Prawdopodobnie we wtorek planuję udać się do salonu TP w celu założenia telefonu stacjonarnego z planem socjalnym (28 PLN na miesiąc).
Teraz u mnie w domu są stare przewody od starego telefonu (widocznie kiedyś musiał być). Przewód ten jest w bardzo opłakanym stanie. A więc bez dyskusji musi być wymieniony na nowy.
Teraz mam pytania:
1. Ile będzie mnie kosztować pociągnięcie przewodu (ok 20 metrów) od skrzynki TP z klatki schodowej? Chodzi mi tutaj o cenę orientacyjną. Ile może wynieść "robocizna"? Przynajmniej trzy wiercenia będą musiały być wykonane.
2. Zakładam telefon stacjonarny tylko i wyłącznie dlatego, ponieważ za niedługi czas chcę podpisać umowę na szerokopasmowy dostęp do internetu o prędkości 1Mb/s (nie więcej niż 2Mb/s) z Orange (FreeDom). Czy mogę otrzymać przed założeniem telefonu od TP odpowiedź, czy będzie możliwość świadczenia szerokopasmowego dostępu do internetu o prędkości 2Mb (zakładając max)? Pewnie z tym problemu nie będzie, mieszkam w dość dużym budynku, dużo ludzi korzysta z telefonu TP i ich Neostrady. Tylko nie chcę później, żeby okazało się brak takiej możliwości (wiadomo, wypowiedzenie umowy z TP, ale zawsze będę na minusie).
3. Ile mogę oczekiwać za przyłączeniem telefonu do sieci TP?
4. Czy żeby podpisać umowę z Orange na Internet szerokopasmowy muszę odczekać jakiś czas od założenia telefonu?
Jeśli pojawią się jeszcze jakieś pytania, zamieszczę je tutaj.
Dlaczego zakładam telefon, skoro i tak praktycznie z niego nie będę korzystać?
Dlatego, ponieważ za utrzymanie linii płaci się 36,6 PLN, a za abonament za telefon (socjalny) płaci się lekko ponad 28 PLN. Pozwoli mi to troszkę zaoszczędzić.
Podobnie dlaczego Orange FreeDom- jestem zdecydowany. Nie dość, że dość tani dostęp do Internetu, to jeszcze złotówki na telefon kuszą
Proszę o odpowiedzi wzięte z życia. Wiadomo, regulaminy i teorie często mają się nijak do rzeczywistości.
Jestem zupełnie wręcz zielony w tym temacie, dlatego założyłem ten temat. Nie chcę być później przez przypadek niemiło zaskoczony.
Z góry dziękuję.