• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #288944  autor: Picek
 18 wrz 2008, 18:19
Witam.
Mam problem natury sieciowej / nieumiejętnej konfiguracji routera.
Mamy na osiedlu sieć(nazwijmy ją: Punx). Połączenie do netu, adresu IP nadawane na podstawie MACów. Nowy komp=albo ręcznie zmiana MACa albo rejestrowanie nowego MACa u admina.
Kumpel (miał IP 10.1.1.30) wrócił z UK z nowym lapkiem i chciał go podłączyć do netu tak, żeby mieć net przez WiFi w całym domu. Kupił routerek:
Asmax BR-604g (link do manuala)
link do opisu na stronie producenta
Skonfigurował tak, że router ma adres MAC jego karty sieciowej i IP też. Dzięki temu ma neta na dwóch komputerach (i na lapku przez WiFi i na stacjonarnym).
Jego IP w sieci za routerem to 192.168.2.100
Ma udostępnione parę katalogów. Ale... jak wejść na jego kompa? Ping 10.1.1.30(adres routera w sieci Punx) wykazuje timeouta. Tak samo pingowanie 192.168.2.100 wykazuje timeouta.
Za to on nie ma żadnych problemów z wejściem do mnie na kompa i ściągnięciem sobie czegokolwiek.
Przesyłanie plików przez gg nie daje efektu - jest z prędkością ok 20 KB/s, czyli idzie przez zewnętrzny (poza siecią Punx) serwer.
Chcielibyśmy (nadal) używać do komunikacji w sieci LanChata, ale w tym momencie już się tam "nie widzimy"...

Jak skonfigurować router/kompy, aby można było zobaczyć jego udostępnione zasoby i połączyć się przez LanChata z nim?
 #288996  autor: wuwuwu
 18 wrz 2008, 20:57
Picek pisze:Witam.
Mam problem natury sieciowej / nieumiejętnej konfiguracji routera.
Mamy na osiedlu sieć(nazwijmy ją: Punx). Połączenie do netu, adresu IP nadawane na podstawie MACów. Nowy komp=albo ręcznie zmiana MACa albo rejestrowanie nowego MACa u admina.
Kumpel (miał IP 10.1.1.30) wrócił z UK z nowym lapkiem i chciał go podłączyć do netu tak, żeby mieć net przez WiFi w całym domu. Kupił routerek:
Asmax BR-604g (link do manuala)
link do opisu na stronie producenta
Skonfigurował tak, że router ma adres MAC jego karty sieciowej i IP też. Dzięki temu ma neta na dwóch komputerach (i na lapku przez WiFi i na stacjonarnym).
Jego IP w sieci za routerem to 192.168.2.100
Ma udostępnione parę katalogów. Ale... jak wejść na jego kompa? Ping 10.1.1.30(adres routera w sieci Punx) wykazuje timeouta. Tak samo pingowanie 192.168.2.100 wykazuje timeouta.
Za to on nie ma żadnych problemów z wejściem do mnie na kompa i ściągnięciem sobie czegokolwiek.
Przesyłanie plików przez gg nie daje efektu - jest z prędkością ok 20 KB/s, czyli idzie przez zewnętrzny (poza siecią Punx) serwer.
Chcielibyśmy (nadal) używać do komunikacji w sieci LanChata, ale w tym momencie już się tam "nie widzimy"...

Jak skonfigurować router/kompy, aby można było zobaczyć jego udostępnione zasoby i połączyć się przez LanChata z nim?
Adres 192.168.2.100 dla ciebie nie istnieje, bo jest za jego routerem. Jeśli twój kolega udostępni jakieś zasoby to będą one widoczne tylko na jego kompach. Innej możliwości nie ma.

#289062  autor: pierzu
 19 wrz 2008, 11:28
a próbowałes vpn typu hamachi ?

nokia 5110 -> nokia 8210 -> siemens c35 -> motorola v2280 -> ericsson t29s -> sonyericssont610i -> nec e616v -> lg U8120 -> sonyericsson k600i -> motorola v360 -> nokia e66

#289100  autor: quzo
 19 wrz 2008, 18:22
jak z rutera zrobi switcha to wydaje mi się że powinno zadziałać ;)

#289179  autor: Picek
 20 wrz 2008, 12:17
quzo pisze:jak z rutera zrobi switcha to wydaje mi się że powinno zadziałać ;)
a można tak zrobić? I jak szukać tego w instrukcji, jeśli się da?

Albo jakby sforwardować parę portów?

#289265  autor: quzo
 21 wrz 2008, 07:45
Picek pisze:a można tak zrobić? I jak szukać tego w instrukcji, jeśli się da?
można :P wystarczy wyłączyć przydzielanie IP w ruterze i podpiąć kabel od sieci nie pod wejście WAN tylko obok ;)
Albo jakby sforwardować parę portów?
to tylko się połączysz z tym kompem na tych portach które będą przekierowane

#289322  autor: Picek
 21 wrz 2008, 16:27
quzo pisze:
Picek pisze:a można tak zrobić? I jak szukać tego w instrukcji, jeśli się da?
można :P wystarczy wyłączyć przydzielanie IP w ruterze i podpiąć kabel od sieci nie pod wejście WAN tylko obok ;)
kurde ale ze mnie lamer ;]
rzeczywiście działa przepięknie i tak jak powinno. Dzięki!

#289406  autor: Sirmark
 22 wrz 2008, 01:10
Picek pisze:kurde ale ze mnie lamer ;]
no ale co dziala? robiac z routera swichta sprawiasz ze kolega do sieci przypacza jeden komputer.
Wiec okres najpierw do czego byl potrzebny ten router? admin kaze placic za podlaczenie dodatkowego komputera do sieci Punx? czy po prostu router byl potrzebny tylko po to aby kolega mogl dwa kompy podlaczyc na raz, a admin nie robi problemow..
Jesli ten drugi przypadek to oczywiscie rada ze switchem jest bardzo dobra.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#289425  autor: Picek
 22 wrz 2008, 09:04
SirmarK pisze:
Picek pisze:kurde ale ze mnie lamer ;]
no ale co dziala? robiac z routera swichta sprawiasz ze kolega do sieci przypacza jeden komputer.
Wiec okres najpierw do czego byl potrzebny ten router? admin kaze placic za podlaczenie dodatkowego komputera do sieci Punx? czy po prostu router byl potrzebny tylko po to aby kolega mogl dwa kompy podlaczyc na raz, a admin nie robi problemow..
Jesli ten drugi przypadek to oczywiscie rada ze switchem jest bardzo dobra.
hmm działa tak, jak chcieliśmy: komputery podłączone do switcho-routera są widoczne w sieci Punx i można spokojnie korzystać z lanowych komunikatorów.
Fakt - za podłączenie dodatkowego kompa nie trzeba płacić (jeśli ktoś już miał zarejestrowanego chociaż jednego), można przyłączyć na tym samym pakiecie (admin oferuje 3 - różna prędkość netu/$) drugiego kompa a transfer dzieli się miedzy nie. Póki co ten z lapka MAC nie jest zarejestrowany u admina, ale kumpel zmienił MAC'a tak, że oba jego kompy (stacjonarny i laptop) mają ten sam MAC.
robiac z routera swichta sprawiasz ze kolega do sieci przypacza jeden komputer.
O dziwo sieć nadaje im ten sam IP, nawet jak oba są włączone i spokojnie można z obu równocześnie łączyć się z internetem, więc nie tylko jeden komputer przyłącza.

W sumie to chodziło o ten drugi przypadek, żeby móc w ogóle podłączyć kompa do sieci. Admin się o to nie wkurza raczej. Przynajmniej nigdy do tej pory nie miał "wątów". A że to router a nie switch z opcją wifi to... już trochę za późno żeby podmienić. A działa, więc już taki sprzęt może zostać.

#289554  autor: Sirmark
 23 wrz 2008, 02:06
Picek pisze:O dziwo sieć nadaje im ten sam IP, nawet jak oba są włączone i spokojnie można z obu równocześnie łączyć się z internetem, więc nie tylko jeden komputer przyłącza.
lo matko..cud ze w ogole dziala, choc switch dzieki pamieci kieruje pakieciki do tego ktory w danej chwili wysylal.
No ale konflikty murowane i w jednym czasie przesylanie danych bedzie problematyczne conajmniej.

oczywiscie jak jest jeden wlaczony w danym czasie to wspolny MAC nie robi problemu

W sumie to chodziło o ten drugi przypadek, żeby móc w ogóle podłączyć kompa do sieci. Admin się o to nie wkurza raczej. Przynajmniej nigdy do tej pory nie miał "wątów". A że to router a nie switch z opcją wifi to... już trochę za późno żeby podmienić. A działa, więc już taki sprzęt może zostać.
ja jednak proponuje zrobic to po ludzku, i albo poprosic admina, drugie IP, dla drugiego MACa, albo postawic router.. w drugim wypadku na routerze mozna ustawic strefe DMZ (Demilitarized zone) dla jednego IP wewnetrznego, i on wtedy bedize traktowany jakby byl w sieci Punx.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#289573  autor: Picek
 23 wrz 2008, 10:18
SirmarK pisze:ja jednak proponuje zrobic to po ludzku, i albo poprosic admina, drugie IP, dla drugiego MACa, albo postawic router..
tak będzie zrobione, ale na razie nie ma czasu, żeby do admina podejść. Będzie osobny MAC=osobne IP.
SirmarK pisze:lo matko..cud ze w ogole dziala, choc switch dzieki pamieci kieruje pakieciki do tego ktory w danej chwili wysylal.
właściwie to mnie zdziwiło jak się wirtualami bawiliśmy, podpinając się do netu jako ktoś obcy z sieci i nadal działało - ten sam MAC, ten sam IP, nawet nazwa ta sama (NIE na jednym switchu) i żadnych konfliktów w sieci (!)
o dziwo, jeśli weźmie się inne IP a nazwę tą samą to jest konflikt nazw w sieci, ale przy tych samych MAC'u, IP i nazwie konflikt ten nie występuje...