111, wiem że masz PLAY ABONAMENT :wink: i to jest niemożliwe abyś wiedział co i jak jest w PLAY KARCIE W PRAKTYCE, bo akurat w PLAYu w regulaminach jest ładnie mówiąc bałagan :-D
Pozdrawiam!

Wielkie dzięki za wyjaśnienie :)
Pozdrawiam

Shit Happens...

#294589  autor: Loczek
 26 paź 2008, 10:31
Witam, chcę zamówić play online na próbę internet, czy ktoś sie orientuje ile trwa realizacja takiego zmówienia?