• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #227664  autor: owiec
 16 paź 2007, 21:37
Witam!
Jestem nowy w temacie ADSL więc z góry przepraszam za ewentualne herezje i głupie pytania :D Mój problem jest następujący. Mam już modem Linksys AG241 i chce wziąć net od tele2 nie biorąc od nich modemu i nie wiem jak go skonfigurować chodzi o:

Encapsulation
VPI
VCI
Multiplexing
(+ewentualne dodatkowe opcje konieczne do działania)
,a może te parametry są takie same jak w przypadku neostrady?
Z góry dziękuję za odp
Pozdrawiam :)

#228281  autor: niegowic
 20 paź 2007, 08:28
są takie same jak dla neo:

VPI: 0, VCI:35
Protokół PPPoA, względnie PPPoE
Enkapsulacja: Vcmux
Autentykacja: PAP lub CHAP
IP: pobierz automatycznie
DNS: automat, lub jeden z naszych.

RE

#228896  autor: amadeo
 23 paź 2007, 06:43
No tak skorzystasz z niego...ale patrz co piszą w Tele2
Nie. Podpisując umowę z TELE2, możesz używać dotychczasowego modemu.
W przypadku, gdy korzystasz z własnego modemu, nie zapewniamy jednak pomocy w instalacji usługi ani późniejszego wsparcia technicznego.
wiec ??? daj sobie spokój ..

Obrazek

#229105  autor: D@rio
 23 paź 2007, 22:20
amadeo pisze:
ale my zapewniamy jako forum telepolis.pl :-)

z resztą, Telekomunikacja Polska też nie zapewnia wsparcia technicznego dla innnych modemów, niż które sama sprzedaje np. dla Linksys'ów czy Request'ów . Niech wie to każdy, kto podpisuje umowę na Neostradę że z HelDesk'u w przypadku posiadania innego modemu niż oferowanego przez TP odejdzie z kwitkiem.

Obrazek

re

#229131  autor: amadeo
 23 paź 2007, 22:51
D@rio pisze:
amadeo pisze:
ale my zapewniamy jako forum telepolis.pl :-)

z resztą, Telekomunikacja Polska też nie zapewnia wsparcia technicznego dla innnych modemów, niż które sama sprzedaje np. dla Linksys'ów czy Request'ów . Niech wie to każdy, kto podpisuje umowę na Neostradę że z HelDesk'u w przypadku posiadania innego modemu niż oferowanego przez TP odejdzie z kwitkiem.
dokładnie, ale konsultant na ile może pomoże _NEOSTRADA ... zadzwoń do Tele 2 i zapytaj o szczegóły ...konfiguracji...spuszczą cie z wodą w muszli...zakład????

Obrazek

#229160  autor: D@rio
 23 paź 2007, 23:28
amadeo pisze:ale konsultant na ile może pomoże
gwarancji prawnej nie ma. Pozatym wiem że nie pomoże wcale. Mam linksys'a i dzwoniłem nie raz. Wypieli się. A Ty za konsulantantów wszystkich z tego co mi się zdaje nie ręczysz...
amadeo pisze:...konfiguracji...spuszczą cie z wodą w muszli...zakład????
nie. Z Tobą się nie zakładam - bo po co. Ale wiem swoje... im bardziej zależy na kliencie niż TP. Widać to nawet po obecnych promocjach.

Obrazek

re

#229164  autor: amadeo
 23 paź 2007, 23:32
D@rio pisze:
amadeo pisze:ale konsultant na ile może pomoże
gwarancji prawnej nie ma. Pozatym wiem że nie pomoże wcale. Mam linksys'a i dzwoniłem nie raz. Wypieli się. A Ty za konsulantantów wszystkich z tego co mi się zdaje nie ręczysz...
amadeo pisze:...konfiguracji...spuszczą cie z wodą w muszli...zakład????
nie. Z Tobą się nie zakładam - bo po co. Ale wiem swoje... im bardziej zależy na kliencie niż TP. Widać to nawet po obecnych promocjach.
bo to nie jest wspierane ze strony infolinii--ale jesli się trafi na kogos pomoże z pozytywnym skutkiem...
Mam linksys'a i dzwoniłem nie raz. Wypieli się. A Ty za konsulantantów wszystkich z tego co mi się zdaje nie ręczysz...
TU przyznaję ci rację ...... jesli servis twojego sprzetu nie pomoze to trudno szukać pomocy

Obrazek

#229178  autor: D@rio
 23 paź 2007, 23:46
amadeo pisze:
bo to nie jest wspierane ze strony infolinii--ale jesli się trafi na kogos pomoże z pozytywnym skutkiem...
to już jest założenie. Ale to raczej szukanie igły w stogu siana. Bo, komu by się chciało...
amadeo pisze:
TU przyznaję ci rację ...... jesli servis twojego sprzetu nie pomoze to trudno szukać pomocy
dziękuję. Sam sobie poradziłęm bo jestem myślący człowiek. Pozatym, od czego jest internet i m.in to forum.

Obrazek

#229201  autor: babeo
 24 paź 2007, 07:55
Kolejna dziwna dyskusja. Tak samo jak tele zwei i tp mają prawo, proponować określone modele, mają? mają.

Jakoś ciekawe, że takei rzeczy dziwią, ciekawe że nikt się nie buntuje, że ładowarką od nokii nie może naładować se.

#253666  autor: ciastex
 27 lut 2008, 02:17
z tego co pamiętam, to VCI i VPI =0, ale enkapsulacja to LLC, ale moge sie mylić

no a ja was tak czytam i czytam , a wy tak sobie piszecie i piszecie, haha

#253681  autor: Ryszard Lubicz
 27 lut 2008, 10:31
A wogóle co powiecie na net od tele2?

Grażynko wybacz...

#281652  autor: proder
 06 sie 2008, 20:25
Cerberus ADsl Lite i tele2

Ostatnio miałem problem z nawiązaniem połączenia z tele2 (w
Bielsku-Białej) po wielu poszukiwaniach doszedłem do prawidłowych
ustawień WAN:

Service Name <- zostawić puste (nie ppp jak w tp sa) (Nazwa usługi)
Enkapsulation PPPoE LLC
VPI 0
VCI 35
MTU 1500
Authentication Auto

Pozdrawiam i mam nadzieję że ta informacja się komuś jeszcze przyda i
oszczędzi czasu na szukanie odpowiedzi.
Dlaczego tele2 nie podaje MTU i że należy skasować Service Name to nie rozumiem. To jest bezczelne, że sprzedają coś i nie podadzą paru danych, niezbędnych w niektórych modelach modemów.
Pozdrawiam Piotrek

[ Dodano: 2008-09-11, 21:02 ]
Ryszard Lubicz pisze:A wogóle co powiecie na net od tele2?
Tani, ale marnej jakości. 1mb jest ale strony www i tak wolno się ładują przy ściąganiu leci pełną prędkością. W ciągu dwóch miesięcy zdarzyły mi się dwa dni bez neta, często wyrzuca z połączenia ogólnie odradzam. Kłopoty z instalacją. Dziwny program do modemu trzeba wszystko wpisywać a potem we właściwościach połączenia My ISP kasować service name: 0 na puste. Podają to dopiero po dzwonieniu do nich. Ogólnie tani i kiepski. Teraz bym wziął neo bo chodziła bez problemów. Nic trzeba przecierpieć te 2 lata...