• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#278704  autor: mystic
 21 lip 2008, 20:00
Po moich przygodach z Multimo,o których chcę jak najszybciej zapomnieć, dzisiaj podpisałem umowę z Orange Freedom, 2mb w opcji na 36 miesięcy za 64 zł bruttu.
Dodatkowo w cenie pakietu dostałem 30 zł na doładowanie komórki dziecka, na 60 min. na rozmowy, smsy lub mmsy. Więc internet tak naprawdę wychodzi mi 34 zł/m-c i w dodatku na linii socjalnej TPSA.
Po tym co się dzieje na rynku, a raczej nie dzieje, nie sądzę bym znalazł w najbliższym czasie lepszą ofertę. Mam nadzieję, że internet będzie śmigał bez problemów.

#278761  autor: Ryszard Lubicz
 22 lip 2008, 07:26
Mystic ale ktoś tam pisał, że aby prtzejsc z jednego opa alternatywnego na łączu tp to tzreba najpierw podpisac umoe z tp na rok i po roku dopiero mozna się przeniesc? Jest tak czy nie?
A jakie miałeś problemy z multimo?

Grażynko wybacz...

#278770  autor: maniek
 22 lip 2008, 09:41
Rysiu bo tak jest jesli przenosisz usługę telefoniczną. Wszystko po to by numeru nie stracić. Umowa na rok bo przecież nikt w dzisiejszych czasach nie bedzie placil za aktywacje stacjonarki-czas nieokreślony 122zl (bo chyba tyle jest w TP) Reasumując można mieć telefon w multimo a internet w orange.

#278780  autor: maniek
 22 lip 2008, 11:50
barteks2 pisze:A można mieć telefon w Tlenofonie a internet w Multimo?
Z tego co wiem to numer mozna przeniesc z TP do tlenofonu. Problem w tym ze tlenofon nie dzierżawi łączy od TP w ramach WLR więc łącze nie bedzie aktywne a co za tym idzie net nie bedzie działać. Znam gości którzy wzięli net w multimo a potem przenieśli numer do...ery stacjonarnej ale nie WLR i TP odcięła im net. Mało tego teraz muszą bulić za multimo mimo że aktywnej linii nie mają :-D Myśle że podobnie byłoby z tlenofonem.

#278801  autor: eski
 22 lip 2008, 13:56
ja sie przymierzam do netu z ery, 6Mb/s, ylko nie wiem jak to jest dokladnie z tymi kablami TP jak ich w domu nie mam, co wtedy?

#278810  autor: kowcio
 22 lip 2008, 14:20
eski pisze:ja sie przymierzam do netu z ery, 6Mb/s, ylko nie wiem jak to jest dokladnie z tymi kablami TP jak ich w domu nie mam, co wtedy?
Musisz założyć linię TP albo telefon stacjonarny (minimalnie drożej wyjdzie na miesiąc).
Z tego co słyszałem, utrzymanie linii kosztuje 36,6 zł / miesiąc.
Udaj się do TP i powiedz, że chcesz przyłączyć linię.
Tylko upewnij się jeszcze przed zakładaniem, czy będzie możliwość na tych kablach puszczenie neta o prędkości 6Mb/s.

#278896  autor: maniek
 22 lip 2008, 23:01
kowcio pisze:Tylko upewnij się jeszcze przed zakładaniem, czy będzie możliwość na tych kablach puszczenie neta o prędkości 6Mb/s.
Tego to mu w salonie nie sprawdzą :wink:

#278957  autor: mystic
 23 lip 2008, 11:35
Nie musiałem czekać ani przenosić telefonu. Cały czas mam linię tepsy z abo Socjalnym za 28 zł Brutto. O swoich przygodach z Multimo pisałem wiele razy na tym forum.
@Eski też miałem brać neta z Ery, podpisywałem nawet 3 razy umowę z nimi. Jednak tepsa odmawiała podłączenia Erze, ponieważ formalnie byłem ciągle klientem multimo, które przez 3 miechy nie chciało zawiadomić TPSA o zwolnieniu mnie ze statusu BSA jako już nie ich klienta. Byłem zmuszony przez prawie 4 m-ce korzystać z uprzejmości i łącza sąsiada, całe szczęscie, że ma router z AP wifi.
Jak już mogłem podłączyć Erę, to okazało się , że ta zmieniła warunki promocji i podniosła ceny i ich usługa BSA stała się całkowicie nieekonomiczna.

#279019  autor: maniek
 23 lip 2008, 18:40
mystic a ile czekałeś na podłączenie w orange?

#279121  autor: BL9393
 24 lip 2008, 01:20
eski pisze:ja sie przymierzam do netu z ery, 6Mb/s, ylko nie wiem jak to jest dokladnie z tymi kablami TP jak ich w domu nie mam, co wtedy?
założenie linii kosztuje 10zł, a jeśli chcesz internet na zasadach BSA (nie z TP) to najtaniej wyjdzie Ci tp socjalny za 28,06zł a w tym 15 JT za darmo. Jakbyś więcej dzwonił to także na socjalu można aktywować rabaty wprowadzone z dniem 01.06.2008r

czas na Orange

#279145  autor: pumba
 24 lip 2008, 09:53
maniek pisze:mystic a ile czekałeś na podłączenie w orange?
Na podłączenie Orange Freedom w praktyce czeka się 5-7 dni roboczych, no chyba że pojawią się jakieś problemy formalne tzn. niezgodność danych w orange i tp co się zdarza czasami to wtedy czas może się wydłużyć, ale jeśli umowa przykładowo została by podpisana w poniedziałek i w tym samym dniu została by wysłana z salonu kurierem to w piątek można cieszyć się już internetem, a jak nie to najpóźniej w następny poniedziałek lub wtorek ;)

#279247  autor: eski
 24 lip 2008, 20:35
aha rozumiem, nie za telefon w tp dzieki, w gre weszla by era domowa jakos bardziej atrakcyjna, co do netu to i tak sie bardzo oplaca zeby miec na ich liniach, podoba mi sie oferta, pozdr thx za odp

#279252  autor: BL9393
 24 lip 2008, 20:48
przy erze domowej (stacjonarny przez GSM) nie dostaniesz stacjonarnego internetu z ery, bo nie będziesz miał kabla po którym era Ci go będzie świadczyła. Chyba że wybierzesz Era Linia Domowa (WLR), ale wcześniej i tak musisz łącze z tp sobie założyć.

czas na Orange

#279349  autor: eski
 25 lip 2008, 11:18
aha czyli jednak tp to niezly monopolista hehe, no dobra cos wymysle mysle ze ten na WLR tez mogl by byc, tzn chodzi mi o to ze mam juz 2 umowy z era, abonamenty, wiec chcialbym miec wszystko na jednej fakturze niz z iloma tam innymi opami, pozdr

#280137  autor: mystic
 30 lip 2008, 09:39
No i freedom już działa. Tak jak @pumpa pisał trwało to 7 dni kalendarzowych. Umowę na 2048 Kbps podpisałem w zeszły poniedziałek ok. godz. 18 a wczoraj we wtorek około godz. 20 włączyli. Linia była skrosowana przez tepse już dzień wcześniej (Downstream: 2496 Kbps - Upstream: 320 Kbps). Niestety max co wyciągam w tej chwili to 820-850 Kbps. Zgłosiłem problem w dz. technicznym orange i czekam na poprawę.

#280147  autor: widex
 30 lip 2008, 10:04
Jest taka opcja, że bierze się telefon TP i ustawia jakąś blokadę na wych?. TP lubi doliczyć minuty, których nie ma.

#280295  autor: BL9393
 30 lip 2008, 22:54
widex pisze:Jest taka opcja, że bierze się telefon TP i ustawia jakąś blokadę na wych?. TP lubi doliczyć minuty, których nie ma.
Jest taka możliwość, nazywa się to blokada połączeń. Są 2 opcje: automatyczna i centralowa.
Automatyczna polega na tym że wybierasz konkretny wariant i ustawiasz go sobie kodem z poziomu aparatu (wklepujesz sekwencje znaków/cyfr) i masz blokadę.
Centralowa jest aktywowana przez pracownika TP na Twoje zlecenie i tylko w ten sam sposób może być zdjęta.

Wariant blokady wszystkich połączeń wychodzących (poza alarmowymi) to opcja W11.

Blokada jest usługa bezpłatną, a aktywacja trwa do 2 dni roboczych.

ps. TP nie dolicza minut, no chyba że mi się czasem nudzi to wtedy na chybił trafił dopisuję ołówkiem na fakturach :twisted: ;)

czas na Orange

#280361  autor: Ryszard Lubicz
 31 lip 2008, 14:13
Sprawdzałem kumplowi taksiarzowi czy bedzie u niego net działał. Wyszło tak:
tp - nie
netia - nie
multimo - nie
orangefreedom - tak
Możliwe to jest?

Grażynko wybacz...

#280363  autor: Prometo
 31 lip 2008, 14:37
Orange Freedom działa na linii TP więc coś tutaj jest nie tak.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl