• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#291616  autor: annubis17
 08 paź 2008, 14:04
mystic pisze:Jedyne co mnie wkurza w FreeDom to strasznie długie czasy łapania synchronizacji po np zaniku zasilania. Nieraz trwa to nawet dobę. Więc o np resecie routera po pobraniu pliku z Rapidshare z myslą o zmianie IP dynamicznego można zapomnieć.
kowcio pisze:mystic, u mnie tak szybko wszystko działa, że aż w szoku pozytywnym jestem. Żeby u mnie zmienić IP wystarczy w aplikacji Orange nacisnąć rozłącz i od razu połącz i mam inne IP :P wszystko kilka sekund trwa.
U mnie na modemie orange też szybko szło, od razu łapał synchro, ale na routerze to trwa to zazwyczaj z dwie minuty co dla mnie jest długo

#291664  autor: mystic
 08 paź 2008, 18:28
Skoro u Was zawsze tak szybko łapie synchro, to może ja mam coś w routerze namieszane. Może ktoś ma USRoboticsa 9106 i jest w stanie naprowadzić. Mam takie ustawienia, może coś nie halo z nimi:
VPI: 0
VCI: 35
Category: UBR Without PCR
Serv.name: pppoa_0_35
Protocol: PPPoE
State: ON
Igmp: ON
QoS: ON
Encapsulation Mode: LLC/SNAP-Bridging
Authentication Method: CHAP
PPP MTU: 1492
Enabled Quality Of Service: ON

#291682  autor: annubis17
 08 paź 2008, 20:23
PPPoA Vc-mux w Encapsulation Mode ja mam i mi działa(tyle ze mam inny router)

#291684  autor: mystic
 08 paź 2008, 20:35
Mi też śmiga, i to nawet często na max transferach, pomijając pingi oczywiście.
Jedyny problem to fakt, że bardzo wolno łapie synchro np. po zaniku zasilania z sieci Enea, a wtedy router się automatycznie restartuje.

#291693  autor: kowcio
 08 paź 2008, 21:00
Też korzystam z dostawcy prądu ENEA, i często mam zaniki prądu (na szczęście nie przeszkadza to nikomu póki co), ale jeszcze na ZXDSL 852 jadę :D Transfery mam także często max, pingi na poziomie ok 45-50 ms, więc raczej tragedii nie ma, wręcz przeciwnie ;-)

#291708  autor: annubis17
 08 paź 2008, 22:01
Mi net strasznie zamula w godz 16-22, tak no bardzo dobrze chodzi. Pingi zawsze, nawet jak strony wchodzą po 5 minutach mam 30ms

#291739  autor: kowcio
 09 paź 2008, 07:15
annubis17 pisze:Mi net strasznie zamula w godz 16-22, tak no bardzo dobrze chodzi. Pingi zawsze, nawet jak strony wchodzą po 5 minutach mam 30ms
No widzisz, a u mnie cały czas dobrze, ładnie i szybko działa :D Czy to 23, czy 7 rano zawsze transfer mam na bardzo wysokim poziomie :D chyba, że masz jakąś słabą centralę i ona po prostu się nie wyrabia. Ja mieszkając w swoim blokowisku myślałem, że będą problemy (co prawda to prawda- większość osób korzysta z TP).
Co do pingów- taki wynik dla mnie jest zadowalający. Mając ograniczenia pingi były na poziomie 1500 ms (!), a przed ograniczeniami ok 600 ms. Więc różnica rzeczywiście kolosalna, nie wspominając o prędkości.

#292146  autor: user_delete48
 11 paź 2008, 16:15
mystic pisze:Mam takie ustawienia, może coś nie halo z nimi...
Zmieniłeś modulację na g.DMT?

[ Dodano: 2008-10-12, 22:58 ]
Albo G.lite? Użytkownicy FreeDoma mają problemy pewnie przez życzliwych techników z tepsy którzy tak podłączają FreeDoma że są niezłe zakłócenia na linii. Sprawdź na modemie który Ci dali w Orange - często występuje błąd przez "Zakłucający sygnał ATU".