• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #287195  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 16:36
Prawdopodobnie we wtorek planuję udać się do salonu TP w celu założenia telefonu stacjonarnego z planem socjalnym (28 PLN na miesiąc).
Teraz u mnie w domu są stare przewody od starego telefonu (widocznie kiedyś musiał być). Przewód ten jest w bardzo opłakanym stanie. A więc bez dyskusji musi być wymieniony na nowy.

Teraz mam pytania:
1. Ile będzie mnie kosztować pociągnięcie przewodu (ok 20 metrów) od skrzynki TP z klatki schodowej? Chodzi mi tutaj o cenę orientacyjną. Ile może wynieść "robocizna"? Przynajmniej trzy wiercenia będą musiały być wykonane.
2. Zakładam telefon stacjonarny tylko i wyłącznie dlatego, ponieważ za niedługi czas chcę podpisać umowę na szerokopasmowy dostęp do internetu o prędkości 1Mb/s (nie więcej niż 2Mb/s) z Orange (FreeDom). Czy mogę otrzymać przed założeniem telefonu od TP odpowiedź, czy będzie możliwość świadczenia szerokopasmowego dostępu do internetu o prędkości 2Mb (zakładając max)? Pewnie z tym problemu nie będzie, mieszkam w dość dużym budynku, dużo ludzi korzysta z telefonu TP i ich Neostrady. Tylko nie chcę później, żeby okazało się brak takiej możliwości (wiadomo, wypowiedzenie umowy z TP, ale zawsze będę na minusie).
3. Ile mogę oczekiwać za przyłączeniem telefonu do sieci TP?
4. Czy żeby podpisać umowę z Orange na Internet szerokopasmowy muszę odczekać jakiś czas od założenia telefonu?
Jeśli pojawią się jeszcze jakieś pytania, zamieszczę je tutaj.

Dlaczego zakładam telefon, skoro i tak praktycznie z niego nie będę korzystać?
Dlatego, ponieważ za utrzymanie linii płaci się 36,6 PLN, a za abonament za telefon (socjalny) płaci się lekko ponad 28 PLN. Pozwoli mi to troszkę zaoszczędzić.
Podobnie dlaczego Orange FreeDom- jestem zdecydowany. Nie dość, że dość tani dostęp do Internetu, to jeszcze złotówki na telefon kuszą :)

Proszę o odpowiedzi wzięte z życia. Wiadomo, regulaminy i teorie często mają się nijak do rzeczywistości.
Jestem zupełnie wręcz zielony w tym temacie, dlatego założyłem ten temat. Nie chcę być później przez przypadek niemiło zaskoczony.
Z góry dziękuję.

#287199  autor: kamil1221
 07 wrz 2008, 17:13
W salonie, ani w TP nie otrzymasz informacji czy będzie można bez problemu wyłączyć FreeDoma. Wszystko jest zależne od odległości do DSLAMU - jeżeli jest większa niż 8 KM to nie masz szans na ADSL w Orange FreeDom, bądź Neostradzie.

Teraz chyba promocyjne podłączanie jednej linii wynosi 10 zł.

#287201  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 17:21
kamil1221 pisze:W salonie, ani w TP nie otrzymasz informacji czy będzie można bez problemu wyłączyć FreeDoma. Wszystko jest zależne od odległości do DSLAMU - jeżeli jest większa niż 8 KM to nie masz szans na ADSL w Orange FreeDom, bądź Neostradzie.
To lipa.. Ale chyba będzie można, Poznań, duży wieżowiec.. Nie chcę po prostu w ciemno pakować się z umową do TP.
Teraz chyba promocyjne podłączanie jednej linii wynosi 10 zł.
Słyszałem o tym, ale chyba jak się podpisze oświadczenie, że będzie się korzystać z tego telefonu przez co najmniej rok. Zgadza się?

#287205  autor: kamil1221
 07 wrz 2008, 17:29
Tego to ja Tobie nie powiem czy na rok - dzwoń po 9393, lub zapytaj w telepounkcie :D
Zawsze też pozostaje regulamin.

Czas, w jakim Freedom ma być aktywowany to 30 dni. W Neostradzie masz ten komfort, że ok. 10 dnia dzwonią do Ciebie i potwierdzają warunki techniczne linii - a ty masz 30 dni na zalogowanie się w Internecie (identycznie z aktywacją wygląda freedom). Jeżeli nie zalogujesz się do 30 dni umowa zostaje zerwana bez ponoszenia kosztów rezygnacji.

#287207  autor: JayCee
 07 wrz 2008, 17:42
kowcio pisze:1. Ile będzie mnie kosztować pociągnięcie przewodu (ok 20 metrów) od skrzynki TP z klatki schodowej? Chodzi mi tutaj o cenę orientacyjną. Ile może wynieść "robocizna"? Przynajmniej trzy wiercenia będą musiały być wykonane.
Za doprowadzenie kabla do gniazdka w mieszkaniu nie płacisz nic.
kowcio pisze:Czy mogę otrzymać przed założeniem telefonu od TP odpowiedź, czy będzie możliwość świadczenia szerokopasmowego dostępu do internetu o prędkości 2Mb (zakładając max)?
Dzwonisz 9393 i prosisz o wywiad techniczny dla danego adresu/lokalizacji, jaki maksymalnie można podłączyć internet ADSL.
kowcio pisze:3. Ile mogę oczekiwać za przyłączeniem telefonu do sieci TP?
max 7 dni
kowcio pisze:4. Czy żeby podpisać umowę z Orange na Internet szerokopasmowy muszę odczekać jakiś czas od założenia telefonu?
Nie musisz.
kowcio pisze: Słyszałem o tym, ale chyba jak się podpisze oświadczenie, że będzie się korzystać z tego telefonu przez co najmniej rok. Zgadza się?
Za 10pln jest to umowa na 12m, na czas nieokreslony przyłączenie kosztuje bodajże 360pln.
kamil1221 pisze:Jeżeli nie zalogujesz się do 30 dni umowa zostaje zerwana bez ponoszenia kosztów rezygnacji.
Tak jest w Neo a nie we Freedomie, możesz jeszcze nie wiedzieć, bo jesteś świeżak w salonie ;) no offence.

#287221  autor: BL9393
 07 wrz 2008, 18:50
JayCee pisze:
kowcio pisze:3. Ile mogę oczekiwać za przyłączeniem telefonu do sieci TP?
max 7 dni
albo do 7 dni
albo do 28 dni

wszystko zależy jaką ścieżka pracownik puści to zamówienie ;)

czas na Orange

#287225  autor: kamil1221
 07 wrz 2008, 18:58
JayCee pisze:Tak jest w Neo a nie we Freedomie, możesz jeszcze nie wiedzieć, bo jesteś świeżak w salonie no offence.
To czemu na szkolenie mówiono mi co innego... ?

#287230  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 19:11
JayCee pisze:kowcio napisał/a:
1. Ile będzie mnie kosztować pociągnięcie przewodu (ok 20 metrów) od skrzynki TP z klatki schodowej? Chodzi mi tutaj o cenę orientacyjną. Ile może wynieść "robocizna"? Przynajmniej trzy wiercenia będą musiały być wykonane.

OK, dzięki :) Ale jak ja mam stare przewody w domu, i chcę je żeby wymienili mi na nowe, to oni je wymienią za free, na moją prośbę? Nie będę obciążony kosztami robocizny?
Czy mogę otrzymać przed założeniem telefonu od TP odpowiedź, czy będzie możliwość świadczenia szerokopasmowego dostępu do internetu o prędkości 2Mb (zakładając max)?

Dzwonisz 9393 i prosisz o wywiad techniczny dla danego adresu/lokalizacji, jaki maksymalnie można podłączyć internet ADSL.
A jakiś alternatywny numer, z którego połączę się z telefonu komórkowego?
Jeśli nie, poszukam kogoś miłego z telefonem TP :)

Dzięki Wam za odpowiedzi :-) Teraz przejdę za jakiś czas do załatwiania telefonu i Internetu :-)

Tak na marginesie, mam pytanie do kogoś z Orange:
Mam Orange Free, umowa kończy mi się chyba 14 stycznia. Kiedy będę musiał napisać wypowiedzenie umowy, i czy w ogóle? Po prostu chcę zrezygnować z tej usługi na rzecz szerokopasmowego dostępu do Internetu. Tam mam łatwy numer, miło byłoby, gdybym mógł go przenieść na Pre-Paid'a :-)

#287231  autor: BL9393
 07 wrz 2008, 19:16
zgadza się FreeDom się nie rejestruje

czas na Orange

#287232  autor: kamil1221
 07 wrz 2008, 19:21
To po co jest login i hasło na umowie ?

#287233  autor: BL9393
 07 wrz 2008, 19:22
w neo dostajesz login i hasło po rejestracji, a we FreeDom nie ma rejestracji i są one podane odrazu na umowie

czas na Orange

#287235  autor: Prezesek
 07 wrz 2008, 19:29
kowcio wypowiedzenie składasz noom powiedzmy w połowie grudnia, i zaznaczasz że chcesz przenieść numer na Orange Free na Kartę i potem przechodzisz np. na PoPa. Powinni przenieść ten numer bez problemu

#287240  autor: mikage1
 07 wrz 2008, 20:12
kowcio pisze:

OK, dzięki :) Ale jak ja mam stare przewody w domu, i chcę je żeby wymienili mi na nowe, to oni je wymienią za free, na moją prośbę? Nie będę obciążony kosztami robocizny?

(...)

A jakiś alternatywny numer, z którego połączę się z telefonu komórkowego?
Jeśli nie, poszukam kogoś miłego z telefonem TP :)

1) po prostu olewasz stare przewody i kładą Ci nowe, stare możesz sobie zam zerwać, uciąć, odkuć, zostawić - wedle życzenia :P

2) obawiam się, że nie znajdziesz alternatywnego numeru, żeby zadzwonić od innego oeratora - długo szukałem, ale mi się nie udało - zostaje Ci telepunkt, albo telefon sąsiada ;)

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#287245  autor: Marens
 07 wrz 2008, 20:32
mikage1 pisze:[
2) obawiam się, że nie znajdziesz alternatywnego numeru, żeby zadzwonić od innego oeratora - długo szukałem, ale mi się nie udało - zostaje Ci telepunkt, albo telefon sąsiada ;)
Rozwiązanie jest bardzo proste 22 9393. Taryfikacja jak za połączenie lokalne.

#287248  autor: BL9393
 07 wrz 2008, 20:43
jeśli masz tel w orange to samo 9393 wystarczy ;)

czas na Orange

#287264  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 21:45
BL9393 pisze:jeśli masz tel w orange to samo 9393 wystarczy ;)
Dzięki, mamy wszyscy w Orange u mnie w rodzinie. Jutro pod wieczór lub po szkole (w zależności od czasu) zadzwonię i się spytam ;)
Może trafię na Ciebie, BL9393 :D Tylko jak zadzwonię z telefonu Orange, to ile mi skasują za połączenie? zgodnie z cennikiem (do sieci Orange) czy jest to połączenie bezpłatne (tak jak z telefonu TP)?
mikage1 pisze:1) po prostu olewasz stare przewody i kładą Ci nowe, stare możesz sobie zam zerwać, uciąć, odkuć, zostawić - wedle życzenia :P
Oki. Te stare przewody łamią się w środku jak się nimi porusza :D a wywali się je podczas niedługiego remontu przedpokoju ;)
kowcio wypowiedzenie składasz noom powiedzmy w połowie grudnia, i zaznaczasz że chcesz przenieść numer na Orange Free na Kartę i potem przechodzisz np. na PoPa. Powinni przenieść ten numer bez problemu
O, to fajnie. Tylko czy jest jakiś okres, do którego muszę napisać wypowiedzenie? zaznaczając, że umowa trwa do 14 stycznia? Czy jak za wcześnie napiszę wypowiedzenie, to jeszcze oni mi będą kazać płacić 1.000 PLN za zerwanie umowy... Sory za tak "banalne" pytania, ale jeszcze tego nie przerabiałem ;-)

#287269  autor: Prometo
 07 wrz 2008, 22:17
Napisz pismo do Orange, że z dniem 14,01.2009r. prosisz o rozwiązanie umowy. Na piśmie musi być data co najmniej 13.12.2008r. lub wcześniejsza np. środek listopada, czyli półtora miesiąca do zakończenia umowy.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#287271  autor: BL9393
 07 wrz 2008, 22:19
płacisz wg cennika jak za połączenie z nr stacjonarnym :)

czas na Orange

#287283  autor: JayCee
 08 wrz 2008, 00:42
kowcio pisze:Tylko czy jest jakiś okres, do którego muszę napisać wypowiedzenie?
Tak, znajdziesz go w regulaminie ;-)
Jaki masz okres rozliczeniowy tego OF (którego jest wystawiana faktura)?

#287332  autor: mikage1
 08 wrz 2008, 15:15
BL9393 pisze:płacisz wg cennika jak za połączenie z nr stacjonarnym :)
dlatego najlepiej zadzwoń późnym wieczorem - tak po 23 albo i później - będziesz krócej czekał... (ew. możesz spróbować w porze wiadomości/m jak m... - też jest szansa na krótsze oczekiwanie :) )

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)