• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#246320  autor: D@rio
 17 sty 2008, 21:02
saturnv pisze:SProbuj nie korzystac ze stron do pomairu transferu, tylko znajdz jakis szybki serwer z duzym plikiem i zacznij go pobierac przez np 5 minut
polecam -> www.noc.gts.pl

spróbuj go pobrać przez coś innego niż przeglądarkę (zwłaszcza IE)... polecam program Total Commander.

Obrazek

#246328  autor: tomko111
 17 sty 2008, 21:36
Czyli panowie, przypuśćmy, że mam internet chello 4mb/s korzystam z routera. Wtedy prędkość na jednym komputerze będzie wynosić ok. 4mb/s, pod warunkiem, że drugi będzie wyłączony, tak? Jeżeli 2 będzie włączony to będzie 2mb/s na tym i 2mb/s na drugim komputerze, mam rację?

#246331  autor: saturnv
 17 sty 2008, 21:46
Nie. Tutaj dziala zwykle prawo Kirchoffa.
Suma transferow na zewnatrz routera ma dac sume po wewnetrznej stronie (router jakby przezroczysty).
Gdy oba pobieraja dane w tym samym czasie to mniej wiecej transfer na kazdy bedzie wynosil 50%, ale tak byc nie musi, bo transmisja w internecie odbywa sie w wiekszosci po stosie protokolow TCP/IP a one maja rozne wewnetrzne mechanizmy do kontrolowania przesylu danych przesuwne okna itd...

#246334  autor: tomko111
 17 sty 2008, 21:57
saturnv pisze:Nie. Tutaj dziala zwykle prawo Kirchoffa.
Suma transferow na zewnatrz routera ma dac sume po wewnetrznej stronie (router jakby przezroczysty).
Gdy oba pobieraja dane w tym samym czasie to mniej wiecej transfer na kazdy bedzie wynosil 50%, ale tak byc nie musi, bo transmisja w internecie odbywa sie w wiekszosci po stosie protokolow TCP/IP a one maja rozne wewnetrzne mechanizmy do kontrolowania przesylu danych przesuwne okna itd...
Wiem, że transfer nigdy nie będzie wynosił na jednym komputerze 50% i na drugim 50%, gdy oba będą włączone. Chodzi mi tylko o to, czy jeżeli będę korzystać z jednego komputera, a drugi będzie wyłączony, to czy na tym działającym transfer będzie zbliżony do 4MB/s?

#246335  autor: saturnv
 17 sty 2008, 22:01
Drugi moze byc wlaczony i pod warunkiem ze na tym drugim nic nie bedzie pobierane to bez problemu otrzymasz u siebie 4Mbity/s (4MB/s oznacza 4 MegaBajty/s, musisz pamietac ze wielkosc w kbitach/s * 8 = KB/s)

#278502  autor: liveboxx
 20 lip 2008, 16:53
siema wszystkim mam takie pytanko.Zacznę od początku mam neostrade z modemem livebox 1Mb i mam go podłączonego do komputera stacjonarnego bezprzewodowa przez Wi Fi zamiezam kupić 2 komp i nie wiem jak rozdzielić ten z liveboxsa na 2 kompy prosze o odpowiedz z gury dzięki :D :D :D :D :D